Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Când sinecura premiază impostura

„Federaţia Română de Arte Marţiale mi-a adus la cunoştinţă problema cu care aceasta se confruntă: imposibilitatea de a participa la Campionatul European de Karate SKDUN, eveniment ce se va desfăşura la Nuremberg (sic!), în Germania, în perioada 1-3 aprilie 2016”. […]

...

Răzbunarea-i arma Sportului

Nu cunoşti omul, nu ştii din ce fel de paie e făcut, până nu-i dai puterea. De pildă, ministrul Ioana Bran, de patru luni de când conduce Ministerul Sportului, decontează premieri pentru dansul sportiv şi arte marţiale, nişte discipline pe […]

...

Nazism în pantaloni scurţi

În 2013, un părinte a reclamat Federaţia Română de Handbal la CNCD, din pricina regulilor care defavorizează juniorii mai mici de 1,73 metri. „Dintr-o echipă de 16 jucătoare, FRH impune participarea a minim 3 sportive de talie. Este aceasta o […]

...

Au pus şi „stejarii” pe butuci

„Astăzi rugbyul românesc a pierdut tot”, a scris căpitanul „stejarilor”, Mihai Macovei, pe Facebook. România a fost depunctată şi ratează Cupa Mondială, pentru că a folosit un jucător neeligibil din Tonga. World Rugby a depunctat, din acelaşi motiv, Spania şi […]

...

Pârăşte-i, Dică!

Când ia o decizie, Dică simte nevoia să anunţe public. „A fost decizia mea ca Alibec să nu facă parte din lotul pentru meciul cu Craiova”, a spus antrenorul FCSB. „Nu vreau să intru în amănunte”. Amănuntul, în acest caz, […]

...

Ronaldo, fii premierul nostru!

Spaniolii îl acuză de inginerii fiscale pe CR7, deşi are “doar şase clase”. Să emigreze la noi, că-l punem ministru de finanţe

Permalink to Ronaldo, fii premierul nostru!
miercuri, 13 septembrie 2017, 10:17

„Eu nu ştiu, am doar şase clase!”, s-a apărat Cristiano Ronaldo în faţa judecătorilor, în procesul de evaziune fiscală. A susţinut că nu cunoaşte detalii legate de taxe, deşi înţelege conceptul: „Am oameni pe care îi plătesc foarte bine să se ocupe de aceste lucruri”. Statul spaniol îl acuză de o fraudă de 15 milioane de euro. „Probabil că va scăpa”, comenta un ziar britanic, pentru că „este la prima abatere”. În loc de închisoare, va fi trimis să termine gimnaziul în România.

Precedentul fiind creat, parcă-i şi auzi pe edilii de la noi declarând: „Eu nu ştiu, am pus degetul ca primarul, am decât un doctorat”. Deocamdată, lipsa de educaţie nu e folosită pe post de circumstanţă atenuantă. Nici n-avea cum, de vreme ce e practicată ca exerciţiu de imagine. În topul modelelor de succes, fotbaliştii, cu perlele lor de veselă amintire, au fost detronaţi de miniştrii şi parlamentarii agramaţi.

„Almanahele” sportului
Singurul care n-a sesizat, fiind de modă veche, de la Protecţia Consumatorului, e ministrul sportului. Iată ce a meditat intens Marius Dunca, aflându-se oficial cu treabă la Braşov: „Din cauza câtorva firme care se ceartă în instanţă, România rămâne stagnată în dezvoltare”. E bine totuşi că ţara rămâne stând pe loc, nu progresează la vale. N-are nevoie de proiect să fie încremenită temeinic, ca să parafrazăm un filosof de meserie.

Domnul Dunca vorbea despre autostrada Bucureşti – Braşov. „Este necesară simplificarea unor proceduri pentru că poate reuşim în această ţară să nu mai venim cu o idee, o dorinţă a unei întregi naţiuni, să facem un obiectiv mare, şi toată naţiunea se uită stupefiată…”. Dacă nu zici „ţară” sau „naţiune” din două în două cuvinte, nu poţi pentru ca să zici că zici adânc.

Marius Dunca e şef la Tineret şi Sport. Are în subordine oameni plătiţi de stat să se ocupe de aceste lucruri şi să redacteze ordine coerente, în timp ce el dă indicaţii preţioase prin licee: „Timpul ne-a demonstrat că este foarte important să înveți la momentul potrivit”. Adică să citeşti „almanahele” promovate la rang de manuale.

