Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cum să mimezi metroul

Deşi Guvernul Tudose investeşte masiv în fotbal, ministrul sportului e sceptic. Garantează pentru Euro 2020, dar nu crede că Teleormanship va egala Premier League

Permalink to Cum să mimezi metroul
miercuri, 9 august 2017, 1:36

Pe căldura asta, un interviu cu ministrul sportului are efectul salutar de a-ţi încetini mintea până la starea de repaus. Nu te mai gândeşti decât la un lucru: ce-o fi „sportul de masă”? Mânuitul tacâmurilor? Datul ordonanţelor? Marius Dunca tot pomeneşte de el, că-l încurajează „personal”, în orele petrecute la birou.

Preşedintele comisiei-fantomă
Când ministrul povesteşte, pentru „Capital”, că „trebuie să construim treptat lucrurile”, nu brusc, parcă-ţi vezi mintea cum trage pe dreapta. Nu mai goneşte după sens. Îşi ia un sifon şi se duce la umbră, pe şezlong. Nişte gheaţă? „Totul se sparge în capul ministrului tineretului şi sportului”. Domnul Dunca prezidează „Comisia interministerială pentru organizarea celor patru meciuri din cadrul Euro 2020”. „Am solicitat tuturor să ne mobilizăm”. Nu că această comisie s-ar fi întrunit vreodată şi în alt loc decât fundul sertarului!

Dar domnul Dunca a avut ocazia să-şi abordeze colegii, la şedinţele de Guvern. I-a pândit când ieşeau la ţigară sau cereau voie la baie. Sau când se plictiseau în bănci, după ce premierul Tudose scotea la tablă pe vreunul, să-l asculte la vaccinuri, la pensii sau la drumuri, pentru mărire de notă. „Psst, după ore, te mobilizezi, da?”

Testul ruşinii şi al apei îngheţate
Ministrul sportului garantează că „Bucureştiul va găzdui meciuri la Euro 2020”. Riscul să pierdem organizarea e infim. E ca şi cum ai garanta că rămânem în UE. Dar da, „e un test foarte important”. E testul ruşinii. Al obrazului. Am promis ceva în dosarul de candidatură şi, iată, în trei ani, n-am făcut nimic. Pe unele, a devenit oficial, n-o să le facem deloc. Şi nu e vorba de ruşinea în faţa străinilor, supralicitată, de altfel, cât de ruşinea faţă de ai tăi. Adică nişte autostrăzi, nişte căi ferate moderne, nişte stadioane mai bune, metrou până la aeroport nu meritam şi noi?

Domnul Dunca are soluţii. De avarie. Propune ca, în locul Magistralei 6 până la Otopeni, „să închidem o bandă pe perioada derulării celor patru meciuri”. În caz că aterizează suporteri la pauză, să aibă culoar, să prindă prelungirile. Să vedem ce înlocuitor de autostrăzi propune! La renovat stadioane, nu garantează preţuri mici. Reaminteşte că „din acest motiv am renunţat la construcţia celor două săli polivalente pentru că toţi banii se duc în modernizarea şi reabilitarea celor patru stadioane”. Şi în construcţia stadioanelor de antrenament pentru alegeri din Alexandria şi din Târgovişte.

Cincinalul de opt ani
Mintea mai comandă o citronadă, când domnul Dunca se contrazice, luat de valul filosofic: „Degeaba investesc în fotbal dacă niciodată nu o să atingem campionatul spaniol sau Premier League”. Sau Teleormannschaft.

„Este foarte greu să determini şi să motivezi românii, oamenii în general, să facă mişcare”, spune Dunca. „O parte ies să facă mişcare, ceilalţi stau pe margine şi critică orice iniţiativă”. Evident, nu poţi să faci şi una, şi alta. Să umbli în trening şi să ai păreri.

Întrebat despre starea sălilor de sport de pe lângă şcoli, domnul Dunca n-a dat nume sau numere. A răspuns misterios că pregăteşte un Master Plan „referitor la baze şi patrimoniul MTS”. Că nu e om să nu fi scris în mandatul lui de ministru un Master Plan.

Despre dotarea cu echipament a sălilor, nici pomeneală! Să caute şcolile sponsor, cum a făcut şi Maradona din Saelele. Dacă un om de afaceri ar fi convins „să sponsorizeze aceste lucruri”, mingile, porţile, „astfel, am avea mai multe ore de educaţie fizică şi sport”. Iată unde trebuie direcţionat Sesamul: la portofelul privaţilor. Bugetul de stat e rezervat altor necesităţi decât cele listate în programul de guvernare.

