Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Plevuşcă pe rol

Ştirea că şeful FRF e cercetat de DNA reprezintă un semn că Justiţia se află într-o stare de aşteptare. Oricâte impresii copleşitoare are fotbalul românesc despre el însuşi, anchetarea mişmaşurilor de la Federaţia condusă de Răzvan Burleanu rămâne un caz […]

...

Cu cine ţinem la Mondial

Egiptenii, iranienii, marocanii, australienii sunt la Mondial, purtaţi de ambiţia nou-venitului în club. Iar noi suntem, vorba aia, vechi. Acum 88 de ani, pe 21 iunie, ne-am îmbarcat pe Conte Verde, din Genova. Trofeul Jules Rimet era şi el la […]

...

Epoca lui Lumânare vs Epoca de Aur

„Să fim serioşi, fotbalul este pentru spectatori”, a declarat un reprezentant al Asociaţiei Municipale de Fotbal Bucureşti, pentru Gazeta. „Pentru spectatori” reprezintă criteriul principal de promovare, acum. Criteriul pe baza căruia AMFB a comunicat FRF că vrea ca şi CSA […]

...

Aici sunt sportivii dumneavoastră!

Gabriela Szabo a dezminţit că le-ar fi impus angajaţilor de la CSM Bucureşti să fie prezenţi la mitingul PSD de sâmbătă. Nu numai că a dezminţit, a insistat să nu fie asociată cu „aşa ceva”. „Fiecare e liber să facă […]

...

Simona e o patrie visată

Complicate vremuri să fii român. Dar a fost oare vreodată simplu? Nici n-ai apucat bine să iei un trofeu, că ţi-l şi suflă abilii compatrioţi de la putere şi-l agită vioi în faţa maselor. Dacă n-ai trofeul, dar eşti cel […]

...

Cercetaşii cu limuzine

FRF şi-a dorit mai mult CM 2026. Caută iar juniori de aur, după ce i-a pierdut pe drum pe cei din centrele de excelenţă

Permalink to Cercetaşii cu limuzine
sâmbătă, 2 septembrie 2017, 9:34

Cum naţionala mare mai captează doar atenţia matematicienilor, şeful FRF ne aminteşte că obiectivul lui major sunt copiii şi juniorii. A anunţat apariţia unei competiţii pentru cei născuţi în 2004. „O competiţie de elită” şi „un filtru multiplu de selecţie”, a precizat şeful Federaţiei, citat de Mediafax. „Este o investiţie de 250.000 de euro”.

Asta înseamnă să fii pe fază. Nici n-ai ratat bine un proiect, că ai şi lansat altul. Centrele de excelenţă ale FRF tocmai au fost închise. 60 de copii au fost trimişi acasă, 60 de copii urmează să fie distribuiţi în două centre naţionale de pregătire. Aproape un milion de euro a cheltuit Federaţia până acum cu miniacademiile.

Fără sprijinul moral, dar mai ales material al autorităţior locale, costurile ar fi ajuns la un milion de euro anual. Prea mult, prea dintr-odată. Dacă organizezi câte-un turneu de un sfert de milion, din când în când, nu bate la ochi.

Implementarea traistei în băţ
Ideea unor centre unde să se adune cei mai buni dintre cei mai buni puşti fotbalişti e bună, dar n-a fost gândită până la capăt. Adică FRF nu s-a întrebat: poate fi şi organizator, şi club? Se pare că nu. Dacă putea, înscria „naţionala” mare în Liga a 2-a şi o califica fără probleme la baraj.

Copiii din centrele de excelenţă au fost aleşi după operaţiuni-monstru de scouting, desfăşurate după metoda city-break. N-a scăpat de radarul experţilor federali niciun colţişor al României. Cât pe ce să fie luat la lot şi un ursuleţ gunoier, leit Alibec când vedea ciocolată. Dar le-a scăpat. FRF n-are încă un departament pentru tranchilizare. Până a venit un specialist german, cu aparatura necesară să-l filmeze şi să-l pună pentru analiză pe site-ul Federaţiei, ursuleţul a driblat pubelele şi dus a fost.

