Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Nu-i entitate mai frumoasă…

S-au spus adevăruri adânci la şedinţa CL Sector 1, pe tema Rapidului. Cum ar fi: “Cetăţenii ne-au votat din interes, nu din principiu!”

Permalink to Nu-i entitate mai frumoasă…
marți, 4 iulie 2017, 9:53

Ultimul politician interesat de tema Rapid e primarul PSD de la Sectorul 1. În şedinţa de Consiliu Local din 30 iunie, Dan Tudorache a propus înfiinţarea unei comisii care să negocieze posibila preluare a clubului.

Vizionând înregistrarea video a şedinţei, pe site-ul Primăriei, îţi dai seama ce norocoşi suntem că Pământul se învârte independent de decizia autorităţilor locale. În debut, edilul a invocat noua cotă permisă, cei 5 la sută pentru sport din bugetul local. Apoi s-a dezlănţuit: „Intenţia mea este de a veni în faţa dumneavoastră pentru a negocia cu cele trei entităţi pe care în momentul de faţă le cunoaştem… Care consideră ei că deţin clubul Rapid”. Negocierile vor fi purtate de o comisie alcătuită din misterioşi „membri în aparatul de specialitate al primarului”. Până la urmă, Tudorache i-a lămurit pe consilieri că e vorba despre avocaţi.

Comisia de adus vorba
Un consilier din opoziţie a invocat situaţia complicată a clubului, „e în lichidare”. „Cum vom putea interveni?”. „Ăsta este rolul Consiliului!”, i-a răspuns primarul. Gheaţa fusese spartă. Un consilier de la putere a îndrăznit şi el: „Dacă-mi permiteţi să intervin, dar numai dacă-mi permiteți… Noi nu putem avea acces la acte şi la istoria clubului dacă nu votăm această hotărâre”. Apoi, supărat pe şuşotelile din sală: „Domnu’, domnu’… Ce să le fac, frate? Ăştia încă sunt societate civilă!”.

Iarăşi opoziţia: „Doar o întrebare: scopul acestei comisii este de a înfiinţa o entitate unică, o entitate?”. „Entitatea o facem împreună. Ei să participe la discuţii”, a răspuns Tudorache. „Entitatea să deţină toate drepturile asupra brandului Rapid?”. „Toate sau câte vom hotărî. Această comisie are rolul de a intra în discuţii”.

Principiu’ mic! Suntem la putere
Copleşit de atâta curiozitate, primarul a primit un ajutor nesperat de la o colegă de partid: „Deci dacă citim titlul şi ca principiu, noi ne dorim un lucru… Ce ne dorim noi, ca şi comisie, ca şi primar? În plus, propunem o comisie, pornind de la ceea ce ne dorim… Aşa, domnu primar?”.

Propunerea a fost supusă la vot şi a picat, cu 12 „pentru” şi 13 abţineri. Doamna consilier PSD a comentat scorul: „Dar chiar dacă e un lucru bun, e vorba de principiu… Deci pe noi în politica asta pe care-o facem la cetăţean contează principiul… Nu din principiu   ne-au votat cetăţenii Sectorului 1!”.
Cei care s-au abţinut au explicat că e vorba de procedură.

„Chiar dacă am avea cea mai mare încredere în propunerile PSD, nu o să votăm ceva care nu vine cu cinci zile înainte”, a spus Clotilde Armand.”Exact, asta mi-am dorit să spunem”, a replicat cealaltă doamnă consilier. „Deci pentru că este propunerea PSD-ului… Tot din principiu… Nu contează interesul cetăţeanului sectorului şi nici măcar al clubului Rapid şi al altora”. Un coleg de la putere a consolat-o: „Ce să ştie? Ce ştiu dânşii despre clubul Rapid? Nimic. Ar trebui să le faceţi o istorie. O istorie despre ce înseamnă Rapid pentru Sectorul 1”.

