Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Toamna ghiozdanelor lungi

Ministerul Educaţiei intră cu bocancii în şcoli, să se asigure că elevii nu pun mâna pe alte cărţi decât manualul de sport

Permalink to Toamna ghiozdanelor lungi
marți, 26 septembrie 2017, 12:31

Un manual de sport nu vine niciodată singur. Vine cu percheziţii în ghiozdanele elevilor. Unde e Protecţia Copilului când e nevoie de ea? Ce adulţi, evident vaccinaţi, protejează? Dacă nu-i miting contra Guvernului şi nu e vorba de interesul superior al partidului, tace ca porcu-n păpuşoi.

Ministrul Muncii şi primarul nu răhnesc şi nu dau chiot că s-a încălcat Legea 227 / 2004: “În cadrul procesului instructiv-educativ, copilul are dreptul de a fi tratat cu respect de către cadrele didactice, personalul didactic auxiliar şi cel administrativ”, articolul 52.

Clanul Matematicienilor

Păi, de ce ar răhni? Care-i abuzul dacă răscoleşti prin proprietatea elevului? Care-i buclucul? Cine intră pe poarta şcolii să lase orice speranţă la drepturile constituţionale, începând cu dreptul la învăţătură.

Scopul declarat al expediţiilor de hărţuire întreprinse de inspectorate a fost depistarea şi confiscarea materialelor auxiliare, puse pe răboj de interdicţie de ministrul Liviu Pop. Şi inspectorii fuga, şi elevii fuga, şi iar fuga, până au dat educaţia palancă la pământ.

În a doua fază a anchetei, elevului urmează să i se întocmească dosar penar. Iar inspectorii trec la destructurarea întregii reţelei de studiu aprofundat. În a treia fază, sunt chemaţi la interogatoriu capii organizaţiei, Gheba, Ştefănescu, Niţă, Năstăsescu, Hristev, Cone, Neniţescu. Şefa filierei “Gramatica practică a limbii române”, Ştefania Popescu a fost dată în urmărire pe Facebook

Educaţie, acest arhaism

Pentru ca ancheta să decurgă fain, ministrul Pop a împrumutat o baniţă de coji de nucă de la premierul Tudose, care le foloseşte ca auxiliar în şedinţele de guvern. „Este o miză financiară”, a explicat şeful de la Educaţie, despre controalele în ghiozdane. Chichiricios cum îl ştim, Pop s-a declarat victimă a “mafiei” editurilor care nu au contracte pe bani publici: “Nu am cum să dovedesc, intuiesc”. Intuiţia nu l-a trădat decât dacă a trebuit să acorde subiectul şi predicatul.

În rest, n-a greşit, doar a fost în eroare “în contextul gazetei matematicii”. “Genunchele e un cuvânt pe care îl folosim des în Maramureş, e un regionalism”, a explicat Liviu  Pop. E ca “măi” sau “băi”. Ca “genune”. Celelalte “perle” ale sale sunt tot regionalisme, aşa se vorbeşte la Minister. Iar unele sunt chiar idiotisme, din idiomul majoritar. Tot în sensul regionalizării şi al descentralizării graiului oficial,  ministrul va lansa programele “Lapcele şi pogacea”, “Gorgoaza şi chişleagul”, “Covăsâtul şi cocârţăul”.

Pilonul din ghiozdan

În ghiozdane, inspectorii nu au găsit mare hamalâc. Mai nimic în afara manualului de sport şi a compendiului  pentru clasa a cincea. Elevii mai norocoşi aveau vreo două-trei manuale, dar vechi, nişte gioarse răpănoase şi flendurite, cărora trebuia să le dai o tavă  cu jăratec, să se dea de trei ori peste cap, să poţi buchisi ceva din ele.

A fost confiscată o cantitate substanţială de minciunele, gogoşele, scovergi, tartine cu magiun, sandvişuri. Dar cea mai importantă captură a constat în banii de pacheţel, cunoscuţi şi ca Pilonul IV de pensii. Asta era, de fapt, şi “miza financiară” a controalelor. Banii au fost, fireşte, naţionalizaţi şi direcţionaţi în zone-cheie ale boom-ului economic. Impactul se pare că a fost major, reflectându-se în creşterea puterii de cumpărare a pensionarilor parlamentari.

