Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ai noştri, ca elefanţii

Dică nu s-a supărat după returul cu Sporting. Asta e, Jorge Jesus mai dă şi cu parul

Permalink to Ai noştri, ca elefanţii
vineri, 25 august 2017, 12:23

„Am fost egali cu cei de la Sporting timp de 60 de minute”, a calculat Dică. De fapt, e vorba despre 53 de minute, adunate din bucăţi, de la începutul meciului şi după golul lui Junior Morais. Dar intuiţia antrenorului FCSB e corectă, Sporting era o echipă de egalat, cel mult, nu de bătut. La fel ca tot ce vine din Occident. Între ce se joacă acolo şi ce se joacă în Est, diferenţa s-a asprit într-atât încât, în curând, vom vorbi despre două sporturi diferite: hiperfotbal şi miuţă aleatorie.

Şoricelul pe bandă
„Le-am spus jucătorilor la pauză că se poate”, a mărturisit Dică. La rândul lui, Alibec a popularizat pe Facebook complezenţa „puteam, ştiu că puteam, dar sunt mai buni”. Pentru calificarea FCSB, condiţia necesară şi suficientă era ca adversarii să fie mai puţin buni.

Replica „am fost egalii lor până la 0-1” sună ca-ntr-un banc cu elefantul şi şoricelul. Elefantul calcă din greşeală peste şoricel. Îl culege repede de pe jos, îl scutură, „Mii de scuze!”. „Nu-i nimic”, răspunde şoricelul, încă uşor turtit, „se putea întâmpla şi invers”. Ţinând cont şi de 1-5 de pe tabelă, şi de ce-a scos Niţă, şi de faptul că Alibec s-a întrebuinţat la maxim, a făcut arătura vieţii, rezultă că nu, nu se putea întâmpla şi invers, în returul de pe Arena Naţională.

Dică îndeamnă „să trecem peste acest joc”, ca raţa prin apa Sâmbetei. „Sunt mulţumit de băieţi”, a spus tehnicianul. Au greşit doar de cinci ori, în rest au mers şnur, i-au respectat indicaţiile. „Trebuie să fim cu moralul sus în continuare”. Că dacă te apuci şi analizezi meciul, fază cu fază, îţi iese pâş-pâş fotbalul din cap şi intră în prima cârciumă cu televizor.

„Atât am putut în seara asta”. Aşa-i, antrenorul şi jucătorii FCSB au făcut tot ce au putut. Tot ce poate Liga 1 în momentul ăsta. Grupele Europa League reprezintă un obiectiv îndrăzneţ, „nimeni nu ne dădea şanse nici cu Plzen”. Grupele UCL s-au mutat pe altă planetă, în timp ce patronii din campionatul românesc duceau insolvenţa pe culmile ingineriei.

Ei l-au avut pe Jesus
Pe Dică şi compania îi aşteaptă meciul de etapă, nu-şi permit luxul de a trage învăţăminte şi a jongla cu abstracţiuni, ca Moromete pe marginea drumului. Dar întrebarea rămâne: de ce nu se poate şi invers? Ce are Sporting şi n-are FCSB? Îl are pe Jesus. Jorge Jesus, un antrenor cu experienţă în cupele europene. Are, de asemenea, un lot de aproape 200 de milioane de euro. De zece ori valoarea lotului vicecampioanei României. Asta explică multe, dar nu totul. Pentru că mai e ceva, detaliul decisiv.

Când te întrebi ce desparte un oraş din România, de exemplu, de un oraş din Vest trebuie să cauţi îndelung răspunsul. De când cu globalizarea, avem maşini la fel, magazine la fel, telefoane, medicamente şi haine la fel, aceleaşi cărţi best-seller, aceleaşi filme pe marile ecrane. Totul e foarte asemănător, cu o singură lacună în dreptul nostru: n-avem capitalism. Deşi a împrumutat cuvinte noi, patron, investitor, acţionar, fotbalul n-a depăşit conceptul de bişniţă.

Sporting Lisabona funcţionează ca o corporaţie, FCSB, ca o gheretă mai dichisită cu antenă de satelit. Şi, în ciuda ironiilor spumante, nici rivalii din campionat nu se prezintă cu mai puţine turnuleţe. Bonusul UEFA e plicul gras într-o „combinaţie” cu strigături, nu o estimare într-un plan de afaceri. Jucătorii, aduşi după sesiunea obligatorie de lipit bani în frunte, au statut de zilieri interşanjabili, nu de profesionişti respectabili. Mai devreme sau mai târziu, presiunea îl scoate pe Dorel din ei.