Fotbalul, mai tare ca o parcare
„Votăm o comisie, nu alocări de fonduri. E o chestie de principiu, dacă sunteţi de acord să ajutăm acest club”, a insistat primarul. Dacă nu cu bani, cum ar putea o comisie de aleşi locali să ajute o echipă în faliment? Cu sfaturi, cu bune intenţii.

Nu se ştie de ce l-au votat oamenii pe Dan Tudorache: din principiu, din interes, pentru că ţine cu o anumită echipă. Preluarea clubului Rapid nu se afla în programul său de candidat. Se aflau, în schimb, o sală polivalentă şi „parcări subterane şi supraterane, în cel mai scurt timp”.

Şedinţa asta de consiliu, cu solemnităţile ei şcolăreşti, nu arată cum se decid soarta unei echipe, soarta unei comunităţi, a unui oraş, a unei ţări. Nu suntem chiar atât de norocoşi. Soarta celor enumerate s-a pecetluit demult, în lojile fotbalului şi în alte răspântii unde afaceriştii au socializat cu politicienii.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

Vlad (17 comentarii)  •  4 iulie 2017, 10:42

Sunt surprins, m-am uitat si eu acum, stadionul chiar este in Sectorul 1... dar cartierele Crangasi, Giulesti sunt mai mult in sectorul 6...

Carol K (309 comentarii)  •  4 iulie 2017, 11:01

Daca Tudorache ar fi tinut cu Victoria Bucuresti (echipa securitatii ceausiste) am fi asistat acum la reinventarea lor ? Acum trebuie sa-i intrebam in campanie cu ce echipa tin ca sa stim ce ne asteapta dupa alegeri.Investitii in infrastructura ca sa aratam si noi a Capitala europeana ,sa ajungem la standardele la care tot visam de vreo 28 de ani sau sa stim dinainte ce echipe din divizia a 4-a vor fi preluate cu buget de 18 mil pe an ca sa aiba domn Tudorache satisfactii nebanuite...Dansul a avut tot felul de functii pe la Sectorul 1 dar nu l-am vazut sa se implice pana azi,putea sa igienizeze macar acel stadion din Giulesti care a ajuns in timp un fel de focar de infectie.Era chiar treaba de primar,nu de suporter.

haudinamo (23 comentarii)  •  4 iulie 2017, 11:02

Ce primarie bre, acolo banii sunt murdari. Rapid ar trebui preluata de mestesugarii onesti din Buzescu (Teleorman).

Carol K (309 comentarii)  •  4 iulie 2017, 11:09

@Vlad Sectorul 1 se termina la linia tramvaiului de pe Calea Giulesti,de la linie incolo incepe Sectorul 6 asadar Stadionul este la palma de a nu fi in sectorul 1...Pe vremuri acolo era Sectorul 8 (Raionul Grivita Rosie) care a disparut printr-o redefinire a hartii Capitalei din motive numai de primarii comunisti stiute,o parte din el a revenit sectorului 1 (iata ce noroc pe Tudorache sa aiba azi posibilitatea sa devina erou in Giulesti) cealalta a fost alocata sectorului 6 .

virgil (1 comentarii)  •  4 iulie 2017, 11:37

Exact, NU-I ECHIPA MAI FRUMOASA SI IUBITA CA RAPID!!! Respect primarului Tudorache, niciodata nu e prea tarziu sa reinviem acest club legendar, iubit de oameni adevarati ai acestei tari!!!Tineti minte becaliotilor, RAPID NU MOARE NICIODATA!!!!

Anonim (109 comentarii)  •  4 iulie 2017, 12:59

Maria, te multumeste ceva vreodata, in afara de laudele pe care ti le adreseaza cativa admiratori (pentru temele alese, sa fim intelesi) de-ai tai? A.

Ciprian (2 comentarii)  •  4 iulie 2017, 13:38

Excelent articol. Din pacate, gloata (in cazul de fatza, cea din sectorul 1) isi merita soarta, pentru ca nimeni nu protesteaza la abuzul asta.