Incidentul n-a rămas fără ecouri la vârful fotbalului. FRF a decis să le dea membrilor afiliaţi camere video, plus un pistol tranchilizator sau măcar un spray cu piper, o bâtă de baseball, ceva, în caz că le taie vreun talent natural calea.

Dacă nu-s prime, sunt premii
Pentru „Fotbal pe uliţă”, devenit „Performanţa are viitor”, căutătorii de aur ai FRF au săpat chiar şi în Toscana. Să-i salveze de la abandon profesional pe micii fotbalişti români de-acolo. E greu să baţi mingea pe imaş. Dar şi mai greu e să te iniţiezi în fotbal în Italia.

Nici tu infrastructură, nici tu cluburi, nici tu şcoli de antrenori. La arbitri, italienii stau mai onorabil, dar cine vrea să se facă arbitru de mic, în afară de cei ai căror părinţi lucrează în domeniu?

Până la urmă, asiduitatea şi Google Maps au dat roade. Cercetaşii federali au adunat 11 copii. Printre ei, un puşti din Castellon. Trăieşte la doi paşi de Madrid, dar ce fotbal poate vedea el acolo, în capitala Spaniei? Noroc cu FRF, l-a luat la un antrenament pe stadionul Barcelonei.

În excursia oferită de sponsori, cei 11 copii au fost însoţiţi de 8 federali. Un semn al grijii părinteşti faţă de fotbalul românesc. La următoarele deplasări, proporţia se va ameliora, fiecare copil va beneficia de propriul lui staff din FRF.

Solariul de salarii
„Avem nevoie de investiţii considerabile în copii şi juniori, pe care noi, ca federaţie, ne vom lupta cu orice preţ ca să le avem”, a declarat Răzvan Burleanu, ca răspuns la întrebările despre CM 2018. Fără discuţie, FRF cheltuie deja în numele fotbalului juvenil. Nu-i mai trebuie decât o viziune unitară, un plan coerent şi, pe cât posibil, o bază legală.

„Culegem ceea ce nu s-a cultivat”. Salată de hârtie şi ceva diurne altoite.”Când ai cluburi de Liga 1 care nu şi-au dezvoltat academii, considerăm că e de datoria noastră să intervenim”, susţine Răzvan Burleanu.

Intervenţiile astea arată cam aşa: Geolgău, cu limuzina de serviciu, pe drumuri de judeţ. Vede un Niculae Moromete alergând după o Bisisică. „Ei, dacă-l aveam cu Polonia… Băiatul, nu ştiu, dar oaia sigur îl ţinea în şah pe Leva!”.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

a dica (13 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 10:04

M-as amuza daca n-ar fi tragic. Asa e! Banii trebuie sa circule, mai ales pentru o fapta nobila...declarata. Cine stie in ce buzunare se opresc?

arsenal (18 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 10:04

A cheltuit cu miniacademiile, dar grosul l-au dat primariile. la Targu-Mures se decontau 5000 de euro din bugetul local pentru fiecare elev - hrana, cazare si drum. Ia comparati cat inseamna asta in burse acordate elevilor locali si aveti imaginea hotiei din banii publici cu complicitate frf.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 14:35

nu intamplator, autoritatile locale din Tg. Mures sunt singurele care finanteaza in continuare centrul de excelenta