„Tot ce construiesc acum se va vedea peste opt ani”, ne avertizează domnul Dunca. Adică treptat. După opt luni, n-a terminat de vorbit despre ce va face. Dar e bine că nu trece la fapte. Nu se apucă să dea vreo lege a mişcării browniene obligatorii, să ne stea mintea-n loc şi să critice iniţiativa, în loc să alerge pe câmpii.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

JFM (155 comentarii)  •  9 august 2017, 14:11

Sa asiguram un parc de biciclete pentru cei care vor veni la acest campionat.Doamna Firea a anticipat miscarea si a trecut la treaba,la ce se pricepe dansa mai bine adica la aruncatul banului public in toate zarile ca de aia e public,sa ajunga retur la public sub forma de biciclete,trotinete samd

JFM (155 comentarii)  •  9 august 2017, 15:12

Azi a fost mare intrunire mare intre doamna de la MAI(DAN) si Mutu & Co. !!! Badea i-a flituit deci planul A a cazut din start asadar planul B a intrat automat pe teava. Adica pe locul velodromului MAI va construi un stadion nou,norocul lor e ca spatiul e cava mai stramt deci n-ar mai avea loc si pista de atletism.Ufff ! S-au scos....Deci construiesc un stadion nou iar cel vechi ramane asa cum este, nemodernizat ...Atunci ma intreb de ce la plecare la intrebarile presei doamna Dan a raspuns : "Stadionul se va moderniza" ? Atentie ! UEFA nu finanteaza construirea unui stadion nou deci daca vor sa faca vreo alba-neagra cu banii alora atunci...Hmmm ! O fi doamna tare la dansa in Teleorman dar la Bruxelles ruleaza un alt film...Mare grija.In cazul in care se referea la stadionul vechi inseamna ca baga aceiasi abureala deja plictisitoare.Fara Badea nu ai cum sa modernizezi nimic.Punct....Asta e Romania,tara smecherilor cu gulere albe aflati in libertate pt ca,nu-i asa,poporul care s-a deranjat ultima data la vot asa a considerat ca e bine.Nu e cum spun ei ? Atunci iesiti la vot fratilor,o data la 4 ani ca nu va cade rangul.

Thomas Brams (36 comentarii)  •  9 august 2017, 15:27

La Campionatul Mondial de Inot - organizat LA SUPERLATIV de Unguri la Budapasta - rezultate ZERO La Campionatul Mondial de Atletism - Londra - desi nu sa terminat, rezultate ZERO. Despre ce vorbim ?!!!???

Ion (7 comentarii)  •  9 august 2017, 16:35

@JFM: Esti in eroare: UEFA nu finanteaza modernizarile ! Noi ne-am angajat ...

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  9 august 2017, 18:19

Cine justifica numirea acestui moldovean la MTS, a secretarelor Carmen Dan si Sevil Shhaideh acolo unde sint poate fi propus la premiul Nobel ! Doamna Carmen, saraca, o iau eu sa-mi faca prajituri, mai bine decit s-o manince lupii pa la M I. Cu ceilalti ce sa faci ? Saraca statea cu mama in apartamentul insalubru la un ceai cind a lovit-o metroul, Sevil planuia cu sotul sa deschida o ferma in Siria cind a cazut meteoritu, „auzi mama te-a pus *** ministra.“ Nu si-au facut ele pentru ele o casa iar acum le roaga ciinii sa le faca Stadion. Doamnele stiu ele smecheriile lui DrAgnea si Constantinescu, dar atit. Sevil a dezvoltat mazarea la Constanta ? A plantat macar ea maracini pe Stadion si baze sportive. Sport ? Cum se zice la ce fac fetele lui Mazare ? Spor de masa la defilare, apoi pe masa tata dunca-le. Apropo, am vazut o poza cu marele om de fotbal – asta crede Carmen despre Negoiata. Asta e moda pe la voi ? Pai Negoita arata mai rau ca Danciu incaltat antrenor. Asa te prezinti la o doamna ? Apoi baiatul asta, Dunca ?, a ajuns cumva inginer mecanic, dar fara practica, n-a gasit nimic, a jumulit saracu ca director al firmei de facut curatenie, Diamond Cleaning, facemcurat.ro, de unde Ponta l-a numit sef ANPC iar dupa ce a protejat consumatorii de la Colectiv a ajuns secretar general al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului … si la la la. Iar apoi ce i se potrivea mai bine decit sef MTS ? De unde pina unde, ba, voua nu va sta mintea … apoi mai e si doamna Gabi Firea, asta e poeta fratilor, ea face firme si comisii pe hirtie ca Scufita Rosie iar in jurul ei saliveaza 1001 de lupi cu labutele intinse. --------------------------------------- Acolo, acolo in niste sertare, e 4 stadioane cu parcari si cai de acces, 2 polivalente, metrou, autostrada, pot fi si 3 iezi cucuiezi ca tot aia e ! Hai sa zicem ca Doamnele reusesc sa jumuleasca fara procese Statul, ca al cui e Statul, dar greul abia urmeaza. Anul asta s-a dus, a m r doi. Cine sa faca toate astea ? ----------------------------------------- De mine incep deja sa caute motive. O baba din SUA care revendica ceva, ong-uri rele, aha ... Soros, mama lui Soros. DrAgnea a inceput deja cu "se vrea" in "anumite" sfere si cercuri, ca se simte vinat ... pai pa cit a puscat asa stie el sa se puna in locul caprioarei.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  9 august 2017, 18:28

...da... n am mai baut citronada ...demult ...sunt stravechi ...generatiile tinere nu stiu ce este aceea o citronada romaneasca ...la pahar de un leu servita in cofetarie ...

marco (1 comentarii)  •  9 august 2017, 18:59

bravo JFM! super! nici cu 17 Nentori.. nu mi-e rusine! doar cu madam MAI(DAN)!!! se crede inca la Videle secretara, probabil! da' mai bine punem meciuri la Alexandria ca se umplu tribunele de mortii cu drept de vot! ce Bucuresti? azi capitala e-n Teleorman, de acolo vin directivele!

