Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Bogdaproste! Să fie recepţionat!

Preţul noului stadion din Craiova a crescut brusc cu 6 milioane de euro. Dimpotrivă, susţine Liviu Dragnea, stadionul s-a ieftinit, ca gazele

Permalink to Bogdaproste! Să fie recepţionat!
luni, 2 octombrie 2017, 9:55

În 2011, pe vremea când semna ca primarul actele adiţionale care au dublat costul iniţial al Arenei Naţionale, Sorin Oprescu dădea vina pe Platini. „Am făcut tot ce-a cerut preşedintele UEFA”. Fostul edil insista că, de fapt, statul e marele profitor de pe urma scumpirii stadionului: „Aproape 67 – 67,5 milioane de euro din această sumă este TVA-ul, care se întoarce la bugetul de stat”.

Urgenţa care a durat doi ani
Între timp, a apărut o nouă metodă de rotunjit costul proiectelor. E simplă, elegantă, genială aproape. Singurul ei cusur e că trece prin SEAP. Metoda se numeşte „extrema urgenţă”.

Pe lângă preţul iniţial, 52,5 milioane de euro, CNI a dat încă 6 milioane de euro firmelor care construiesc noul stadion din Craiova. Bani care ar trebui să acopere „extrema urgență survenită în urma unor evenimente care nu puteau fi prevăzute”. Anunţul a fost publicat în SEAP pe 5 septembrie, scrie Gds.ro.

Arena din Bănie e aproape de inaugurare, singura stringenţă ar mai fi, judecând după comunicatele Companiei şi ale Primăriei Craiova, găsirea unei panglici. Contractul cu ACI şi CON-A prevedea o sumă pentru „cheltuieli diverse şi neprevăzute”. Dar, ca să vezi scăpare, nu pentru „urgenţe”, mai ales „urgenţe extreme”.

CNI, avocatul constructorilor
Constructorii s-au tot plâns ba de succesiunea anotimpurilor, ba de studiul geotehnic optimist făcut de Primărie. Le-au sărit în ajutor oficialii CNI, care au încercat şi ei un-doi-ul cu Platini. „Standardele UEFA şi naţionale s-au schimbat din 2014”, declara directorul CNI, Adrian Cefelan, pentru Gazeta. „Nu s-a schimbat niciun standard din 2012 încoace”, a replicat Viorel Duru, tatăl, dar şi mama licenţierilor de stadioane în România.

Noroc că i-a picat fisa lui Liviu Dragnea: „Acest stadion a fost proiectat şi începută construcţia până să apară noile norme generate de tragedia de la Colectiv”. Iată ce-nseamnă să ai timp de gândire, la coadă la DNA. Pe 29 octombrie 2015, abia se turnaseră pilonii de la Tribuna I. Noile norme ISU au intrat în vigoare pe 5 noiembrie 2015. Pentru a se încadra, stadionul din Craiova trebuia dotat cu un inel perimetral, care să permită evacuarea mai rapidă. Dar nici constructorii, nici autorităţile n-au sesizat urgenţa la vremea ei.

Pe din afară-i vopsit preţul…
Stadionul nu rezista nici la foc, dar nici la vânt, conform Inspectoratului de Stat în Construcţii. Şi nici la apă. Fundaţia, terminată înainte de Colectiv, a trebuit mărită, pentru ca arena să nu fie luată de tsunamiul subteran şi dusă la Târgu Jiu, la Alexandria sau la Târgovişte.

Faţă de proiectul iniţial, produsul finit e mai lat şi mai scund cu zece metri, notează Ştiriletvr.ro. Şi mai scump cu 6 milioane de euro. Dacă ar fi om, nu l-ai recunoaşte pe stradă. Marea urgenţă, care a motivat scumpirea, nu constă în normele ISU sau UEFA, ci în marea neglijenţă de proiectare.

Fireşte, criteriul de atribuire a lucrării, conform anunţului CNI, din 8 noiembrie 2014, a fost preţul cel mai scăzut, nu preţul cel mai neprevăzut. Con-A şi ACI au făcut altceva decât să scrie în contract şi pe alţi bani. Se pare că nu constructorii trebuie să se plieze pe cerinţele statului. Ci statul trebuie să modifice legi şi să rectifice bugete la cererea constructorilor.

