Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pragul

Gică Popescu şi-a păstrat ţinuta de lider în momentele de cumpănă. Nu doar ale lui, ale “naţionalei”, ale Barcei. Şi ale noastre, ca societate

Permalink to Pragul
luni, 9 octombrie 2017, 9:48

Zilele astea, să vezi mari fotbalişti la tribunal, acuzaţi în mari dosare de evaziune fiscală, a devenit un fapt la limita banalităţii. Nu strigă nimeni că e blasfemie, nu se discută despre decizii judecătoreşti, ci despre sumele extravagante. Greu de dosit, ce-i drept, tot se mai iţeşte câte un zerou de sub preşul fermecat.

Acum nouă ani, când începea procesul din Dosarul Transferurilor, să-l pui pe Gică Popescu în boxa acuzaţilor părea o îndrăzneală gratuită şi-un exces de zel. Procurorii au fost arătaţi cu degetul: vor să promoveze umblând după inculpaţi-trofeu. După şase ani de proces, fostul internaţional a fost condamnat la 3 ani, 1 lună şi 10 zile de închisoare cu executare. O decizie judecătorească discutată şi speculată la cel mai înalt nivel, în Guvern şi în Parlament.

Emoţia publică a fost puternică şi, pe valul ei, premierul, senatori, deputaţi, şefi de partide au scos petiţionarul din ei şi au cerut graţierea. Gică Popescu s-a ridicat atunci, aşa cum o făcea în încleştările din careu. S-a ridicat peste capetele înfierbântate şi a spus răspicat, în mijlocul delirului colectiv: „Am primit o pedeapsă, o voi ispăşi, respect legea”.

Acela a fost momentul de graţie din ambuscadă. Pentru fostul căpitan al Barcelonei, a urmat „cea mai grea perioadă din viaţă”, după cum mărturisea la ieşirea de la Jilava. Politicienii au continuat să lucreze intens, furibund chiar, la graţierea lui şi nu numai a lui, deşi Gică Popescu fusese eliberat între timp.

Fotbalul a pierdut în martie 2014 un preşedinte de federaţie, nu un lider. Baciul a rămas baci, neînduplecat în hotărârile lui, reflexiv şi mândru!

Dar, dincolo de mizele electorale şi federale, în acea primăvară, am trecut cu toţii un prag al maturizării, ca societate. După Gică Popescu condamnat, judecat şi încarcerat, nu ne mai poate înduioşa niciun nume. Încet, încet, ne concentrăm şi noi, ca spaniolii, ca francezii, pe sume şi pe recuperarea lor.

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Barbarossa (4 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 10:24

Macar e barbat adevarat! A gresit, dar a stat in picioare, nu in genunchi.

subzero (2 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 10:42

Din cate imi amintesc Gica Popescu a returnat banii, cateva sute de mii de euro. A facut puscarie mai mult decat Cocos care a ars sute de milioane. In primul rand nu trebuie sa ne convingeti pe noi ca Gica va fi un bun presedinte, trebuie sa convingeti sefii de asociatii sportive si cluburi sau cine mai voteaza. La acest vot vom vedea daca oamenii pusi in functii aleg simbolurile sau promisiunile de burtica plina. Gica Popescu nu o sa vrea ML, a condus masini mult mai scumpe. Gica Popescu nu o sa vrea notorietate, o are de la 25 de ani. Gica Popescu nu o sa vrea bonusuri, desi daca reuseste ceva in functia de presedinte sunt de acord cu bonusurile. Gica Popescu o sa vrea un fotbal legat, un fotbal care produce. Asa cum pe teren dadea indicatii din spate , se va pricepe sa le dea si acum. Fotbalul este al fotbalistilor, si asa trebuie sa ramana. Gheorghe Popescu trebuie sa fie capitanul fotbalului romanesc!