Mozzie (44 comentarii)  •  4 iulie 2017, 13:49

Pai daca e iubita de ce a ajuns in liga a 5-a,in faliment,fara investiotor ? Orice echipa iubita are finantatori....Nu ametiti din astia care sa-si arate "iubirea" nu cu banii lor ci cu ai altora.Daca vine un alt primar dinamovist le retrage finantarea si se intorc de unde au plecat iar la Voluntari cred ca si-au dat seama si ei ca intra pe mana lui Becali...Gigi Becali.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (383 comentarii)  •  4 iulie 2017, 14:00

Bravo Maria ! ------------ (Stimate Domn Anomim, eu stiu sigur ca Maria are multi admiratori tocmai pentru ca nu o multumeste nimic, nu multumeste nimanui, ea ia taurul de corne, singura, e sigura pe ea si incerca sa ajute, sa si faca ceva bun, nu numai sa scrie ca sa scrie. Aducera Mariei la gsp a fost prezentata ca o adevarata lovitura. Cititi si interviul acordat - nu ma intrebati de ce - lui R P, intrebati-l cit o stimeaza el pe Maria. Stiu ca va supar, Stucan e tot o lovitura, dar uite ca a ajuns la gsp fara surle si trimbite.) ---------- Nu-i etnie mai frumoasa … ----------------------- Maria face glume ? Citi antrenori au iesit cu sacoul plin de „sclipici“, mi-l amintesc pe Mister Dinu, –din fericire nu toti suporterii erau raciti si aveau munitie corespunzatoare -, chiar in ultimul an s-au aruncat pe teren sticle si bucati din betonul nimanui. O fi fost Rapid ceva, o idee, o himera, … , dar dupa 89 a ajuns pericol public. Chipurile au luptat mereu impotriva blaturilor, a comunistilor si au fost mereu cei defavorizati: culmea ipocriziei, bolsevism curat, minciuna injectata prostilor ! Pai cine a fost Copos ? Nu la el in salon se stabileau arbitrii ? N-a cumparat Luce cu banii lui Radiatoare Brasov ? A luat Suncudica campionatul cu Lucescu dind 3 boabe in 30 minute lui Dinamo ! Asta l-a facut rapidist, bine, dar l-a tras serios inapoi in cariera. Apoi rapidistii s-au adunat la Nicolae, cel mai bogat roman, cel care fusese cu Ceausecu in 1989 in Iran. Rapid a jucat mereu doar cind a vrut. Cind n-a vrut a facut ca Sapunaru ! Fotbalist bun dar cu ligamente la cap, nu-i greu sa i se injecteze unui bolovan minciuna rapid. ---------------------------------- Am prieteni rapidisti, am intilnit multi rapidisti la meciurile internationale ale Stelei. Astia sint cei adevarati. Il stimez pe Decebal Radulescu. Asta da. Putini stiu, el l-a bagat pe Copos acolo unde ii este de fapt locul ! Dar acum multi se entuziasmeaza ca Rapid va fi din nou sustinuta de Partid, de Minister, de Primarie ! Mi se face greata. Vreti din nou aceeasi minciuna ? Tot cu suporteri platiti de baroni care fac jocurile pardidelor ? Sa aveti ! Azi acest Rapid – pericolul public de ieri - a disparut si imi pare bine. Insa in urma cu 5 ani echipa Rapid putea fi preluata de catre un Administrator adevarat – nu duduia cea pusa de Copos insusi si de Partidul lui. Caci Copos a intrat ilegal in faliment, a vindut ilegal Rapid unui chelner si unui psd-ist care traia in rate, bigudii care au vindut la rindul lor ilegal Rapid unui moldovean care imbutelia aer. Adica, pentru toti sarmanii cu duhul, Copos trebuia sa-si plateasca datoriile – nu sa le vinda unui chelner -, sa plateasca daune, dar chiar si fara daune Rapid ar fi mers mai departe. Si pentru Sumi, daca si-a operat ligamentele. Caci de Sumi chiar imi pare rau. E baiat bun.

