Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Valoarea care a umplut paharul

Cu Mutu şi Contra, “naţionala” inversează partiturile. De-acum, jucătorii vor sta de gardă, să nu fugă staff-ul tehnic din cantonament

Permalink to Valoarea care a umplut paharul
miercuri, 27 septembrie 2017, 11:54

De când se vorbeşte despre venirea lui Mutu la FRF, au început să capete sens misterioasele afirmaţii ale lui Răzvan Burleanu despre meritocraţie. E un termen pe care l-a trecut şi în Planul Strategic. Meritocraţia e unul dintre „standardele etice şi de bună guvernanţă”. „Trebuie să instaurăm meritocraţia, nu ordinele unor diverşi”, declara şeful Federaţiei, la câteva zile după ce-a fost ales.

Meritul de a fi coleg cu Contra
Până acum, păreau vorbe goale, judecând după loteria numirii antrenorilor de la juniori, pe criteriul bunei vecinătăţi, sau după desemnarea secretarilor generali ai FRF, pe criteriul bunei amiciţii. Iată că meritele au totuşi un rol, când te angajezi la Federaţie. Mutu, de exemplu, are meritul de a fi fost recomandat de noul selecţioner, Cosmin Contra. O recomandare strict pe criterii profesionale. Ca dovadă, cei doi nu au acelaşi nume de familie.

Şeful Federaţiei a confirmat că a discutat cu directorul dinamovist nişte „conversaţii confidenţiale”. „Inclusiv Adrian Mutu reprezintă valoare adăugată pentru echipa naţională”, a spus Burleanu, concesiv cum e el, când vine vorba de persoane care au tangenţă cu fotbalul. Adăugată ca vinul la apă. Încă un strop şi se revarsă şpriţul cu valoare plată.

Mutu, factor de credibilitate
Preşedintele FRF are însă planurile lui briliante cu Mutu. „Ca federaţie, ne gândim întotdeauna cum să facem să reintegrăm foştii mari fotbalişti, indiferent de sistemul pe care îl avem”, a explicat Burleanu. Iată direcţia nouă: în loc să se reintegreze FRF în fotbal, se reintegrează oamenii de fotbal în FRF. Dar numai dacă merită şi dacă „doresc să se ducă pe o cale administrativă sau tehnică”. Acestea fiind zise, Mutu se profilează drept un garant al firmei FRF. Asigură credibilitatea instituţiei pe partea legată de fotbal.

Meritele, ca meritele, problema e că organigrama federală n-are locuri vacante. Toate sunt ocupate pe bază de recomandări, majoritatea fiind recomandări ale lui Burleanu însuşi. Pe Mutu „îl ştie toată omenirea”, pleda Dumitru Dragomir, într-un studio TV. „Nu poate fi director tehnic, dar îi căutăm un loc la Federaţie, poate de manager sportiv”, a replicat Mihai Stoichiţă.

Ştie ce spune. Nu poate fi. Directorul tehnic actual e chiar Stoichiţă, înaintea lui, a fost Iordănescu. Între cei doi, timp de jumătate de an, naţionala n-a avut director tehnic, lipsă care s-a văzut de la o poştă în jocul „tricolorilor”, dacă eşti obsedat de detalii.

Profesionist în călărit dragonul
Lui Mutu, aşadar, i se caută un post pe măsura polivalenţei lui. FRF, care şi-a propus să-i şcolească pe şefii de cluburi, să aibă cu cine discuta, are din iarnă un parteneriat cu ASE. La Ştiinţe Economice, se predau „cursuri de formare continuă adresate managerilor de club, ofițerilor de presă, ofițerilor de securitate, team-managerilor”. Pentru „creşterea performanţei organizaţionale”, preciza comunicatul Federaţiei. În ceea ce priveşte naţionala, pe moment, n-are performanţe, deci nu-i trebuie nici manageri cu diplomă.

Dacă, printr-un concurs de împrejurări, Mutu nu e numit manager sportiv, are destulă experienţă pentru funcţia de preparator psihic, responsabil cu refacerea după meci, dar mai ales în noaptea dinaintea meciului. Adevărul e că numai Contra, singur, deşi are accese de mania persecuţiei, nu avea cum să suplinească plecarea lui Daum.

Trebuia şi un specialist calificat la locul de muncă, să acopere partea obligatorie legată de scandalul cu droguri. Dacă Mutu nu era disponibil pentru „conversaţii confidenţiale”, şefii FRF ar fi trebuit să se sacrifice şi să călărească dragonul standardelor etice, în şedinţele de Comitet Executiv. Pe banca „tricolorilor”, mai ales pe final de campanie ratată, e nevoie de cineva pe care „să-l ştie toată omenirea” că a fost depistat pozitiv. Că de negativişti e plină lumea.