subzero (2 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 10:44

Din cate imi amintesc Gica Popescu a returnat banii, cateva sute de mii de euro. A facut puscarie mai mult decat Cocos care a ars sute de milioane. In primul rand nu trebuie sa ne convingeti pe noi ca Gica va fi un bun presedinte, trebuie sa convingeti sefii de asociatii sportive si cluburi sau cine mai voteaza. La acest vot vom vedea daca oamenii pusi in functii aleg simbolurile sau promisiunile de burtica plina. Gica Popescu nu o sa vrea ML, a condus masini mult mai scumpe. Gica Popescu nu o sa vrea notorietate, o are de la 25 de ani. Gica Popescu nu o sa vrea bonusuri, desi daca reuseste ceva in functia de presedinte sunt de acord cu bonusurile. Gica Popescu o sa vrea un fotbal legat, un fotbal care produce. Asa cum pe teren dadea indicatii din spate , se va pricepe sa le dea si acum. Fotbalul este al fotbalistilor, si asa trebuie sa ramana. Gheorghe Popescu trebuie sa fie capitanul fotbalului romanesc

Florian1956 (18 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 11:16

Ce păcat ca un fost mare jucător roman sa înhăitat cu cine nu trebuia ....lăcomia și anturajul duc la pușcărie mare păcat Gica Popescu. La multi ani

Carol K (309 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 12:15

Condamnarea lui Gica Popescu a fost mai mult decat bagarea unui mare fotbalist dupa gratii,a insemnat simbolic bagarea Generatiei de Aur dupa gratii pentru a-i face loc unui politruc din bambilici sa preia FRF adica fotbalul aducator de voturi. Au sarit televiziunile pe modelul de acum al penalilor protejati de trusturile unora dintre ei ? Nici vorba.Adica Gica Popescu e bun sa faca puscarie dar marele lider politic,impreuna cu baronii si acolitii lui,nu ? Pai NU ! Asta e tara in care traim,jucam fotbal,jucam bambilici,votam.

Jean-Paul (96 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 13:21

Inainte de toate, nici acum nu sunt lamurit cum s-a "nimerit" ca sedinta de judecata sa fie "programata" exact cu 2-3 zile mai repede decat sorocul alegerilor pentru presedintia frf. Un om care, recunoscandu-si greseala a returnat imediat statului banii revendicati drept impozit, nu ar fi trebuit condamnat la inchisoare cu executare. Este ceva infricosator, cand te gandesti ca statul sta cu pusca la picior si te pandeste sa te inhate daca ai gresit. In cazul lui Gica Popescu era vorba de 400.000 de dolari. va dati seama? Altii au furat zeci si sute de milioane de dolari sau euro, care nici macar n-au fost recuperati vreodata, dar au ispasit o pedeapsa cam de aceeasi durata ca si Popescu. Asa fiind situatia, mai putem vorbi de dreptate si justitie? Madam strambu(nu radeti, chiar asta era numele ei!), una dintre judecatoarele care l-au trimis dupa gratii pe fostul capitan al Barcelonei, a ***? Fiindca nu-mi pot imagina o judecata mai stramba si nedreapta : singurul dintre invinuiti care a returnat suma revendicata, chiar din ziua cand a fost deschis dosarul de urmarire, a primit o pedeapsa la fel de dura ca si marii tzepari care au dat tunuri de zeci si sute de milioane. Si inca ceva: in prima instanta Gica Popescu fusese condamnat la inchisoare cu suspendare, mult mai aproape de realitate. Dar madam strambu a vrut sa ramana in constiinta iubitorilor fotbalului prin aceasta pseudo judecata...... Vreau sa spun ca in cazul lui Gica Popescu, justitia a fost excesiv de dura, mai dura decat in orice alt dosar penal judecat in ultimii 25 de ani. Asa a fost posibil ca Burleanu sa ajunga presedintele frf, fiindca nu cred ca ar fi castigat, daca Popescu nu ar fi fost condamnat chiar in ajunul alegerilor pentru presedintia frf. Pentru mine si, probabil, multi multi iubitori ai fotbalului si nu numai, Popescu ramane un om de valoare cum rar avem in ziua de azi. A gresit, si-a recunoscut greseala, dar in cazul sau justia nu a vrut sa tina cont de asta. In Spania, cazurile de evaziune fiscala sunt rezolvate fara a umili vinovatii: returnarea banilor revendicati de stat plus o amenda si, inclusiv, o condamnare cu suspendare. Fiindca nu sta statul fix in banii aceia dositi de rauplatnici.... P.S. Haideti toti cei care il condamnati si acum pe Popescu desi si-a ispasit pedeapsa, faceti o petitie si sa cereti ca Ronaldo sa fie judecat de tribunalele din Romania pentru cele 14,7 milioane datorate statului ca impozit. Oare cati ani i-ar da madam Strambu lui Cristiano??? Fanii lui CR7 din Romania ce ar zice, ar fi de acord?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jean-Paul (96 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 13:34

