Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Alibec, un imprecis în ţara fixurilor

Deşi susţine că are laptop fabricat în Germania, Daum foloseşte acelaşi calculator de obsesii ca Piţurcă şi Iordănescu

Permalink to Alibec, un imprecis în ţara fixurilor
miercuri, 23 august 2017, 1:24

Alibec rămâne în salonul refuzaţilor, pentru meciurile cu Armenia şi Kazahstan. „Un jucător fantastic”, dar… Fără „dar”. „Trebuie să vorbesc individual cu jucătorii, nu să audă mesajul meu din media”, a explicat selecţionerul Christoph Daum.

A plasat decizia privindu-l pe Alibec pe raftul de sus, unde nu ajunge gura lumii, lacomă să macine. El nu judecă fotbaliştii ca un spectator de rând, îi judecă de la un nivel superior, al raţiunii pur digitale. „Eu mi-am făcut analiza şi nu mă voi schimba peste noapte. Dacă aş face asta, poate că aş ajunge să schimb 10 jucători”, a spus tehnicianul, citat de Sport.ro.

Nu mă răzgândesc, deci exist
Alibec nu e genul de stea constantă, în jurul căreia să construieşti echipa. Cauţi nordul şi, poftim, găseşti caloriile pierdute. Dar nici naţionala, ediţie 2017, nu e genul de construcţie imobilă. E ceva între cort de campanie şi rulotă. De la instalare, în vara lui 2016, Daum a tot schimbat formule şi a rulat jucători, deşi i-a fost greu. Toţi erau „fantastici”, iar unii, de-a dreptul fictivi. Aşa că „tricolorii” au fost, pe rând, defensivi, ofensivi, întineriţi, remixaţi.

„Nu, nu e genul meu să fac asta, să mă răzgândesc. Poate că aşa se fac lucrurile în România”, a comentat Daum. Expresia „în România” desemnează un areal vag şi insondabil cu rigla şi echerul. În România, din timpuri prăfuite până în prezentul ocazional asfaltat, lucrurile se fac metodic, organizat. Doi lucrează la un studiu de fezabilitate, iar al treilea, care-i mai ortoman, se resemnează.

Budescu, alt „fantastic”
Ceea ce îl interesează pe Daum e cum se fac lucrurile la „naţionala” de fotbal. De pildă, cum făcea Iordănescu. Nu-l chema pe Budescu. Era golgeterul Ligii 1, dar n-avea mimica potrivită, ia „să nu mai joace cu zâmbetul pe buze”. Cu atitudinea asta iresponsabilă, Budescu a dat două goluri cu Feroe şi ne-a trimis cu şut, din penibil, direct la turneul final.

Iordănescu nu l-a pus pe lista pentru Euro 2016. Morala: în meciul cu Albania, nu de talie mondială, eventual suplă, avea nevoie naţionala. Avea nevoie de un jucător mai sărac cu duhul, care crede că Moş Crăciun şi echipele mici există.

Nici Daum nu-l cheamă pe Budescu. Pentru că se află „la un nivel de unde este foarte greu să-i schimbi atât obiceiurile”. Are năravul de a înscrie, ar periclita tradiţia remizelor dalbe cu Danemarca şi Kazahstan.

Zarul, o piatră filosofală
Analiza lui Iordănescu a dus la acelaşi rezultat ca analiza lui Daum, deşi unul ţine iconiţele în buzunar, iar celălalt, pe ecranul laptopului. Vorba aia, marile spirite se întâlnesc în parcarea dintre blocurile funcţionale.

Însă cel care a dus fixismul la rang de principiu e Piţurcă. El se gândea o dată şi bine. Răzgândirea ar fi echivalat cu usturoiul şi crucea. Îi spuneai să-l ia pe Rădoi, el nu-l lua. Îi spuneai să atace, el mai punea un băţ în roţile autocarului.

Îi spuneai să plece, stătea. Nu din impuls. Totul era foarte calculat, şi condiţiile din contract, şi clauza de reziliere, totul. Piţurcă a procedat aproape la fel de minuţios ca Daum, în privinţa asta.

Riscurile meseriei lui Dică
Pe acest orizont bătut în cuie ca o pingea, a apărut vizionarul cu şubler. Alt instrument de măsură, aceeaşi concluzie, extrasă la un nivel aiuritor de înalt. Altă oglindă, acelaşi răspuns: „Tu eşti cel mai deştept din ţară”. Singura diferenţă constă în părerea lui Daum despre originalitate. E convins că face cu totul altceva decât ce s-a făcut până acum la „naţionala” României.

