Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

E latifundiar la el, în vestiar

Ce a schimbat Dică la echipă? A pus comunicarea cu jucătorii la locul ei, adică mai presus de comunicarea cu patronul sau cu impresarii

Permalink to E latifundiar la el, în vestiar
vineri, 4 august 2017, 9:30

Aşa cum Reghecampf avea preparatorul fizic, Dică are vestiarul. Nu stârneşte vreun fel de teroare, nu are rude impresar, nu dezbină „bisericuţe” pentru a le stăpâni. Dar reuşeşte să comunice cu jucătorii. N-are „metodele mai subtile” ale lui Becali de a strunji caractere. Dar, în locul psihologiilor de colţul tronului, ştie cum e să fii în pielea unui fotbalist.

După remiza cu Viktoria Plzen, deja era numărat, cum sunt număraţi pugiliştii, dar cu posibili înlocuitori în loc de numere. După calificare, i se transmite de la oficială că „pleacă numai când vrea el”. În realitate, singura autoritate în materie de schimbat tehnicieni este vestiarul. Finanţatorii au înţeles asta, dar nu sunt pregătiţi s-o recunoască.

Dintre jucători, pentru jucători
Iar Dică, aşa spun rezultatele, are dialog coerent şi eficient cu vestiarul. Acolo unde nu-l ajută experienţa ca antrenor, îl ajută experienţa ca jucător. Nu s-a retras acum un secol, iar pe unii dintre elevi i-a avut colegi la Viitorul. Restul e tact. Cumva, noul antrenor al FCSB a deschis primul „11” tuturor posibilităţilor. Fără favoritisme, fără fixisme. Toată lumea trebuie să joace. Chit că, pentru a avea loc în teren, unii trebuie reprofilaţi.

În declaraţiile după meci, Dică a evitat până acum să verse găleata cu dezamăgiri în capul vreunui fotbalist. Nu le-a criticat nici mentalitatea, la grămadă, sau „bagajul tactic foarte slab”, cum se exprima Reghecampf despre jucătorii formaţi în fotbalul românesc. Cum ar veni, e pierdere de vreme să-i pui să exerseze lovituri libere.

Deocamdată, Dică a evitat astfel de scuze otrăvite. Dar nu va fi destul să-i menajeze pe fotbalişti. Mai devreme sau mai târziu, va trebui să le ia public apărarea, când patronul îi „evaluează” cu parul. Abia atunci îşi va risca, într-adevăr, postul.

Mâna lui Hagi, la FCSB
„Nu am o baghetă magică, să fac lucrurile să meargă imediat”, explica fostul mijlocaş, după 2-2 cu Plzen. Ia să mai caute. Baghetă mai găseşti, dar timp nu, nicio şansă. Cel mult, poate spera la momente de neatenţie la oficială. După ce-a învins Viktoria, Dică visează la „naşterea unei noi generaţii a Stelei”. Nu se mai sinchiseşte că e vorba de o generaţie „liberă de contract”, un lot de chilipiruri, „să nu uităm că doar Budescu a venit pe bani”. Un lot în care tinerii sunt, în majoritate, descoperiri marca Hagi, nu răsaduri din pepiniera FCSB.

Dică propune, de fapt, o întoarcere nostalgică la momentul când era jucător, când echipa avea o identitate prestigioasă, o istorie şi o perspectivă dincolo de linia orizontului. Acum are doar fotbalul şi somaţia de a-i aduce lui Becali punguţa cu doi bani de la UEFA.

Singur printre „scriitori”
Nu e uşor pentru cineva venit din iarbă să lucreze într-un anturaj în care, dacă elitele noastre n-ar fi fost aşa populiste, n-avea ce să caute. Trebuia să fi publicat cel puţin o carte pe zi, să aibă ce discuta cu supervizorul său, Mihai Stoica, sau cu Becali. Între un expert în site-ul UEFA şi o somitate a scrisului supersonic, ce greutate are cuvântul lui Dică? Cine e el, la urma urmei, vreo legendă?, cum îl ironizau fanii CSA.

