Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Teoria mântuielii extinse

La noul stadion din Craiova trebuie modificată structura metalică. Nicio grabă, spune primarul, timpul curge în favoarea capodoperelor

Permalink to Teoria mântuielii extinse
miercuri, 16 august 2017, 9:21

„Oare atât de mult contează ziua în care e gata?”, a replicat primarul Craiovei, sâcâit de întrebările legate de noul stadion. Aşa ar fi spus şi Gaudi, pe schelele Sagradei. De fapt, a şi spus-o: „Clientul meu nu se grăbeşte”. În faţa eternităţii contractante, 4 ani, 40 de ani, 400 de ani cântăresc la fel, adică nimic. Te gândeşti apoi la Marcel Proust, sfârşind cu „Timpul pierdut” în braţe. Sau la Mozart, al cărui client se grăbea, c-o fi, c-o păţi, el să-i dea Recviemul. Lucrurile frumoase plutesc în afara timpului. Nu mai contează dacă au fost terminate sau cine le-a terminat.

Timpul birocraţiei e tot timpul
Brâncuşi, lucrând la Coloana lui. Cum o fi stabilit, prin ce studiu de fezabilitate, câte „mărgele” octaedrice sunt necesare până la infinit? A nimerit-o din prima cu 17 sau a modificat proiectul iniţial? „Important este să fie cât mai bine executat, fără grabă”, teoretizează Mihai Genoiu, edilul din Bănie. Dacă Dumnezeu nu se grăbeşte, de ce ar fi cetăţeanul mai cu moţ?

„Poți să-l finalizezi foarte repede, dar poți să ai acea exigență, să te duci cu el până când este cât mai aproape de ceea ce îți dorești”. Termenul de execuţie din contractul cu CNI reprezintă o formalitate birocratică. E un mister de ce autorităţile îi supun pe artiştii mortarului acestei convenţii meschine. Timpul e relativ. Iar când vine vorba de un deziderat precum perfecţiunea, devine futilă măsurarea lui.
Întârzierea, o vorbă de plebe inventată
„Problema de întârziere nu este decât a unuia singur: a constructorului, pentru că va trebui să plătească penalități”, declară primarul Craiovei, pentru gds.ro. Constructorul dă vina pe cauze obiective: iarna, cu temperaturile ei negative, studiul geotehnic iniţial, comandat de autorităţi, era greşit. Con-A Sibiu şi ACI Cluj s-au plâns şi de lipsa mâinii de lucru, şi de schimbarea normelor ISU. Până la urmă, edilul Genoiu va pricepe că mai degrabă ia bani îndărăt dacă se amendează singur, pentru optimism.

Scheletul de fier din dulap
Proiectul stadionului a fost altoit pentru a corespune noilor norme ISU. E nevoie de o HG pentru ca autorităţile să fie acoperite cu hârtii. „Nu facem decât să cerem o armonizare a legislaţiei”, lămurea un director din CNI. Apoi a venit Inspectoratul de Stat în Construcţii. „Au fost constatate neconcordanțe/deficiențe între geometria structurii metalice proiectate și cea executată”, au anunţat experţii ISC, citaţi de stiripesurse.ro. Structura metalică va trebui modificată „prin dispoziţie de şantier”. Păi, asta e! Dacă au optat pentru metal! Dacă era făcut din chirpici sau din miez de pâine, metoda lui Cellini, îl modelau mai lesne. Dar să ţinem cont că nici Papa Sixt n-avea atâtea pretenţii de la Michelangelo. Vezi că ia foc, vezi că-l ia vântul, vezi că se crapă, vezi că nu stă-n picioare! Pune-i un nor sub el! Legile şi normele de tot felul au ajuns coşmarul constructorilor de casă.