Pe termen scurt, nimic de făcut, decât să ţii moralul pe linia de plutire. Ar mai fi o soluţie totuşi, aplicabilă din 2020. Dacă ar avea Bucureştiul patru stadioane la standardele UEFA, atunci, da, n-am mai fi egalii lor doar până la tragerea la sorţi! S-ar evita şi aglomeraţia, Sporting ar juca pe un stadion, FCSB pe altul şi toată lumea ar fi mulţumită, nu doar Dică, de elevii lui.

Comentarii (34)Adaugă comentariu

Sorin Bogdan (2 comentarii)  •  25 august 2017, 12:33

Bravo, purul si in acelas timp cruntul adevar minunat

dinu (4 comentarii)  •  25 august 2017, 12:48

*** asta isi da iar ochii peste cap si se crede specialista. E dar numai in critici fara baza. In loc sa se pronunte ziaristii de la gsp scrie *** asta.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Florian1956 (18 comentarii)  •  25 august 2017, 12:54

Daca este mulțumit Dica și eu sunt mulțumit chiar mai mulțumit.

test (7 comentarii)  •  25 august 2017, 12:55

!!!

Fane (104 comentarii)  •  25 august 2017, 13:03

Ca nu avem capitalism e clar,dar nu avem educatie,nu respectam regulile si legile civilizatiei si asa ne afundam in mizerie.Facem din niste unii care lovesc mingea cu piciorul,cei mai multi fara cap,vedete,asa cum denumim pompos VIP-uri niste *** fara pic de bun simt,unele chiar penale,golani sau centuristi. Daum e de vina.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

pawn (42 comentarii)  •  25 august 2017, 13:08

si au o globo, nu maria andries

Vardasihan (26 comentarii)  •  25 august 2017, 13:27

Ironii tipice,scoase din poşetă.Eşti bună,Mărie.Atâta timp cât doar noi,STEAUA,ducem batăliile cu europa an de an(exceptând astra un an),rezultate de genul 1-5 pot apărea din atătea meciuri jucate.La fel cum apar şi 2-0 cu Ajax,1-0 cu Chelsea,4-1 cu Plzen,e.t.c.Faptul că şi anul ăsta cârcotealea ieftină e tot ce aveți,pentru mine ca stelist e o satisfacție.

Razvan (41 comentarii)  •  25 august 2017, 13:37

Gata, totul a fost explicat...am inteles cu totii! Andries, multumim ca existi! Pana mai ieri erai lesinata dupa Dica, acum a inceput sa iti puta felul in care gandeste...superficial omul, nu ca Abdullah al tau din telenovele! Oricum, stam mult mai bine ca ei la un capitol: presa sportiva! Nu o exista capitalism adevarat in ROmania, dar exista oportunitati, scrie intr-un ziar de sport si o persoana (nu spun cine....si nu e singura) acre nu are nicio treaba cu domeniul!

Fane (104 comentarii)  •  25 august 2017, 13:46

D-na,d-ra,Andries exista dovada mai clara ca atunci cand acestia deschid gura?

tyn liege (3 comentarii)  •  25 august 2017, 13:50

Felicitari pentru articol ! Cine are ochi sa citeasca...!!! " Deşi a împrumutat cuvinte noi, patron, investitor, acţionar, fotbalul n-a depăşit conceptul de bişniţă. "

Carol K (309 comentarii)  •  25 august 2017, 13:52

Faptul ca terenul a rezistat denota ca s-a jucat din finetea gleznei,din devieri si alergat pe varfuri cu o jumatate de privire in jos sa nu calci cumva in santul dintre rulourile de gazon romanesc prins cu scotch pe margini pentru ca la un tackling mai barbatesc sa nu intre "killerul" cu tot cu minge sub minunatul covor verde,sa dispara brusc din peisaj !!! Dar cum Pintilii a avut alt program in agenda totul s-a rezolvat de la sine.Doar Enache ar mai fi putut eventual sa-i strice seara doamnei Firea dar norocul dansei a fost ca scotchul a tinut,probabil ca nu era tot romanesc.Si uite asa FCSB si-a luat cuvenita ratie de 5 iar edila a avut un somn linistit chiar daca echipa năşicului a iesit grav şifonata... Dar sa terminam intr-o nota optimista si sa ne imaginam ca peste mai putin de o ora vom afla ca "Efsiesbii" a cazut (din nou!) cu camarazii din Plzen...Cum ar fi sa cazi cu Plzen de doua ori in decurs de nici o luna ei reprezentand in ambele cazuri grupa valorica Bau-Bau !?!