Dică, în postura ingrată de antrenor la club, n-are decât să înghită în sec după analize şi parametri. El lucrează cu aria de selecţie a clientului. Practic, e „condamnat” la Alibec. Cu 25 de milioane de euro pe masă, trebuie să rişte iar şi să arunce în luptă tot ponderea volatilă a constănţeanului.

„Naţionala” e la un pas mărunt să piardă calificarea la CM şi bonusul de 8 milioane de euro. O sumă prea modestă pentru ca Daum să-şi calce pe analiză şi să parieze pe alt cal decât cel cu ochelari.

Comentarii (27)Adaugă comentariu

Fane (104 comentarii)  •  23 august 2017, 13:55

Sunt de acord cu editorialul,dar trebuie sa fim realisti,ca inca de la tragerea la sorti nu avea sanse la calificare o nationala care se "antreneaza" intr-un campionat satesc.Multi insa spera ca basbuzucii si cand teoretic nu mai avem sanse,ca cine stie,poate e descalificata vreo echipa.Asta e soarta omului sarac.

Gabriel PROSSI (4 comentarii)  •  23 august 2017, 13:58

Sa-ti dea Dumnezeu zile si sanatate, dupa cat de "roman" esti bai daume!!! Ai DAUMIZAT fotbalul romanesc, pui pe butuci si ce se mai taraia, pudrat arogant!

mg (87 comentarii)  •  23 august 2017, 14:41

..nici Piţurcă nu l-a băgat în seamă pe Sânmărtean până nu a ajuns unde treabuia, adică la Steaua.. Apoi nu s-a mai putut despărţi de "Lucică", luându-l şi la arabi.. Cică banu'i ochiu' dracului.. Ptiu Satană ! Herr Daum nu poate fi acuzat de aşa ceva, lucru care'i nelinişteşte pe mulţi.. În rest, are şi el idei fixe, una dintre ele fiind legată de cei doi Alibec şi Budescu. Dar cea mai mare problemă e că a intrat în război cu presa..

dan (3 comentarii)  •  23 august 2017, 15:27

Daca Daum ti ar dicta articolul ai fi de acord?! Stim ca vretzi neaparat sa vindetzi ambalajul pt peste, e doar economie de piatza.

Jos_cenzura (20 comentarii)  •  23 august 2017, 17:45

Daum vine din scoala germana de fotbal, unde jucatorii trebuie sa fie foarte atletici si sa aiba mutre din alea crispate si serioase. Astfel de idei eronate au distrus jucatori foarte talentati, precum Maxim - care nu facea faza defensiva. Daca l-ai pune pe Cristiano Ronaldo sau pe Lionel Messi sa se apere, nu ar mai avea acelasi aport in ofensiva - pana la urma, oricat de atletic, nimeni nu are resurse nelimitate. Ceea ce ma doare mai mult la selectie este ca Daum il ocoleste pe cel mai bun mijlocas roman al momentului, Ovidiu Hoban, care demonstreaza meci de meci ca este peste Pintilii si Razvan Marin la un loc, dar care e ocolit din cauza varstei.

Geo (15 comentarii)  •  23 august 2017, 18:38

Si despre Alibec? nimic? Cum? Titulul "Alibec..." si articolul e o descriere personala a modului de gandire a catorva selectioneri...antrenori Interesant...profesional..GSP...mergem la cumparat macrou iar. S-a gasit suporterul cu ceafa groasa si ziarista de la jesepe sa-i dea lectii unui om cu zeci de ani de experienta in fotbal. Ca voi mergeti la meciuri, comparati jucatorii, stiti ce persoane sunt, l-ati avut la antrenament stiti cum se comporta cu altii...si pt cei cu "demisia" obsedatii de acest cuvant. Care e de fapt problema? Ca am luat bataie de la Polonia? Echipa care se poate bate cu orice echipa din Europa de la egal la egal? Ca am facut egal in kazakhstan cu doua penalty-uri neacordate si pe un teren interzis dupa meciul cu Romania? Acolo unde si Polonia a facut 2-2? Ca am facut egal cu Danemarca? o echipa care la valoarea jucatorilor este cu doua clase peste noi? Jucam cu rezerva celor de la Napoli pt ca intradevar e cel mai bun jucator roman la ora actuala impreuna cu Tatarusanu...in rest mai nimic...fotablisti de duzina. Si cica nu are rezultate..sa plece. De parca daca pleaca o sa devenim vreo Brazilie peste noapte. hai toti iar in cor "demisia! demisia!" ***. cu respect, George

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Geo (15 comentarii)  •  23 august 2017, 18:42

Muntenegru*

Popa (45 comentarii)  •  23 august 2017, 20:20

Alibec si Budescu au o motivatie in plus sa faca un meci extraordinar deseara ! Steaua trebuie sa ii multumeasca lui Daum !!!