Carol K (302 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 10:26

Da,"excelenţa excelează" prin incompetenţă crasă şi comoditate...Ei nu caută de fapt juniori de mare viitor,asta face Hagi cel care îi caută dar îi mai şi învaţă fotbal,îi pregăteşte cum poate şi el că nu are cărămizi de bani şi noroc de-un Plzen de doua ori pe saptamană.Hagi parcurge cu ei toate etapele.Becali lucrează doar în 2 timpi,îi cumpără şi-i plafonează.Dar să trecem la meciul de aseară.Am văzut începutul reprizei a doua,circa 5 minute doar ca să văd cum arată terenul ştiind deja că la meciul cu Sporting arata f.rău...altfel nu m-a interesat,nu mă mai interesează în general fotbalul mediocru,mă întreb de ce m-a interesat până acum dar asta nu e important.Terenul a arătat exact ca unul românesc făcut la jumătate de preţ,propagandă mai proastă făcută României nu se putea...O mirişte românească în valuri cu şanţuri dispuse la distanţe aproximativ egale,cam asta era "covorul verde"...Cam după asta şi după sloganurile afişate de tribune ne judecă UEFA...Nu-i interesează rezultatul partidei,nu ne judecă nimeni că am învins în prelungiri.Ei doar notează scorul.Terenul de joc şi comportamentul tribunelor contează adică Organizarea.Cine răspunde ? Primăria şi FRF....Cum am ieşit aseară din acest examen ? Cu siguranţă destul de şifonaţi.Hai că o sa ne dea doamna Firea niste bombonele sau niste vată de zahăr si-o să ne treaca supărarea,chiar ne-a trecut...da-l incolo de gazon,armenii n-au jucat tot pe el ?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 11:07

...foarte bun articol ...asa este ...se arunca bani inutil la copii si juniori ...nu asa se face performanta ...banii trebuiesc investiti cu cap ...in jucatori care au confirmat...altfel este degeaba ...

Mircea (40 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 12:30

Ca este FRF sau alta institutie, este o chestie stiuta: Romanii nu pot gestiona eficient proiecte mari pe perioade indelungate. Este o calitate pe care romanii in general nu o au. Chestia asta o vezi in toate ramurile societatii romanesti... Mai e o chestie pe care nu o inteleg: de ce obsesia asta pt fotbal, un sport in care romanii nu au excelat niciodata. Asa zisa generatie de aur este o exceptie umflata si nimeni nu poate depasi acel trecut; este ca si cum toata lumea a ramas in 1996 si nu este in stare sa tina pasul cu realitatea actuala; Hallo !!! Se numeste evolutie si abilitatea de a te adapta timpului. Poti spune: yep, dar fotbalul in sine este un fenomen social care capteaza milioane de oameni peste tot in lume; .asa este dar daca te uiti la alte natii vei vedea o diversitate in sporturi: de la ciclism la sporturi extreme. Ei bine, asta nu o vezi in Romania si sunt convins ca exista talente si oportunitati dar cred ca trebuie sa lasati obsesia asta pt fotbal... Site-ul gsp este cel mai bun exemplu, ok, nu ma mai leg de continutul de mahala ( inteleg ca gazeta doreste sa atinga o gama extinsa de cititiori ) dar voi, cei care postati editoriale: Tu Maria, Geambasu, Ioanitoaia, Buzarin - cred ca cca 95% din articole se leaga de fotbal, mizeria din acest sport.. Ce naiba ?? Si din cand in cand scrieti despre cealalta obsesie: Simona Halep. Unde sunt celelalte sporturi ??? Este totusi o gazeta a sporturilor , la plural deci ;)

mg (82 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 12:30

...chiar aşa, ce ne trebuie nouă viziune unitară sau plan coerent ? Mai bine ne întoarcem la vremea lui Mitică de la Ligă şi a Naşului de la Federaţie, cel elogiat de Prunea şi Marica aseară, la tvr, în prologul meciului cu Armenia. Era călduţ şi bine iar grătarele sfărâiau, ademenind copiii şi juniorii de pe plaiurile mioritice..

mg (82 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 12:55

...chiar aşa, ce ne trebuie nouă viziune unitară sau plan coerent ? Mai bine ne întoarcem la vremea lui Mitică de la Ligă şi a Naşului de la Federaţie, cel elogiat de Prunea şi Marica aseară, la tvr, în prologul meciului cu Armenia. Era călduţ şi bine iar grătarele sfărâiau, ademenind copiii şi juniorii de pe plaiurile mioritice..

