Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Programul „Ligheane semiolimpice”

În loc să asigure apă curgătoare la robinet în şcoli, CJ Bihor se concentrează pe apa stătătoare. Dă 7 milioane de euro pentru bazine didactice

Permalink to Programul „Ligheane semiolimpice”
luni, 10 iulie 2017, 10:57

„Este nevoie mare să le oferim condiţii elevilor, să aibă oră de sport în care să înveţe să înoate”, a declamat Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Iată ce lipsea din programă: ora de înot. Autorităţile locale şi-au dat seama abia după ce au decis să finanţeze nouă bazine semiolimpice.

Bazinul, ţinut cu alocaţiile elevilor
Programul va costa în jur de 7 milioane de euro. Primele bazine vor fi construite la Nucet şi Săcueni. Nucet e unul dintre cele mai sărace oraşe din ţară, scrie Ziare.com. Şi are, conform primarului Mircea Tuduce, 320 de copii. Cam cât o şcoală cu clasele I-VIII şi o grădiniţă.

CJ Bihor achită valoarea bazinului, 760.000 euro, plus TVA. Întreţinerea bazinului, suportată de bugetul local, se ridică la 4.000 euro lunar. Pe an, asta înseamnă 48.000 euro. O cincime din taxele şi impozitele plătite de locuitorii din Nucet.

Bugetul oraşului pe 2017 încape, fără să facă valuri, în bazinul comandat de CJ. Veniturile sunt de aproximativ 710.000 euro. Şi cheltuieli cu 180.000 euro mai mari. „Vicele” Ioan Mang e optimist: costurile de întreţinere vor fi acoperite din încasări. Inclusiv copiii vor intra cu bilet: „Bănuiesc că în timpul orelor de sport accesul nu va fi cu plată. Dar în rest, probabil că va intra într-un regim cu plată”.

Banii pentru spital, intraţi la apă
Nucet, fost oraş minier, are 2.400 de locuitori. Înotători sau nu, de-acum trebuie să dea fiecare câţiva euro pe lună taxă de bazin. „Este nevoie mare” să le ofere condiţii şefilor de la judeţ să dea din mâini şi din picioare, dar mai ales din mâini.
În Nucet se află un centru medico-social de psihiatrie. E un fel de-a spune, clădirea nu putea fi intitulată direct „depozit de fiinţe umane administrat de Consiliul Judeţean Bihor”.

Un raport al unui ONG, ajuns în presa locală, descrie ce se întâmplă în spatele uşilor închise, în odăile de tip carceră. Toalete ţinute sub cheie, pâine şi ceai, o baie săptămânală. Toate astea nu sunt gratis, bolnavilor li se reţine 80 la sută din pensie. Pentru cei 178 de pacienţi, există un singur psihiatru, care nu e angajat, lucrează ca PFA. Conform oradeapress.ro, CJ Bihor aşteaptă bani europeni pentru a angaja mai mulţi medici şi infirmiere.

Hepatita, distribuită gratis
Nimic urgent. Prioritatea CJ Bihor o reprezintă picătura de absurd care umple bazinul. Toamna trecută, inspectorii trimişi de Prefectura Bihor raportau că 224 de şcoli din judeţ, adică un sfert, nu au autorizaţie sanitară. Pentru motive banale, medievale, ca lipsa apei curente, lipsa apei potabile şi WC-ul în curte. Într-un top al ruşinii fără robinet, întocmit de „Adevărul”, Bihor ocupa locul trei, după Suceava şi Vrancea.
De atunci, probabil CJ a luat măsuri civilizatoare, a dotat unităţile de învăţământ cu ligheane semiolimpice. A livrat săpun cu porţia, în cadrul programului „Laptele şi stearatul”. Apoi a introdus ora obligatorie de mâini curate, în locul opţionalului de hepatită.

Mărgăritarele infrastructurii
Cât despre bazine, consilierii bihoreni au alocat deocamdată deja 400.000 de euro pentru ele, cu nădejdea că vor veni ceva lichidităţi şi de la Guvern. „Am primit telefoane de la colegi din ţară, care au dorit să ştie cum dorim să facem, ca să facă şi ei”, a spus Ioan Mang. A fost, o scurtă vreme, ministru al educaţiei. Şi-a dat demisia din pricini legate de originalitate. Plagiase. Acum, s-a întors roata. E rândul lui Mang să dea copiuţe.
De fapt, colegii lui din ţară n-au „nevoie mare” de surse de inspiraţie. Funcţionarilor din birouri climatizate, cu ferestre, cu toalete funcţionale, descuiate, cu apă caldă, apă rece şi apă plată la discreţie li se aprinde acelaşi tip de bec. Concep acelaşi model de tichie. Patinoare artificiale în sate fără copii, săli polivalente în comune, stadioane în locul canalizării. Altfel ar ierarhiza problemele aleşii locali dacă s-ar încălzi la sobe metalice, ar face naveta până la WC şi s-ar împrospăta cu apă din bidonul cu mormoloci.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

kla2005 (47 comentarii)  •  10 iulie 2017, 11:18

Tichie cu margaritar le trebuie lor... Secol XXI Romania

JFM (155 comentarii)  •  10 iulie 2017, 11:59

Dupa ce PSD le-a dat legea asta ca pot face orice le trece prin cap cu banii ca nu-i suparare astfel de cazuri le vom intalni zilnic.Ma doare capul sa ma gandesc ce va face PMB cu 1 mld euro...practic toate capriciile duduii

elipsis (1 comentarii)  •  10 iulie 2017, 12:19

Un articol mai mult decat superficial, d-na Andries. Daca se face, de ce se face. Daca nu se face, zicem ca moare sportul. Oradea si Bihorul au o istorie in sporturile pe apa (inot, polo, sarituri) inainte ca in alte colturi de tara sa existe vreun bazin. Oradea a dominat autoritar polo-ul pe apa din Romania, jucand de curand chiar si o finala de cupa europeana. Dar, na, cum nu exista Bucuresti in numele echipei, nu atrage presa. In 2006, in Bihor s-a organizat Campionatul European de Polo (tineret). Decat 7 milioane pentru o echipa de fotbal ce se va zbate 2-3 ani in liga 1 (sunt atatea exemple) sau stadioane de 20-30 mil. pentru echipe de liga 3a, mai bine bazine pentru locuitorii judetului. Un articol ce cauta de fapt doar partea politica. Stai linistita. Si in Oradea stam fara apa calda, pentru ca primarul PNL sa dea lucrari firmei de casa.

Luci (1 comentarii)  •  10 iulie 2017, 14:31

Draga Maria, Parearea mea este ca ideea cosntruirii acestor bazine (chiar si la Nucet) este mai mult decat binevenita. In Ungaria fiecare orasel are bazin de inot. Marghita are peste 20000 de locuitori si nu are bazin de inot. La fel Salonta, Beius sau Alesd. Stiu copii din Marghita si Sacuieni care merg in Ungaria la Letavertes ca sa inoate. In Bihor inotul este foarte popular fiind evidenta influenta contactului permanent cu cluburile din Ungaria. La regionalele de copii 18 locuri intai din 22 posibile au fost cstigate de oradeni. La nationalele de copii de la Brasov am luat locul 3 pe echipe dupa doua cluburi private din Bucuresti. Recent, o inotatoare de 14 din Oradea a baut recordul national de junioare (adica 16 ani) la 100 bras. Te invitam la Oradea sa vezi cata pasiune pun copii pentru inot (si pentru polo desigur). Vino te rog sa vezi un antrenament. De ce sa nu aiba aceasta sansa si ceilalti din judet? Chiar si la Nucet. De ce sa numaram doar locuitorii de acolo? Mai sunt localitati in zona, inclusiv in judetul Alba. Iar restul oraselor sunt cel putin la nivelul celor din Ungaria ca numar de locuitori. Acest model sigur functioneaza in Ungaria cu 6 campioni olimpici in ultimii 25 de ani care in total au adus peste 15 medalii de aur (atat am numarat eu din cap dar se poate verifica usor desigur) plus trei medalii de aur la polo (cred ca si la fete au medalii la polo). In final un exemplu. Acum cateva saptamani s-au desfasurat in Ungaria camionatele nationale de copii 10-11 ani. La stafeta baieti locul 1 la 200 mixt a fost castigat de echipa din Berettyóújfalu. Stii cati locuitori are acest orasel? Are 15000 de locuitori. Mai putin decat Margita, Beius, Salonta, Alesd si putin mai muld decat Sacuieni (dar langa Sacuieni este comuna Diosig cu vreo 10000 de locuitori). Oare mai castigau ei vreodata daca nu aveau macar acel bazin de 25 de metri unde se antreneaza? Singura problema cu aceste bazine ar fi lipsa antrenorilor. Dar, cum spuneam in Bihor inotul este foarte popular asa ca s-ar putea sa fie solutii pentru aceasta problema. Poate ar fi interesati si unii antrenori din Ungaria pentru inceput. Ar fi o colaborare din care am avea doar de castigat.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  10 iulie 2017, 15:06

e bine ca se fac bazine, e rau ca nu se fac si altele, strict necesare

Mozzie (44 comentarii)  •  10 iulie 2017, 14:48

@elipsis Te cred dar Oradea arata intr-un mare fel,a crescut enorm in ultimii ani,e poate cel mai atractiv oras chiar inaintea Clujului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  10 iulie 2017, 15:03

de acord cu tine si cu ierarhia ta, cu judetul insa e alta poveste

dan t (28 comentarii)  •  10 iulie 2017, 15:00

buna ziua d na andries...as vrea sa va semnalez un lucru,asa cum l am semnalat si d lui ioanitoaia,fara sa aiba neaparat legatura cu subiectul articolului d voastra! e a nu stiu cata oara cand semnalez si prea putine lucruri se intampla! ieri dadeam com pe un articol de pe site(cel cu morutan,cu poza lui morutan) fara sa folosesc cuvinte obscene,doar polemica,cand brusc au inceput sa mi fie moderate ...trage apa,la fel fara sa fi amintit ceva de becali sau sa fi luat la misto....am scris :carne de oaie atunci cand am fost intrebat ca ce se mananca la rin,numai ciorba? in mod constant jignirile aduse celor de la rin d lui negoita sunt trecute cu vederea,cuvinte ca prostovan,plus alte jigniri nu sunt moderate dar cum e o aluzie de fcsb....e moderat in draci! si asta se intampla mai ales in weck end cand nu sunteti d voastra ,d nu ioanitoaia acolo,ieri s a mers pana acolo incat de aseara pana azi dimineata mi a fost blocat accesul la com! ptr ce? ca nu am jignit,nu am vorbit urat,doar mi am exprimat o opinie! imi pare rau ca nu e conform cu a celor din redactie,dar e opinia mea si am dreptul la ea! va multumesc

dan t (28 comentarii)  •  10 iulie 2017, 15:52

la fel si azi...in articolul cu mm....nici un cuvant,obscen,jignitor nu gasiti acolo,doar poate ironii la fel ca si la ceilalti care au postat....daca vreti pot trimite salvarea a ceea ce am postat ca sa vedeti ce e jignitor acolo! cred ca cei ce modereaza au ceva personal cu anti fcsb istii...

laur (238 comentarii)  •  10 iulie 2017, 16:02

Nu știu de ce, noi, ca popor luminat, ne scărpinăm în cur când ne mănâncă-n frunte! Întâi trebuie să învățăm a păși în poziție bipedă pe trotuare civilizate , după asta putem face bazin cât vrem și cât cuprinde.

dan t (28 comentarii)  •  10 iulie 2017, 17:34

si apropo...am pe pagina d voastra un com...ce asteapta moderare de ieri! cred ca se vrea a nu se ajunge ce am scris ,sub ochii d voastra! deci si d voastra intr un fel sau altul sunteti cenzurata...

Cristian (2 comentarii)  •  10 iulie 2017, 17:41

Domnul "Elipsis Luci" ignora faptul ca in Romania, spre deosebire de Ungaria, aproape toate lucrarile publice sunt un mod de a jefui banul public. Parcuri, telegondole, busturi si statui.... din orice proiect cineva se alege cu o caruta de bani. Acum nu mai trebuie sa furi. Acum faci un proiect de care "comunitatea are nevoie", o firma din familie executa proiectul si toata lumea este multumita. Toata lumea, exceptand membrii comunitatii.

alex (345 comentarii)  •  10 iulie 2017, 19:07

Titlul este foarte inspirat si semnificativ. Asistam la o noua bataie de joc din partea autoritatilor la adresa banului public si a cetatenilor de buna-credinta din tara aceasta. Nefiind primul caz de acest gen nu stim cine si cand va opri aceasta impostura si delicventa a alesilor locali cu costuri enorme ce ajung deja sa se resfranga asupra noastra a tuturor.

florin (48 comentarii)  •  10 iulie 2017, 19:29

Tocmai am vazut la stiri ca '' avem o problema urat mirositoare'' in Bucuresti, din cauza careia suntem ocoliti de turisti. Probabil ca problema miroase la fel in toata tara. Ordinea corecta ramane WC-ul si apoi bazinul.

baciu (1 comentarii)  •  10 iulie 2017, 19:39

primaria tg mures plus mita plus terbea.http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=8271

Anonim (109 comentarii)  •  11 iulie 2017, 9:39

@ Mozzie Cu toate ca Oradea a crescut enorm, n-are un stadion decent si nici echipa in prima liga la fotbal! Prin comparatie, Cluj-Napoca sta mult mai bine, chiar daca n-are echipa de plo! Cu noua lege, prosperele autoritati locale pot investi si in fotbal! A.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  11 iulie 2017, 11:24

Jurnalist: „ati citit articolul M A, avem multe sesizari, ati vazut si lucrarea unui student care a facut o lista cu scoli fara apa, wc-uri, ori cu instalatii sanitare defecte si scoli care ar avea mare nevoie de mici renovari – care nu ar costa mult – dar de care nu se ocupa nimeni.“ Primaria: „Da. Cum a ajuns el sa studieze in Anglia, ca acolo o sa si ramina si ce mai cauta pe aici unde nu e Anglia ? Ne-a bombardat cu sesizari, dar noi nu sintem suparati nici pe articol, atit ca este citit de multi care nu inteleg cum sint obisnuiti elevii nostri si ce vor ei. Hai sa-i intrebam: „Ba, vreti bazin, piscina acoperita ?“ Jurnalist: „bine dar multe scoli nu au nici aviz de funcitonare, Poate si gradinite ... Primaria: care gradinite ? Reporter: lasati, ... cum ramine cu micile reparaturi in scoli, ce faceti cu acea lista a rusinii, inca odata, e vorba de scoli fara apa …“ Primaria: „Noi nu avem nimic impotriva celor care sesizeaza, noi multumim la orice contributie, la orice cetatean ori turist care IDENTIFICA astfel de obiecte si ni le aduce la cunostinta ...“ ------------------------------ „Asa. Ai inchis. Hai gata, valea. Fa, tu crezi ca nu stie toti ca ala are ala n-are. Da ce acasa are astia Buda in sufragerie ? Daca in Ungaria are bazine vrei sa nu aiba si aicia. Cucoana, tu nu vrei sport in Romania ! EU dau bani pentru sport, eu fac ceva … Hai valea ca dau drumul la potaie, uite ce te place ...“ ------------------------------- PS1 cineva a pus „i“: „jaful din banul public“, servirea clientelei de partid, deci nu-i doar vorba de grandomanie, de prostie, de dezinteres, de sentimentul ca primarul se afla pe mosia sa, ca el da, ca el face. Cit poti fura ca sa schimbi un robinet, sa varuiesti proaspat o incapere ? Cit poti fura daca ***, pui o pompa, faci o groapa si o cuplezi cu budele ? Mai bine darimi si faci o scola noua. Atunci da. Lucrare mare, ar aparea antreprenori, ar ciuguli bine si primarii si firmele si partidul care ii pun acolo. Nu-i pun Partidul ? Inca se fac numiri politice pina si in scoli. -------------------------------- PS2 Alte scoli,renumite, scoli dotate cu absolut totul, elevi de bani gata, cu WC-uri model in care elevii fumeaza si se drogheaza. Toti stiu. PSD numeste directorii. Smecheri, bruneti bine, frizuri de interlopi, puteu fi si camatari ori politisti. Profesoare – si asa platite sub salariul unei femei de serviciu de la o banca – sint puse in pauza si in timlul orelor libere sa faca controale in WC-uri, sint acolo injurate si date afara. Ciuma rosie schimba fata tarii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  11 iulie 2017, 15:35

"***" - ati "moderat" - a pune niste conducte de apa - exista si din plastic -, a le racorda la reteaua existenta, ori - mult mai ieftin - la un put cu o pompa si eventual un rezervor mai sus - apa se poate si incalzi solar ieftin si sponsorizat. Nu ma supara ca sint cenzurat. Ma supara prostia de mor, imi vine sa-mi iau cimpii cind vad de ce-i in stare natia asta de crestini. In plus, iar asta e de ris, nu numai de plins, crestinii moderaza, corecteaza, cenzureza. Ba tontolanilor, voi singuri stiti realitatea dar va plingeti ca 50% dintre "romani" nu-si fac treba mica in casa si ma moderati cind spun ca este ieftin si simplu sa-ti aduci apa in casa, chiar si fara canalizaze. Iar scoli fara ... ba nenorocitilor de cenzuraci, ... va bateti joc si da Maria, saraca de ea, pe cuvint daca inteleg de se mai lupta ea pentru niste crestini.

Comentează