Dan (4 comentarii)  •  23 august 2017, 21:50

daca sunt unii fantastici, cum de nu joaca la cluburi mai mari? mai avem si alti fantastici care freaca banci prin strainatate? deci e Daum impartial? eu cred ca e realist, se bazeaza pe jucatori de real potential si cred ca face bine!

?????? (46 comentarii)  •  23 august 2017, 23:20

Cum ați comenta pe marginea articolului despre jandarmii de la meciul FCSB -Sporting care își doresc "statutul de spectatori" ?

pan…duru (3 comentarii)  •  23 august 2017, 23:34

ziaristilor, sa mergeti si acum sa-l intrebati pe Daum de ce nu il ia pe Alibec la Natională

gica (6 comentarii)  •  24 august 2017, 0:36

Märiuca ! Chiar iti este frica de Ioanitoaia ? Nu ai curajul sa scrii ca avem fotbalistii pe care i-a crescut Sandu si Clanul Becali? Te inteleg, doresti si tu sa maninci o paine , dar imi este mila de tine ptr. ca ai talent .

Brandremist (7 comentarii)  •  24 august 2017, 1:16

Când a dat interviul acela și a spus categoric că el nu se răzgândește chiar mi-a adus aminte și mie de Pițurcă. :) Parcă văd că îl ține pe bancă și pe Maxim că n-are atitudinea potrivită, deși joacă în Bundesliga. Concluzia mea e că numele lui e singurul lucru nemțesc pe care îl deține, în rest vicii și deprinderi bizare cât cuprinde are acest selecționer. Cât noroc a putut să cadă pe capul nostru cu numirea lui!

BarfaDeTeatru (50 comentarii)  •  24 august 2017, 1:18

@ mg - Cine a intrat in "razboi cu presa"? Razboiul cu "presa" il face vagabonzii de mafioti care conduce presa! I uitate sa vezi ce si cati copiii de fosti si actuali comunisti si sforari din fotbalul Romanesc sunt in Presa Romaneasca! -Revenind la un selectioner ca Daum. In primul rand se vede cum are aceeasi tactica, plus baga jucatori ai mafiei si in primul rand ai fam becali. Daum la inceput cum a bagat fotbalisti de la alte echipe, imediat ia sarit in cap fam becali ........... CU BINEINTELES AJUTORUL Presei. +++DECI. Ce tot o dati dupa ciresi, o intoarceti ca la Ploiesti, Plimbati Ursul de ochii pulimii, etc... Cand stiti deja VAGABONTEALA din Fotbalul Romanesc. Dar hai barem sa aratati si voi ca aveti ceva "JOB'uri" la vrajeala.

GRadu (5 comentarii)  •  24 august 2017, 1:47

@jos_cenzura: CR7 a cintat la pian la Euro 2016, insa l-a si carat (exceptie, insa s-a aparat cu elan). A vrut titlul si si-a dus echipa in finala; acolo s-au descurcat colegii fara el... @Maria, lasa-l pe Ali Bec in pace, el face un meci acceptabil si 9 slabe. Budescu? pacat ca e in convalescenta, este un jucator care poate face diferenta. In acest moment, doar 20-30 de minute, insuficient pentru un adept al senilelor. Insa cu Hoban ce-a avut? S-a prins ca-i batrin? Asa batrin e singurul defensiv cu acte in primul 11 al CFRului, echipa ce a luat un singur gol in campionat iar el nu a luat inca rosu fara rost ca Pintilii...

Mircea (40 comentarii)  •  24 august 2017, 1:59

he he he...Sporting - fcsb: 5-1. Eu merg pe mana lui Daum.

sundance kid (63 comentarii)  •  24 august 2017, 5:52

@ geo Ia-l la tine in Ardeal si lasa Romania in pace !

bazileon (46 comentarii)  •  24 august 2017, 8:08

Pacat ca ati ales sa faceti parte din corul lui Nea OVI ce-i tot rage aria calomniei de la sosirea germanului (nu cred ca-i o obligatie redactionala). Alibec, un jucator umflat in toate sensurile a devenit calul de bataie al momentului, dimpreuna cu Costica "Sarma" Budescu. S-a vazut ieri ce fotbalisti sine qua non sunt. Mai bintr trageti un encomion Stelutei