Comentarii (31)Adaugă comentariu

dani (17 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 12:51

Daca cumva Contra nu va cistiga-neaparat la scor mare- cele doua meciuri, cu Kazakstan si Danemarca, va fi demis. Pt incompetentza. Trebuie adus un selectzioner-vrajitor, care nu numai sa califice Natzionala Romaniei la CM si CE, dar sa ridice pe noi culmi de progres si civilizatzie, fotbalul romanesc. Campionate de pitici, juniori si tineret-sperantze, sa rezolve selectzionerul. Si nu in ultimul rind sa rezolve, calitatea execrabila a arbitrajelor. Readucerea spectatorilor in tribune, este o alta problema dureroasa, pe care trebuie sa o rezolve Contra.Ciao!

haideusicfr (49 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 13:01

Asta ati vrut ,asta ati obtinut! L-ati criticat pe Daum si cu rost si mai ales fara.Printre altele pentru neconvocarea lui Alibec. Uitati-va la poza .Este sugestiva. Competenta la masa .

Adi (17 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 13:19

Amuzant :)) Cu recomandarea pe criterii strict profesionale, nu stiu daca ati nimerit-o atat de bine, deoarece pe unul il cheama Mutu, iar celalalt se "numeste" Gurita.

JFM (155 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 13:36

:))))))))))))) Deasemenea jucatorii se vor organiza in grupuri de 5 sa-l impiedice pe Mutu sa bata niste barmani/ospatari

haideusicfr (49 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 13:44

Pe Mutu il hasaie Negoita .Pentru prostiile facute. Mutu mai lipsea de acolo.Nu-i nimica ,doua meciuri ii dau lui "gurita". Redactia GSP va fi multumita. A plecat daum care a incercat sa faca ceva .A venit gurita .Asta chiar face .Cu Mutu si cu Lobontz!

Carol K (310 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 13:56

Danut Lupu nu vine si el ? Ar fi ca nunta fara lautari.

Paul (6 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 14:38

Tare,titlul,felicitari! Cand vad ca a ajuns Mutu "in carti" pentru functii pe la nationala,mor!Ce dracu-l recomanda?Trecutul de amator de droguri,ala de bataus,cel de familist linistit,aflat la a treia casnicie?Ce dracu' realizari deosebite are dupa ce s-a lasta de fotbal?!A fost,intr-adevar un jucator peste medie,dar caracterul 0 l-a tras in jos.Asa ca mai lasati-ne cu Mutu...

Adrian (5 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 14:45

Excelent articolul, ca de obicei.

gica (1 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 15:35

Ati uitat de fratica Tamas . Ar fi bun ca deschizator de usi inchise !

Gigel (2 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 15:43

Doamne ce natie. Nici nu i-au facut legitimatie de acces lui Contra si deja e ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

nefertem (6 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 16:34

Pai nu era Daum capul rautatilor? Nu asta ati vrut, "profesionisti" romani, care "sa fi facut ceva" in / pentru fotbalul romanesc? Pai ce facem, dam inapoi acum? Nici Contra+Mutu nu-s buni? Hai sa le dam o sansa, potential au, calitati de selectioner din plin (doar i-au adus pe Bokila si Albin la Dinamo), primele miscari se vad, Lobont animator la nationala, sa-i invete pe "baieti" cum sa-nvarta o tigara. Macar materialul asta a fost simpatic.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 17:31

Vad ca unii fac din asta "nu l-ati vrut pe Daum, acum obtineti ce v-ati dorit". In ce logica trista alternativa la Daum e Mutu la federatie? Ce-i aici, diviziune dihotomica? Tertium non datur? Din contra, o prezenta atat de neadecvata pe un post federal ca cea a lui Mutu dovedeste ca venirea lui Daum de anul trecut nu e deloc o intamplare. Ca meritocratia pe care o clama gaunos Burleanu e vorba-n vant. Nu e greu de inteles daca te straduiesti putin.

mal. (71 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 17:34

Ce ar fi fost prin presă (scrisă și vorbită) dacă Daum îl aducea pe Lobonț în locul lui Silviu Lung?

