Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cioclopedie mare!

După manualul de sport, ministrul Genunche, exhaustiv cum îl ştim, a lansat un compendiu pentru clasa a V-a

Permalink to Cioclopedie mare!
duminică, 10 septembrie 2017, 7:51

După ce-a lansat manualul de sport, în care elevii sunt sfătuiţi să ţină un picior “în contact permanent cu solul”, în special când merg, “cioclopedul” de la Educaţie s-a gândit să sară în ajutorul celor mici şi să-i ancoreze un pic. Să le oprească preventiv mintea-n loc, explicându-le de ce Adam şi Eva erau bipezi. Aşa  că a lansat compendiul pentru clasa a V-a. Ocazie mult aşteptată pentru ca Liviu Pop “Genunche” să demonstreze că a aflat pluralul ideal de la “perlă”, şi anume: perluri.

Compendiul (pl. compenzi), de fapt, mai multe manuale într-unul, are 297 de pagini şi e “realizat pe baza unor repere metodologice oferite de Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei (ISE)”. Dacă nu ştiaţi, iată, o crestomaţie de prostie nu se produce singură. Plătim nişte oameni s-o coordoneze.

Paginile lor minte nu are

Copiii vor căra în ghiozdane una dintre cele mai grele teme, poate chiar tema: “Precizaţi rolul omului pe pământ”. Sunt, fireşte, şi sarcini mai uşoare: „Haideţi să verificăm împreună în laborator laptele primit la şcoală”.  Iar în caz că laptele era prins: „Să preparăm şi noi caşul de vacă!”. Sau: „Cum poţi să fii prietenul cel mai bun al lui Dumnezeu?”, cu răspunsul sugerat: „Empatizează cu cei de lângă tine”. Ca şi cum ai empatiza cu tine însuţi.

Şi încă o dilemă nouă pentru puştime: „Cum putem să-i conştientizăm pe cei din jurul nostru de importanţa respectării creaţiei?”. Ei, dacă nu-i conştientizăm pe de-a dreptul, fără menajamente, măcar să-i facem conştienţi. „Omul trebuie să înţeleagă misiunea sa: aceea de a fi un bun administrator al creaţiei”. Fiecare, cu portofoliul lui.

Biologie, religie, istorie, geografie, română, matematică, tehnologie, dirigenţie, limbi străine, muzică, desen, într-un singur opus iminent în primele opt săptămâni de şcoală. Compendiul nu conţine doar greşeli de exprimare, ci şi greşeli de conţinut, semnalau cei de la „Libertatea”. La fel ca restul manualelor, de altfel. Că doar ăsta e rolul lor pe pământ. Fie te fac filosof, să te îndoieşti de orice, fie te fac confuz.

Stresul cu mersul

„Dacă nu ai adopta o poziţie corectă în timp ce lucrezi la calculator / laptop / tabletă / telefon mobil, ce efecte s-ar produce asupra sănătăţii tale?”. E bine de ştiut, când lucrezi de zor la telefon, efectele se pot produce şi singure, nu sunt produse de cauze. Copiii învaţă despre antropogeneză (pl. antropogenezi), despre „forma teoretică a Pământului, elipsoidul de rotaţie”, „forma reală, geoidul” şi cifrele arabe ale indienilor.

După creaţionism, caş şi om, cel mai bun câine al lui Dumnezeu, la ora de dezvoltare personală, elevii află despre feed-back (corect: fidbec, pl. fidbeci, din americanul „reacţie”). „Feed-back-ul pozitiv, resursă anti-stres”. Nu lipseşte definiţia edificatoare: „Feed-back-ul pozitiv este concret, grijuliu şi de ajutor”. Dar mai ales concret, cu nuanţe contondente. Urmată de tema: „Povestiţi ultima situaţie stresantă prin care aţi trecut”. Adică despre cum au mers dimineaţa cei câţiva kilometri spre şcoală. Şi s-au stresat pentru că ba unul, ba celălalt picior se tot ridica de pe sol.

Compendiul ăsta costă 4,14 lei, banii părinţilor.  4 lei tipărirea, 14 bani transportul, a explicat Liviu Pop. Munca de concepţie, gratis. Pe bază de involuntariat. 732.000 de lei a alocat MEN pentru tot tirajul. Fără să socotim şi bugetul ISE, tot banii părinţilor şi acolo. „Au plecat cu ajutorul Poştei Române 82.200 de exemplare către 20 de judeţe”, anunţa ministrul Pop. Asta înseamnă să te deplasezi ca la carte. Nici n-a apucat Raed Arafat să tragă alarmele, să-şi pună copiii măştile, pentru atac cu varză toxică.

Să vedem ce glumă face premierul Tudose pe seama compendiului. Că doar ăsta e rolul premierului pe pământ. E administratorul pozitiv al resurselor antistres din fruntea ministerelor. Apropo, ştiţi care e pluralul oficial pentru „glumă”? Guvern.

Comentarii (16)Adaugă comentariu

Unu’ (2 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 20:54

Pana la urma venim la vorba lui Basescu: "scoala romaneasca scoate ***"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marius Badea (14 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 20:56

Ca de obicei, foarte bun articolul. Felicitări!

Reg (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 21:18

Dooh !

HopeTX (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 21:20

"Compenzi" si "perluri". Superb! Ce pacat ca noi...ceilalti ...trebuie sa-i suportam. Nu doar financiar. Bravo Maria.

Mir (3 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 21:33

Superb!

Carol K (309 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 21:39

Oricum electoratul PSD nu va fi afectat,copiii lor cara zilnic in ghiozdan o sticla de carbogazoasa,o saorma si tableta pe care sa joace ceva inteligent in timpul orelor ...Nu le trebuie multa carte pt ca atunci cand vor termina se va gasi sigur un post de carator de servieta ori de pix intr-un minister,intr-o primarie,directie ,companie de Stat.Garantat PSD...Sa invete aia de vor sa ajunga doctori,arhitecti, IT-isti,ziaristi

Didy (1 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 21:42

Ești tare

Costy (5 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 21:45

Shame

Thomas brams (36 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 22:11

Esti superba !!!!!

Cezar007 (2 comentarii)  •  10 septembrie 2017, 22:37

Ca de obicei, Maria Andries trebuie sa se afle in treaba. 1. Ce rost are acest articol intr-un ziar de sport?; 2. Care e rostul celor doua sublinieri de vreme ce nu contin nici-o greseala gramaticala sau de logica?

dan (2 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 2:39

Superb scris..! Superburi cuvanturi... :)

Cristian Gabriel (16 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 3:33

ha, zici ca-i scris de Daniel Sendre

stefan (18 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 4:58

cum?, învățământul românesc e submediocru? oau, ce descoperire, băgați repede un breaking news, ceva ... multă ură, ironie scremută și umor lipsă - altfel, la cât mai multe (articole, compendii etc.)! @ cezar007 creaționismul nu este o „credință creștină”, deci sublinierea se justifică

Vladimir Cinezan (82 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 6:35

Desigur, neavenit acest „manual”, dar mai lasă atacurile al adresa politicienilor, doar scrii la o „ gazetă a sporturilor”, deci coboară, rogu-te, prin subsolurile canotajului, gimnasticii, halterelor, atletismului, etc., acolo unde, odinioară, contam în sport, și descoperă cam ce pot, cum (nu)pot, și ce au de gând federațiile, pentru ca măcar la viitoarea olimpiadă să revenim în prim-planul atenției. Nu mai scrie doar de dragul de a te admira în oglindă, „într-o lume macistă” !

Sile (27 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 9:05

Cumva pop a scris acest manual sau ce este el?

Cezar007 (2 comentarii)  •  11 septembrie 2017, 14:10

stefan Creationismul nu e o credinta crestina? Sa mori tu? CREAȚIONÍSM s. n. Teorie teologică potrivit căreia sufletul fiecărui individ provine, prin creație nemijlocită, de la Dumnezeu, afirmându-se astfel că sufletul este un principiu deosebit de trup. [Pr.: cre-a-ți-o-] – Din fr. créationisme. sursa: DEX '09

Comentează