Fără prag pentru pomana în serviciu
„Facem o economie de 400.000 de euro”, susţinea directorul CNI, explicând metamorfozele stadionului din Craiova. O economie faţă de costul oficial, aprobat prin HG 900 / 2014. Dar la costul oficial se adaugă şi chitanţa extremă de 6 milioane de euro.
„Prin această modificare, se diminuează şi preţul”, calcula şi liderul PSD. Ce mai, pomană curată! De sufletul căminelor culturale şi al bazinelor olimpice. Practic, odată cu schimbările la stadionul din Craiova, se declanşează un val de ieftiniri. Dispar accizele. Scade TVA-ul până la valori negative. Banii se întorc la patroni cu bacşiş de la stat. Dacă albul e negru, iar plusul e minus, orice e posibil şi, implicit, legal.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

observator_federal (8 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 10:21

Doamne, ajută! Să fie într-un ceas bun!

Vasile George (2 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 10:49

Bai, fato! Iti apreciez foarte mult posgarile. Esti o fata inteligenta, dar vreau sa vad ca scrii si tu o data un articol pozitiv, laudativ. Te rog,nu te transforma din Maria Andries in Laura Andresan!

Gareth Edwards (19 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 11:09

Felicitari Maria!!!

Alex One (132 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 11:21

N-arata rau de loc, sa fie intr-un ceas bun ! Ce-i construit e bun construit, parerile de tot felul se uita, ramane stadionul. Pastrand proportiile, si turnul Eifell a fost crunt criticat si apoi a devenit emblema Parisului.La cat se fura in tara asta sau se risipeste aiurea mai conteaza 6 milioane de euro,o gluma daca te uiti in dosarul retrocedarilor, bine ca in sfarsit s-a finalizat ceva in Romania. Aferim !

pamfletaru (40 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 11:26

...e minunat ca se naste un nou stadion, politicienii au bifat o noua realizare, galeriile au unde sa isi verse injuraturile...despre fotbal nu vorbim, e la pamant in toata tara...daca fotbal nu mai e, pe gazon eu as face patinoar,la inaugurare,sa isi rupa politicienii nada florilor ! :)

JFM (155 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 12:13

Mogaldanul mioritic "filozofeaza" : Lasa domne,ce daca-au furat,macar astia "ne-a facut" stadion ...Aici s-a inchis discutia.Chiar se bucura ca aia au furat, "s-au descurcat" de parca n-a furat tot de la el si de aia e sarac lipit descult,vai de capul lui...el e bucuros,tine partea "haiducului" ! Deci e prost cat cuprinde la asta au lucrat atat natura cat si cele doua televiziuni de mare audienta.

anti carcotas (1 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 12:18

sunt tare curios cate stadioane in romania de genul celui de la craiova se vor mai construi cu 2000 euro/loc. datul cu parerea e un fel de sport national pt masele de habarnisti. pun pariu ca nici nu stii unde e amplasamentul zonei si ce dificultati presupune constructia unui astfel de obiectiv in aceea zona. si inca ceva: cate lucrari de infrastructura in bucuresti au profut de 5%?

Mozzie (44 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 12:18

N-ati mai vazut stadioane de tip "nava spatiala" ? S-a umplut lumea mare de asa ceva,s-a umplut si Romania,au devenit o banalitate,au devenit un instrument de bunastare materiala si electorala pentru politicieni...Asta-i tzinta lor,sa-i bucure pe prosti ca-s multi si le aduc voturi.

pamfletaru (40 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 13:39

TRIBUNE ELECTORALE,NU SPITALE !...saracii politicieni,stadion le trebuia,ei nu se gandesc sa construiasca spitale ,ca poate vine si randul lor sa stea la pat printre gandaci ,sa fie ingrijiti de enfermiere si doctorasi spagari.. dar poate ca au bilete de spitalizare pentru viena si danseaza vals cu noi,construindu-ne stadioane electorale... vine guturaiul si viforul peste noi ,fotbalul sta la gura sobei ,iar stadionul nu mai produce parale,´´nava spatiala´´ va sta blocata sub zapezi sub zodia ,asteptand dezghetul si pe politicieni sa isi lanseze programele electorale si sa faca baie de multime in zodia prazului :)