Iftode (3 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 17:59

Presa are rolul de a informa iubitorii de sport despre noutati,voi ati decazut atat de tare incat singurul scop e sa produceti scarba oamenilor,sa nu se mai duca la stadion si sa citeasca mizeria voastra,strategie buna, dar cu ea ati terminat fotbalul cum ati terminat si gimnastica mediatizand relatia Belu-Bitang. Pe Daum l-ati facut in toate feluri,astia nu sunt buni,desi vorbim de un fost fundas al Milanului si de un jucator care a marcat la fel de multe goluri ptr nationala cat a marcat si Hagi(om pe care l-ati facut praf cand juca) avand si cativa ani de suspendari. Felicitari sper sa se termine cu tot sportul in tara asta si sa muriti de foame.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 18:25

@ Iftode Evident ca presa, ca orice intreprindere, trebuie sa indeplineasca un rol social. Succesul oricarei intreprinderi private e dat de utilitatea sa sociala. Dar care nu se manifesta doar fata de clienti (cititori, aici). Ci si fata de angajati si, in primul rand, fata de actionari. Pentru ca scopul principal al oricarei intreprinderi private nu e sa asigure produse/servicii clientilor, nici locuri de munca angajatilor, ci profit patronilor - oricat de cinic suna. Daca nu face asta insasi sensul existentei sale dispare si poate fi abandonata oricat de bune servicii/marfuri/locuri de munca asigura. Ce vreau sa spun cu asta este ca probabil, oricat ar deranja pe cineva, asa trebuie sa arate presa care vinde si de aceea e asa. De fapt, ca sa fiu foarte sincer, nimeni nu e suparat cand tinta ironiilor e adversarul. Supararea apare doar cand tinta sunt "ai nostri". Atunci ne amintim cum ar trebui sa fie presa. Totusi, daca ne gandim si la cei ce scriu, la felul in care incearca sa impace capra profitabilitatii cu varza cerintelor unei prese quality, eu zic ca gsp-istii ies totusi bine. Nu?

Iftode (3 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 19:33

@ Adi_Stelistul:Cei doi nu sunt ai mei, dar trebuie sa ii adopt de moment ce au aparut la nationala tarii mele, vorbesc ca u suporter neutru, nu e normala batjocura asta,hai sa avem rabdare sa vedem ce le poate pielea,ca jucatori au fost sclipitori. Cand presa denigreaza in asa hal mie ca suporter mi se face scarba si incerc sa ma detasez de fenomen, cine are de castigat din asta? fotbalul nu,fotbalul e pentru suporteri,hai sa nu ii mai gonim ca si asa sunt stadioanele goale.

nefertem (6 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 19:55

@adi_stelistul Da, ma asteptam ca asta sa fie discursul dupa Daum, "cine a venit in loc e adus tot de Burleanu & co, deci automat, daca iese rau, vina e tot la Burleanu". Ce treaba are Mutu ca alternativa la Daum? Alternativa la Daum a fost Contra, pentru ca altii (poate mai seriosi, poate mai valorosi) au refuzat. Mutu, Lobont etc. astia au venit langa Contra. Era de asteptat sa se intample, asta e "gasca lui". Venea altul, aducea o alta gasca. Dar altul nu vine, ca no, cine sa-si strice numele si cariera. La cum s-a tras din toate unghiurile in Daum, n-o sa mai avem curand selectioner strain, e singurul lucru care ma doare, cred cu tarie ca doar asa putem iesi din mocirla.

JE (31 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 21:11

Daaaa, să-l aducă și pe Tamaș țucă-l măsa, să-l aduca și pe Luțu sfătuitor tehnic, adă-i Doamne și pe toți cei care "S-a născut talent şi au murit speranţă" ..... Neaga, Denis Serban, Radu Niculescu etc.... SPUMA bre..... de la bere... Hai să-ntindem hora mare, să-i batem pe toți la chefuri, la lupte libere cu ospătari, la orgii bahice și de alta natură ... că de.... fotbal nu mai avem... barem să-i dăm pe spate cu ce neam e proști suntem...... hai noroc Mărie....

Iulian Rinder (3 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 22:47

Lestie (10 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 22:48

Dupa ce au ingropat pe Dinamo, Contra si Mutu s-au dus la FRF, sa termine opera lui Daum. Cei ce credeau ca ne vom califica la Euro 2020 sa-si mute gandurile mai incolo, fiindca nu avem sanse nici daca nimerim intr-o grupa cu Luxemburg, Malta, Andorra, I-le Feroe si Gibraltar.

