Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Proiectul Chichirezul

FRF a propus schimbarea sistemului competiţional. Să fie atât de complicat încât să nu se prindă nici TAS-ul cine-i campioana

Permalink to Proiectul Chichirezul
miercuri, 28 iunie 2017, 12:08

De unde şi până unde această idee a FRF că Liga 1 nu are destul spectacol? Dimpotrivă, are suspans cu nemiluita, suspansul durează mai mult decât competiţia în sine. S-a terminat sezonul, suspansul se prelungeşte. Până nu cântă soprana la Lausanne, încă nu se ştie cine e campioană.

Competiţia cobai
Federaţia vorbea, încă din iarnă, despre schimbarea sistemului competiţional. Ignorând zăcământul copios de entertainment din regulament, căuta „o formulă mai bună, mai atractivă”, care să ducă „la creșterea numărului de spectatori și telespectatori”.

Prin urmare, a lansat Proiectul Hypercube, după cum îl botezau comunicatele federale. Hypercube e o firmă olandeză de consultanţă, care colaborează cu UEFA. Răzvan Burleanu susţine că şi FRF ar avea contract cu Hypercube, unul „sub 50.000 de euro”. Totuşi, Federaţia de la Bucureşti nu apare printre clienţi, pe site-ul companiei din Utrecht.

Probabil, fotbalul românesc a fost studiat în cadrul unei analize mai largi a Hypercube. Ceea ce nu l-a împiedicat pe şeful FRF să prezinte demersul drept o iniţiativă personală, un experiment futurist în mediu arhaic, pe cobaiul de nămol şi şoricelul de zloată.

După ce-au strâns şi procesat date, specialiştii olandezi au pus la dispoziţia Federaţiei mai multe soluţii de optimizare a primului eşalon. Aşa spun comunicatele FRF. Dar nu există dovezi că Hypercube are vreun amestec în struţo-cămila modificată genetic, pe care Burleanu a propus-o în CEx drept nou sistem competiţional.

Barajele mici şi dese…
Ce întrevedea şeful FRF? Pentru început, mai multe echipe în Liga 1, cel puţin 16, şi mai multe baraje. Treptat, după ce miniburghezia din loje se obişnuia cu ritmul reformei, s-ar fi disputat câte un baraj după fiecare meci. În paralel, în tribune s-ar fi desfăşurat tombole cu prime, pomeni dezinteresate, expoziţii de petarde şi lasere, preselecţii pentru Eurovisionul antrenorilor şi loturile naţionale de juniori.

Tot în numele spectacolului, FRF ar fi decis micşorarea dramatică a terenurilor, scăderea numărului de jucători, maximum cinci de echipă, şi creşterea numărului de observatori, până la câteva mii pe meci, dispuşi în tribune, după o coregrafie aleatorie, generată pe calculatorul de coeficienţi FIFA.

Hipercubul cu spectacol la pătrat a picat la votul din CEx, spre marea uşurare a LPF. Care, la rândul ei, lucrează la o nouă formulă de campionat. Actualul sistem a fost importat cu defecte de traducere. Federaţia şi Liga se încăpăţânează să susţină că trebuie alt sistem, nu alt traducător.

Un sistem mai sofistifcat, mai greu de explicat şi mai anapoda de reglementat, iată salvarea audienţei. Să nu mai înţeleagă nimeni nimic, să nu se ştie cine pierde, cine câştigă. Aşa va fi toată lumea mulţumită, mai ales primarii finanţatori. Ar avea ce pune în vitrină: diplome de vicecampioni la barajul de menţinere în Liga 1.

Ruleta ROAF
Cele două foruri conducătoare ale fotbalului nu mai spun nimic despre modificarea ROAF-ului, astfel încât la anul Liga 1 să nu mai dea pe dinafară de suspans. Nu trebuie schimbat mult: un cuvânt. Nu e nevoie de consultanţi de la UEFA, doar de logică şi de ceva respect faţă de echipele din prima ligă.

Dar Proiectul Chichirezul (sau Hiperchichirezul), să-i zicem, se pare că nu se asortează cu ambiţiile avangardiste ale FRF. Nu rimează cu „implementare”. Aşa că sezonul următor istoria Viitorul – FCSB se poate repeta. În acest moment, prioritatea FRF e să scape de un contracandidat la alegeri, nu să dea reguli clare pentru fotbal.

