Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Năstase şi “the f…ing money”

Spre deosebire de FRT, şefii tenisului mondial nu-şi permit să facă glume cu imaginea firmei. L-au interzis pe Ilie şi la Bucureşti

Permalink to Năstase şi “the f…ing money”
luni, 17 iulie 2017, 9:42

„O idioţenie incredibilă”, a comentat Ilie Năstase despre interdicţia în zonele oficiale la BRD Bucharest Open. Interdicţia la Wimbledon a pus-o tot pe seama IQ-ului scăzut al organizatorilor: „Nişte cretini!”. A sugerat că a picat patriotic la mijloc în războiul dintre periferiile Europei, „Luaţi-o cum vreţi, ca pe o răzbunare, or avea ceva cu românii…”.

„Este o competiţie care ţine de WTA şi nu ai încotro”, a explicat şeful Federaţiei Române de Tenis interdicţia pentru turneul de la Bucureşti. George Cosac a adăugat că n-a „recunoscut pe cineva dintre cele şase, şapte persoane” aflate alături de Năstase pe lista neagră.

Când ITF anunţa că-i va investiga „glumele” de la meciul de Fed Cup cu Marea Britanie, Năstase replica: „Nişte proşti”. E nevoie de un nivel intelectual aparte pentru a savura subtilităţile de autobază adresate echipei oaspete şi arbitrului. Sau comentariile legate de copilul nenăscut al Serenei Williams. Sau familiarităţile neîmpărtăşite, exercitate asupra căpitanului nejucător Anne Keothavong.

La vânătoare de băşcălii
FRT n-a avut încotro. Năstase a criticat atât de perseverent jucătoarele de tenis, în frunte cu Halep, încât venirea lui la echipa de Fed Cup se impunea drept următorul pas logic. Cosac n-a exprimat vreun regret pentru numire sau pentru incidentele de la Mamaia. A explicat că Năstase a fost victima, „avem informaţii din afara ţării că au venit să-l vâneze pe Ilie”. A fost trimis un comando de lunetişti în fustă.
Ce altă reacţie putea avea Năstase decât „f…ing bitches”?  FRT n-a avut încotro. L-a păstrat în funcţie pe fostul numărul unu mondial. „Nu e un criminal”, a spus Cosac. „N-am omorât pe nimeni”, a pledat şi Năstase. Nu trebuie să se ajungă chiar până acolo pentru a sesiza violenţa verbală şi a stabili despre ce se glumeşte şi despre ce nu.

Martirul necenzurat
În jurul acelor incidente s-a ţesut rapid un scenariu cu britanicii pe post de perfizi agresori şi Ilie Năstase pe post de gingaş vorbitor. Un personaj atât de vulnerabil, porţelan din care sare ţandăra şi când suflă vântul. Una, două ameninţă că pleacă din România, pentru că „nu vrem să devenim o ţară normală, aşezată”.

„Ilie Năstase e Ilie Năstase”, ne-a lămurit Ion Ţiriac. Din această tautologie nu putem ieşi. „Nu e un sfânt, o ştim cu toţii, şi-a dat oarecum în petic”. Sfânt nu, dar cel puţin ca martir e avansat în grad, de câte ori îşi pierde controlul. Oamenii pe care îi jigneşte, în schimb, nu au nicio scuză, se supără din te miri ce. Sensibilitatea e un defect în cazul lor, o lipsă, un handicap.

Pe plan intern, „glumele” lui Năstase n-au atras niciodată sancţiuni, de vreun fel sau altul. Cât a stat în Parlament, jovialităţile lui s-au pierdut în mulţime. La cum se vorbeşte şi la ce se petrece pe-acolo, e greu să te remarci ca om de spirit. În tenis însă, Ilie Năstase şi-a făcut mereu plinul cu atenţie. În caz de ieşiri la rampă, FRT îi caută circumstanţe sacrosancte. Ţiriac vine cu argumente în sirop de epocă. Nu e vorba de sentimente sau sentimentalisme aici. Sau de mari umorişti neînţeleşi.