Îl inaugurează când are un kilometru
În prezent, legătura dintre noua arenă din Bănie şi proiect e cea dintre lăutari şi portativ. Începi după ureche, en fanfare, şi sfârşeşti în gargară. La urma urmei, credeţi că Mona Lisa arată ca macheta din realitate? Să fim serioşi! Cum ar putea atunci un stadion, lucrare vastă, să semene cu proiectul lui? La libertatea de creaţie pe care le-o acordă constructorilor CNI şi Primăria, stadionul din Bănie ar putea fi orice, în momentul inaugurării. O culme a artei betoniere, Sagrada Baraca sau Natură în general statică. Un pasaj pietonal pentru curajoşi, un arc de triumf al mântuielii, pe sub care se va desfăşura plenar „le marche du tramvai”. Un ansamblu monumental, „Coloana Demagogiei fără Sfârşit”. Ar putea fi chiar un stadion, cu puţin noroc, la fel de solid ca predecesorul.

Oricum, să nu mai comitem stângăcia să întrebăm când vor fi terminate „Oblemenco” sau alte opere pe bani publici! E o întrebare de chibiţ contribuabil, deci profan, care tulbură inspiraţia unor monştri sacri ai contractelor cu statul.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

prazarii (2 comentarii)  •  16 august 2017, 11:24

La un vint mai tare *** se darima toata tablaria de pe stadion, asta daca nu se darima stadionul cu totul...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

marcapsd (2 comentarii)  •  16 august 2017, 11:25

multumim din inima hotilor si spagarilor de la psd, ciuma rosie psd

mg (87 comentarii)  •  16 august 2017, 11:37

..nu te lua de lăutari ! Deşi cântă după ureche, o fac cu talent..

alex (345 comentarii)  •  16 august 2017, 12:34

In sfarsit vedem cu adevarat, ne putem convinge si trage o concluzie clara, definitiva cum functioneaza treburile diverselor proiecte de infrastructura din tara aceasta la adevarata lor valoare si dimensiunea meschina a mizelor, unde ca si in cazul de fata asistam la o bataie de joc generala la adresa banului public si in dispretul total al cetateanului onest platitor de taxe si impozite la zi, aceleasi autoritati ale diverselor companii si aceiasi eterni politicieni sfidand cu nerusinare legea si buna credinta in detrimentul toxicelor si nocivelor lor interese de grup.

JFM (155 comentarii)  •  16 august 2017, 12:50

Mi s-a spus la un moment dat : "care domneee firme straine,totul e facut de firme romanesti,de-ai nostri" Asta pe vremea cand nu se descoperisera gravele abateri de la proiect.Ce fac ei este ca si cum ai sapa un tunel de metrou intre doua statii dar nu nimeresti statia la care trebuia sa ajungi,o iei pe langa ea si sapi in continuare ca prostul...

Gigi (3 comentarii)  •  16 august 2017, 14:21

Cata *** si ineptii ! Nu trebuie refacuta nici o structura metalica, sunt tot felul de *** care ser baga si ei in seama. Un asemenea stadion e imposibil de construit intr-un an.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ticbis (126 comentarii)  •  16 august 2017, 14:28

Savuros si incisiv articolul, asa cum ma asteptam; chapeau bas, Maria! Daca tot ai amintit de Brancusi si de coloana infinita a geniului sau artistic, imi permit sa evoc o intamplare ce poate explica intr-o oarecare masura ceea ce se intampla acum. Revenit pe plaiurile natale oltenesti intr-o scurta vizita, dupa multi ani de pribegie prin tarile care l-au adoptat (Franta si America), maestrul Brancusi, consacrat deja pe viata intre valorile culturii universale, le-a grait contaranilor lui: "Cand am plecat eu de-aici, erati saraci si prosti. Acum vad ca sunteti mult mai rau!" Ma gandesc ce-ar mai putea spune acum, dupa ce Bania a fost cativa ani pe mainile "pricepute" ale Olgutei Vasilescu. E adevarat ca tanti asta le-a facut o echipa de partid ca sa-i sature de fotbal, nu conteaza ca e clona, conteaza doar sa-i zica "Craiova". E adevarat ca le-a facut si stadion, nu pana la capat, ca n-a mai avut timp; acum e la Bucuresti si se ocupa de chestii mult mai importante pentru tara, de pensiile si salariile romanilor, in special de cele "speciale" ca doar de-asta a lasat stadionul balta, copilul ei de suflet. De ce nu e gata inca si de ce a fost prost facut? "Eiii... na, acum vreti si pensii speciale, si pensionari la 42 de ani cu 6000 de euro pe luna, si stadion ca la Londra si Paris... pai ce-ati vrea voi, sa-l contrazicem pe Brancusi??? Nu ne permitem blasfemia asta; cat suntem noi de PSD, dar asa ceva nu se face!!!" In fine, e trist, in tara asta traim, dar tare curios as fi ce-ar fi declarat Brancusi despre toata povestea asta daca ar mai fi fost inca in viata...