Aventura lui pe banca FCSB nu constă în tot felul de vorbe. E ceva de văzut, în loc de blazon. Acum a creat diversiunea asta, a calificării în play-off. Conducerea şi-a mutat atenţia de la tactică la banii din Europa League. Dică va avea un răgaz să-şi aşeze echipa, să reinventeze jucători. Indiferent de adversarul scos din urnă, de data asta, va suporta mai puţină presiune şi va dispune de mai multă libertate. Câtă vreme are vestiarul alături, orice e posibil. Chiar şi naşterea unei noi cariere a lui Dică.

Comentarii (32)Adaugă comentariu

Burebista (15 comentarii)  •  4 august 2017, 10:09

In primul rand se cuvin felicitari pt calificare... si lui Dica si intregii echipe! Dar sa nu ne imbatam cu apa rece! Vad ca unii uita foarte repede ce se scria dupa remizele contra Plzen si Craiovei... meciul a fost decis prin erori incredibile la acest nivel si geniul lui Teixeira care la 37 de ani da clasa oricarui alt mijlocas din LN... asta spune totul... Steaua/FCSB arata bine de la mijloc in sus... dar absolut nimeni nu vorbeste despre aparare... o echipa ca Bilbao de exemplu, sa nu spun de altele, ar fi dezmembrat in bucati aceasta tentativa de aparare... se va vedea cand vor da de o echipa adevarata...

Lup (17 comentarii)  •  4 august 2017, 10:26

Iluzii. Și Hagi credea că o să primească timp, după ce calificase Steaua în grupele Champions League. Va fi un sezon foarte greu pentru Steaua, care va pierde titlul în fața CFR-ului, iar pe Dică cel mai probabil nu îl prinde play-off-ul. Pentru Becali, asta e calificarea lui Becali, nicidecum a lui Dică, astfel încât Dică nu mi se pare că a câștigat nimic prin această calificare. Marile probleme de lot, joc, relații și principii sunt tot acolo.

lord belial (182 comentarii)  •  4 august 2017, 10:38

de acord, dar sa nu-l vanda pe gnohere

lord belial (182 comentarii)  •  4 august 2017, 10:39

in rest, spre deosebire de anul trecut, cand nu aveam atac, acum ne miscam mai bine in compartimentul ofensiv, dar apararea e praf. degeaba nu va placea voua de reghe, dar ala era antrenor. dica mi-a placut ca jucator - normal - dar ca antrenor sunt inca in expectativa. ii urez succes. hai steaua!

Razvan (41 comentarii)  •  4 august 2017, 10:57

S-a indragostit Andries! Ziua si articolul cu laude (majoritatea aberante) pentru Dica! Cucoana, te comporti ca o adolescenta care vorbeste despre J. Bieber, pe care-l stie f bine, doar are poster acasa de 2 ani si il proveste in ochi cand se auto-satisface!

Mozzie (44 comentarii)  •  4 august 2017, 11:15

Fara jucatorii Astrei si ai Viitorului aceasta copie kitsch a Stelei de pe vremuri era eliminata deja chiar de echipa asta de desculti numita Plzen...Care-i marea performanta ? Ca au avut bafta chioara la sorti ? Sa-i vad acum ce fac ca doar n-or avea iar noroc sa cada cu cea pe care si-o doreste Becali.