Jean-Paul (96 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 18:06

Maria, cam de obicei ai dreptate . Azi vreau sa fac insa o mica observatie: chiar avem nevoie de juniori si copii pentru a asigura viitoarele echipe nationale la toate esaloanele. Daca prietenii de gratare si ciolhanuri ai lui m sandu si oracolul de balcesti, aka dragomir, printre care se numara si mult stimatul dumneavoastra sef, Ovidiu Ioanitoaia, n-au ochi sa vada ca stam foarte prost cu crescutul cadrelor tinere, inseamna ca e grav. In perioada 1990-2000, frf a primit destui bani de la UEFA si FIFA de pe urma participarii echipei la turneele finale. In loc sa investeasca in viitor, alde maharii frfr si lpf s-au pus pe cheltuit, si-au dat mari premii pana si la portarii institutiilor pe care le conduceau, neuitand-o nici pe femeia de serviciu.... Daca astazi stam asa de prost cu nationala, este vina exclusiva a sefilor frf si lpf, copartasi cu unii patroni de fotbal de pe vremea cand nu era nici Burleanu sef la frf, nici Daum, selectioner. Degeaba ii atacati zilnic pe Burleanu si Daum pentru vini ce apartin fostilor stabi din frf si lpf. Inteleg *** ca fiecare jurnalist din redactia pe care cu onoare o conduce, sa contribuie cu ce poate la daramarea actualei administratii. Sa ma scuzi, doamna Maria, dar gsp-ul s-a transformat in ultimul an intr-o tribuna de propaganda in numele fostilor sefi de la frf si lpf, plus a antrenorilor ce se considerau apti sa conduca nationala. Sigur, actualul sef frf si selectionerul german nu sunt fara greseala, dar nu-mi aduc aminte ca d-l Ioanitoaia nici altcineva din gsp sa fii declansat aceeasi campanie de defaimare zilnica la adresa responsabililor pentru decaderea fotbalului. Si, har Domnului, de cand componentii asa zisei "generatii de aur" si-au pus ghetele in cui, au trecut destui ani si nimeni n-a mai fost vinovat pentru ratarile calificarilor de dupa anul 2000, pana acum, decat acest Burleanu in capul caruia vad ca se sparg toate oalele, indiferent de anul de fabricatie. In deceniul acela '90-'00, m sandu si "corleone"se impaunau cu succesele nationalei chiar daca ei n-au avut nici un merit. Si ca sa vedeti ca asa stau lucrurile, dupa 2002, chiar ei au admis ca insuccesele se datoreaza absentei unor jucatori talentati si experimentati. Adica, ei si-au arogat merite doar pe munca unui hagi, popescu, lupescu, petrescu, sabau, raducioiu, etc, pentru care n-au contribuit nici cu o caramida..... Nu stiu daca alt antrenor roman, in locul lui Daum, inafara de Hagi, ar fi adus la nationala si titularizat atatia tineri(vreo 3 de la viitorul, 1-2 de la dinamo, 1-2 de la craiova, etc), chiar daca nu au dat neaparat satisfactia asteptata. Dar e o cale de a scapa de "gloabele" stancu, pintilii, latolevici,etc cu care ne-au mancat zilele si nervii alde piturco si Mos Teaca -Iordanescu

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Jean-Paul (96 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 19:43

