Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Birocraţie cu faţă umană

Autorităţile din Hunedoara au insistat ca înotătorul Avram Iancu să fie prezent când i se înmânează titlul de Cetăţean de Onoare

Permalink to Birocraţie cu faţă umană
joi, 5 octombrie 2017, 12:47

„Nu mai am încredere în jurnalism”, s-a confesat public fostul vicepremier Vasile Dâncu, la o lansare de carte. „La canalele de televiziune, vedem cel puţin două tabere care se războiesc pe non-teme”. 28 de ani după, e cam târziu totuşi pentru nostalgia marilor teme, cum ar fi cursa înarmărilor şi construirea societăţii socialiste multilateral dezvoltate.

„Am crezut că jurnalismul poate schimba lumea”, a spus fostul şef al Administraţiei Publice. De schimbatul lumii, după principiul sănătos „Ce nu ştii nu te doare” se ocupă cu abnegaţie ministrul educaţiei. Presa îşi poate vedea de starea vremii, de faptul divers, de mărunţişurile ei.
Un non-eveniment, de pildă, s-a petrecut la Deva, zilele astea. Bibliotecarul Marius Avram Iancu din Petroşani a străbătut Dunărea înot, de la izvoare până la vărsarea în Marea Neagră. 2860 de kilometri, fără costum de neopren, în premieră mondială. Dezamăgite că presa s-a limitat la a difuza ştirea, fără a întreprinde nimic concret, autorităţile din România au trecut la fapte.

Crăişorii plachetelor
Ministrul sportului l-a chemat pe înotător la sediu şi i-a înmânat următoarele: „diploma de excelenţă, placheta şi trofeul care atestă aceste performanţe şi din partea MTS”. Marius Dunca a postat poza cu premiatul pe Facebook, observând că Avram Iancu are un „nume predestinat”. Aşa cum alţii au o funcţie predispusă.

Primarul din Petroşani, Tiberiu Iacob-Ridzi, i-a urat succes lui Avram Iancu la plecare, în iunie. L-a declarat „un simbol şi un exemplu de perseverenţă”. La întoarcere, edilul l-a felicitat pe sportiv pentru efortul „supraomenesc”, pe lângă care a sesizat şi un lucru mecanic de ordin divin, „Nu se poate reuşi fără ajutorul lui Dumnezeu”. I-a oferit un premiu profan, 10.000 de lei, din partea Consiliului Local.

Un taxi numit decont
Consiliul Judeţean Hunedoara s-a ridicat şi el la înălţimea situaţiei. Consiliera Doiniţa Maria Bălănesc a propus ca Avram Iancu să devină Cetăţean de Onoare al judeţului. Când să se voteze proiectul şi să se decerneze diploma, iniţiatoarea a avut subita presimţire că lipseşte ceva. Fursecurile erau pe platouri. Cafeluţele abureau. Apa împroşca bule delicate pe buza paharelor. Blitzurile şi camerele TV erau de faţă. Dar lipsea Avram Iancu. Bibliotecarul se afla la serviciu, în bibliotecă, în alt oraş. Şefii judeţului uitaseră să-l cheme.

Iată momentul de perfecţiune al birocraţiei! Clipa ei de sinceritate totală, când se dispensează complet de oameni, aceşti tovarăşi stingheritori de drum. „Cei de la Consiliul Județean chiar au fost foarte drăguţi”, a povestit înotătorul, citat de Ziare.com. „Spuneau să mă urc în primul taxi şi să ajung de urgenţă, că se va deconta”. Pentru aşa ceva există cheltuielile de protocol. Avram Iancu le-a răspuns că vine cu maşina personală, „e mult mai ieftin”. S-a învoit de la muncă şi a ajuns înainte de a se încheia şedinţa de CJ.

Compartimentele, între ele
Apoi, în birouri şi pe holurile mai dosnice ale Consiliului, s-a orchestrat, cum ar spune domnul Dâncu, „războiul civil”. S-a strigat ca „vinovatul să plătească”, scrie Hotnews.ro. Secretarul general al CJ a dat vina pe „compartimentele de specialitate”. „Compartimentele”, reprezentate prin viu grai de doamna Vetuţa Stănescu, l-au acuzat pe secretar că „nu e atent cu actele”.

Avram Iancu are dreptate. Scăparea consilierilor „nu e un capăt de ţară”. E ţara însăşi. E dovada, până acum întrezărită la cozile de la ghişee, că în centrul universului administrativ băştinaş nu se află cetăţeanul, fie el şi un cetăţean de onoare. Se află sistemul însuşi. Ministerul Sportului te premiază după ce ai fost premiat de alţii. Primăriile te finanţează după ce ai stabilit recorduri mondiale.

În rest, când nu prinde afişul, cetăţeanul reprezintă un deranj în cel mai bun caz, o abstracţiune în cel mai răspândit. O piedică în calea instituţiilor care se străduiesc să se felicite în oglindă. O eroare în sistem. O non-temă.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

Thomas brams (36 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 15:07

Superb !!! Din pacate adevarul gol-golut !!!!?????!!!!!

