Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Maneaua ierbii fără leac

Primăria Capitalei iar pune iarbă pe Arena Naţională. Data viitoare, gata, rotaţia culturilor! Pentru o productivitate sporită, să trecem pe leuştean

Permalink to Maneaua ierbii fără leac
marți, 15 august 2017, 9:59

Gazonul de pe Arena Naţională nu se mai vedea de două săptămâni. Din covorul verde mai zăceau în careu câteva zdrenţe gălbejite. În prefaţa dublei FCSB – Sporting, fotografiile cu locul pârjolit al luptei au făcut turul presei lusitane, scrie Fanatik.

Din presă, informaţiile au ajuns, în fine, şi la Primăria Capitalei, care a preluat din iunie stadionul, de la ALPAB.  Primarul general a dat ieri un comunicat în care anunţă că a înfiinţat, la ţanc, „o comisie formată din specialişti în întreţinere gazon, ingineri horticultori, pentru a analiza suprafaţa de joc”. Celula de criză a ierbii, să-i spunem.

Pacientul de sub tălpi
Timp de o lună şi jumătate, de când a ajuns sub oblăduirea PMB, Arena Naţională a găzduit un concert. „Atunci l-au acoperit două zile și l-au lăsat fără aer. Apoi s-au jucat pe el o mulțime de meciuri și l-au omorât direct!”, a explicat un specialist în gazon, consultat de Gazetă. „Era un bolnav cu grave probleme, ei l-au făcut să sufere mai mult”. Nu, nu e rudă cu Emil Gârleanu omul, dar a lucrat la terenul Arenei Naţionale. Cunoaşte „pacientul”.

Comunicatul PMB înfierează neglijenţa doamnei Canicula, care a astupat cu smoală găurile din acoperiş şi de-aia n-a curs pic de apă. Nimic despre concert. Cele care „au deteriorat” iarba sunt „numeroasele evenimente sportive”. La Primărie nu se ştia ţintarul din Liga 1, fie. Dar se pare că s-a aflat tardiv şi când începe vara. PMB încă n-a apelat la un specialist în fenomene meteo. Să analizeze şi s-o informeze că iarna ninge, iar vara frige.

Iarba ungurească i-a dus de nas
Aspersoarele de pe Arena Naţională n-au făcut faţă codului roşu cu un pic de mov. Abia după ce faptul fusese ofilit, PMB „a demarat procedura de achiziţie a unor ventilatoare speciale”. Soluţii există, chiar şi pentru zona crepusculară a fotosintezei de pe Arena Naţională. Dar sunt identificate doar prin heirup postapocaliptic.

Bolnavul, care „a fost adus din Ungaria”, subliniază comunicatul, va fi înlocuit cu un gazon nou, „produs în România”, „aclimatizat la condiţiile din ţara noastră”. De când şi-au pus gard, vecinii maghiari îşi ţin ploile şi temperaturile mediteraneene, a la grecque, la ei în bătătură. De aceea şi iarba lor e, de fapt, un soi de citrice. E acră.

…dar n-au toaletarea mea!
Cât despre „condiţiile din ţara noastră”, le ştim. Există două sezoane: campania electorală şi restul timpului. În campanie, iarba creşte ca-n savană, în restul timpului, este toaletată cu barda guvernării. Apoi vine Primăria Capitalei şi dă drumul iepuraşilor, să termine treaba.

În ajunul meciului cu Sporting, pe terenul arabil al marelui stadion se va aşterne un covor de iarbă cu leduri în motive naţionale. Este a opta schimbare de gazon. Dar cine le mai numără? Fără număr! Dacă nu e panseluţă încrucişată la preţ cu orhideea, nu prinde şi pace!

Păstârnacul urbanistic zonal
Ai putea crede că gospodarii Bucureştiului sunt împotriva oricărei forme de viaţă, fie ea şi vegetală. Totuşi, se pare că urbanistul eminamente agrar din ei tolerează plantele folositoare omului. De pildă, edilul Gabriela Firea a promis că pe lângă şcoli şi grădinţe vor fi amenajate „grădini de legume şi zarzavaturi”, „astfel încât copiii noştri să mănânce sănătos”.

Francezii, grădinari pricepuţi, au intuit potenţialul terenului de pe Arena Naţională încă de la inaugurare: „Un câmp de cartofi!”. Cât ne ia să aclimatizăm această revelaţie? Hai, să zicem, mai punem iarbă o dată, dar data viitoare să fim pragmatici!

Să punem floarea-soarelui, să aibă spectatorii seminţe sănătoase la meci. Jumătate de teren cu sare, jumătate, fără sare. În pauza competiţională, porumb, care să fie depănuşat de jandarmi, studenţi şi sportivi de la CSM. Şi, în funcţie de evoluţiile climei, maniocul dacic şi trestia gânditoare de zahăr de la Hamangia.

Păcat că Primăria Bucureşti n-a aruncat din vreme nişte arpagic, nişte răsaduri de pătlăgele în brazda nisipoasă. Rezolva imaginea Capitalei. În loc de uscături, portughezii puneau pe prima pagină o salată asortată de bani publici.

Comentarii (25)Adaugă comentariu

geo (1 comentarii)  •  15 august 2017, 10:47

superb, ca intotdeauna!

Jean-Paul (96 comentarii)  •  15 august 2017, 11:02

O rugaminte catre primarie: Gaby Fii rea, nu pune iarba pe imas, pana ce Gigi va nu va plati cash sau(cu) cas!

mg (87 comentarii)  •  15 august 2017, 11:03

..eu propun să semănăm lucernă.. Se delectează şi vacile lui Daum şi obişnuieşte să-şi vadă mai bine de fotosinteză, netulburată de comisii sau ordonanţe.. La mulţi ani, de onomastică !

Carol K (309 comentarii)  •  15 august 2017, 11:15

Ce nu face fina Gaby pentru Năşicul ei,pe bani publici,evident...Ia sa fi jucat Dinamo acolo,cred ca le punea si o pista de atletism sa se simta ca la ei acasa.

victor L (165 comentarii)  •  15 august 2017, 11:21

Ce pot ca sa zic dupa ce am ris citind? Vorbele articolului pirjolesc si ce a mai ramas din gazon.

Carol K (309 comentarii)  •  15 august 2017, 11:27

Doar că gazonul adus din Ungaria acolo la ei nu păţeşte aceiaşi ruşine,să chelească în văzul întregii Europe pentru că cei care-l cumpără de la producător îl mai şi întreţin,mai ales pe caniculă,poate au uitat să-i scrie asta Gabitei în instrucţiunile de folosinţă...Vezi doamne e gazon din ăla de-al lui Soros intenţionat oferit nouă să-şi rupă fecesebistii gleznele-n el,să-i râdă toată Europa pe nea Gigi.

JFM (155 comentarii)  •  15 august 2017, 11:37

E bine că se schimbă gazonul,de ce nu gândiţi pozitiv,constructiv ? Dacă tot s-au compromis calificările şi s-au rupt jucătorii a venit momentul unui covor nou,verde,românesc că tot începe sezonul de nunţi şi botezuri în familiile cu dare de mâna (politicieni,interlopi) care vor închiria stadionul pentru petreceri de-ale lor maneliste! La câţi bani vor plăti e şi normal să dorească un gazon nou nouţ să nu-şi rupă naşa mare tocul la vreo piruetă pe ritmuri de Salam.

Florian1956 (18 comentarii)  •  15 august 2017, 11:58

La Multi Ani Maria,ai uitat de cele mai frumoase brazde de la balcoane....

ticbis (126 comentarii)  •  15 august 2017, 12:52

Genial! Felicitarile mele, Maria!

dan (26 comentarii)  •  15 august 2017, 13:00

Chiar e scris fain articolul. In rest, amatorismul tipic dimbovitian

ciurescu petru (19 comentarii)  •  15 august 2017, 13:42

Ce ar fi să cobori la firul ierbii?Că eşti cu capu-n nori.Biata Firea,îi plâng de milă.Şase rânduri de gazon,care mai de care mai cu ştaif,au dat randament zero.Este foarte uşor să dai în calul care trage.Buba este ca la tine şi la noi toţi,rădăcinile din care ne tragem.

xxx (16 comentarii)  •  15 august 2017, 14:05

Domnului Ciurescu - pacat de comparatie lui Firea cu un "cal care trage" - pe nas poate ! Mai curand introduceati o metafora cu o iepsoara alergand cat tine ziulica si luna pe la concerte si alte parangheli ! Eu i-as spune una, demna de clasa I Primara : daca va mai ramane un banut, poate OBLIGATI proprietarii de imobile (sta, privat, de-a valma !) sa "instaleze" pe fatade, la strada "numarul de inmatriculare" al imobilelor respective. Cauti o adresa, te-apuca damblaua. A ramas de pe timpuri, cand la armata invatau "tehnici" de mascare si zapacire a inamicului ( pe atunci venea de la rasarit...). Prima calitate a unui primar /primarita ar trebui sa fie cea de BUN ADMINISTRATOR - pentru asta nici nu trebuie sa fie licentiat / masterat / doctor in stiinte economice, sau in stiinte politice si de siguranta nationala ! De fapt primarul nu stie / nu poate proteja siguranta Arenei Nationale...