„Fiorile” guvernării
Nu-i poţi reproşa lui Ronaldo că e un ignorant. Cu toţii am fi avut de pierdut, nu doar agenţii lui şi lupta împotriva mătreţii, dacă vedeta madrilenă scria compuneri, în loc să exerseze şutul la poartă. Dar iată că nu-i poţi reproşa nici unui ministru al educaţiei că suferă, ca Trăsnea, de „fiorile gramaticii”. Liviu Pop „a rămas stagnat” în eroare şi în discursul de început de an şcolar. „Chiar dacă nu am vorbele la mine întotdeauna, am faptele la mine”, a explicat el, la RFI. Faptele care este. Care vorbeşte.

Noi implementăm, nu gândim!
Şi uite-aşa, ne-am întors la „Noi muncim, nu gândim, şi cu mâinile astea două, făurim fiinţă nouă”, asistată social. Toţi suntem supuşi greşelilor de exprimare, inclusiv şeful statului. Numai ministrul educaţiei prezintă ignoranţa drept o probă a eficienţei în post. E de bănuit că, fiind doctorand, are habar de cratime, virgule, eventual şi de ghilimele. Dar greşeşte intenţionat, „cu asinuitate”, vorba unui personaj de teatru, de teamă să nu-şi piardă scaunul. Şeful lui, premierul Tudose, a anunţat deja că va fi dur: „Eu am considerat, de când mă știu, să nu mă prefac că nu văd anumite lucruri”. Cum vede un pleonasm la birou, cum consideră să spună un banc.

Numărându-şi pe degete clasele, Ronaldo vrea clemenţă la tribunal. Gigi Becali voia simpatizanţi când povestea că nu-i place să citească, „pentru că mă dor ochii”. Cabinetul Tudose aplică metoda de PR a lui Becali la scară naţională. Ignoranţa e un populism. Scump, dar populism. Nostalgia lui „tutulor” a devenit doctrină.

Aşa înţeleg guvernanţii să-şi flateze electoratul. Asta e lecţia de patriotism promisă de şeful PSD, când îl certa pe Dacian Cioloş că „a vorbit în limba tehnocraţilor”. Patriotism e să vorbeşti o limbă care seamănă cu româna, doar că are alte reguli, să zicem, multinaţionale.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Carol K (43 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 11:01

Iar Olguta la final de sedinta ar concluziona,sa-l luam la noi(pe Ronaldo) pentru ca "e creier" !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 13:18

„e creier prin abstract”, ar completa omologii lor antedecembristi

Vardasihan (26 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 11:56

Doamna Grapini,a ajuns în parlamentul european,cu scrisul şi vorba ei,,dulce".Astea sunt modelele.Ăştia fac bani.Ca ăştia trebuie să vorbim şi să scriem.Ce,Pleşu care scrie şi vorbeşte frumos,are ultimul beemve şi vreo 5 vile?!?Cine ar vrea să fie ca Pleşu😕?!?Dintre Dragnea şi Pleşu,pe care să-l alegi model?!?!Olguța cunoaşte toate limbile.Cum să nu-i iubeşti?!Când mergi la cumpărături şi pui pe cântar 3 portocale,iar după ce le cântăreşti mai bagi încă două să fie 5 la preț de 3.Cât de bine te simți după ce ai trecut de casă şi ai dat țeapă.Pe cine mai interesează să ştie cum să ceară două,,pâni",când în parcare îl aşteaptă un X6.😞

Thomas brams (36 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 12:37

Asta este romania, a lor, a hotilor. Dar si a prostilor care voteaza . Asta votezi asta ai . Pa si pusi !

mg (74 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 15:24

..şău mast gozon..

Carol K (290 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 15:36

Ce sa vezi acolo nu merge cu smecheria,te-am prins c-ai dat gaura la buget te-am si ars,chit ca te cheama CR 007 ! Cum naiba la ei nu se pensioneaza judecatorii cu o zi inainte de a se da sentinta ? Sunt anormali,zau !

Cristian (54 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 16:13

Nici nu mai stii cum s-o dai cu jurnalistii. Daca vorbesti elevat ca Burleanu, scriu de tine ca spui "vorbe goale". Daca vorbesti simplu, spun de tine ca n-ai fost pe la scoala si n-ai invatat gramatica. Interesant ar fi sa preia dânsii microfonul sa-i vedem cum dau un interviu in direct. Asta este, avem o presã de scandal, care urmareste doar rating-ul, rating care aduce reclamã, reclamã care le aduce si lor salariile la zi. Ei cred ca toti cititorii sunt prosti, dar uite ca ne-am prins: sunt perversi si urmaresc doar propriul buzunar, propria buna-stare. Daca asta inseamna sa toci în cuvinte un alt compatriot, atunci "de ce nu ?"

stelian (5 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 17:21

Dar de ce nu preşedinte ????

stelian (5 comentarii)  •  13 septembrie 2017, 17:55

P.S. Credeţi că nu s-ar descurca !!! A colindat toată lumea aşa că .... de ce ???

Comentează