Jean-Paul (96 comentarii)  •  25 august 2017, 14:19

Maria, Esti de milioane! Cred ca daca ai juca si fotbal precum scrii, daca ai avea arta driblingului aidoma ironiei mushcatoare si mishcatoare, ai fi tu tinta lui becali, in perioada de mercato, in loc sa fii tu cea care-l cravaseaza ori de cate ori se urca pe Maybach ca sa "cotcodaceasca" viitorul echipei in editia ce urmeaza a ChL. Si, mai cred, ca te-ar pretui la 50 de meleoane, nu ca pe Nedelcu sau Coman. pentru care nu sare mai sus de 20, poate si fiindca are dificultati cu aritmetica de clasa II-a : cica dupa ce trece ceva vreme mai uiti din ce ai invatat, in proportie de 23% in fiecare an. Daca socotim cati ani au trecut de cand a terminat Gigi scoala elementara, chiar e de mirare ca mai stie sa numere. Noroc cu transferurile, ca si-a reimprospatat memoria :))))))))))))))))))

Cosu (53 comentarii)  •  25 august 2017, 14:21

Hi Maria . I'm in NYC since '82 . The difference between Romania and the west is HUGE , very HUGE . Astia aici nici n-au auzit inca de capra vecinului .

Alexandru Chis (26 comentarii)  •  25 august 2017, 14:21

Prin ce miracol ati reusit, cu cateva fraze vesel-amare, sa alungati tristetea de pe fruntile incruntate ale fanilor FCSB si sa "dati apa la moara" celor cu "Numai Dinamo Bucuresti!"? Sincere felicitari si un "bravissimo!" pentru butada cu elefantul si soricelul. A fost "pilula" care m-a facut sa rad cu lacrimi.

seba (1 comentarii)  •  25 august 2017, 14:29

YES, YES, YES!!!!!!!

JFM (17 comentarii)  •  25 august 2017, 14:33

Da,asa cum zicea CK inca o data noroc cat carul pe Becali...Victoria Plzan fratilor,a doua oara....Dupa aia fac ironii catre celelalte echipe romanesti ca alea nu s-au calificat cu Athletic Bilbao si AC Milan !!! Neamuri proaste,daca ai atat de mult noroc macar taci nu-ti mai arata ghiolbania de fiecare data.

Horia (8 comentarii)  •  25 august 2017, 14:40

Desi sunt de acord cu acest articol nu pot sa reiau o tema mentionata mai sus de catre un alt comentator. Voi, cei din presa, ati alimentat permanent mizeriile celor din fotbalul romanesc, scriind despre orice elucubratie debitata de orice primata cu titlu de Presedinte, Patron sau Director Sportiv. Oamenii pe care ii acuzi pe buna dreptate de bisnita au castigat capital de imagine datorita (sau mai bine zis din cauza) voua/voastra. Rusinea in care a decazut acest sport in Romania va apartine si voua, presei. E simplu sa evoci starea de drept din Liga 1, cand, nu cu mult timp in urma, va umpleati de bani cand acesti parveniti se injurau prin emisiunile voastre fara ca nimeni sa-i intrerupa. Acum ramane o singura intrebare: ce este mai grav? sa faci bisnita in fotbal sau sa faci bisnita cu deontologia?!

helioglobalus (21 comentarii)  •  25 august 2017, 14:49

Eu nu i-aș ridica în slavă atât pe occidentali, niște hoți și ei, au trăit pe spinarea ălora din colonii, pe care îi sclăvesc și acum și îi discriminează în metropolă, unde i-a împins foamea și corupția de acasă, cum o fac și cu Estul, inclusiv în cupele astea, unde îi decimează cu tururi preliminare, cu cartonașe și accidentări, și pe urmă hop și ei, odihniți, eventual cu un arbitru mai fomist (culmea ironiei, în general estic!) și de pe locul 4 joacă în grupe, iau banii, îți iau cu ei cei mai buni jucători și devin tot mai bogați, iar campioanele estice tot mai sărace, cu tot mai multe tururi preliminare între ele. Eu personal, i-aș boicota pe scârbele astea, să joace între ei la 21.45, la ora aia dorm, că a doua zi mă scol cu noaptea în cap să trudesc pentru hoții lor (băncile) și ai noștri (Dragnea)!

Ravanelli (1 comentarii)  •  25 august 2017, 15:22

@ JFM - Pai si voi ati avut noroc in trecut, ati picat cu Knatspyrnufelag, cu 17 Nentori, cu Poltava. Si ce ati facaut? Ati ajuns rusinea Europei!!! Ati fost eliminate de formatii de la periferia fotbalului. Asa ca MUCLES!