Silvio (7 comentarii)  •  4 august 2017, 11:23

De soare nu se mai aude nimic, iti garantez eu Maria ca daca erau mai multi jucatori impresariati de cumatra acum nu mai vorbeam de calificare, ci de cumatru si cum tre sa vina el sa salveze situatia blah blah blah. Ma bucur sa vad ca zilele in care aduceam numai jucatori impresariati de cumatra sau jucatori care vin doar daca semneaza cu, cumatra, au apus. Am crezut mult in Reggae pana i-am descoperit ghost writer-ul german.

dan t (28 comentarii)  •  4 august 2017, 11:32

apropo de moderarea pe acest site...! de ce nu sunt moderat oare si cand postez si la editorialele d voastra ? ca doar scriu la fel! numai pe articolele de pe site se gaseste cineva sa modereze dupa bunul plac! pe unii da pe altii nu,chiar daca cuvintele sunt aceleasi! nu suntem anuntati ce cuvinte,ce expresii clar se modereaza,nu esti avertizat cum ar fi normal,cate cuvinte moderate ai,cate ti au mai ramas....cand esti pasibil de cartonas...etc! totul e relativ,moderat discretionar si la bunul plac al celui care e prin redactie! consider ca cererile mele sunt de bun simt si neexagerate

haudinamo (23 comentarii)  •  4 august 2017, 11:45

Vai ce de ode in conditiile in care e foarte greu de determinat in timp asa scurt cat e meritul lui Dica si cat al altora... Vadim ar fi super gelos pe aceste texte bizare, el nu a fost in stare decat de "Este fiica prea iubită / A acestui brav popor / De luceferi străjuită / Și de steagul Tricolor. / E Elena Ceauşescu. / Suflet nobil și vibrant. / Mama bună, om politic / Și prestigios savant." In ritmul asta Dica va deveni un fel de Ceauseasca 2, dar cu fani si mai zelosi.

spinoza (14 comentarii)  •  4 august 2017, 11:55

Razvane esti un misogin! Ai vrea sa-l aiba pe segnior Contra pe pereti? Maria scrie foarte bine, doar ca trebuie sa stii sa citesti. Iar tu mai trebuie sa treci pe la scoala!

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  4 august 2017, 12:08

Foarte frumos Maria. O zeita a Stelei, dar una ca o pantera. N-a studiat pantera „supersonica“ chiar la Pitesti ? Da nu ca „pantera roz“, ministrelutu ala cu „nu e cercetarea inchisoare“. Cum e p-acolo obiceiurile la di-canio astia di pi acolo Maria, stiu sa pupe astia minuta asta minunata ?

Carol K (309 comentarii)  •  4 august 2017, 12:12

Dica va avea vestiarul pana va dori Becali.in acel moment i se va transmite lui MM sa ia masuri ca vestiarul sa nu-l mai doreasca.E o chestiune de timp pana cand MM va face treaba murdara a patronului...Cu publicul e mai greu sa-l intorci impotriva antrenorului dar se poate si asta...Stie MM cum,a mai prestat....

Roadghost (6 comentarii)  •  4 august 2017, 12:14

Sunt singurul caruia i se pare ca e mult prea devreme pt verdicte de genul asta referitoare la Dica? Parca acum cateva zile Hagi era un antrenor de mare calibru si echilibru, iar contestatarii erau incurajati sa isi dea peste gura...aceiasi ziaristi care sustin ca un antrenor nu ar trebui dat afara sau criticat dupa doar cateva meciuri slabe acum ridica prematur in slavi pe Dica si Hagi...daca asta nu e o deficienta in rationament, atunci ce naiba e?

