Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Răpirea din seraiul birocraţiei

Până angajează Primăria Capitalei mame de bebeluşi şi studenţi în vacanţă pe şantierele sale, trece Euro 2020. De aceea, va repara Arena Naţională apelând tot la privaţi

Permalink to Răpirea din seraiul birocraţiei
joi, 6 iulie 2017, 9:56

În februarie, Primăria Capitalei descoperea că poate face „economii mari la buget”. Prin urmare, a rupt contractul cu societatea comercială care administra Arena Naţională.

Reparaţii la infiltraţii
Stadionul a fost predat Administraţiei Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti. O măsură care elimina „procedurile greoaie” şi scurta „timpii de răspuns”, susţinea primarul general. Gabriela Firea pomenea şi de „un model european”, mai puţin birocratic, mai aerisit de gospodărire a Capitalei.
După patru luni, Primăria s-a răzgândit. A luat Arena Naţională dintre cerbii adăpându-se la bugetul ALPAB. Şi a pus-o în vitrina proprie, s-o şteargă de praf în cadrul „strategiei de dezvoltare durabilă pentru UEFA Euro 2020”. Arena „necesită o serie de reparaţii atât la nivelul infiltraţiilor şi finisajelor”. De asemenea, „s-au identificat disfuncţionalităţi majore” la echipamente şi instalaţii, a motivat Primăria decizia de a muta elefantul înapoi în sufragerie.

Experţi în ochiometrie
Nu doar coerenţa lipseşte din această expunere de motive sau din acest tenis cu stadionul. Lipseşte părerea specialistului. Ai spune că disfuncţionalităţile „s-au identificat” singure şi s-au autodenunţat la PMB. Lipseşte un raport semnat de un inginer constructor, un arhitect, un proiectant, un zidar, ceva. Nu poţi argumenta la nesfârşit deciziile administrative prin părerea ochiometrică a aleşilor locali.
În cele patru luni, cât Arena Naţională a stat la ALPAB, la Primărie s-au întâmplat multe revoluţii de sticlă pe televizor. De pildă, au fost înfiinţate nu mai puţin de 21 de companii, parte dintr-un holding municipal. E „un sistem european cu societăţi pe acţiuni sută la sută ale municipalităţii”. „Nu facem nimic pe stilul vechi”, a declarat doamna Firea, citată de News.ro.

Sinecura SA
Aşa a apărut, la începutul lui aprilie, Compania Municipală Sportul pentru Toţi SA. Scopul ei, conform Primăriei, este de a „administra, construi şi dezvolta bazele sportive şi terenurile de sport din Bucureşti”. În Consiliul de Administraţie a fost numită, de exemplu, vedeta TV Alina Laufer. Motivul numirii: are „experienţă antreprenorială în diverse domenii”, a spus primarul Capitalei.
Totuşi, PMB n-a dat Arena Naţională pe mâna experimentatului antreprenor Laufer. A procedat „pe stil vechi”. Cum Primăria nu are firmă de reparat stadioane, următorul pas va fi lansarea unei licitaţii pentru atribuirea lucrărilor de la Arena Naţională.

21 de companii pentru mame şi copii
„Băieţii deştepţi din Primăria Capitalei încearcă să ne oprească să mergem către un tip de administraţie eficientă şi europeană”, declara doamna Firea, la înfiinţarea companiilor municipale. Ei bine, „băieţii deştepţi” se pare că n-au plecat cu tot cu IQ de la locul faptei. În plus, au apărut în schemă „băieţii decorativi” din SA-urile Primăriei.

În prezent, pe lângă ALPAB, există încă trei companii bugetare pe aceeaşi temă: Agrement SA, Parcuri şi Grădini SA, Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde SA. De pregătirea Arenei Naţionale pentru Euro s-ar putea ocupa fie Dezvolare Durabilă SA, fie Sportul pentru Toţi SA. Dar companiile astea funcţionează doar pe hârtie. Au doar şefi. În mai, Gabriela Firea anunţa organizarea iminentă a unui târg de locuri de muncă. N-a spus câte locuri, ce cheltuieli de personal estimează pentru cele 21 de companii municipale.
A precizat doar că târgul „se va adresa mamelor care doresc să se întoarcă la serviciu, iar locul de muncă nu a fost păstrat, deși legea are prevederi clare în acest sens”. Legea-i lege, dar cu multinaţionalele sabotoare nu te pui! Până la urmă, doamna Firea a adus unde a vrut şi stadionul: la sloganiada „mama şi copilul”. Târgul de job-uri în construcţii de baze sportive şi pasaje se adresează şi „tinerilor care nu şi-au luat bacalaureatul, şi studenţilor”.

Deocamdată, aşa arată „marea economie la buget” cu Arena Naţională. Mai multe birouri, mai multe salarii confidenţiale în companii bugetare, mai multe moaşe plătite cu zeci de mii de euro, să taie buricul târgului. Şi, la sfârşit, o licitaţie „pe stil vechi”, să nu flămânzească geniile de asfalt care au preluat ştafeta de la „băieţii deştepţi”.