Filbert (45 comentarii)  •  9 august 2017, 19:05

@Thomas Brams Da, asa e, da' la festivaluri i-am taiat pe toti, 10-0 pentru noi. Lasa-i pe prosti sa inoate, sa sara si sa alerge, noi umplem stadioanele cu bere, shaorma si muuult 'trance'!

Carol K (309 comentarii)  •  9 august 2017, 19:59

Pe acest premier l-a convins Firea sa modifice mersul trenurilor ca sa nu mai aiba ea bariera ...Pe acest premier l-a convins seful patronilor din Mamaia sa-l traga de urechi pe singurul sef al unui organ de control care si-a facut treaba,cel de la protectia consumatorului Constanta asta ca sa nu crape toti mancand carne de anul trecut,chiftele din zgarciuri sau pilaf cu gandaci...Ce pretentii sa mai am de la el ??? O fi el categorie supergrea dar daca nu are personaliotate,il duci cum vrei cu presul,il folosesti dupa bunul plac...Nu-i bun de nimic.

Popa (45 comentarii)  •  9 august 2017, 20:29

Daca au ajuns sa dea vina pe DNA , ca nu se construieste metroul spre aeroport ... Din ce am inteles , banii japonezilor (destinati constructiei metroului) stau intr-un cont si platim 300000 euro anual , dobanzi/penalizari .

Carol K (309 comentarii)  •  10 august 2017, 7:34

In cele 5 minute pe care mi le-am pierdut la meciul de aseara am remarcat un singur lucru.Starea deplorabila a gazonului gata pregatit pentru "evenimente" dupa cum anunta PMB...Nunti,botezuri,cumetrii.....Interlopii beneficiaza de Wild card,pot veni cu limuzine pana in careul de 16,ceilalti doar cu biciclete pe care le vor lasa la intrarea in incinta....Cupele europene se reprogrameaza pt 2018...

Vali (10 comentarii)  •  10 august 2017, 10:01

Baie # toaleta(WC) . Este "la moda" sa se faca trimitere la Teleorman, colegul dvs., Craciun, a procedat la fel in articolul alaturat . Nu vi se pare cam mult ?!

Florian1956 (18 comentarii)  •  10 august 2017, 13:40

Aferim

florin (18 comentarii)  •  10 august 2017, 14:27

sport de masa inseamna: tenis de masa, biliard, table, sah, tot ce se poate disputa pe o masa...tot asa avem: sporturi de camp, sporturi de iarna, sporturi de apa, sporturi de sosea, etc...

naica (74 comentarii)  •  10 august 2017, 16:22

Florin - Da, filozofule ! Si tacuises ...

ticbis (126 comentarii)  •  10 august 2017, 18:26

Maria, felicitari pentru articol! Ca de obicei, alert, incisiv si taios ca un bisturiu chirurgical. Asa este, cu asemenea personaje nu vom construi in tara asta absolut nimic; se vor mari pensii si salarii, se vor face pomeni electorale, se vor reinfiinta echipele armatei si militiei, dar niciodata nu vom avea autostrazi, metrou functional, aeroport la standardele mileniului doi, utilitati si facilitati pentru toti amaratii neamului. Este adevarat ce afirma cineva mai sus, Romania s-a angajat (printre altele) sa modernizeze 4 stadioane in vederea Euro2020 si pentru asta a primit finantare de la buget, in niciun caz pentru construirea unor stadioane noi! DNA, fii pe faza ca hotii astia s-au bagat deja pana la bot in borcanul cu miere! Capitala are deja un stadion la standarde inalte, prioritatile de acum incolo sunt altele: metrou pana la aeroport, soseaua de centura a metropolei, o sala polivalenta moderna cu cel putin 20 de mii de locuri, o baza pentru natatie cu 2-3 bazine olimpice si cu anexele aferente, una pentru canotaj (la Snagov) care sa cuprinda tot ce este necesar pentru marea performanta (sali de forta, simulatoare, cantine, hotel pentru cazarea sportivilor, amenajari specifice pe lac, debarcadere, docuri pentru ambarcatiuni, etc), o baza moderna pentru atletism dotata cu absolut tot ceea ce tebuie pentru toate sporturile ramurei: de la piste de atletism si pana la toata aparatura si tehnica necesara inaltei performante, un complex de terenuri de tenis care sa rivalizeze cel putin cu cel de la Roma sau de la Madrid. Ar mai fi inca multe altele, insa ma opresc aici; cred ca voi intra in nefiinta si nu o sa mai apuc ziua cand si in Romania vor exista lucruri cu care occidentalii sunt deja obisnuiti de peste 30 de ani! Iar cand il vad pe asta despre care vorbiti aici, ma apuca nu numai depresia, dar mi se face chiar greata!

Comentează