Alex One (132 comentarii)  •  4 august 2017, 12:16

D-na Andries, ca place sau nu Becali, evident mai mult nu, este o chestiune binecunoscuta, ceva ce nu mai trebuie demonstrat. Dar de aici si pana a i se nega orice merit e prea multa subiectivitate, adversitate, dusmanie,rautate, si nu cred ca e cazul sa fie victimizat . Lumea vede , pricepe si nu se lasa influentata de parerile proprii sau impuse ale unor jurnalisti. Un spirit lucid critic care va lipseste voua ziaristilor dupa ce a apucat patronul sa critice justificat un jucator dupa o evolutie slaba ar fi binevenit. De teama de nu fi considerati "gigisti", "stipendiati de cioban" va feriti sa scrieti corect. Pai vi se pare normal ca jucatorul X, de douaj' si ceva de ani cu scoala pe bune,cat clasele trenului, platit cu o leafa de cateva ori cat a Presedintelui tarii, plus alte avantaje, sa aiba dificultati la o preluare, un stop sa fie o problema insurmontabila,o centrare reusita ceva de vis iar un sut pe poarta o realizare formidabila,un gol devine antologie de povestit la nepoti ? Iar voi sa-i tineti partea doar ca sa-l contrati pe Becali, ca asta da bine ? De ce nu aveti curaj, de teama de a nu fi in consonanta cu "Razboinicul" ? Asa o fi, adevarurile "e" mai multe, in functie de interese . Despre Dica, felicitari, (se pare ca)si-a asigurat paltonul la Steaua dar sa nu uite ca obiectivul lui primordial este castigarea campionatului,pentru o partie mai usoara catre CL, altfel, Pa ! @Mozzie, Ce ar fi Real,Barca ori PSG fara fotbalisti transferati ,nu doar din tara lor ,nu doar din Europa ci de pe intreg Mapamondul ? Aud ?

eu (5 comentarii)  •  4 august 2017, 12:41

da, doamna ,asa este! ati bine astazi, insa daca suntei un ziarist impartial puteti sa i raspundeti lui Alex One?

eu (5 comentarii)  •  4 august 2017, 12:56

Doamna Maria, sunteti mereu pusa pe criticat ,admonestat si niciodata nu aveti curajul necesar sa l laudati pe Becali pentru realizari. Când pierde echipa vina este a lui Becali-ca se baga la formarea echipei sau la antrenor; când câstiga e meritul doar al echipe. Echipa e mereu pe profit, plateste salarii bune, face transferuri si pe bani. Ori, daca la FCSB doar Gigi comanda, atunci nu e meritul lui pentru conditiile de la aceasta echipa? Aveti curaj , impartialitate sa scrieti ceva obiectiv despre Becali? Prin articolele dstra nu faceti altceva decat va discreditati meseria de jurnalist care ar trebui sa descrie un eveniment , nu sa manipuleze sau sa omita si alte detalii care nu va plac sau , din frica, sa nu fiti etichetata.

Razvan (41 comentarii)  •  4 august 2017, 14:04

@ Spinoza...prietene, uite care e treaba cu scoala: 1. dupa Razvane (e la vocativ) se pune virgula. Daca incercai sa eviti virgula intre subiect (mereu la nominativ) si predicat...mai incearca! 2. Afla ca "segnior" nu exista! Exista "senor" in spaniola si "signior" in italiana. Daca ai vrut sa fii ironic si colocvial...ai reusit sa fii doar ***! E nasol sa ai pretentia ca ii poti trimite pe altii la scoala cand faci n greseli intr-un singur rand!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mihai Pauna (9 comentarii)  •  4 august 2017, 14:56

Nicu-i un fotbalist mare, Ca antrenor, nu prea pare, Doar Maria il riDica... Pana pica.

Mihai Pauna (9 comentarii)  •  4 august 2017, 15:05

Un biet perus gigist cu nickname-u' urat Se baladeaza des prin foaia tolontana. Ar scrie elegant, da'... n-are pana Si ar vorbi subtil, da'-i sta in gat.

victor L (165 comentarii)  •  4 august 2017, 15:06

Declaratie subtila de dragoste pentru Becali, prin Dica. Nu degeaba e plin gesepeul de pozele si declaratiile lui Becali. Un meci si deja se inalta schelele pentru statui!

Mihai Pauna (9 comentarii)  •  4 august 2017, 15:11

Cand il vad pe negoita, Ca Dinamovist, vezi bine, Chem speranta, da'nu vine: Timida ca o fetita.

