Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Televiziunea Română, liberă de comisari

Fosta şefă a CS Dinamo ameninţă jurnaliştii că, împreună cu restul românilor, “vor aduce bani de acasă” să-i plătească renta şi pensia militară

Permalink to Televiziunea Română, liberă de comisari
miercuri, 13 septembrie 2017, 5:54

După ce a plecat din fruntea CS Dinamo, comisarul-şef Monica Iagăr s-a întregimentat în poliţia presei. A postat un comentariu pe contul de Facebook al unui reporter TVR, care a distribuit informaţia despre pensia specială a fostei atlete. Ca şefă la clubul Internelor, încasa lunar 8.000 de lei, ca pensionară, 12.000 de lei.

“Ştirea este că nici eu nu ştiu cât am pensia şi nici nu contează pt că nu eu am făcut legea”. Şi: “S-ar putea să aduci bani de acasă dacă nu încetezi să ataci fără s-o ştii”, i-a comunicat Iagăr Dochiţei Moşoianu.

Nimic nou sub soarele balcanic. Funcţionarii publici din România se consideră agresaţi de contribuabilii prea curioşi. Se cred “atacaţi” fără milă din momentul în care trebuie să-şi depună declaraţiile de avere şi de interese. Când n-au mize presante de imagine, să comunice cu mass-media reprezintă un favor, nu fişa postului.

“Genunchele”, organ intern

Iagăr se arată dezamăgită că jurnalista n-are pic de recunoştinţă, după ce “a stat atârnată de gard ca să iei un interviu sportivei. “Să stea atârnată de gard” reprezintă, în opinia acestei “militare”, o maximă onoare care poate fi acordată presei de instituţiiile statului. La fel cum a atârna de insolventul Nicolae Badea reprezintă culmea responsabilităţii faţă de patrimoniul statului.

“Ştirea este falsă şi dacă nu ai trei surse sunt la rang de zvon”, a continuat comisarul-şef Iagăr. Înainte de a veni la CS Dinamo, fosta sportivă a condus Centrul Cultural al MAI, contra unui salariu lunar de 4.946 de lei pe lună. Nu contează că nu acordă subiectul cu predicatul, nu ea a făcut regula asta şi nici nu s-a numit singură.

“Păcat că tocmai tu să fi vehementă”, a scris Iagăr, în mesajul reprodus de Adevărul.ro. “Tocmai ea care ştie Omul Monica să pună problema cum o pune”. Adică să o pună în context şi să precizeze că, de la 15 septembrie, nu se mai aplică vechile reguli privind pensiile speciale.

Omul, Gradatul, Dopatul

“Omul Monica” nu contează decât în cadru intim. În spaţiul public, contează că trăim într-un veritabil stat poliţienesc. Stat pe Facebook, deocamdată. Ministrul Carmen Dan n-a făcut decât să-i traseze graniţele, în iarnă, când şi-a pus subordonaţii să monitorizeze conturile jurnaliştilor din reţelele de socializare. Păcat că organele astea de veghe în pixeli şi pixuri nu-s vehemente şi cu privaţii care stau între Stadionul Dinamo şi modernizare.

În mesajul lui Iagăr, uniforma şi livretul militar devin unelte de intimidare. A fost legitimată şi la CSA Steaua, dar nu contează. Susţine că ia pensia “pt ca am fost angajata ministerului de interne si pt ca sunt militară de 27 de ani”. Cum au calculat cei de la Adevărul, Iagăr  e un caz unic de înrolare la 17 ani.

Un gradat de la Interne ameninţă un angajat al televiziunii naţionale. Pentru că prestează serviciu public, nu servicii personale faţă de “Omul Monica”. “Te gândeşti  oare că atunci când îţi iei salariu la caserie ţi-l iei pt ca sportivii îţi fac ştirile”, a scris fosta săritoare în înălţime. Mai ales ştiri din acelea, cu atleţi suspendaţi şase luni pentru dopaj, nu găseşti pe toate drumurile, pe toate gardurile.

Istoricii viitorului vor demonstra, pe baza eşantioanelor B, că Monica Iagăr a fost buricul sportului românesc. Fără ea, n-ar  fi existat nici atletism, nici celelalte discipline, nici stadioane, nici competiţii, nici presă sportivă sau de alt fel. Doar paginile albe, fără poze, de dinaintea Genezei.