cristi (1 comentarii)  •  16 august 2017, 16:14

Din pacate totata lumea isi da cu parerea fara sa cunoasca subiectul iar "ziaristii" scriu numai prostii senzationale. NU SE DARAMA NIMIC. Se va finaliza in septembrie.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  16 august 2017, 16:37

Anunt aici militianul ala da la Tg Jiu Frumos sa-si dea jos burta si sa vada sa fie sprinen ca o sa merg la Coloana si o sa scriu cu sprei rosu „betano“ pe ea ! Cine i-a dat voie Clonei psd-iste sa-si faca tricouri mileu cu Colona transformata in cruce cu „betano“ ? Nu-i ajunge, Olguta – minca- … - a pohtit si la Stadion „ou“ ! Pai chiar daca Brancusi ar fi fost psd-ist, a platit ea ceva ? Mai ramine s-o faca pe tacute, pe masa, sub privirea blinda a militianului care pazeste avutia noastra, caci Brincusi chiar la ea si jumatatile ei de fotbalisti s-a gandit, exact ca Radoi … aha … Cine e cumintenia Pamintului ? Asa ca nu m-ar mira ca si „Oul“ sa fi fost ilegal construit, fara studii si aprobari, asa … din „decizii in decizii de santier“. Ce-o fi aia nu am de unde sa stiu. ---------------------------------------------- Greu de inteles cum au fost prostiti constructorii si arhitectii – care in mod normal supravegheaza si lucrarea – sa construiasca altceva decit a fost aprobat. Lucrarea trebuia oprita si luate noi aprobari. Nu era tirziu caci si-au dat seama de la primul pilon ca o sa se largeasca mult si o sa iasa altceva. Asa „decizii de santier“ mai exista in Tanganica, poate Sicilia. Eu nu inteleg nici cum au putut fi platiti. Probabil tot un abuz, la fel ca schimbarea planului de constructie din mers. Isi mai trage un Mitica un etaj in plus – ca altfel le-ar ploua celor de jos in casa – dar pina si in Bucuresti stiu de trei blocuri mari si noi care trebuie demolate, toate avind aprobare de constructie !!! de la Primarie !!! Clar ca n-avea cum iesi o constructie pe ce-a fost, cea ce nu striga a smecherie si abuz, ci doar una care s-a extins cu 20 mii m² !!! fata de ce era aprobat, o cu totul alta constructie, una noua care trebuia construita la normele existente azi, una in care vin deoadata 20-30 de mii de oameni, trebuie cai de acces si evacuare, parcari, probabil ca trebuie in acest caz modificata si infrastructura din jur, asta daca mai e loc suficient – dar tot cu aprobare ! Arhitectii nu aveau dreptul sa modifice din mers lucrarea, nici CNI si Primarii nu le puteau da garantii, altele decit de plata. Nici partidul, nici Olguta – minca- … - pe care am vazut-o in jurnale acolo pe santier de parca era Leana Ceusescu. Hai da-o … pai unde sintem ? Vine Leana si spune : hai s-o facem mai joasa ca am ameteli si o facem mai lata … uite … pina acolo, ia pune tu Dorele un tarus acolo, nu ... nu … putin mai incolo, asa da.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  16 august 2017, 19:55

Da ...ziua in care e gata conteaza foarte mult ...pentru mine cel putin ...eu il vad in fiecare zi ...si este un stadion solid ...care garanteaza securitatea spectatorului ...si seamana a stadion modern ...speram cu totii cei care tinem cu culorile sfinte alb albastre ale Universitatii Craiova sa jucam cat mai curand pe el ...probabil prin noiembrie ...

Neroni (1 comentarii)  •  17 august 2017, 7:34

Stadion făcut în Craiova de către o firma din Sibiu și una din Cluj.....

Comentează