Timisorean (3 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 14:03

Le-a facut psd-ul stadion la prazari ca sa aiba unde sa joace clonele craiovei. Vai de capul lor de prazari

naica (74 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 14:50

Mariuco, ma uimesti cu diversitatea subiectelor abordate. Pacat ca DNA are alte subiecte de ... interes. Surprinde si faptul ca de fiecare data pui "i"-ul sub punct. Citesc de fiecare data, cu aviditate articolele tale si, ma intreb, cand Doamne, se vor pune lucrurile la punct si in Romania,pentru a ne simti si noi cetateni europeni si, nu doar sa pretindem asta !

Aristotel, fără șmenul Mititel (2 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 16:13

Nu exista nici o legatura intre apropiata inaugurare a stadionului si faptul ca GSP nbu are acreditare la meciurile Universitatii Craiova, nu-i asa?

stadion (2 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 16:35

au si prazarii aia nespalati unde sparge seminte si trage o gura de zaibar

Mihai Roma (1 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 17:14

Apreciez ironia,pe cât de finä pe atât de caustică,dar jafurile vor continua la proporții greu de imaginat! Fenomenul nu mai poate fi stopat.Putem doar să-l constatăm.

Edy (16 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 17:38

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

tiptil (3 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 18:19

din cate am inteles costul final dupa cele 6 milioane de euro este de 52.5 milioane euro. initial a fost castigata licitatia cu 55 milioane de euro... eu nu vad unde este problema.... dupa ce au fost finalizate lucrarile se factureaza ce mai e de facturat si inca este cu 2.5 milioane sub suma licitata initial!

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 18:42

...la Arena Nationala din Bucuresti s a furat mult ...la stadionul nostru din Craiova s a intarziat mult ...dar macar asteptarea a luat sfarsit ...autoarea articolului stie bine ca stadionul nostru rezista si la foc si la apa si la vant ...cu crengile la pamant ... Asa se construieste in Ro nu i nimic nou ...ce putem face ?...in tara noastra somajul e in floare ...locurile de munca sunt putine ...

serban (15 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 20:14

Nu conteaza cine minte, nu conteaza cine spune ca albul e negru, conteaza sa fie cat mai putini cei care accepta acele minciuni. Orice mare furaciune in tara asta a fost girata - chiar si fara vreo asumare - de cetateni.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 20:18

...sa fie receptionat ...ca nu e pomana ...

CRIS (1 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 20:36

CUM ARATI ASA SCRI

dani (17 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 20:49

Din cauza fenomenelor meteorologice extreme, tot mai dese in ultimul timp si se intrevad altele mult mai violente. Intrucit specialistii in constructzii, afirma ca stadionul prazarilor este fragil, vulnerabil la vijelii care au viteza de 100-150 km pe ora, as propune sa se ridice un zid protector. In jurul stadionului, care sa protejeze stadionul de ploi abundente, grindina, uragane si tornade. Chiar daca zidul costa cam cit stadionul, si constructzia lui va mai dura inca 2-3-5 ani, este indispensabil. Altfel vorba lui Corleone:ar putea fi JALE MARE! Fereasca bunul Dumnezeu!

tiptil (3 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 21:36

eu propun ca sa strangem bani si sa il trimitem la scoala pe acest dani.... daca la cod portocaliu nu a avut nimic , numai un *** ar crede ca pica stadionu de la vant.... dar cum gsp publica numai mizerii .... oameni cu intelect mic inghit toate aceste ineptii si le duc mai departe ca fapte certe... vai mama noastra de popor dominat in proportie covarsitoare de oameni bazati pe vorba CREDE SI NU CERCETA.... gsp o face pentru tine :) ahahahhaa