JFM (17 comentarii)  •  25 august 2017, 16:04

@Ravanelli Care "voi" ma tata ? Eu tin cu Steaua !!! Cand aveam abonament la Tribuna O in Ghencea(nu confunda cu oficiala) adica in anii de legenda poate pentru tine nici nu se facuse vreun studiu de fezabilitate,erai in afara oricaror calcule...Asta nu inseamna sa-mi pierd cei 7 ani de acasa si bunul simt daca Becali si MM nu le mai au...Recunoasteti si voi astia cazuti in transa dupa MM "ironicul" ca asta e bafta chioara.Tare mi-e ca o sa se impiedice de Plzen de data asta.

Thomas brams (36 comentarii)  •  25 august 2017, 16:48

Avem 5 cinci canale de fotbal Digi 1, .2,. 3,. 4,. Sport .ro ; NEMTI NU AU DECAT 1 UNUL dar au fotbal,. Noi avem doar gargara lesinata. Nu exista organizate la nivelul de copii . La nemti totul este perfect. Liga 6 - sase- la nemti este mai bine organizate decat Liga 1 la noi !!!!????

Mq (5 comentarii)  •  25 august 2017, 17:03

Cand ai primit 5 goluri ce este bun de zis

Luciann (16 comentarii)  •  25 august 2017, 17:41

Dica e secund, principal e Jiji!

Spandy (1 comentarii)  •  25 august 2017, 17:51

Absolut nimeni nu a observat ca antrenorul lui Sporting in etapa de campionat a folosit aceeasi formula de echipa,spre deosebire de fcsb care a folosit rezervele. Aici intervine mentalitatea ,dorinta de a castiga partida care urmeaza si experiența ,fata de frica de accidentari tipic romanesc. Numai la noi se întâmplă acest lucru in loc sa menajezi 1-2 jucatori schimbi toata formula ,asa cei de la Sporting au mai exersat scheme si inchegat mai bine primul 11.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  25 august 2017, 18:28

Cu bisturiul la descretitul fruntilor. Cu noi nu, noi voiam sa-si ridice Contra fustita. Dar incerca cu ministrii, ca arata unii ca venind de la circiuma. Le dai degeaba o camase alba ca zapada, poti sa le tai si capul, tot aia e, atit ca poate fara ar arata mai bine. Nepotrivirea asta evidenta dintre costum si cap, dintre alb si murdar, face la fel de mult „ca capitalismul tele-ormanean“. -------------------------------------- Foarte potrivit bancul. A calcat-o redactia pe Simona, din greseala, deci noi sintem elefantul. A strivit-o pe Steaua, deci Geambi are trompa. Nu invers ? Eu chiar m-am certat cu un soarece, am vrut sa-i fac un bine si sa-l scot din beci. Ce rau era, se „ratoia“ la mine. Am scos unul din gura pisicii, avea o gaura de la un colt si tot mai avea ceva de impartit cu pisica. Se credea mare, tare si destept. Avea tot atita scoala ca majoritatea, in orice caz scrie si citeste la fel, la alegeri va vota tot Motanul, … asa ca s-ar potrivi. Doar poet nu parea.

Burebista (15 comentarii)  •  25 august 2017, 18:58

andriescuamic nu prea le are cu sportul... stie sa faca misto ce-i drept, dar asta stim cu totii... cam are dreptate in esenta in acest articol... bine ca nu se mai baga la handbal sa-si prinda iar urechile... Deci bravo doamna maria pt caterinca si pt ca ii lasi pe altii sa scrie despre handbal... bun ramas in cloaca asta cu Gigi, mimi si Nic... :))

Mozzie (11 comentarii)  •  25 august 2017, 22:56

18 p ? Daca o sa faca 8 sa spuna mersi... Locul 3 e asigurat.

Vasi (2 comentarii)  •  26 august 2017, 6:55

Frumos articol Maria.

lord belial (182 comentarii)  •  26 august 2017, 8:09

bla bla bla cu gospodinele scapate la calculator. Dar intuiţia antrenorului FCSB e corectă, Sporting era o echipă de egalat, cel mult, nu de bătut. La fel ca tot ce vine din Occident. sa mori tu? dar vaslui cum de a batut sporting? la felul cum arata, sporting era o echipa de batut. dica are dreptate, pana in min 62, scorul era 1-1, deci echipele erau egale. 5-1 e un scor mincinos, venit pe fondul caderii psihice a stelei. altminteri, sigur, nu am avut alta tactica decat sa jucam ca englezii in anii 70, mingilungi bubuite in fata, catre un alibec singur singurel. or, asa nu castigi meciuri. cat despre sporting, o veni ea din occident, dar acolo nu e deloc in primele randuri, ci o echipa medie, catre codasa. hai steaua, castigam clar grupa in europa league, competitia de nivelul nostru, castigata anul trecut de man utd