Nevoile campionatului sunt din nou depăşite, ca urgenţă, de nevoile electorale ale lui Răzvan Burleanu. De data asta, de nevoia alianţei cu Hagi. Şeful Federaţiei mai degrabă ar da peste cap competiţia, decât să-l contrazică pe „Rege”. Şi să admită că a lua titlul în Liga 1 a devenit o chestiune care ţine de interpretare.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

Cosu (53 comentarii)  •  28 iunie 2017, 12:45

Hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha

fotbal (1 comentarii)  •  28 iunie 2017, 12:57

Si pe cine mai intereseaza? Poate doar pe cei citiva suporteri *** si spalati pe creier din galerii, predominant bucurestene, care vin la stadion ca sa se bata intre ei. Stadioanele sint goale, iar la TV nu se uita nimeni la meciurile din Romania pentru ca sint prea plictisitoare. Intrebarea care se pune e de unde mai au astia bani? In mod logic ar trebui sa fie in faliment.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

addriann (4 comentarii)  •  28 iunie 2017, 13:10

,,Creșterea numărului de spectatori și telespectatori " se face , in primul rand , prin cresterea calitatii fotbalului.Pentru aceasta ar trebui sa-si bata capul cei din conducerea FRF,LPF, eventual pot fi chemati si specialisti straini ( daca exista unii care se si pricep... ). Trebuie sa inteleaga toti acesti oameni de fotbal ca telespectatorii pot viziona sute de meciuri din campionate puternice, din Europa, America de Sud...Alte tari, pentru cresterea calitatii fotbalului, au ajuns chiar sa mute nationala Under 20 ( China ) in Regionalliga Sudwest ( in baza unui protocol intre federatiile din Germania si China ).Poate nu auzisera , inca, de specialistii olandezi...

Aurelian (155 comentarii)  •  28 iunie 2017, 13:18

Fotbalul devine din ce in ce mai anost,nu mai intereseaza pur si simplu fara sa stam sa identificam un motiv.Eu de exemplu ma mai uit la 1 meci pe etapa si acela nu neaparat al Stelei echipa pe care sa zicem ca o mai simpatizez... Sincer ne-am cam saturat de fotbal,prea mult fotbal prea multa marlanie in galerii chiar si atunci cand fac doar coregrafii sau canta,sunt aceiasi care injura ca la usa cortului,lovesc sau distrug stadioane...Nu-s altii.De ce tot ii lauda presa nu pricep,am vazut fotbalisti de top care odata scapati de sub potopul de umilinte venite de la niste *** din tribuna au jucat fantastic.S-a instalat un sentiment de suprasaturatie(vedem prea mult fotbal) amestecat cu unul de scarba cand vedem tribunele violente,arbitrajele cu dedicatie,conducatori de cluburi agresivi,conducatori de la FRF si LPF incompetenti,comentatori de sport deasemenea dedicati unor curente etc

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  28 iunie 2017, 15:28

cred ca ne-am saturat de lipsa fotbalului, de faptul ca acest sport nu mai reuseste sa-si transmita valorile si frumusetea, a fost redus la un vehicul pentru bisnita si retorici de mahala

Alexandru Chis (26 comentarii)  •  28 iunie 2017, 13:22

Asteptam decizia de la TAS, dar pana atunci o declaram pe Viitorul campioana si decidem ca supercupa sa se dispute, rapid, pe 8 iulie, sa ne prinda TAS-ul cu ceva fals la "tirizia"... ROAF-ului! Ca la noi, la nimeni! Inca un record mondial bifat si gata sa fie inscris in Cartea Recordurilor din "Gradina Domnului" (bineinteles a domnului burleanu!).

mg (87 comentarii)  •  28 iunie 2017, 15:27

..buba e că nu avem fotbal de calitate. Oricare ar fi formula magică, campionatul primei ligi e tot mai plictisitor. Mult hulitul Daum le cerea cluburilor să caute şi să promoveze tineri, doar - doar o ieşi ceva la iveală. Da' pentru că nu ştie să zică brânză, barză, viezure şi varză, nu l-a băgat nimeni în seamă. Toată lumea îi arată poteca spre casă. Omu' va pleca da' problemele rămân.