Alexandru Chis (26 comentarii)  •  4 august 2017, 16:38

Dna (dra) Mary inteleg ironia, dar neadevarurile, sincer, nu le diger. Daca numai Budescu a fost adus pe bani, atunci Enache, Balasa, Larie, Momcilovici, Pintilii, Man, Alibec, Tanase, Gnohere si De Amorim, pe ce au fost adusi? Una este sa faceti pamflete, si alta este rigurozitatea informatiilor. Si aici, in cele din urma, ati gresit... in mod profesionist, decredibilizandu-va profesional.

Nica fără frica (18 comentarii)  •  4 august 2017, 16:46

Becali e singurul care baga bani în echipă și echipa lui e singura care ține piept Europei. Iar aia cu generația liberă de contract e o răutate mare valabilă pt celelalte echipe nu pt steaua care cumpără jucători cu milioane de euroi!! Dar așa se întâmplă când nu avem jurnaliști de meserie ci doar chibiti și băgători în seamă!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  5 august 2017, 13:44

Dica a atras atentia, dupa turul cu Viktoria, asupra circumstantei oarecum atenuante ca „numai transferul lui Budescu a fost pe bani”

Dan54 (9 comentarii)  •  4 august 2017, 19:45

Am mai spus si o repet. Adica Dica-i pentru voi Radoi doi! Veti vedea! Va cadea chipurile singur ca para malaiata.

alex (345 comentarii)  •  4 august 2017, 19:59

Briliant, daca se poate spune, Maria Andries! Respectand toate opiniile este unul dintre articolele reusite de care nu te poti dezice asa usor, echilibrat, impartial si adoptat intr-un ton mai optimist in concordanta cu rezultatul nescontat, prestigioasa calificare si obiectivele indraznete de viitor ale actualei echipe.

Marius (1 comentarii)  •  4 august 2017, 21:18

Alibec.Tanase.Man.nu au venit pe nasturi ci pe banii

Cosmo (44 comentarii)  •  4 august 2017, 22:20

"expert in site-ul UEFA" :)))))))

durden (209 comentarii)  •  5 august 2017, 0:41

Dupa 60 de articole de critica politica, si-a gasit maria pe cine sa laude. Pe dica =)))))))

sundance kid (63 comentarii)  •  5 august 2017, 1:56

A cazut cu cea care si-a dorit-o ALIBEC ! CA TOT SI-A DORIT-O ASA MULT PROBABIL NU VA AVEA NICI O FAZA DE GOL !

sundance kid (63 comentarii)  •  5 august 2017, 1:57

Mozzie

JFM (18 comentarii)  •  5 august 2017, 7:53

Diferenta intre FCSB si Dinamo a facut-o doar tragerea la sorti.Putea sa bage Negoita mai multi bani in transferuri decat Becali ca tot nu trecea de basci. Situatie asemanatoare la clona Universitatii Craiova...Asta e diferenta intre exuberanta aia de prost gust facuta cu nesimtire in vazul intregii lumi in acea asazisa conferinta de presa si intratul in aeroport cu capul in pamant al delegatiei in alb si rosu.Nu spun ca nu se pot bucura la acest nivel suburban atat cat le permite educatia,lipsa de cultura,cei 7 ani de acasa dar sa o faca in vestiar,la ei acasa,nu in vazul suporterilor stingheriti majoritatea la cele vazute.E o rusine sa mai spui azi ca esti suporter FCSB pt ca esti automat etichetat dupa modul cum au prestat Becali si MM acolo.O rusine ! Sunt suporter Steaua,accepot la o adica sa sustin si FCSB ca nu-i un cap de tara dar dupa toate cele vazute...imi pare rau,pe mine nu mai contati mai departe,ramaneti voi intre voi cei care le acceptati ghiolbania si atmosfera asta permanenta de invrajbire binsemnand ca nici voi nu sunteti din alt film,poate chiar va place.

Comentează