Mircea (40 comentarii)  •  24 august 2017, 11:46

Daum are dreptate cu Alibec: am vazut interviul cu acesta din urma dupa meciul cu sporting de aseara... Tipul este un munte de ingamfare nefondata si cu o mentalitate de looser. Hai sa ne intelegem: un leader adevarat nu are atitudinea lui chiar daca din cand in cand joaca un fotbal bun. Hai sa ne mai intelegem intr-o alta chestie: fotbalul din prezent s-a schimbat enorm; sa ai talent si sa poti face niste driblinguri nu mai sunt de ajuns... Fotbalul este o masinarie complexa in care fine tuning este decisiv. Se lucreaza mult la psihologia de grup, la mentalitatea individuala... Ceea ce face Alibec pe teren nu este de ajuns. Lasati-l pe Daum sa lucreze la mentalitate si psihologia grupului, aici este buba principala dar si fundamentul pe care se poate forma o echipa. Articolul lui Costin Stucan este excelent.

mg (87 comentarii)  •  24 august 2017, 13:57

@BarfaDeTeatru ...ai perfectă dreptate, conduce presa că e mulţi si mafioţi.. :)))

Gica Paunescu (10 comentarii)  •  24 august 2017, 13:59

Articole avem, jucatorii sunt insa problema; doar niste ,, haiduci'', care sa-si scuipe plamanii pe teren 90 de minute, ne trebuiesc. Zic si eu ca Hoban ar fi trebuit selectionat, chiar daca nu-ti ,,faci'' nationala cu el in urmatorii 2-3 ani, e nevoie de-o calificare cat sa te tina ,,treaz'' in fotbalul european (mondial). Herr Daum are cateva ,, fixe'' ce nu-i permit sa tina usa deschisa si altora ptr. nationala. Dra (dna) Andries este un ,,condei'' taios, ptr o dameza ce-si exprima opiniile fotbalistice ( am zis un fel de ,, ...daca Iancu, atunci talent '', nu-i asa ? ).

Zoro (17 comentarii)  •  24 august 2017, 15:12

Maria, Daca Alibec se nastea in Germania, in ce liga putea sa joace cu atitudinea lui? Te mira ca Daum nu ne priveste ca pe niste romani si ne priveste ca pe niste oameni asa cum ii stie el? Oameni angajati pe pile... articole pe masura!

Marcel (14 comentarii)  •  24 august 2017, 15:35

Draga Maria, te rog sa scrii un articol in care sa enumeri meciurile bune facute de Budescu de cand venit la FCSB. Ca sa scrii mai mult, propun sa descrii fiecare faza in parte. Asa poti sa scrii o pagina ... format A5

Marcel (14 comentarii)  •  24 august 2017, 15:38

Draga Maria, in cazul in care ti se pare insuficient articolul despre realizarile lui Budescu, in tricoul FCSB, poti sa incerci un articol cu "motivele" lui. Sau poti incerca sa adaugi si toate fazele reusite de Budescu, de cand a plecat in China si pana acum. Ca sa fie articolul... mai amplu...

Mircea (9 comentarii)  •  24 august 2017, 22:50

Aș lua în serios ideile domnișoarei Andrieș, dacă nu ar avea alături glumițe. Asta-mi trădează că scop principal al articlerului se află bășcălirea, și nu adevărul.

Vasco (3 comentarii)  •  25 august 2017, 9:07

Budescu si Alibec,doi grăsuni care in campionatele de acum douăzeci de ani ar fi fost penibili,de rasul galeriilor...Acum sunt mari fotbaliști,speranțele naționalei.Asta spune multe despre starea actuala a fotbalului românesc.

Geo (15 comentarii)  •  25 august 2017, 13:19

Daum e cel mai profesional antrenor din ultimii 20 de ani. Asta nu inseamna ca avem un Mourihno la nationala ci doar ca isi face treaba... cu materialul disponibil. Astea cu Alibec, Budescu etc. sunt nimicuri transformate in mari probleme nationale de catre presa. Daca Alibec era titular la vreo echipa de serie A sau premier league se putea inchide un ochi la caracterul lui. Momentan e un fotbaliator de duzina de care ne putem lipsii fara probleme. Si nu inteleg ce atata tam tam cu rezultatele. Dupa cate vad am luat bataie doar de la Polonia, care se poate bate cu orice echipa din Europa. Singurul jumatate de esec e egalul cu Muntenegru. de care ne apropiem ca vaoloare. Mare tragedie Romania o sa lipseasca de la mondiale..partz. Tragedie Daum zicea ca o sa jucam si o sa atacam si ca avem echipa valoroasa dar nu e tocmai asa...cum a putut!???? Pai noi am crezut pe cuvant ca ne transformam intr-o Germanie si o sa-l faca pe Pintilii un Iniesta si pe Torje - Messi de carpati. nesimtitorul...ca si cum ai promite la copil de craciun o bicicleta si ii cumperi o minge. nea pacalit Daum asta mai copii si noi am crezut. ca noi de asta aveam de fapt nevoie...cineva sa ne minta ca suntem buni talentati si cu potential de echipa ofensiva

Comentează