Pe dinafară-i taxat gardul

Omul, Sportivul, Militarul Monica Iagăr încasează şi o rentă viageră, de 4895 lei lunar, net, conform site-ului MTS. Nu contează  că a fost depistată pozitiv în 1996 şi că eticheta de trişor nu i-a fost lipită doar ei, umbra s-a răsfrânt peste tot atletismul românesc.

Nu ea a făcut legea rentelor, la urma urmei. Contează însă că rentele, salariile, pensia Monicăi Iagăr au fost şi sunt plătite din munca românilor, inclusiv a jurnaliştilor. Banii pentru sportul departamental vin tot de la civili, nu coboară din cer cu hârzobul, într-un seif încununat cu girofar.

Monica Iagăr e plătită din aceeaşi “caserie” ca şi reporterul TVR. Doar că reporterul îşi face meseria pentru care e plătit, pe când “militara” face scandal. Pensia ei n-o fi contând pentru ea, dar contează pentru noi, cotizanţii. Contează şi salariul de comandant la CS Dinamo, şi ce-a făcut sau n-a făcut în schimbul lui. E interesul cetăţenilor să afle pe ce se duc banii lor, când se duc la clubul Internelor. Nu trebuie să aştepte data de 1 ianuarie 2018, să le scadă salariile cu 22 la sută, pentru a avea motiv să atârne întrebări în poarta MAI.

“Îmi rupeam cocoaşa pe stadion”, aminteşte Iagăr. Da, dar pentru asta există renta. Altfel, o să ajungem să ne întrebăm de câte sinecuri e nevoie pentru a răsplăti o medalie sportivă. Şi cum să înmânăm remuneraţiile: peste gard sau discret, printre uluci?

 

Comentarii (31)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 19:03

...foarte bun articol...curajos...trebuie spus adevarul despre dopati ...

Mihai (1 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 19:07

Cand or sa inteleaga nu numai sportivii ca nu trebuie sa fim in genunchi in fata lor pentru ce au realizat in sport.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 10:02

corect: „in genunche” 🙂

militara (1 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 19:08

militara atleta prinsa dopata si care ne-a facut atletismul de ris e doar o mitraliera care improasca raha*, un ventilator de raha*...

mihnoi (4 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 19:12

Doamna Mariuca, ia liniste si platiti pensia sportivilor! Si daca tot am ajuns la subiect, e normal sa platim si echipa Armatei si chiar echipa Primariei Sectorului 1! ?Hai romani, platiti taxa pe CSA Steaua, obligatorie, normal! Iar mai apoi, bucuresteni, platiti si Rapidul! Stiti, echipa infiintata de comunisti, care cica se opunea Sistemului, iar acum a ajuns echipa Sistemului, adica a Primariei! Deci, Gazeta, faceti cheta si hai, platiti!

Marcos (1 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 19:24

Ţara e plină de oameni de neînlocuit, care ne fac onoarea de a ieşi la pensie pe plaiuri mioritice, după ce au revoluţionat cultura, ştiinţa, politica, şi fără îndoială sportul. Fără ei, azi n-am fi existat. Ceilaţi, cei plecaţi definitiv din ţară, mai demult sau mai recent, ducă-se pe pustii. Nu cumva să mai revină vreunul, să ne tulbure apele, precum cei doi medici de la Colentina. Dacă mai avem vreodată nevoie, ne ducem noi la ei. Cum "care noi"? Fără întrebări subversive, tovarăşi!

Marius (9 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 19:35

Chapeau!

Filbert (45 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 19:37

Isi rupea cocoasa pe stadion in timp ce noi ceilalti, nerecunoscatorii, huzuream prin amfiteatrele neincalzite, prin halele mizere, pe cimpurile arse sau pline de noroi.

max (2 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 21:05

Maria , i-ai ridicat prea mult stacheta fostei saritoare in inaltime , ar trebui sa completezi si cu varianta B a articolului : una compusa din propozitii simple si cuvinte de uz comun , pe intelesul proaspetei pensionare

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 10:01

scriu pentru publicul Gazetei

Thomas brams (36 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 21:11

Totul in Romania este cu curul in sus . ,

calu (3 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 23:13

2700 euro n-ar fi pensie nesimtita pentru un sportiv de top mondial. Doar ca nu inteleg cum e pensionara la varsta asta.