Bulbuc în genune (n.tr. furtună în creier)

În urma percheziţiilor, inspectorii au sesizat şi un număr considerabil de kendame. Nu s.-au putut dumiri la ce disciplină foloseşte această bâzdâganie drept auxiliar. Au oscilat o vreme între informatică pentru mediul rural şi religie pentru mediul urban. Până la urmă, ministrul Genune a intuit că e vorba de limba română. Şi a dispus angajarea unor detectivi particulari, să depisteze cu câţi de “ă” se scrie “bilă”.

Apoi, baistrucul Genune a intuit întrebarea câştigătoare: dacă atâtea edituri tipăresc kendame şi scot bani frumoşi, MEN (abreviere de la WTF) de ce să fluiere a pagubă în puşculiţa de partid? Aşa că a format o comisie de evaluare, omologare şi avizare a kendamelor. A interzis alte kendame în şcoli în afara celor aprobate de Minister.

Şi a lansat manualul de kendamă, cu definiţii, demonstraţii şi cazuri particulare: când bila sare de sus în jos şi când bila sare de jos în sus, menţinând contactul permanent cu firul elastic. E greu să-l confunzi cu manualele ilicite. Îţi dai seama după titlu că e cel corect: “Manual de kenda-mă”.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

adi_stelistul (107 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 13:01

O prietena, profesoara de matematica, mi-a zis sagalnic intr-o zi ca a oprit-o politia sa-i perchezitioneze masina cautand materiale subsersive. "Ce materiale?", am intrebat-o mirat. "Cautau Gazeta Matematica". :-)

Marty (3 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 13:31

GENIAL...dar din pacate adevarat si trist.

JFM (155 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 14:46

O mare realizare a acestui domn ***(pesedistii au aruncat in derizoriu pana si aceasta abreviere sfanta,mostenita din strabuni) e numirea unei firave domnite intr-un post care presupunea si o inalta calificare in afara de proptele politice de prim nivel...Poate o are dar nu stie sa o puna in valoare in schimb a reusit sa infierbante mintile adolescentilor si adolescentelor purtatori(oare) de ghiozdane. Chiar,se mai poarta ghiozdane ca eu n-am mai vazut,cel putin la elevii de liceu.In afara de smart-uri n-am observat sa aiba si altceva.Ma rog,poate-oi fi eu dintr-o generatie mult prea indepartata,un inadaptat al timpurilor

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gicapuia (12 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 15:03

Suntem toti , da' toti niste ***. Dupa ce ca in ultimii 20 de ani invatamintul romanesc e generat 80 % prosti cu diplome, acum vor sa puna cireasa pe tort. Peste alti 15 ani un popor de ***. Halal de noi !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

CCC (24 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 15:37

Trist dar adevarat. O caricatura de ministru, parte al unui guvern de caricaturi, toate caricaturile facnd parte din partidul-caricatura ce conduce Romania! Care evident, datorita celor mai sus mentionati, a ajuns sa fie privita ca o CARICATURA DE TARA!

cretinel genunche (2 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 19:34

cel mai *** ministru, la concurenta cu Daea... De unde naiba atitia *** si *** pe metru patrat in partidul ala ciumat? Cred ca se calca pe picioare unul pe altul

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Popa (45 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 19:40

Stiti ca inca se mai preda LATINA in clasa a 8-a ? Care o fi motivatia pentru ca se preda acelasi lucru care s-a predat acum 50 de ani .

Mircea (9 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 20:39

Sînteți mai rea ca mine, domnișoară.

Mircea (9 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 20:39

Sînteți mai rea ca mine, domnișoară.

serban (15 comentarii)  •  26 septembrie 2017, 21:01

Trist este faptul ca, chiar daca scapam de el - pentru ca are o imagine proasta in spatiul public, va fi inlocuit cu un alt politruc

calin000 (2 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 0:16

Sa nu va opriti din scris...

calin000 (2 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 0:18

Sa nu va opriti din ... scris!

GRadu (5 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 1:36

Am ris bine. Si tot degeaba, salariile au crescut in RO ca Prislea cel Voinic si Harap Alb impreuna. Sau l-aolalta?

Mihai Pauna (9 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 7:31

genunche e "bun" ministru, A-ngropat invatamantu', Da-i ingrijeste mormantu'. Ati vazut bleg mai sinistru?

Jonny (7 comentarii)  •  27 septembrie 2017, 10:15

Capatul....

Comentează