Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Apărarea ţării cu fumigene

Lăcătuş vrea 5 la sută din banii Armatei. Mult, dar şi când o să le dăm ruşilor în cap cu trofeul Ligii... O să le iasă un cucui!

Permalink to Apărarea ţării cu fumigene
vineri, 21 iulie 2017, 11:55

„Cum se permite la primării să facă investiţii de 5 la sută la sport şi la Armată să nu se poată? Acolo nu sunt tot bani publici?”. Şi cu asta, Lăcătuş a tranşat ceaţa din jurul finanţării fotbalului profesionist la CSA.

Ca director tehnic la echipa MApN, fostul şeptar al Stelei are un salariu lunar de 3.000 de euro, scrie Ziare.com. Când eşti plătit mai bine decât ministrul Apărării, 2.400 euro net, lunar, conform noii grile de salarizare, ar trebui să ştii măcar de unde-ţi vin banii.

CSA Steaua e finanţată direct de la bugetul de stat, nu din bugetul MApN. Chiar dacă ar fi cum crede Fiara, 5 la sută din bugetul Armatei înseamnă cam un sfert de miliard de euro. Neîndestulător. Cât dă City pe un picior de jucător.

Mercato pe lângă lege
Primăriile funcţionează după legile administraţiei publice locale. Armata intră la Legea Apărării Naţionale, nr. 45/1994. Nu scrie nimic acolo despre nevoia strategică de fundaşi centrali sau de mijlocaşi la închidere. Scrie, în schimb, că reprezintă infracţiune să nu asiguri cele „necesare apărării naționale”.

La rândul ei, CSA Steaua funcţionează după un regulament cu putere de lege. Regulamentul ăsta nu autorizează şefii CSA să cumpere jucători sau echipe întregi. Lipseşte cuvântul „transfer”. Tranzacţii de tipul celei cu Regal Sport sunt în afara regulamentului. În fine, când ai un antrenor plătit cât Şeful Statului Major General, îţi trebuie şi echipă în regim de mercenariat. Grupele de juniori de la CSA nu sunt apte pentru botezul „focului la ei”. Riscă să compromită brandul.

Bugetul de război cu Becali
Echipa lui Lăcătuş a făcut primul antrenament cu public. La banii ăştia, puteau ţine şi o mică şedinţă de Guvern, la centrul terenului. Unde o să evolueze? După ce-au oscilat între Liga a 4-a şi a 5-a, şefii CSA vorbesc despre Liga a 3-a. Până începe sezonul în fotbalul mic, e timp să ne obişnuiască şi cu Liga a 2-a.

Cât cheltuie clubul militar pentru a-şi plasa avanpostul „cât mai repede în Liga 1”, cum promite Lăcătuş? Secret. Se ştie că, din mai, CSA Steaua se luptă în instanţă cu Becali, pentru plata celor 37 de milioane de euro, prejudiciu. Clubul MApN a cerut în prealabil ajutor public judiciar, pentru reducerea taxei de timbru, de la aproximativ 200.000 de euro la 100.000 de euro.

Asta, ca să ne facem o idee despre efortul financiar pe care l-a presupus bătălia pentru marcă. La cheltuielile de judecată, se adaugă costul evaluării mărcii şi a prejudiciului, în jur de 80.000 de euro. Ieftină e doar retorica şefilor CSA.

Becali a folosit numele Steaua fără să aibă dreptul. E stabilit prin hotărâre judecătorească. Dar de pierdut n-a pierdut numai fotbalul de la CSA, a pierdut tot clubul, a pierdut MApN, a pierdut statul român. Prejudiciul n-ar trebui direcţionat automat spre vestiarul comandat de Lăcătuş.

Vânători de munte, ambiţii de şes
CSA Steaua anunţă investiţii în stil mare înainte de-a izbuti să ia vreun ban înapoi. Palmaresul financiar al statului, în războaiele cu Becali, rămâne pe minus. Noroc că a găsit Lăcătuş soluţia morală, 5 la sută din bugetul Armatei.

„Lucrurile astea se întâmplă”, declara ministrul Apărării după accidentul din Argeş, în care au murit trei vânători de munte. Camionul care-i transporta rula de 30 de ani. „Mai există peste 700 de camioane, cele mai multe de tipul acesta”, a spus Adrian Ţuţuianu.

„Nu avem posibilitatea de a remedia situaţia în perioada imediat următoare”. Sigur că nu. Strâmtorată de interese şi competenţe civile, Armata nu mai cumpără de mult en-gros, ci en-detail. Azi grenada, mâine cuiul.

Cum de apare la ţanc „posibilitatea”, când vine vorba de fotbal, e un mister. Dar ce are Lăcătuş pe mână nu e echipa propriu-zisă a Armatei, ci echipa care ţine loc de echipă a Armatei. Aşi de cacealma. Perdea de fum peste bani publici, camuflată printre fumigenele color ale galeriei.

Comentarii (53)Adaugă comentariu

nica fara frica ! (18 comentarii)  •  24 iulie 2017, 13:49

bravo Marie !....unul dintre putinele tale articole f bune !

vasco (317 comentarii)  •  25 iulie 2017, 10:08

@Yo, pe langa faptul clar ca nu ai inteles ce am scris....crezi ca "patronul"s-a calmat,ca nu se ocupa in continuare de aceleasi lucruri?Marele fariseu e interesat doar de bani.Du-te la stadion,la marele "spectacol"oferit de fcsb si baga-i bani in buzunar.Saraca viata mai aveti...!

Comentează