BD la munte (1 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 23:34

Sa fiu sincer, as prefera din banii colectati pe taxe sa platesc pensii mari sportivilor care au facut performanta si datorita lor, tara asta a fost si ea promovata, decat pensiile parlamentarilor si fostilor comunisti...

butch cassidy (63 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 5:57

BD la munte Ipocrizie cit cuprinde Ba "ilie palarie" nu ii laud pe comunisti dar datoria lor ai vizionat comedia aia !! Capitalistii tai nu au realizat nici 1 % din ce au realiuzat aia in 28 de ani de cind au venit la putere !! Asa ca mai usor cu sabloanele ! Unu doi cind merge ceva in sport aceasi "placa" !! Comunistii Pai ba "palarie" astia ai tai de dupa nu au castigat nici 1 % din medaliile care le-au castigat aia de care amintesti !! Pina si Nadia Patzaichin Nastase sau Hagi au fost descoperiti tot de oamenii lor nu de oamenii capitalistilor tai !

Alex One (132 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 8:36

La Dinamo se pare ca e o conditie sa ajunga in posturi de conducere persoane care au fost dovedite, nu pe vorbe, ca s-au dopat sau drogat, vezi si Mutu. Stai si te intrebi cu ce obraz se prezinta astia in fata subalternilor adica a sportivilor, sa le ceara cinste, corectitudine, onoare, munca sustinuta, etc.,vorbe mari si goale, cand tu ai trisat sau prin viciile tate ai ajuns subiect international ?

Tudor Costel (3 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 8:51

Sportivii prinși dopați NU ar trebui sa primească renta viagera !!!

Adrian (1 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 9:15

Mulți ani am așteptat sa vina o noua generație de conducători in sportul românesc, însă acești noi conducători constatam ca sunt neinstriuti, needucați, corupți sau ușor coruptibili și lipsiți de orice urma de coloana vertebrală, sau pur și simplu nu le pasa de instituțiile pe care le conduc, pt ei fiind doar un nume in CV.

Julien (1 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 9:31

Omul Iagar a distrus la CS Dinamo un centru de copii si juniori de fotbal in care cresteau si se antrenau peste 200 de copii de toate varstele, nu ia pasat nici de copii, nici de parintii acestora dar nici de antrenorii care munceau acolo. Efectiv a spulberat totul dintr o incapatanare de manager foarte slab pregatit!!!

Gandalf (4 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 11:38

Hmmm, ia vezi domnișoară să nu te ia la ochi vreun snipper dinamovist, că aștia nu știu decât ce i-a învățat tătuca și mămuca lor (iosif visarionovici și ana pauker). libertatea cuvântului și libertatea de opinie se ”aprobă” doar dacă se ridică osanale...

kla2005 (47 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 12:19

Gata cu "sportul departamental"!!! Gata cu sifonarea banilor publici, gata cu rente viagere si pensii pentru sportivii "guvernului" NU SE MAI POATE ASA!

petre (9 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 12:29

Iagar a facut sport. Pentru a fi bine platita, a fost incadrata "militara". Bineinteles ca salariul de "militara" era primit pe nedrept, ea facand, in continuare, sport (nu militarie). Dupa ce n-a mai facut sport a fost numita sef, cu un salariu frumusel, dar platit tot fara sa faca militarie. Se pune intrebarea: dece statul plateste salariu de militar unei persoane care n-are treaba cu militaria? Iar acum primeste si pensie speciala!

jules verne (1 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 12:33

Comentariile de mai sus sunt mai mult sau mai putin indrepatite, ......totusi Monica Iagar a fost o sportiva de valoare ( parearea mea ca daca nu cea mai buna cel putin in top 3 saritoare in inaltime romance all time).... ca fost prinsa si dopata ...e alta poveste cei care cunosc fenomenul sportiv mai din interior stiu ca fara doping nu se prea poate ..... pe unii ii prinde pe altii nu......dara sportivi de top care nu s-au dopat niciodata personal nu prea cred ca sunt...... Da, si eu sunt de parare ca pentru rezultatele sportive este easpalatita suficient cu acea renta viagera , care nu-i foarte mica nici ea......totusi faptul ca a fost angajata unui club departamental si beneficiaza de pensie speciala ... ce sa zic ..ea doar beneficiaza nu a facut ea legislatia care permite basa ceva.. sunt curios cati dintre cei care sunteti asa revoltati ati fi renuntat la aceasta pensie daca ati fi fost in locul ei... Singurul lucru cu care nici eu nu sunt de acord a fost reactia ei.....daca avea mai mult tact nu comenta nimic... cainii latra ... carul trece.....