Sibelius (7 comentarii)  •  15 august 2017, 14:23

@ Jean Paul: Firea va pune gazonul doar pentru meciurile Nationalei si ale lui Dinamo. Intre meciuri il va aduna si pune in congelator. E bine asa?

Vardasihan (26 comentarii)  •  15 august 2017, 15:37

Când te gândeşti că Steaua plăteşte 30 de mii de euro pentru un meci pe arenă.un calcul simplu arată că Steaua joacă peste 20 de meciuri pe an pe arena natională,asta inseamnă peste 600 de mii de euro.Din banii aceştia,administratorul stadionului putea măcar să asigure un gazon decent.Nu ştiu de ce tot timpul se intâmplă la noi?!Alții nu au stadioane?!La alții vara nu ajung temperaturile până aproape de 40 de grade?!La noi tot timpul e bătaie de joc.

JFM (155 comentarii)  •  15 august 2017, 15:42

Trage din banul public ca are indemanare.

Vardasihan (26 comentarii)  •  15 august 2017, 16:16

Trăieşti cu impresia că aceşti indivizi care lucrează la stat,prima lor preocupare este cum să ne mai fure de nişte bani.Altceva nu-i mai interesează.E ca-n vestul sălbatic,goana după aur,goana după furat bani.

JFM (155 comentarii)  •  15 august 2017, 17:11

Il vad pe MM foarte ironic chiar sarcastic,ma intreb ce anume il recomanda sa fie asa el fiind un puscarias de care societatea miloasa cum este l-a eliberat conditionat iar activitatea lui la club in afara de glumitele pe care i le livreaza lui Gigi nu-l arata ca fiind prea indreptatit sa-i ia pe altii la misto...In cazul in care noul gazon va fi un esec si niste jucatori importanti isi vor rupe cate ceva in el acest MM va avea curajul(era sa zic barbatia dar nu e cazul) s-o ironizeze pe Firea la fel cum o face ori de cate ori are el cate-o frustrare care-l macina profund.

Marius (1 comentarii)  •  15 august 2017, 17:32

La multi ani Maria si felicitari pentru articol!

Mircea (5 comentarii)  •  15 august 2017, 17:51

@Carol K: poate esti in deruta si din cauza caldurii ai probleme cronice de gandire si de aceea incerc sa iti raspund. Becali plateste chirie sa joace pe stadion la fel ca orice alta echipa. Tarifele sunt standard. Ticalosia ta te tradeaza ca de fapt esti doar un miciman de 2 bani.

Carol K (309 comentarii)  •  15 august 2017, 18:55

Cat de penibil esti Mircelus :)))))))) Am zis eu ca nu plateste ? Ma simt cumva jenat ca ti-am raspuns,de obicei ignor specimenele impaiate din Las Pipera ...

NI (4 comentarii)  •  15 august 2017, 22:17

La multi ani, Maria !!! Felicitari pt. articol!

gica (6 comentarii)  •  16 august 2017, 0:02

Se pare ca Mariuca a uitat ordinul pe unitate . Noi de la GSP dorim sa-l injuram pe Daum . Mariuca ! Spor la treaba . Pina cind trebuie sa mai asteptam ca sa citim "nasol despre Daum "? Mariuca ! Colegii tai au uitat sa ne spuna despre rezultatele fantastice ale juniorilor , ptr. ca ei o sa fie viitoarea "nationala ". Ne povestesti tu ceva ? P.S. In ce se masoara penibilul , in Tolontani sau in Ioanitoai ?

x (2 comentarii)  •  16 august 2017, 6:01

mai bine planteaza iarba ! "iarba" I mean

Belisarius (1 comentarii)  •  16 august 2017, 6:21

E chestie de gestiune. Daca cineva gasdueste un concert, si distruge iarba, e normal ca sa plateasca pentru asta. La 75000$, iarba ar trebui sa fi costat maxim 600,000 pentru opt inlocuiri. Si la un million $, e ieftin fatza de anvergura, dar mult mai scump decat echipament si ventilatoare. Daca ai trebuie aer climatizat, atunci datii!!

Dan T (18 comentarii)  •  16 august 2017, 9:19

Vad ca de fapt UEFA a pus-o la treaba pe doamna primarita,doar impinsi de la spate ne apucam sa facem ceva si pentru cei care ne-au ales.Daca la cererea ta ai preluat administrarea unui stadion de ce nu aveai deja un plan pregatit in momentul cand gazonul dadea primele semne ca se deterioreaza sa si incepi undeva prin iulie schimbarea lui sa nu mai ajungem sa ne vada toata Europa cat de neispraviti si delasatori suntem.Sa te puna UEFA sa-ti faci treaba pe care tu ti-ai asumat-o ! Sau tu vroiai doar banii care vin din organizarea unor meciuri si evenimente ? Cred ca doar asta vroiai.

Comentează