gintonic (44 comentarii)  •  4 iulie 2017, 15:24

pentru *Anonim: ramai asa cum te denumesti (dar as completa: Anonimul...Frustrat)... oare tu, sotia/sora/mama ta aveti macar jumatate din calitatile Mariei Andries?... neam de genii, de zane si feti-frumosi ce sunteti! :) pentru Maria: aceleasi aprecieri pentru verb, metafora, haz (de necaz) nteligent transpus si pentru subiectele interesante aduse in articolele tale!... niciodata nu ma plictisesc citindu-le, dimpotriva, le savurez! ;)

Florian1956 (18 comentarii)  •  4 iulie 2017, 16:21

Daca primăria ia tot ce înseamna însemne nume palmares din 1923pana în prezent și revitalizează clubul de fotbal Rapid face foarte bine. Tine echipa pana ajunge în liga a doua,apoi socotește tot ce a cheltuit si o vinde la licitație,asa este corect. Doar asa poate ajuta o primărie din România un club de tradiție,noul patron(roman sau străin) va cumpăra un club curat fără datori

JAX (155 comentarii)  •  4 iulie 2017, 19:36

Si datoria istorica cui ramane boss ? Ce smecheri sunteti.Luati-va patron va plateste ala tot dupa care ajungeti unde vreti voi...Pe bune,fara smecherii la limita legii,nu pe banii bucurestenilor,pe ai patronului vostrui.Aud ca sunteti iubiti si plin de traditie,atunci de ce nu va ia nimeni ?

sundance kid (63 comentarii)  •  4 iulie 2017, 20:05

Primarul celui mai bogat oras din Romania respectiv sectorul 1 un oras de 700 de mii de locuitori cu un buget urias raportat la Romania nu le are cu P.R-ul !! Adica nu stie sa explice si sa comunice !! Una peste alta nici nu conteaza . Fotbalul de club romanesc aproape ca nu conteaza in Europa , Romania in general neinsemnind nimic . Chiar si politica interna a ei e dictata de 4'th of July , respectiv stimabilul Klemm . Ma rog , eu am prins si timpurile cind conducatorul statului roman le dadea cu flit si Moscovei dar si Washington-ului !! Cee nu a relizat raposatul e ca Romania era o tzara prea mica !

Anonim (109 comentarii)  •  4 iulie 2017, 20:18

Preferam sa-mi raspunda insasi Maria, nu altcineva! De fapt, a fost o intrebare retorica, pentru ca Maria ar dori sa nu mai existe sport, cel putin nu in aceasta tara! A.

sifonarii (1 comentarii)  •  4 iulie 2017, 20:30

Abia asteapta sa mai sifoneze niste miliarde din bani publici pe motiv ca ii investesc intr-o gaura neagra numita echipa de fotbal...

Dan (3 comentarii)  •  4 iulie 2017, 22:30

@virgil- asa ca de la un "becaliot", as prefera sa nu moara rapidul, dar nu pe banii mei. Vad ca sunteti foarte vocali, dar cand vine vorba de finantare stati la pomana statului. Administratiile locale, primariile ar trebui sa finanteze si sa creeze conditii pentru sporturile de masa, nu sa dea bani cu basculanta la cluburi profesioniste prin care psd sa sifnoeze banii publici.

Dan T (18 comentarii)  •  5 iulie 2017, 0:52

Tudorache isi "justifica" golania de a fura bani din bugetul public spunand ca l-au abordat niste cetateni din Chitila care l-au rugat sa ajute cumva Rapidul... OK,saracii oameni ii inteleg dar una e sa ajuti Rapidul "cumva" si alta e sa-l preia Primaria si sa bage in el 17 mil pe an...pe hartie dar cum ii stim noi pe cei de la PSD in realitate nu vor ajunge nici 7 !!! Pai cu 17 milioane renovezi un spital sau repari si modernizezi vreo 5 scoli,de aia plateste lumea taxe *** ce esti !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Belphegor (120 comentarii)  •  5 iulie 2017, 6:17