ciurescu petru (19 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 12:59

Aşa mai veniţi de acasă.Că ne-am săturat de toţi *** ăştia îngâmfaţi!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

JFM (155 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 13:57

Treaba e ca cei din TVR chiar au salarii prea mari probabil si pensii pe masura ca sa faca,ce ? Sa ridice osanale Partidului Stat si /sau conducatorului iubit.Sa lucrezi la TVR si sa te iei de pensia ori salariul altuia(chiar daca ai dreptate cum e in cazul de faţă) parca miroase urat...Redactia de sport de la TVR e o gluma proasta,sunt jalnici,ii mai auzim din cand in cand (bine ca rar) comentand cate un meci asadra sa ne spuna dansii mai intai cum isi justifica salariile ca din audienta nu cred ca pot sau pensiile poate ca unele speciale (ma refer la conducere)...

Acidutzu (1 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 16:08

Urât comentariu venit din partea unui lider şi formator(cel puțin aşa ar trebui să fie) de caractere ! Dna Iagăr (o mai cheamă şi Dinescu ) nici nu ar trebui să ia renta viageră ,având în vedere antecedentele de dopping ! Celor care copiază la bac,li se dă dreptul de a intra la facultate fără examen şi cu bursă ?! Aşa este dumneai acum ! Cum facem cu ceilalți sportivi care nu au fost la cluburi deprtamentale ? Şi care ,şi aceia,ne-au făcut să fim mândrii ,şi care acum au o pensie,atenție nu rentă viageră,de 1200-1600 maxim ! Pe acei oameni îi aruncăm la priferia istoriei sportului românesc ?! Sau poate,din multa dumneai pensie+rentă viageră le mai aruncă câte un leu doi şi lor ?! Este RUŞINOS !

victor (7 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 17:31

Maria, care e pluralul pentru "genunche" ?

Andrei F (188 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 17:38

Nu exista nimic de mai neatins decat presa...Presa poate spune orice...Unul ca e neagra.Altul sau acelasi ca acelasi lucru este alb...Ne aducem aminte cu TVR care ba se facea o crima ca se dadea bani de la buget ca a doua zi sa ni se spuna ca banii erau insuficienti si ca se falimenteaza televiziunea!Gasiti totul pe tolo.ro!Totul este corect daca esti din presa...Si salariile presei se cunosc...?!Nu ganditi repede ca presa poate avea salariu oricat pentru ca ar fi privati....Gresit...multi lucreaza tot la stat si cam in acelasi loc unde a fost Monica Iagar...Pentru a nu fi cenzurat ex. cu cazul public din redactia Jurnalul...As fi spus mai multe dat deja comentariile mele apar mult mai tarziu ca altele...Intr-o tara normala oamenii ar intreba cum un om a fost monitorizat in n locatii din tara si din strainatate si nu de un organ al statului.Cazul angajatului de la Viitorul...Asadar...contribuabilul este agresat de mult mai multi dar nimeni nu-i scoate la lumina...Inca...

helioglobalus (21 comentarii)  •  14 septembrie 2017, 20:46

Pensiile militare nu sunt pensii speciale. Excepție fac piloții, parașutiștii, scafandrii și alte trupe speciale, restul au pensii militare. Pensii speciale au politicienii, demnitarii, diplomații, magistrații și "servicilii", asta dacă vă pasă de adevăr și nu vă lăsați manipulați

Cortes (31 comentarii)  •  15 septembrie 2017, 5:44

Numai a pensionara nu arata Iagar. ”Săraca” babă!

D@T (1 comentarii)  •  15 septembrie 2017, 6:45

Nesimtiti ca Iagar sunt o gramada,mai ales in politica.Afirmatia ta ca si Monica si jurnalistul sunt platiti de la aceiasi casierie,numai ca jurnalistul i-si facea meseria,ramane de discutat.Cand incepi o serie de articole despre coruptia din presa?

koko (1 comentarii)  •  15 septembrie 2017, 10:15

Foarte bine ca s-a aflat ce sume incaseaza si va incasa sportiva dopata (apropo, poate din cauza dopajului isi rupea cocoasa), dar ziarele vor mai vui o zi doua (vine si weekendul), se va mai comenta pe forumuri si... atat. Apoi "sportiva"/"militara" isi va vedea linistita de pensie. Cu siguranta se va linisiti si se va calma! Cu banii aia (renta+pensie) si eu as sta linistit. Si atat!

Comentează