CJBh (2 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 15:25

Stai sa vezi ce capete-n gura isi dau cei de la PNL si cei de la PSD in CJ Bihor pentru ca nu reusesc sa se puna de acord cine a cistigat la judet, sa vezi acolo circ si comedie de birocrati, nici salariile nu mai pot sa si le ia, au ajuns de risul curcilor birocratii astia.

alex (345 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 17:59

O lectie autentica de jurnalism ce reflecta perfect fara ezitari si ocolisuri situatia reala a societatii actuale, abisul enorm care se casca adanc intre telurile autoritatilor sistemului si cetateanul obisnuit, elemente ce identifica clar starea de dezorientare si directia gresita in care ne indreptam sub conducerea unor ignoranti si incompetenti depasiti total de evenimente, aflati intamplator sub o palarie prea mare pentru ei, ce nu merita purtata.

JFM (155 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 18:20

Excelent,daca nu aparea acest editorial nici ca as fi aflat vreodata ce comicarii se intampla pe acolo.Cum sa te cheme Avram Iancu intr-o zona de romani patrioti din tata-n fiu si sa te uite politrucul acasa ? Uite,doamna Firea n-a uitat de printul Rainier al III-lea de Monaco si-a bagat pe interval peste 8 mil lei (noi) sa-i faca statuie.La cati politicieni mioritici isi fac vacantele in Principat merita si el din partea doamnei o mica atentie.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 18:24

...articol real ...acest articol ...e tara insasi ...

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 19:19

"Fursecurile erau pe platouri. Cafeluţele abureau. Apa împroşca bule delicate pe buza paharelor. Blitzurile şi camerele TV erau de faţă. Dar lipsea Avram Iancu. Bibliotecarul se afla la serviciu, în bibliotecă, în alt oraş. Şefii judeţului uitaseră să-l cheme." ----------------------------------------- Pentru a stabili "vinovatia" - bigudiului de bibliotecar desigur - eu cred ca ar trebui facuta Reconstituirea !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  6 octombrie 2017, 12:47

sa vina Pintilie! riscul e ca la reconstituire sa nu-l mai premieze 🙂

naica (74 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 19:32

Excelent redata o secventa din viata de zi-cu-zi a romanilor, care din motive obiective, nu au plecat pe alte meleaguri. Poate am o fire mai pesimista si din aceasta cauza, cred ca vom pieri ca natie. Bine macar ca nu mai am multi ani de trait, ca s-o vad si p-asta !

Vâţeglo (2 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 19:56

90 % din comentariile acestui zābālos cu nume de tiran sunt redări din articol, nici măcar ca travestiťus ironicus *** nu ești ***.

dan (3 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 20:02

da, Maria!

Jos_cenzura (20 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 20:17

Este frumos gestul autoritatilor care l-au premiat pe acest ilustru om, dar pana la urma datoria guvernantilor nu este sa foloseasca banii publici pe astfel de chestiuni de imagine, ci pe apararea patriei, a ordinii, a legii si (maxim) pe infrastructura. De fapt nici nu inteleg de ce se implica guvernul in sport - pe banii tuturor. Sportul ca oricare activitate de recreatie ar trebui sa apartina de domeniul particular, sa cotizeze cei care doresc de bunavoie, nu toata populatia, cu forta.

Jos_cenzura (20 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 20:24

A propos de redistribuirea banilor (de la cei care platesc impozite, la sportivi performanti, de exemplu) - iata ce spuneau oameni mai intelepti decat noi: “When the people find that they can vote themselves money, that will herald the end of the republic.” -Benjamin Franklin (Cand oamenii isi dau seama ca pot vota ca sa li se dea bani, asta va anunta sfarsitul republicii). In 1794, when Congress appropriated $15,000 for relief of French refugees who fled from insurrection in San Domingo to Baltimore and Philadelphia, James Madison stood on the floor of the House to object saying, “I cannot undertake to lay my finger on that article of the Constitution which granted a right to Congress of expending, on objects of benevolence, the money of their constituents.” In 1794 cand Congresul a pus deoparte 15,000 USD pentru refugiatii francezi care fugisera datorita rascoalei *** din Saint Domingue (astazi Haiti) catre Baltimore si Philadelphia, James Madison ridica cuvantul in plenul Camerei Deputatilor, spunandu-si obiectiunea: "nu pot pune degetul pe niciun articol in Constitutie care sa-i dea drept Guvernului sa cheltuie, in scopul caritatii, banii cetatenilor."

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CCC (24 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 20:56

Evident ca vinovat e Avram Iancu! Asta micu, contemporan, Marius! A strabatut lumea si Dunarea ,dar n-a invatat ca la sindrofiile organizate de autoritati te prezinti din oficiu, nu astepti invitatie! Exact ca la pomenile electorale cu mici si bere, unde sunt bineveniti toti! Ca doar nu s-or obosi marimile lor, borFaSii, sa invite un muritor de rand!

Florin (1 comentarii)  •  5 octombrie 2017, 22:05

In sfarsit cineva de la GSP spune ceva despre Avram Iancu, dupa ce 3 luni n-au scris nimic despre efortul lui. Dar ce sa vezi, desi Avram Iancu e laudat in cateva randuri, nu este subiectul principal, ci punctul de pornire al unui editorial care arata perfect modul cum functioneaza autoritatile publice in Romania. Nu critic acest editorial / autoarea lui, ci colectivul de la GSP care, din motive pe care nu le stiu / nu le inteleg, nu au scris nimic despre acest om, care in alta tara era declarat erou. Daca nici GSP, singurul ziar sportiv tiparit, nu-l promoveaza, ce pretentie sa mai avem de la restul media din Romania. Avem un exemplu care ar trebui promovat pentru toti romanii, sa aratam ca se poate, dar nu o facem.

Comentează