Dna. Maria sunteți în eroare. Nu o să încep să spun TOT ceea ce ar fi de spus la acest subiect că nu aș mai termina nici pînă la Crăciun și multora de pe aici (inclusiv Dvs.) nu le-ar plăcea ce ar auzi , dar o să- spun un singur lucru: "DĂ DOAMNE SĂ DEVINĂ REALITATE CEEA CE A SPUS PRIMARUL SECTORULUI 1". Liga I chiar nu are sare și piper fără Rapid... ca să nu spun că "este ca și inexistentă" cum spun MUUUULȚI iubitori ai fotbalului NU neapărat rapidiști. În Lume și în viață , MĂCAR cîteodată mai trebuie să faci și ceea ce este bine indiferent de orînduirea socială , indiferent că este legal sau nelegal (nu mă refer la cazul Rapid pentru că în cazul de față totul ar fi PERFECT LEGAL) , indiferent de sectoare și orașe și locuitorii acestora , indiferent că le convine unor cîrcotași sau nu. Restul este can-can.

Johnson FM (155 comentarii)  •  5 iulie 2017, 11:52

Vad ca s-a dat o lege prin care procentul maxim de 5(CINCI !!!) la suta din bugetul unei localitati poate merge la sport...E o suma imensa pentru o tara atat de slab dezvoltata mai ales ca PSD nu baga din bugetul central mare lucru in investitii totul merge la protectie sociala si bunastare artificial intretinuta pentru angajatii la Stat...Bucurestiul de ex are buget 1 miliard si ceva asta inseamna ca peste 50 milioane pot fi bagati ion sport de catre marea jupaneasa care este...Vin sectoarele si ele cu sume care impreuna totalizeaza peste cele 50 milioane deci suta de milioane euro dintr-un foc vin la discretia PSD si ALDE sa-i dea unde vor bicepsul lor...Nu stiu cum suna Legea dar daca PMB primeste 50 de milioane pai cam asta ar fi suma,de ce sa mai primeasca si sectoarele ar trebui sa intervina consiliul concurentei deoarece restul oraselor ar insemna sa fie din start dezavantajate,e cu discriminare cum ar spune un vecin de-al meu...Bun,in orice situatie ne-am gasi,legea nu spune ca banii sa mearga la un singur club functie de dorinta consilierilor si a primarului....Daca banii merg in sport p[ai trebuie sa mearga la toate cluburile indiferent de liga,sex si disciplina sportiva practicata. Trebuie sa mearga la copii si juniori,la asociatiile sportive,cercurile sportive pt copii in scoli cu program sportiv.Chiar si in investitii,sali sporturi pe echipe, cupole pt terenuri de tenis,bazine de inot in cartiere etc Asta inseamna investitie in sport,nu dai tu primar unui club pt ca esti fanul lor,sa-ti faci publicitate iar restul sa traga cu entuziasm targa pe uscat.Asa ca mai usor cu aceste contracte fabuloase la handbal sau cu preluari de echipe.Banii trebuie sa ajunga la toata lumea.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  5 iulie 2017, 12:13

ei, unde merg 6 la suta pe intretinere spatii verzi (din bugetul S 1, servicii externalizate, numai firme una si una), merg si 5 la suta pentru demagogie. cat despre scoli si gradinite, in S1, doua treimi n-au aviz ISU. toamna trecuta, Tudorache spunea ca Primaria are bani sa rezolve problema, dar n-are timp, poate vara asta

Teacher12 (2 comentarii)  •  5 iulie 2017, 14:35

Cei 5 % vor merge spre Cipru, Liechtenstein, Insulele Virgine și alte paradisuri fiscale. Este o lege care ajută mafioții (din toate partidele) SĂ MAI SIFONEZE CEVA DIN BANUL PUBLIC, sub acoperirea unui act legal. Scurt. Și trist. În rest, Bravo Maria!

Comentează