Razvan (41 comentarii)  •  28 iunie 2017, 15:31

Si dupa ce a bagat "maestrul" soparla, ca nah...el e seful, el deschide masa...sar repede si *** Andries si Buzarin la tendoanele "sisemului". Domnita cu fotbalul nu prea le are, ***...dar daca i se spune ce sa scrie, pune ceva glumitze obosite (gen Popescu si Arsinel) si da drumul la articol, ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan (41 comentarii)  •  28 iunie 2017, 15:36

Ha ha...taci ca Andries are "personalitate", taie tot ce nu-i convine, sa iasa si ea bine!

simi (5 comentarii)  •  28 iunie 2017, 16:27

Nu v-a spus nimeni ca nu se mai zice coregrafie, ci scenografie???

Carol K (309 comentarii)  •  28 iunie 2017, 16:31

Cand eram mai mici faceam campionate de fotbal cu nasturi...Functie de rezultatele de pe parcurs ca sa nu ajunga ambele echipa ale aceluiasi jucator in finala faceam tot felul de modificari de regulament pe parcurs ca sa evitam situatia neplacuta pt toata lumea.Nu existau contestatii,nu exista TAS...Se accepta orice compromis.Am banuiala ca tot de acolo-i vin ideile si lui Burleanu.

viorel (45 comentarii)  •  28 iunie 2017, 17:56

Ca de obicei foarte buna analiza. Cu substanta, umor si subtilitati care sigur nu se inteleg la FRF si nici la Ovidiu. Evident ca FRF si LPF nu vor sa schimbe ROAF-ul pentru ca ar fi o recunoastere implicita ca titlul a fost atribuit neregulamentar. Si atunci pun batista pe tambal la FRF si LPF si Viitorul incearca sa lungeasca pelteau la Lausanne cat mai mult posibil. Evident ca Viitorul trage de timp doar au invatat asta de la marele lor antrenor strateg. Pentru a bloca procesul din Elvetia Hagi pregateste alte trei actiuni: 1. Ii va trimite pe Benzar si pe Tucudean sa se vaite, zvarcoleasca si tavaleasca pe jos (asa cum au fost invatati sa traga de timp) in fata tribunalului. 2. Va cere cetei de fluierasi prieteni (Hotegan R Petrescu Gaman M Avram) sa se duca in fata tribunalului si sa ofere un concert la fluier pentru a tulbura lucrarile judecatorilor. 3. Si ca ultima resursa daca nu va reusi cu primele doua, va apela la cel mai bun jucator al sau din play-off, sapunaru, auto declarat bataus de cartier, pentru a sparge geamuri, usi si a devasta sediul TAS. O rusine de echipa sateasca care se vrea campioana dar nu bunul simt elementar sa permita tribunalului sa decida. Prea mare ambitia lui Hagi sa castige si el ceva ca antrenor si condamnabila parsivenia lui Burleanu de a atribui un titlu *** cu obsesia disperata a unui nou mandat.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  28 iunie 2017, 18:39

...da...Burloiu s a aliat cu Hagi ...a inceput lumea sa se prinda...

JFM (155 comentarii)  •  28 iunie 2017, 19:06

@Viorele,de unde ai aflat tu ce VOR FACE cele doua foruri de conducere ? Aaaa,este "evident"...Adica prostiile insirate de tine aici si nu numai sunt evidentze ...am inteles.

bobi (4 comentarii)  •  28 iunie 2017, 21:06

Eu nu vad din punct de vedere regulamentar vreo interpretare prin care viitorul sa fie campioana... Nu exista asa ceva...Felicitari pentru faptul ca ati pus punctul pe i... Eu cred ca aceasta sustinere a lui Burleanu se va intoarce impotriva lui in momentul in care vine decizia la tas. :))

Mozzie (44 comentarii)  •  28 iunie 2017, 23:22

Hai ca avem un campionat de toata scarba,ce sa ne mai invartim cu atatea improvizatii, grupe si baraje...Trebuia lasat in forma traditionala cu 14 echipe deci 26 de etape si cam atat...Asta ne e valoarea....Bine ca avem la TV campionatul Angliei,Germaniei si al Spaniei,cui i-ar mai trebui sa piarda vremea la al nostru,o mistocareala ieftina de campionat.

alex (345 comentarii)  •  30 iunie 2017, 21:14

O alta nascocire lipsita de sens care cu siguranta nu ajuta la recapatarea credibilitatii si dezvoltarii pe termen lung a competitiei interne, implicit a fotbalului nostru.

Comentează