Interzis pe lângă branduri
E vorba despre diferenţa dintre pitoresc şi grotesc, vizibilă de pe un anumit prag al civilizaţiei. Şi, prozaic, e vorba de bani. De banii tenisului, nu de istoria tenisului. FRT funcţionează preponderent cu bani publici, nu resimte vreo presiune pe frontispiciul businessului. Dar Ţiriac, organizator de turnee, ar trebui să ştie preţul exact al unei notorietăţi vesele.

Năstase, provocatorul provocat, nu mai reprezintă o fericire pentru afacere. Incidentele de la Mamaia doar au pus cupolă. Toate zicalele lui adunate au forţat acest exil printre anonimii de pe listă şi din tribune. Cum o fi? Umilitor, „cafea cu lapte”?

Printre decoraţii, îi atârnă acum şi ecusonul de „inacceptabil”, pus de şeful ITF. Asta înseamnă „indezirabil pentru sponsori”. Cine plăteşte face regulile. Degeaba îi blagosloveşte Năstase pe snobii de la forul mondial. Ar trebui să se ia direct de marile companii. Nu le duce mintea, domnule, nu ştiu altceva decât imagine şi iar imagine.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

George (3 comentarii)  •  17 iulie 2017, 9:54

Aveți un ritm al frazelor asemănător cu cel al unui MG42! O zi bună vă doresc!

Dorelus (1 comentarii)  •  17 iulie 2017, 10:07

Marie dragă Marie tare nealcos și drept scrii...Ce mare cinste pt fituica pentru care iscalesti. Tare drag-mi a te ceti Doamne-ajută și multă, multă sănătate. Dorelu din Saud.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  17 iulie 2017, 10:14

Andrei F., merci dar noi toti aici sintem prieteni, noi discutam, noi ne intelegem. Ce bine ar fi daca oamenii s-ar consulta. Daddy nu discuta. Are el un amic care vrea sa „faca“ un Stadion, dubleaza el costurile ca sa se renteze, altul care pentru un milion anual ar administra si intretine. Daca tu ai fi Primar in Alexandria si ai primi 20 milioane pentru „dezvoltare“ - ca doar vin din fondul national de dezvoltare – ai face Stadion ? Nu cred. Eu i-as intreba pe cetateni – ma rog, pe cei care inteleg o intrebare, cei care au vazut si orase dezvoltate – ce prioritati au, ce-ar face ei cu banii pentru dezvoltarea localitatii. Nu-i intreba nimeni pe cetateni ! Sint eventual intrebati clientii de partid care se gandesc – ba, finu are dispensar, fiul creste porci, pasari, canguri, …, cumnatu izoleaza blocuri, varul trage canale, face depozite, mori de vint, … Nu stiu, e posibil ca medicii sa ocoleasca zona, dar nu o fac pentru ca nu au Stadion. Medici suficienti nu sint nici in Bucuresti iar cei buni si tineri pleaca. Medicii trebuie sa fie platiti decent, sa aiba unde lucra si mai ales cu ce lucra – nu sint vrajitori. Pe politicieni ii dore in spit, ei si cei cu bani se duc cind au guturai in Grecia, Turcia, s-ar duce si in Curmenistan, numai Romania sa nu fie. Am calculat si eu odata la Maria citi medici ar fi putut fi adusi in Bucuresti, inapoi din Anglia, Franta, Germania, …, cu 20 milioane anual. Dar Doamna Firea prefera sa aduca jucatoare la CSM si sa-l lase pe Petrache si staful sau sa se joace de-a mangerul. Pune-le tata discul handbal manager sub pom si n-au decit sa se joace cit vor. Or s-o faca pe banii lu tata sau. Iar Petrache macar era baiat destept, bine scolit. Dar Gabi, blonda asta noua, a distrus impreuna cu barbatul ei atletismul, a fost cel mai slab ministru MTS, doar umbla din tv in tv, festival in festival, cu toape ca la Maruta, dar pe linie de partid. CSU este o palarie prea mare pentru un cap sec. Uite ca Suedia, Danemarca, Germania, nu-si permit sase joace cu banii ... ------------------------------------ PS deci Daddy se dezvolta cu un Stadion exact acolo in zona unde peste 50% nu au „baia“ in casa, mai implica si costuri anuale uriase de intretinere, dar nu poate finanta o Librarie !!! Ba fratilor, - "Imagine", J lennon in surdina - o cladire frumoasa in centru, multe carti, oamenii intra si rasfoiesc carti, loc mult, tineri care citesc pe scari, eventual cumpara o carte daca au bani, o fura daca nu au, ce conteaza la cit fura baronii, o pun acasa in biblioteca, oamenii urca sus unde pot bea ieftin o cafea, apoi tinerii merg undeva la antrenament, sala de forta, casnicele, pensionarii merg la gimnastica, la cor, la inot, la spectacol, la dentist … asta inseamna dezvoltare, nu un stadion pentru spargatorii de seminte si „barbatii“ care nu injura acasa de frica facaletului !

dan t (28 comentarii)  •  17 iulie 2017, 10:15

nastase nu e singurul caruia aici i se permit multe si cand pleaca afara e uimit ca il taxeaza! exemplul becali e elocvent cu tas! ei..acesti oameni fac imagine negativa tarii! media insa e la picioarele lor! cea din romania desigur

Alexandru Chis (26 comentarii)  •  17 iulie 2017, 10:32

Urmatorul pas il reprezinta interdictia lui Nastase, pe viata, de a antrena echipa de Fed Cup a Romaniei, si probail interdictia de a intra, la ceasuri de seara sau de noapte, in dormitorul in care se gaseste dna Nastase-Sfat! Ce sa-i faci, asa-i cand ai in destin conflicte cu sexul frumos (destul de relativ, dupa parerea mea, privind divele, engleze sau naturalizate in Albion, din WTA).

whiteredarad (20 comentarii)  •  17 iulie 2017, 10:34

Nu pot fi de acord cu Dvoastra, in totalitate. "Judecata" lui Nastase nu seamana cu una normala, o judecata normala trebuie sa plece , de la o durata rezonabila de judecare,de la o prezumtie de nevinovatie, pina in momentul deciziei. Altminteri este rizibila, si chiar abuziva, justitia IFT, care distribuie poze cu Nastase la porti, sau il impiedica sa participe la Turneul Tiriac-Nastase, adica la turneul ce ii poarta numele. Categoric, Nastase nu a comis crime, supararea IFT vine de la incapatanarea lui Tiriac, de a-i persifla cu scrisori, sau cu participarea lui Nastase la Madrid, etc. Deja "vendeta" IFT rtine de prea mult timp, iar sa il interzici pe Nastase sa intre intr-o arena,...ca la Wimbledon este chiar ..abominabil. Asta nu pare o judecata, pare, mai mult o razbunare a englezilor, pentru indrazneala romanilor de a le spune ca domina numeric IFT si ca iau decizii subiective.

jijrinovschi (6 comentarii)  •  17 iulie 2017, 10:45

tataie ai imbatrinit degeaba ,turneul tiriac nastase s-a mutat la unguri,nu mai e in rominia si nici nu se mai numeste asa ca a fost vindut de ruminul tiri;asta e alt turneu balaoachesule.

Silviu (2 comentarii)  •  17 iulie 2017, 10:52

De mult nu va mai citesc domnisoara Maria , cea atat de atinsa de corectitudinea politica , dar daca tot ati adus vorba de Nastase , mi-am calcat pe inima... Decat sa te faci de ras si sa ii dai interzis lui Nastase la un turneu in Romania , mai bine anulau turneul , fiindca oricum acest turneu e un zero in lumea tenisului , dar Nastase este un simbol mondial , noi romanii mandrim cu el , nu am avut altul atat de bun niciodata . Ia-te de mana cu Luminita Paul si rusinati-va amandoua !!

Florian1956 (18 comentarii)  •  17 iulie 2017, 13:01

Bun decacord cu tot ce ai scris,poate te oprești și asupra academiei de tenis Ilie Năstase(țeparu),pentru cine vrea sa știe de ce spun ca este țepar recomand sa citească câteva articole http://adevarul.ro/news/societate/lovitura-nastase-ingroapa-clubul-vointa-1_50aee0fc7c42d5a663a16cc1/index.html http://www.gsp.ro/sporturi/altele/1956-2012-vointa-de-la-inceputuri-la-nastase-istoria-paralela-a-unei-baze-sportive-si-a-unui-campion-362796.html nu am găsit mai recente dar cred ca doamna Maria Andrieș ne va aduce la zi

Adrian (5 comentarii)  •  17 iulie 2017, 13:15

Stati de vorba cu el inainte de a va lamenta in moralism de terasa extras din manualul de clasa a opta. Mi-e ciuda ca un jurnalist exceptional ca tine a cedat tentatiei de se prosti (in public) - cum de altfel a facut si Nastase si vor mai face multi de acum incolo. Hip-hopul a debutat intr-un cartier de drogati si a ajuns mainstream folosind exclusiv cuvantul ***, deci a se slabi cu exegeza...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  17 iulie 2017, 16:34

hai sa n-o dam in paradigme

Carol K (309 comentarii)  •  17 iulie 2017, 13:28

Politica l-a distrus pe sportivul profesionist de inalt nivel pe nume Ilie Nastase si a lasat in urma un fel de desen animat acrit de viata interzis pana si copiilor.E de nerecunoscut,a comis-o acum sa suporte consecintele,nu e obligat nimeni sa-i suporte marlaniile chiar venite dintr-un exces de nationalism prost inteles.Asta e repertoriul pt campaniile electorale cand te duci prin teritoriu si te asteapta Oprea si Ontanu cu folcloriste si covor rosu....Ai incurcat borcanele si de data asta.

zack (11 comentarii)  •  17 iulie 2017, 14:08

Gluma nesarata a lui Nastase nu este chiar asa de Nesarata in Romineste. In engleza, un Negru Nu Poate Fi Numit NEGRU ca este aproape un *** deci atunci faci este o insulta, deaceia spui Black si White si esti OK. La noi in Romineste Black este Negru deci nu este o Insulta iar din Combinatia unui Alb cu un Negru iasa ce a spus Nastase. In romineste nu este ceva Urit ci doar Ceva pentru Fun, Nu este Revoltator si cred ca se exagereaza prea mult, tipic englejilor. Vesnic trebuie sa fi politic corect insa toti Injura la fiecare a doua vorba. Vor capul Lui Nastase. Tot circul este o prezentare de muschi si abuz exagerat. Iar Nastase Culege pe Undeva ce a semanat, dar cred ca se exagereaza.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

mg (87 comentarii)  •  17 iulie 2017, 14:17

..o băşcălie ieftină despre nişte oameni care reprezintă ceva în ţară şi afară. Turneul Ţiriac & Năstase Tropy nu se mai ţine pentru că nu suntem în stare să întreţinem arena BRD. Academia de tenis a lui Ilie Năstase nu are loc printre proiectele megalomane ale aleşilor, mai vechi sau mai noi. În schimb suntem intransigenţi cu sudălmile lui Ilie la adresa delegaţiei britanice, care ne-a abuzat la Mamaia. "F...ing" apare mai des ca "lady" în limbajul lor cotidian, ca să nu mai zic ce e pe limba ziariştilor români.. E plină lumea de lupi moralişti care împart tratate de bune maniere, cu autograf desigur.. Umilirea lui Ilie Năstase este umilirea noastră. Suntem trataţi la noi acasă ca vasalii în epoca colonială şi după reacţiile unor românaşi, cred că ne merităm soarta... La tine mai e şi solidaritatea feminină. Să te ferască Cel de sus de "misoginismul" femeilor...

pamfletaru (40 comentarii)  •  17 iulie 2017, 15:12

itf sa il lase pe nasty in pace, mai bine ar controla gropile de la wimbledon, ca isi rupe bebelusa konta piciorul si va spune ca a calcat stramb din cauza lui nasty

Bagheera (8 comentarii)  •  17 iulie 2017, 15:29

Maria, Ai uitat sa mentionezi un lucru important: ancheta TRENEAZA. In mod normal, Nastase trebuia judecat, primea o pedeapsa (un an, doi ani, 10 ani, pe viata) si cu asta basta. Sunt atat de ticalosi, incat amana ancheta si un verdict, ca sa il poata interzice de peste tot. Ce este rasist in cafea cu lapte? In plus era o discutie particulara cu una din fete, s-au gasit rapid niste cozi de topor sa traduca marea "magarie" a lui Ilie. Ce nu a inteles Ilie ca epoca lui si a lui Connors sau McEnroe a apus: nu te mai lasa nimeni sa faci circ pe teren. Desi sa pierzi ca Halep contra lui Konta (ca mielul la taiere), mi se pare jenant. Tipa una din tribune EXACT la o minge de meci. Si tu taci si inghiti. Ce naiba, se juca setul ala... Ilie l-ar fi strans pe arbitrul ala de gat daca nu dadea repetare. Si da, trebuie sa recunoastem, Konta si Kheotavong au jucat murdar la Mamaia. Niste ticaloase nenorocite. Stii sa traduci?

gilos (98 comentarii)  •  17 iulie 2017, 15:45

1.Cand, in calitate de capitan al echipei, injuri ca la usa cortului oficiali ai echipei adverse( nu mai zic ca erau femeii !! ) sau faci comentarii rasiste la conferinta de presa trebuie sa te astepti la consecinte, chiar daca te numesti Ilie Nastase. Pur si simplu asa ceva nu se face. 2. Ilie Nastase a avut un mandat de senator in Parlamentul Romaniei. In afara de faptul ca si-a incasat renumeratia, sporurile si pensia speciala, ce a facut pentru sportul romanesc ? Pentru tenis ? de ce nu le-a explicat colegilor de partid ca in locul unui teren de fotbal de 12 milione de euro, mai bine ar renova Arenele BNR ? Sau sa-si realizeze proiectul cu Academia de Tenis ? PS Ilie Nastase are cumva si grad de ofiter in Armata romana si incaseaza o pensie si de acolo ? Despre cine vorbim ? Uppsss

sim (1 comentarii)  •  17 iulie 2017, 15:45

Ce ar fi fost oare, daca in loc sa se coalizeze cu ITF- care sa fim rezonabili, chiar exagereaza penibil, ce ar fi fost zic, daca mass media romana ar fi umplut paginile cu realizarile POZITIVE, cu partea frumoasa din cariera celui mai mare tenisman roman?? Retransmiterea catorva partide memorabile! Va spun eu: noi romanii am fi ramas un pic mai demni (va garantez ca nici ungurii nici nemtii nu ar fi facut ca ai nostri, care s-au aruncat ca niste vulturi pe ce a ramas dupa ITF)

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  17 iulie 2017, 16:30

ce traieste din amintiri si campanii de presa nu e demnitate, ci vanitate

florin (48 comentarii)  •  17 iulie 2017, 20:37

S-a suparat Ilie si nu mai merge la tenis. ,, Asta e, ma duc la fotbal de acum,, Numai sa nu dea peste stewardul ala care nu-l recunoaște si-l tine la intrare pana-l ,, salveaza,, Păunescu.

naica (74 comentarii)  •  17 iulie 2017, 21:04

Sim - Ai auzit despre unul numit PLEONASM ?

dan (16 comentarii)  •  17 iulie 2017, 21:33

ai tu ceva cu Nasty Maria ca altfel nu se explica..Ilie are contract pe viata cu Adidas contracet c BRD si BMW in derulare...si multe alte surse de venit...la varsta lui nu mai poate de grija corporatiilor si spune ce vrea cand vrea..A fost primul No1 mondial intr-o lista de numai 26 de jucatori in ultimii 35 de ani..

Comentează