Comentarii (17)Adaugă comentariu

urod (30 comentarii)  •  6 iulie 2017, 10:31

Golaniada continua.....D-na primar Firea s-a integrat de mult in stilul " de Dambovita" si nu este nici o surpriza prin modul cum gestioneaza aceasta functie...ce o recomanda pe Alina Laufer pentru asemenea post ?!!!!!!...ar trebui sa insistati mai mult pe aceasta numire, care n-are la baza decat ce .....TV-ul ?!!!!....D-na Firea nu face altceva decat sa continue stilul cu care a reusit ea in viata , stilul ultimilor 27 de ani care a dus tara in dezastru.....smecherii de Bucuresti, impreuna cu cei care au venit din provincie au aceleasi apucaturi , pe principiul '' cine se aseamana se aduna '' , asa ca tara va ajunge pe drumul corect in 270 de ani....in curand vom avea primar in bucuresti '' fata de la pagina 5 ''......

urod (30 comentarii)  •  6 iulie 2017, 10:56

Pai daca am scris si nu apare comentariul ,pentru ce mai aveti rubrica de comentarii....?!!!!!!!!

urod (30 comentarii)  •  6 iulie 2017, 11:07

In sfarsit a aparut si comentariul......deci inca o data , insistati pe aceasta numire .....felul in care s-a facut ea , criteriul care a stat la baza, unde este experienta pentru asemenea numiri ...etc....oricum daca la cat sa scris si se scrie despre cum apar oameni in diferite functii si se continua de aceeasi maniera !!!!!...e clar ca nu le pasa ''baietilor destepti''...de fapt cand un om ca Dragnea se afla unde afla , la ce ne mai miram ?!!!

Carol K (309 comentarii)  •  6 iulie 2017, 11:22

Doamna Primar a decretat : Nu suntem in stare sa facem pasaje rutiere de trecere atunci blocam circulatia trenurilor,sa tranziteze Capitala cu cerere si programare la dispecerat,cu lista de asteptare si bon de ordine.Ce daca economia pierde milioane si miliarde important e sa nu-i stea dansei bucuresteanul la bariera.Sau mai bine sa stea trenul la bariera ca la semafor... La fel si cu Arena Nationala,sa rasune manelele la nunti si la botezuriiar daca ramane un spatiu neocupat in agenda il va oferi federatiei de fotbal si asta doar pt ceva serios,meci de calificare la un turneu final altfel nu se justifica cererea de inchiriere.

haudinamo (23 comentarii)  •  6 iulie 2017, 11:24

Cine e doamna din poza care se tine pe dupa solduri cu domnul de la avicola Titu?

Alex Pau (23 comentarii)  •  6 iulie 2017, 11:40

esti incisiva,imi place stilul.

Bogdan Patru (1 comentarii)  •  6 iulie 2017, 11:50

Super titlul, la cum se misca lucrurile la noi, nu e nimic de mirat in deciziile luat de doamna respectiva.

Alex One (132 comentarii)  •  7 iulie 2017, 7:24

In sfarsit ceva despre Firea, nu mai citisem de mult !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  7 iulie 2017, 12:37

subiectul e generos 🙂

gilos (98 comentarii)  •  7 iulie 2017, 8:39

Firea are mai bine de un an de cand a fost aleasa primar general si in afara de palavrageala ieftina pe la televiziunile de partid si numirea apropiatiilor si acolitilor in functii prin departamentele PMB nu a facut nimic, absolut nimic !

JFM (155 comentarii)  •  7 iulie 2017, 9:28

Foarte multi dintre cei care o critica azi,pe buna dreptate,ori au votat-o ori n-au fost la vot deci au (semi)votat-o.V-a fost gandul in alta parte acum suportati-o,v-ati crezut prea pretiosi si importanti ca sa va deranjati la vot atunci suportati-o,v-au prostit televiziunile PSD-ului cum au vrut si n-au vrut,asta este Job-ul lor,dar voi acum si inca 3 ani suportati-o.O sa va fure,n-o sa faca mai nimic,o sa stea toata ziua la TV,o sa spurce pe cine apuca,o sa otraveasca atmosfera doar prin simpla ei prezenta,atunci....exact,suportati-o...E bun si iesitul in strada asa la impresie artistica si sa scapi de o belea dar daca vrei sa scapi de cat mai multe dintr-un foc atunci in ziua votului nu uita ce te asteapta in urmatorii 4 ani daca ignori aceasta posibilitate de a scapa de ea la acest nivel,al localelor ca mai sunt si alte alegeri pe alt palier,acum vorbim de PMB.O vara placuta sa aveti,vad ca va taie acum si copacii din Herastrau,s-a gandit ca daca tot e canicula niste umbra v-ar strica la sanatate....Asta e,suportati-o !

AMAN (8 comentarii)  •  7 iulie 2017, 10:06

Primarul capitalei tarii noastre trebuia sa fie o persoana serioasa , cu viziune ,care stie administratie,integru, neangajat politic. Actualul primar nici nu realizeaza unde se afla si ce trebuie sa faca. Nu se pricepe sa administreze nici o comuna dar o capitala de tara....

mg (87 comentarii)  •  7 iulie 2017, 10:34

..dragi telespectatori, în continuare vă vom oferi..

ion (3 comentarii)  •  7 iulie 2017, 10:53

Acum degeaba o criticati,trebuie sa intelegeti caea nu s-a pus singura primarita ci a fost ALEASA!Pe viitor alegerile de orice fel trebuie luate in serios,ca altminteri vedeti bine ce poate iesi.

alex (345 comentarii)  •  7 iulie 2017, 12:58

Intr-adevar un articol taios ce va face cinste inca o data, unde neseriozitatea, falsitatea si impostura nu au ce cauta intr-o administratie publica de o asemenea importanta ce are ca scop servirea bunului mers al lucrurilor in favoarea cetatenilor si nu in defavoarea lor.

Mozzie (44 comentarii)  •  7 iulie 2017, 18:40

Din pacate exact cand Bucurestiul avea mai mare nevoie de un primar nu-l are.n-am spus unul bun sau de exceptie...Un primar mediocru dar sa fie primar nu propagandist ieftin.

bucale (1 comentarii)  •  8 iulie 2017, 17:07

furt pe fata, spaga la patrat si hotie la hipercub, oras de hoti cladit pe si prin hotie, s-ar darima Bucurestiul daca nu ati avea ce fura.

Comentează