adi_stelistul (107 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 6:49

@ nefertem Imi pare rau, dar nu prea ai inteles. Discutia este despre eventuala venire a lui Mutu ca oficial la FRF si unii de pe aici spun ceva de genul " ati tot tipat sa plece Daum, acum obtineti ce ati vrut" reprosand GSP-ului campania anti-Daum al carei rezultat ar fi (in aceasta logica) venirea lui Mutu. Evident absurd. Adica alternativa la Daum e venirea lui Mutu la FRF. Evident ca e o logica stramba, dar eu n-am facut decat s-o interpretez, nu sa mi-o asum. Iar ideea ca te asteptai sa apara reactii de genul "cine a venit in loc e adus tot de Burleanu & co, deci automat, daca iese rau, vina e tot la Burleanu" ... stii tu ca ar putea fi altfel? Evident ca cine conduce decide si ca rezultatul deciziei ii este intrutotul imputabil. Daca iese bine cu siguranta va avea grija sa ne-o spuna, nu crezi?

serban (2 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 8:43

Oricât mi-ai șterge comentariile, tot acră și frustrată rămâi ... femeie ...

Alex One (132 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 8:45

Mutu la FRF ? Asta banuiesc ca este o gluma. Avand in vedere trecutul lui extrasportiv,parca are si o condamnare penala pentru bataia aplicata unui ospatar,surprinzatoare chiar prezenta intr-o functie de conducere la o echipa cu pretentiile si fasonul lui Dinamo. N-am auzit nicio reactie la inscaunarea lui Adita din partea legendei Cornel Dinu cel care cunoaste perfect rigorile acestui club de traditie. Sigur, actuala echipa nu mai apartine Ministerului de Interne, dar totusi, e suficient sa fi jucat aici cativa ani,nu prea multi, si sa te declari mare dinamovist ?

Chis Alexandru (26 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 9:06

Daca in ultima fraza scriati: Pe banca „tricolorilor”, mai ales pe final de campanie ratată, e nevoie de cineva pe care „să-l ştie toată omenirea” că a fost... pozitiv", erati fenomenala! Vedeti ce insemna un insignifiant cuvant in plus?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 10:11

asta mai lipsea, la cate fenomene sunt in jur. nu facea fatza primaria 🙂

gheorghe (5 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 9:53

:)) sa speram ca AMutu intelege ironiile de calitate

nume (1 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 10:49

Avea dreptate Daum: nu sunteti altceva, decat ambalaj de peste. ***, pe care il veti neaparat reinstalat peste "fotbalul" romanesc. Voi dati in selectioner, oricine ar fi el, pentru a-l demoniza pe Burleanu si compania. V-ati manifesta exact la fel, si daca il puneau pe Guardiola selectioner. Sa nu va mirati ca anternorii mai acatari (Lucescu, Petrescu, Boloni, Rednic) nici nu vor sa auda de nationala. Nu din cauza conducerii federatiei, ci din cauza voastra si a luptei dintre *** ce se da in fundal si pe care il sprijiniti din toate puterile. Nici un antrenor in toate mintile nu s-ar expune la toate balariile pe care le improscati. Rusine sa va fie!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (310 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 15:41

Sa inteleg ca vor fi selectionati doar jucatorii care se culca devreme si au somnul adanc :)

Iulian (1 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 20:18

Este încurajator sa vezi atâta prospețime la echipa naționala. Propun sa fie cooptat si Mihai Stoica , in felul asta vom avea o tripleta de mardeiași cu pedigree care ne va califica ... oriunde.De asemenea , cred ca misiunea principala a lui Mutu ar fi sa-i aducă jucatori străini lui Contra, chiar si dacă ii cheamă Bokila.Succes.. Hai România !

Musashimaru (6 comentarii)  •  28 septembrie 2017, 22:57

Maria : sa stii ca "mi-ai picat cu tronc",iar din aceasta "dilema" eu nu pot iesi... Cum care "dilema" : sa iti spun , sa nu iti spun, iti spun ! :) Am zis ! :) Restul nu mai conteaza ... ; te iau si fug cu tine in lume ! "Don't worry, be happy " ! :)

MATHE KAROLY (1 comentarii)  •  29 septembrie 2017, 9:34

Nu trebuie uitate ca MUTU cum este si a fost este al 2 mare jucatori din Romania dupa DOBRIN.,,Din 77 meciul jucate la Nationala a matcat 35,.,HAGI din dubla joc tot atatea.Din cauza lui HAGI na fost chemat sa mai joaca ca- sa nu fie depasit.Deci nu a fost corect nici Conducerea FRF nici PITURCA cu MUTU. NU ESTE FRUMOS.,.,,Cum este MUTU merita asa numit RECOMPENSARE LA CONDUCEREA FRF.De vorbit este usor,.,Sau o repriza si acuma pote juca trebuie bagate,.,Multi jucatori na facut ce a facut MUTU si tot nu stie sa joace,,A fiti destept si sa nu uitati ADEVARUL.,

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord