Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Şi pe coada lui scria: a se tăia!

După polivalente, din programul de guvernare au început să sară şi alţi solzi. Până la urmă, se pare că nu e de aur. E un rechin obişnuit, de Dâmboviţa

Permalink to Şi pe coada lui scria: a se tăia!
miercuri, 12 iulie 2017, 9:38

„Avem nevoie de săli polivalente ca de aer. Cel puţin patru”, spunea ministrul sportului, la reinstalare. „Din păcate, nu mai avem timpul necesar, pentru că se apropie Euro 2020”.

În programul de guvernare 2017-2020, capitolul privind infrastructura sportivă prevedea: „două săli polivalente (10.000-15.000 de locuri)”, „câte două săli specifice” pentru atletism, gimnastică, tenis, scrimă, atletică grea (haltere, lupte, arte marţiale, box), „două baze nautice pentru kaiac-canoe şi două pentru canotaj”, „cel puţin patru patinoare acoperite”, „2 hipodromuri şi 1 velodrom”.

Conserva cu infrastructură
Toate cele 19 obiective au fost tăiate de pe listă, susţine Marius Dunca, pentru Agerpres, deoarece „Campionatul European de fotbal devine prioritar pentru noi prin construirea celor patru stadioane”. Ca să vezi coincidenţă, asta-şi propunea şi Guvernul Ponta! Prin 2015, ministrul Dragnea, de la Dezvoltare, lansa proiecte pentru zeci de complexuri sportive, polivalente şi stadioane. Stăteau uite-aşa, ca sardelele, pe harta ţării.

Le-a pus la murat, între timp. Noua Polivalentă din Bucureşti, promisă şi de Guvernul Boc, se va marina încă şase ani în sertar. Iar sportul e doar o parte din această poveste pescărească numită program de guvernare. Nu degeaba începe cu „Îndrăzneşte să crezi”. Se schimbă de fiecare dată când e spusă. De la o zi la alta, ditamai somonul fume ajunge hamsie file sau ciorbă din capete de afiş.

Din Oceanul Atlantic, a ieşit un tronson mic
În campanie, Liviu Dragnea arunca drept momeală „cinci autostrăzi terminate, cel puţin”. În martie, şeful PSD rectifica negativ mămăliga din undiţă: până în 2020, vor fi gata „cel puţin două autostrăzi”. Acum un lider PSD sugerează că „Autostrăzile pot să mai aştepte!”. Nu c-am fi avut nevoie de ele ca de drumuri judeţene asfaltate, nu! Autostrăzile erau, aşa, un moft, icre negre şi şampanie, la cazan, pentru alegătorii mai greu de convins.

De spitale noi avem nevoie ca de penicilină. Programul de guvernare prevede opt regionale şi unul mare, republican. De atunci, Ministerul Sănătăţii a „identificat locaţiile” pentru trei dintre spitalele promise. Cât pe-aci să se şi apuce de ele, dacă nu apărea urgenţa Euro 2020.

Salariile mărite ale bugetarilor pot şi ele să aştepte. „Salariul minim de 2.000 de lei” poate şi el să aştepte. Dragnea nu crede în fitofagi: „Nu există aşa ceva. Probabil dintr-o greşeală s-a tot rostogolit asta în spaţiul public”. Şi a antrenat după ea voturile, care au alunecat, bâldâbâc!, în urnă.

La pescuit de somnul raţiunii
Nu e vorba de lipsa banilor. Fiscul şi-a făcut treaba, a întins firul lung al mulinetei şi l-a găsit pe Nemo, în redacţie. E vorba de criza de timp. Se apropie Euro. Dragnea promitea încă de acum doi ani  „un program sportiv serios pentru ca toată România să joace fotbal”.  Mărcat atât să ne înveţe: cum să pasăm.

E vorba de posibila criză de personal în instituţiile publice, de aceea se impun tăieri din Codul Penal. Şi e vorba de lipsa de ocupaţie. Dacă le faci pe toate, polivalente, spitale, autostrăzi, măriri de salarii, următorul mandat stai degeaba. Nu mai ai nadă. N-ai ce pune în cârlig, să duci de nas electoratul încă patru ani.

Ai nevoie de tact ca de apă. Să pescuieşti sportiv, nu să dai cu dinamita. Prinzi peştişorul, te limitezi la trei dorinţe, legate de puterile în stat. Îl arunci înapoi. Temporizezi. Totuşi, în ritmul ăsta lent, dar monofilament, azi o ajustare, mâine o negare, săptămânal o eviscerare, din programul de guvernare vor rămâne antetul şi scheletul, ca-n „Bătrânul şi marea”.

Ce se taie nu se fluieră, umblă vorba în teatru. Dar păcat de munca de tehnoredactare în zadar. Pe viitor, PSD ar trebui să vină cu un program pe cât de generos, pe atât de concis: o pată de cerneală. Îşi închipuie fiecare cetăţean ce vrea, ce îndrăzneşte şi votează în cunoştinţă de cauză. Apoi ne lămureşte Dragnea, punând punct exagerărilor, că s-a rostogolit nişte toner.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

Alex One (132 comentarii)  •  12 iulie 2017, 11:17

Nimic nou, toti au promis si promit in campanie de toate insa doar PSD e intrebat de sanatate. Maine ii vine randul lui Firea ? Ehehe, ce bine era cand eram indemnati sa muncim pe doi lei si sa fim fericiti, dupa modelul Dragu, si sa consideram ca drepturile fundamentale sunt in lux pentru romani vorba Prunei ! Domne,ce vremuri,de neuitat,ce fericire .

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 iulie 2017, 13:18

memorabil anul tehnocrat, intr-adevar. dar si pe ei i-am intrebat de sanatate si sistemul sanitar. cat despre Guvernul Boc, in Gazeta ati citit prima oara despre cazul Ridzi/2 Mai si Gala Bute

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  12 iulie 2017, 11:57

Iar le confunda Maria. Pai n-a facut Liviu Dragnea programul de guvernare, a fost altul, unu Liviu Dragne ! ------------------------------------ Liviu Dragnea l-a corectat, desi nu-l cunoaste, adica si-a dat imediat seama ca nu are cine construi in doi ani 4 stadioane, 2 sali polivalente, parcari si drumuri de acces. Asta ziceam si eu acum doua luni, ca daca Bucurestiul poate, eu ma duc popa in China. E usor sa le dai mamelor si tinerilor casatoriti in Voluntari si Bucuresti cite 5 mii Lei – uite ca le dau o idee buna – iar in plic o felicitare semnata de Firea si primarul local – daca e psd-ist -, adica ca si cum ar da de la ei ! E usor la TelDrum sa sprijini de lopeti 100 de pasari pe un drum de un Km de reparat si sa le iei cite jumate din salariu. In afara milioanelor din bani publici - si europeni. Insa, un stadion, o sala care sa nu se darime, acolo e mai greu, de pe hirtie trebuie sa se vada ceva in doi ani. ------------------------------------ Iar moldoveanul asta de la MTS, asta ce-a facut la viata lui ? A angajat moldovence sa curete bude in cladiri care stateau deja in piciore. M-ar mira sa nu fi fost chiar firma lui cea care facea curat prin cladirile primariei brasovene. Ei, smecherasului astuia ii dau totusi niste sfaturi: ar fi bine daca ar face canurile si in general racordarea terenului inainte sa fie gata constructia. Nu rideti, e cazul unor blocuri noi, abia construite. Ar fi bine sa faca drumuri de acces si parcari suficiente, caci fara parcari se va trezi ca proiectul nu poate fi aprobat nici macar de catre Firea ! As paria ca scenariul exista deja, adica o batrina din SUA nu-si da terenul pentru parcari, deci din pacate Stadionul nu se poate construi. Ori se va gasi ceva de la Imperiul Roman, ceva acolo, doua-trei caramizi puse una peste alta ! Ghinion !

Jules (27 comentarii)  •  12 iulie 2017, 12:21

Multumim Maria! La noi se pare ca zicala este: verba volant, scripta volant!

Gareth Edwards (19 comentarii)  •  12 iulie 2017, 12:33

EXCEPTIONAL!!! MARIO, TE ADOR!!!

Nicolae (1 comentarii)  •  12 iulie 2017, 13:29

Maria esti fantastica!!! Multumesc!

mg (87 comentarii)  •  12 iulie 2017, 13:41

..ca de obicei PSD-ul pune râme mari în cârlig. Culmea e că muşcă..

Florian1956 (18 comentarii)  •  12 iulie 2017, 13:53

Nea Alex One las-o mai usor cu trecutul ca te întreb si eu de criminalu Ilici Ion Iliescu si ai lui tovarăși care au distrus tot ce au întâlnit in cale,agricultura,industrie ,etc. au spart capete au adus mineri,au falimentat toate băncile,au căpușat tot ce se putea căpușa, în mandatul 1992-1996 toate au un nume Tov. președinte Ilici Ion Iliescu și al lui premier nea "săniuța" Văcăroiu(Hagi finanțelor). de unde Maria sala polivalenta dacă avem C.S.M. care costa pe an tot atât,poate face primarul un referendum cu o întrebarea polivalenta sau C.S.M.,de ambele nu sunt bani.

Andrei F (188 comentarii)  •  12 iulie 2017, 14:06

Maria Andrieş (1289 comentarii) • 12 iulie 2017, 13:18 memorabil anul tehnocrat, intr-adevar. dar si pe ei i-am intrebat de sanatate si sistemul sanitar. cat despre Guvernul Boc, in Gazeta ati citit prima oara despre cazul Ridzi/2 Mai si Gala Bute........................................Sper ca nu pastrati ,,manusile,, de la cazul 1 Mai...O tara intreaga stie ce a fost cu adevarat actiunea 1 Mai si pentru cine...Sa te speli pe maini spunind ca ai criticat si Guvernul Boc pentru 2 cazuri...Eu daca as fi ziarist si as fi nepartinic as intreba unde si ce ce se aude de sutele de sesizari facute de ,,controlul,,lui Ponta...Macar asa il faceati de rusine inca o data pe Ponta...Apoi desigur as vedea ce a facut,,controlul,,lui Ciolos,apoi al Grindeanu...dar nu ...noua ne pasa doar de cazurile vechi de 6 sau 10 ani...

Doctor Zoe Petre (23 comentarii)  •  12 iulie 2017, 14:53

Cu ochelari asortati si cu mustata Domnul Dragnea este mult mai sexy raportat la varsta dumisale comparativ cu Domnul Moron Mitrea. Problemele apar cand isi expune exagerat dantura dar neavand prea des motive sa rada, este in mare parte ok.

Gabi (13 comentarii)  •  12 iulie 2017, 16:43

Bun articolul, domnisoara...Ma intreb daca tara asta va prinde vreodata prilejul sa "taie" de pe liste politicienii penali, corupti si nesimtiti ...

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  12 iulie 2017, 17:05

Hai barbate ca doar se stie azi ca sesizarile le-a mincat Kövesi - ca statea Coldea cu pisoiu pa ea. Pai Pota n-a fost seful controlului lui Bombonel ? Pe atunci se pescuia din greu, dar Pota n-a prins nimic. Nu era rime tata. Singura era in pantaloni. Apoi, ce sa mai controlezi dupa epoca salbatica, ca Cirmaciu si pasarea vopsita blond erau sefii satrei: nunta la Mondialu, medaliat cu salbe de aur, sponsorizari la fra-su, … saracu Mondialu, cite impozite a platit si uite unde a ajuns. Pai Mior (ita), fiu lu tata Mior, ce-a pazit un deceniu la serviciu informatii ? La cit avea el zilnic la bord crezi ca vedea sesizari, agentu cu ochelari negrii vedea doar epave blonde sub birou. Cine tata ? Tu vezi ca marea Judecatoare a Cirmaciului confunda si azi administratorii – CSA, Boroi, Izmenaru - cu proprietarii – eu, tu, cetatenii ? Nu vezi ca nu e unul care sa citeasca trei rinduri – ROAF - si sa le inteleaga asa cum scrie negru e alb ? Poetii interpreteaza totul - dupa cum le convine. Sint chiar curios ce-au mintit la TAS. Caci doar minciuni ar fi putut prezenta. Nu vezi ca a luat ieri Mazare cu suspendare ? Pai cum sa-l suspenzi frate pe asta ? Ia fura tu miine o piine, maruntisul din caseria da la cantina statului si da-le unui cersetor ? Sa vedem daca iei cu suspendare ! Nu vezi ca denuntul a ajuns un joc piramidal ? Cineva „bine intentionat“ - nu zic cine – a dat semnalul si toti denunta intr-o veselie ca sa puna mina pe Justitie. Asta le mai lipseste partidelor, sa controleze si Justitia. Ca sa poata fura asa cum se mai practica in fosta URSS. N-au disparut mai ieri 2 miliarde EURO din banca Moldovei – evaporate fara urma ? Uite de ce si-a tras Cirmaciu cetatenie moldoveana, ca fra-su saracu a imprumutat si el acolo 600 caramizi de la rromii care a facut avere si care a platit din greu impozite statului si uite … Cea care i-a dus banii – o ma-ma ! - a fost inchisa la greu. Bineinteles ca a fost imprumut, ca nu i-a dat caramizile inapoi si nici nu le-a confiscat statul, asa cum i-a furat valiza lui Becali dintr-o masina parcata legal. Unde e azi caramizile alea ? - se intreaba pe drept si saracu Mondialu. ----------------------------- PS Tata, nu-i vorba in articol de ceva de acum 5-6 ani, nici de psd ori aceeasi mizerie, e vorba de programe la care se tot renunta, azi se taie asta, miine se modifica alta. In afara de pomana - si alea date de doamna Firea – te intreb simplu: ce proiect ati inceput ? Iti convine ca niste primari vor sa „investeasca“ in Rapid si sa-l aduca – prin OUG ? - in Liga ? Eu credeam ca am scapat in sfirsit de ei, ca devenim si noi civilizati. ------------------------- PS n-doi - hazlia Zoe - uite Andrei de ce avem nevoie de doctori. Numa ca in cazu asta nu se zice mustata, ci streasina de muci. Si e pacat sa poarte ochelari de soare unu peste astfel de doua prune - ca Dobrin -, poate doar cind se intilneste cu mama, ca sa nu se recunosca. Cu Mior, in Irlanda de Nord, cind i-a gasit femeia de serviciu dimineata, era amindoi cu ochelari de soare negri.

Carol K (309 comentarii)  •  12 iulie 2017, 17:22

M-am saturat sa scriu despre jongleriile acestor terminati de la PSD...Mai nou avand majoritate absoluta nu mai incalca legi atunci cand fura sau fac abuz in serviciu,mai intai isi dau legi prin care furtul,abuzul in serviciu si alte infractiuni clasice devin legale astfel si ei intra in legalitate iar CCR le da OK-ul in orice astfel de tentativa.Mai poti sa le spui ceva ?

helioglobalus (21 comentarii)  •  12 iulie 2017, 18:15

@Gabi Tot ce se va "tăia " vor fi niscai pensii şi salarii. În contrapartidă dăm o graţiere, că" hoţu' votează", şi "e mulţi, ***' "!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  12 iulie 2017, 18:43

referitor la comentariul cenzurat adresat prietenului Andrei F - „se stie“ este mereu la misto oricine ar scrie. Asta o spun doar ca tontolanii sa nu ma acuze de acuzatii care nu pot fi dovedite. Este in primul rind acel „se“, termen crestinesc. Nu este acel „se“ folosit si de parintele Daniel cind se … si el ca orice om, ca si orice imparat. Cind un crestin spune ca „se stie“, crestinul astai mplica – de fapt (nu) citeaza - alti crestini, care ar stii ceva, dar problema e ca nu stie cine sint astia, exista si sansa ca astia sa nici nu existe. Desigur ca nu ma obosesc sa dau lectii cenzorilor senzationali care au descoperit un postac la Hagi si cunosc foarte bine Constitutia – sper ca Postacu Hagi sa va dea in judecata – iar daca cenzorii astia considera ca Andrei F e terorist, mai rau psd-ist si nu merita o gluma, mi se filfiie. Eu tot mai scriu, adun, … de fapt mai voiam sa spun ceva important, anume: -------------------- Mi se parea mie ceva dubios la articol dar n-am stiut ce pina nu m-a sunat Bombonica. Ba, esti penibil, nu te-ai prins ? Nu, ce ? Pai titlu. Ce ? Pai nu ti-am zis ca daca il prind i-o tai ! De ce e important. Pai Bombonica e de vita nobila, nu e ca a Cirmaciului. Justitia ar putea sa economiseasca milione. Rezolva Bombonica.

Burebista Dacul (6 comentarii)  •  12 iulie 2017, 23:09

Super articol. Sincer, surprinzator de bun, nu te citeam de obicei, am intrat mai mult de curioziate. Acum am sa revin Multumesc

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  13 iulie 2017, 6:12

...toti ne mint...

vasilica (9 comentarii)  •  13 iulie 2017, 6:22

@Gabi,MAndries,domnisoara? Ooo,ce revelatie:asta explica multe lucruri ! SI DA,scuza multe lucruri!

gicacontra (13 comentarii)  •  13 iulie 2017, 16:22

Bun articolul ! Bravo !

17 Mentori dementori (9 comentarii)  •  14 iulie 2017, 18:33

17 mentori ex tiranul de barbar sau cum mòrţii mătìi te vei mai numi de acum încolo ... Cum e aia cu n-am emoții la TAS... povestește-ne aşa mai pe lung cum de favoritul căruia i-o sùģi pe ascuns a pierdut procesul ??? Cum este posibil ??? o fi de vină vreo moomię sau vreun săpun ??? Spune ***.

Comentează