Maria, Te rog sa ma crezi ca n-am scris nici cu ura nici cu dispret la adresa celor pe care ii gasesc vinovati de regresul nivelului campionatului mioritic. Esti chiar simpatica: cam aceleasi dovezi le pretindeau si sefii lpf si frf atunci cand in presa apareau articole despre fapte de trucare a rezultatelor din liga 1 sau 2. Ce dovezi mi se cer cand chiar in ziarele de sport am citit cum ca au disparut fostele centre de copii si juniori? Ce dovezi trebuie sa aduc decat ca au secat izvoarele de talente? Cum sa creasca in valoare tinerii jucatori, daca erau transferati peste hotare pe sume modice inainte de a se afirma ca atare? Este clar ca buna ziua ca n-au putut face fata concurentei pe posturi si s-au plafonat pe banca de rezerve. Seniorii de azi si-au facut junioratul pe vremea lui sandu si dragomir. Cum e turcul e si pistolul spune un proverb. Se intelege?

arsenal (14 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 22:49

Maria, in 15 septembrie se judeca falimentul ASA, cerut de fisc si DNA are dosar in lucru pentru cheltuieli care nu au respectat planul de restructurare. miroase iar a puscarie, posibil si pentru consiliul local.

arsenal (3 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 22:51

Maria, daca ai dovezi ca aia inca finanteaza trimite-mi te rog dovezi pe mailul asta.

Florin (6 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 23:47

Bun articolul, vomit cand vad reactia postacilor din frf, fostii tai colegi...

laur (238 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 0:11

Tiptil, tiptil? Fură ăștia de au rupt țara-n două, frumușico. Țara,bebi! :))

laur (238 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 0:37

Bebi, tu ai ceva împotriva mea. Știi că ești deșteaptă și eu te iubesc de când ai făcut ochi și te-au trimis băieții pachet, cu pachet, la what ever în păpușoi. :))

ostapbender (1 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 0:53

@ jean-paul ... in principiu aveti dreptate, burleanu&compania nu pot fi facuti responsabili pentru pacatele istorice ale FRF, dar nici nu pot fi scuzati de ratarea atit de lamentabila a acestei campanii de calificare ... articolul doamnei Andries surprinde exact starea e fapt a fotbalului romanesc contemporan, aproape de incheierea mandatului actualei conduceri a FRF ... nu va inteleg reprosurile la adresa domnului Ioanitoaia si a GSP ... stimate domn, starea actuala de lucruri este imputabila conducerii in exercitiu si nu celei anterioare sau domnului Ioanitoaia! domnul Daum este principalul responsabil de ratarea obiectivului convenit cu angajatorul sau, secondat de cel care l-a angajat in postul de selectioner si nu altcineva; personal nu am sesizat ce desteapta politica de primenire a lotului a facut domnul Daum, cu cei trei dela Viitorul, cei 1 - 2 dela Craiova sau cei 1 - 2 dela Dinamo ... cind a facut aceasta schimbare, cum a facut-o si ce imbunatatire s-a vazut ... sa fim seriosi, realitatea este aceasta - fondul de jucatori susceptibili de promovare la echipa nationala s-a redus drastic, din cauzele cunoscute, nu le evoc, dar pentru o reprezentare cit decit decenta tot ne-au ramas ... domnul Daum s-a dedicat insa aproape exclusiv activitatilor conexe managementului sportiv, lasind pe ultimul plan chiar echipa nationala ... cu consecintele de rigoare, caci echipa Romaniei, asa cum este ea in actuala componenta, cu limitele sale serioase, joaca ceea ce joaca atit datorita valorii individuale precare a jucatorilor, dar si, intr-o buna masura, modului deficitar de abordare a campaniei de calificare din partea antrenorului. indiferent de racilele trecutului, prezentul il fac cei ce se afla ACUM la cirma fotbalului romanesc ... asa se intimpla peste tot in viata, si fotbalul nu ar trebui sa faca exceptie. personal opinez ca pentru binele fotbalului autohton experimentul Burleanu trebuie sa ia sfirsit odata cu expirarea mandatului acestuia si la FRF sa vina o alta echipa, poate mai pragmatica si mai inspirata ...