lord belial (182 comentarii)  •  26 august 2017, 8:19

andries, tu esti ca in proverbul ala cu ''rade ciob de oala sparta'' - mie nu imi plac proverbele, le consider niste lesturi din trecutul nostru ruralo-agrar, dar vad ca voi, la gsp, le practicati. ceea ce ma duce la concluzia evidenta - liga 1 e fix ca nivelul presei din romania, nici macar nu zic cea sportiva. cloaca din fotbalul romanesc e alimentata de voi, ziarul caruia ii pasa de sport, poate prea mult, dar caruia nu ii iese, totusi, ca gazettei dello sport. cum zicea tolontan - am vrut sa facem o revista serioasa, dar ne-am dat seama ca am fi murit de foame. asa ca, dati-i inainte cu articolele stupide impanate cu emoticoane, cu greseli de exprimare, de ortografie, si cereti apoi de la steaua performanta. voi nu ati depus un efort solid in sensul educarii publicului, sa cultivati o cultura sportiva, a fair play-ului, a competitiei. voi v-ati dedat la suse si barfite din lumea taranilor la costum. voi sunteti o presa fix de nivelul fotbalului romanesc, cu diferenta ca pe steaua o mai vedem la tv in europa, in timp ce pe voi nu prea va vedem preluati de agentiile de presa occidentale.

Florin (8 comentarii)  •  26 august 2017, 9:17

Inainte sa vina la Steaua, Dica vorbea de un sistem mai ofensiv, nu acest 4-3-2-1 , sistem pentru care pur si simplu nu are jucatori. Singura perioada din ultimii ani in care Steaua a avut o echipa scurta, cu pressing agresiv, a fost in primul mandat a lui Reghe, cand echipa juca un fotbal de calitate si cu rezultate. Daca iti intinzi echipa pe 60 de metri, scoruri ca 1-5 nu sunt o intamplare.

Silvio (7 comentarii)  •  26 august 2017, 23:07

Marioaro citeste comentariul lui helioglobus si dupa ce ai terminat de citit, ia-l din nou la citit. Din pacate noua ne-a ramas doar bishnitza asa cum si voua v-a ramas doar caterinca ieftina ***. La caterinca si aratat cu degetul nu va intrece nimeni, cat timp "bishnitzarii" au distrus sistematic fotbalul autohton, voi le inchinati ode si inchideati ochii, unde erati frumosilor din presa cand gigi lua Steaua cu ajutorul fotelor glorii Steliste si gheneralii corupti, unde erati voi cand Jabba iancu ingropa echipa timisoarei, unde erati voi cand pe rand Staicu, mititelu, sandu si dragomir au ingropat craiova, cand penescu ingropa argesul, unde era presa? *** *** ***. Liniste! ca voi ati fost partasi la distrugerea echipelor de traditie si aparitia acestor "bishnitzari". *******************************************************************************************************************

Vasco (3 comentarii)  •  27 august 2017, 18:53

@silvio,tu ai citit comentariul lui @helioglobalus si ți-a plăcut?Asazisii naționaliști antioccident sunteți de fapt niște sfertodocți frustrați.Da,capitalismul e greu pentru popoarele mici ,care nu prea au loc la masa bogățiilor,dar ...ce poți face este sa te ridici ca educație si civilizatie pentru putea recupera prin inteligenta decalajele,nu sa stai sa-ți aduci aminte cum au făcut averi portughezii sau englezii,alea au trecut de mult,nu folosește la nimic sa fii hater.Nici fără coloana vertebrală dar nici veșnicul pizmaș frustrat.Parerea mea.Dar din păcate nu se poate cu oameni ca si becali,Dragnea,Dragomir,Sandu si cu fotbaliști chiulangii,slab pregătiți,mielușei in fata...piratilor portughezi.

Silvio (7 comentarii)  •  2 septembrie 2017, 9:04

@vasco nu vad cum schimba etichetele pe care tu le arunci in stanga si-n dreapta faptul ca, citez: "îi decimează cu tururi preliminare, cu cartonașe și accidentări, și pe urmă hop și ei, odihniți, eventual cu un arbitru mai fomist (culmea ironiei, în general estic!) și de pe locul 4 joacă în grupe, iau banii, îți iau cu ei cei mai buni jucători și devin tot mai bogați, iar campioanele estice tot mai sărace, cu tot mai multe tururi preliminare între ele." Etichetarile si dezinformarile strategice sunt doar cateva din tehnicile folosite de acesti occidentali.

Comentează