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pt linistea ardealului (12 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 22:28

prea cinstiti ardeleni, dar si banateni, stati linistiti in minunata voastra transilvanie. stadionul e din banii nostri ca si noi am muncit in tara asta. acum e adevarat, nu prea mai munceste mai nimeni in sud sau in est in moldova la fratii nostri de la iasi ca nu prea mai are cine. au cam plecat cu totii. asa ca spre usurarea lui sabin gherman nu o sa dea nimeni navala la cluj sau timisoara. daca aveti de munca si nu aveti cu cine, ne gasiti la roma, milano, madrid, londra sau dortmund, dar si in alte parti, dar nu cred ca puteti sa ne platiti ca aia de acolo. despre asistatii social, aia sunt in general cei redenumiti de dl. plesu si gds ul domniei sale cu juma din numele nostru, asa ca daca vreti sa va razboiti, razboiti va cu ei. pensia lu tata nu o platiti din banii vostri, ci din chiria pe care i o dati ca folositi curent din centrala de la cernavoda construita si de el. dar stati linistiti, tata e bolnav de cancer, nu o mai duce ff mult, asa o sa aveti mai multi bani in ardeal. daca totusi vreti sa duceti ardealul langa tirol, nu mai pierdti timpul sa ne cautati prin colturile europei, va ajuta frau merkel, va trimite la pachet sirieni, irakieni, afgani sau libieni. daca la noi ati tot strambat din nas, la ei nu aveti motive, doar vi i trimite frau merkel in noua europa. drum bun , cale batuta!

diurpaneus (1 comentarii)  •  2 octombrie 2017, 23:14

Iti cam prinzi urechile unde nu prea isi are rostul o ironie sau critica, cei din Craiova stiu cat s-a asteptat sa se faca ceva si la noi , ca de ex polivalenta unde s-a stagnat 18 ani. Presupun ca nu prea ai idee de complexitatea unei constructii de 54.000 m patrati de la 0. Faptul ca s-au redresat din mers unor noi prevederi si au ajuns in pragul inaugurarii in doar 2 ani e ceva ce nu prea se vede in tara asta. Incearca sa iti alegi temele mai cu grija, cazi in derizoriu.

Nacky (1 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 8:41

Bani de care parintii nostrii pensionari si bunicii de la azile, sau piate unii din noi care ajungem la spitale am fi putut profita mai bine. Dar de, nu erau siguri pe votul nostru, asa ca hai sa facem stadioane, gasim cativa golani care sa zbiere tare si la meci si in campanie, si gata viturile - mai dormim un mandat in parlament si nu ne intreaba nimeni de unde avem tot ce avem, doar suntem parlamentari si avem imunitate

haudinamo (23 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 8:50

Haha ce de timisoreni invidiosi pe succesul Craiovei. Iata cum puteti si voi sa aveti stadioane: data viitoare votati cu cine trebuie. Sau, si mai simplu, mergeti la balta si stati cu coada in apa pana dimineata. Apoi trageti tare de coada si veti scoate o gramada de stadioane!

oierul bucur (28 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 9:42

Craiova avea nevoie de un stadion !Craiova,este un simbol al Romaniei in sport !Indiferent de cine cu cine a votat, stadionul acesta, era necesar !FCSB,adulata presei,nu are stadion !

Obiectivul (9 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 16:56

Mami, matale mai bine i-ai spune colegului vlad nedelea ,sa-i faca un gioco bucale mititelului din booveni in pauzele meciurilor pe care echipa acestuia le va disputa in viitor,dar nu pe noua arena din Craiova ,ci in gradina lui Ghieonoaia din Chiajna!

Obiectivul (9 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 16:59

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  3 octombrie 2017, 17:53

...stadionul nu este numai al nostru ...al celor din Craiova ...ci al intregii tari ...al tuturor cetatenilor romani ...acum si in vecii vecilor ...Amin !!! Nationala Romaniei are la Craiova un stadion decent ...si un public entuziast ...venim 15 000 numai la antrenamentul Nationalei cand o sa joace la Craiova ...

Comentează