Puteti sa-mi spuneti ce limbaj vulgar sau jignitor am folosit? Cred ca v-ati speriat degeaba. De regula, nu folosesc vulgaritati si nici nu jignesc.

johnneil (31 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 13:44

Cine l-a pus sa se amestece cu niste borfasi (mai nou - INTERLOPI)? Pacat ca a iesit astfel pe usa din dos. Cred ca si el isi blesteama acea iesire in "decor". Dar eu il vad a avea puterea de a demonstra ca acea greseala se poate sterge cu alte fapte bune.

Jean-Paul (96 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 15:54

@johnneil, Tu esti doar un parerolog sau stii mai multe despre cariera fotbalistica a lui Gica Popescu? Indiferent care e raspunsul tau sau adevarul, vreau sa-ti amintesc ca atat Popescu cat si Hagi, pe langa multi alti jucatori au fost impresariati de fratii becali, singurii in acele vremuri, care au reusit transferuri de marca. Si au fost cativa ani buni, in care impresarii, fiindca erau direct interesati de cariera fotbalistilor, si-au dat silinta sa obtina contracte avantajoase pentru clientii lor. Nici Popescu nici Hagi sau altii nu aveau habar de partea juridica, nu aveau cum sa stie cat de corecti sunt fratii becali in privinta platii impozitelor.... Fiindca Popescu nu era inclinat sa devina antrenor, a fost cooptat in firma fratilor becali care se ocupa cu impresarierea jucatorilor, dupa ce a renuntat la fotbal ca jucator.. Popescu a fost in mod sigur influentat de becalioti, el n-avea de unde sa invete abc-ul acestei meseriii decat din practica. In momentul in care i s-a adus invinuirea de evaziune fiscala si a inteles ca e in culpa, a platit pe loc suma de 400.000 de dolari. Un proverb spune ca "greseala recunoscuta, e pe jumatate iertata". Justitia din Romania a aplicat alt principiu: "arde-i pe cine poti". Asa se face ca ea se razbuna pe pestii cei mici, pe cand marii rechini infractori ori scapa de puscarie pe motive medicale, ori primesc niste pedepse derizorii, adica stimulante("faci 2 ani de puscarie dar scapi cu milioanele insusite", fiindca de exemplu, cele 60 de milioane de euro de la Voiculescu n-au fost nici azi recuperate, iar felix a scapat prea usor de la mititica)

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  9 octombrie 2017, 19:15

...indiferent de ce spune unul si altul Gh. Popescu a furat ...acestea s faptele ...

dan (3 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 12:39

Vad ca multi arunca cu piatra...uitati-va intai fiecare in oglinda!

mg (87 comentarii)  •  11 octombrie 2017, 14:39

..nu suntem toţi, har Domnului, puşcăriaşi .. Ar trebui să stea în banca lui o vreme..

Comentează