sundance kid (62 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 4:05

Pe iaic comenteaza multi demagogi . Adevarul e simplu . S;ort ca inainte de 90 nu o sa mai aiba Romania in vecii vecilor . Nu sunt nostalgic comunist si nici nu asa avea de ce dar asta e purul adevar . In rest ? Da exista liberate , exista facebook si toti pot sa isi traisca propriile fantezii . Unul si-a ratat cariera de scriitor

Carol K (302 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 8:28

Un lucru e sigur,Burleanu nu este modelul de sef de federatie pe care vreo tara si l-ar dori,indiferent de sport...Poate in politica ar reusi,pare sa aiba potential de politruc ,reale resurse de politician roman care da in schimbul unui vot iti da un voucher,te plimba doua statii cu tramvaiul cu aer conditionat sau apeleaza la traditionala plasa cu un pui congelat si o sticla de ulei....Am avut totusi o Generatie de Aur atat la nivel de cluburi in anii 80 cat si la nivelul Nationalei,in anii 90...unii jucatori le-au prins pe amandoua....Chiar nu gasim 3-4 sa incropim de-o conducere a FRF dintre acestia ? Ne bucuram tot la niste politruci ? Chiar asa am ajuns ? Peste tot dependenti de politica altfel intram in sevraj pupincuristic ? Totusi,avem un trecut in fotbal,haideti sa-l folosim cumva.

dan (50 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 9:21

"Cât pe ce să fie luat la lot şi un ursuleţ gunoier, leit Alibec când vedea ciocolată. Dar le-a scăpat. FRF n-are încă un departament pentru tranchilizare. Până a venit un specialist german, cu aparatura necesară să-l filmeze şi să-l pună pentru analiză pe site-ul Federaţiei, ursuleţul a driblat pubelele şi dus a fost." Printre cele mai bune randuri scrise vreodata de tine , Maria . Dupa parerea mea , bineinteles . Felicitari .

mircea (40 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 15:48

@ostapbender: reprosurile la adresa lui Ioanitoaia sunt legate de limbajul acestuia la adresa lui Daum, la campania excesiva de jignire pe care Ioanitoaia o duce impotriva antrenorului... Apoi mai este si Geambasu care-l trimite pe acelasi Daum la Dachau, etc, etc... Daca te uiti strict la o campanie poti spune ca antrenorul e responsabil dar daca doresti sa iesi din aceasta maladie cronica ( de peste 20 ani ) tb sa schimbi mult mai mult si mai ales sa continui schimbarile pe care le-ai pornit, sa fii consequent chiar daca o campanie nu va fi reusita. Uitati-va la fotbalul olandez care este si el in criza..au schimbat intr-adevar in scurt interval selectionerii dar ei umbla la chestiile structurale... Sti ce au spus dupa ce au pierdut lamentabil cu Franta ? " Echipa asta nu are ce cauta la un campionat mondial, ne facem de ras acolo" . Probabil ca vor mai schimba un selectioner dar vor face mai ales schimbari structurale drastice. Acest mod de gandire si abordare nu-l vad in sportul romanesc. Si nici in jurnalismul romanesc.

Adu (17 comentarii)  •  3 septembrie 2017, 23:35

Cât timp FRF și LPF nu îi declară "persona non-grata" în fotbal pe toți cei care au făcut pușcărie pentru infracțiuni în fotbal, și îi lasă să influențeze și campionatul, și presa sportivă, avem un fotbal mafiot, *** de mafioți, deci lipsit de șanse de performanță reală.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan t (26 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 8:24

avem medaliati la europenele de tineret din polonia ,iar noi tot cu mizeria asta ,cu toate interesele si sforariile becaliote,burlenesti sau badesti ne delectam! bravo!

mg (82 comentarii)  •  4 septembrie 2017, 11:08

@ostapbender - te salut, GSP-ist deghizat.. :)

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord