Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi. După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează. De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Imperialist american, cădea-ţi-ar salsa-n Ocean!

„După două săptămâni în Rusia, m-am întors în viaţă. N-am fost atacat de huligani fioroşi, n-am fost mâncat de urs. N-am fost otrăvit sau asasinat. Presei engleze să-i fie ruşine pentru propaganda împotriva poporului rus!”. E concluzia unui jurnalist britanic, […]

...

Carnavalul de la Lausanne

Cum se întăresc FCSB şi Viitorul pentru cupele europene? Dând lovituri pe piaţa transferurilor de avocaţi

Permalink to Carnavalul de la Lausanne
vineri, 23 iunie 2017, 10:33

Procesul pentru titlu în Liga 1 nu se va judeca în regim de urgenţă. Decizia FRF de a da „undă verde” Viitorului pentru a merge la TAS s-a dovedit a fi ceea ce părea de la bun început: o ipocrizie inutilă. Între timp, însăşi FRF a ajuns la concluzia că i-ar prii amânarea speţei.

Album de familie la tribunal

Dacă dosarul se judeca repede şi FCSB avea câştig de cauză, echipa lui Becali ar fi avut o urnă mai bună la tragerea la sorţi în Champions League. Dar clubul constănţean s-a opus vitezei. „O mişcare urâtă”, a comentat avocatul spaniol al FCSB. „Un obraznic”, i-a replicat Cristi Bivolaru, directorul general al Viitorului. Şi încă n-au ajuns la Lausanne! Păstrează ce-i mai bun pentru finalul apoteotic al farsei cu avocaţi care a ajuns campionatul României.

Cupele europene, azvârlite printre argumente, reprezintă un capăt de aţă la fel de inflamabil ca oricare altul în răfuiala naş–fin. O ambiţie de moment, nu un obiectiv de cursă lungă. Viitorul vinde sub deviza: „Nimeni nu e netransferabil”. Asta e tot ce se poate vedea din „strategia pentru Champions League”, de care vorbea Hagi. Fostul internaţional n-are un buget de transferuri în vederea accederii în grupe. Conform Digisport.ro, se bazează pe „tinerii de la Academie” şi pe experienţa lor în UEFA Youth League, unde au ajuns până în „optimi”.

Polemică şi Dică

Echipa lui Hagi nu încearcă, deocamdată, să schimbe logica târgului de talente cu logica performanţei. În tabăra cealaltă, deşi Becali se laudă că vrea „pe ruta campioanelor”, tocmai a numit un antrenor de Liga a 3-a. Dică e loial, popular, dar a pus umărul, ca secund, la ratarea play-off-ului UCL şi a grupelor Europa League. Cât despre lot, finanţatorul FCSB a continuat să neguţeze pepite îndărătnice de la Viitorul. Sau perle adolescente de la Botoşani. Sau nestemate care fac ciorba bună. Pe scurt, şi anul ăsta, FCSB atacă grupele Champions League ca pe o excursie.

Europa rămâne un orizont exotic. Viitorul şi FCSB nu se duc la TAS să-şi rezerve un loc în elita continentului. Se duc să se certe. Să se socotească şi în alt decor, şi în alte limbi. Apoi să se pupe şi în alte pieţe decât cea a Independenţei.

FRF, teatrul legalităţii

Pentru ca judecătorii TAS să aibă o fotografie grăitoare a dansurilor tribale din Liga 1, FRF şi LPF merg şi ele la proces. Susţin cauza Viitorului. Merg ca Vasilache şi Mărioara, separat, fiecare cu avocatul şi păpuşarul lui. Merg pe burtă, fără să mai pomenească de eventuala schimbare a ROAF-ului. Ar însemna să-şi recunoască gafa.

Federaţia, observă site-ul fcprogresul.ro, nici nu are calitate de reprezentant legal la TAS. Clasamentul din Liga 1 a fost omologat de un Comitet Executiv care n-a fost validat în instanţă, aşa cum cer legile statului român. E un fleac, dar un fleac care garantează că fotbalul nostru rămâne mediu favorabil pentru procesomanie.

Tragerea la sorţi în cupele elveţiene

După ce se încheie carnavalul românesc de la Lausanne, va urma, probabil, alt concurs de interpretări vocale pe baza ROAF-ului. Şi altul, şi iar altul, câtă vreme autorii rămân liniştiţi, demagogi şi superficiali, la locurile lor. Nimeni din Ligă sau din Federaţie nu şi-a asumat încă vina pentru ruşinea unui regulament copiat prost.

Un verdict care dă dreptate Viitorului nu obligă FRF şi LPF la vreo schimbare. Iată, vor spune juriştii federali, totul era clar, glob de cristal, în alineatele despre departajare! Un verdict care dă dreptate FCSB va aduce unele nuanţe de albastru în peisaj. Federalii ori se apucă şi traduc iar regulamentele altora, dar de data asta corect, nu după ureche şi sărind cuvinte. Ori scapă de griji adăugând următoarea precizare: după disputarea meciurilor, clasamentul final şi participarea în cupele europene se stabilesc, scuzaţi elveţiana, la plesneală.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

mg (87 comentarii)  •  24 iunie 2017, 11:02

..nimic nou sub soare. Nostradamus şi Pythia s-au chivernisit pe seama nerozilor, vorbind la două capete. În zilele noastre buricul pământului, fotbalistic vorbind, s-a mutat la Lausanne. E trist totuşi să constaţi că Alba ca Zăpada seamănă, mai degrabă, cu al o sută unulea dalmaţian..

Carol K (309 comentarii)  •  24 iunie 2017, 12:20

Titlul se castiga pe teren pe regulile anuntate si stiute de toate cluburile din februarie 2017...Nu stai pana in ultima etapa sa vezi ce sanse mai ai dupa care sa incepi sa urli ca apucatul ca noua regula nu e trecuta in ROAF...Ei si ? La fel de legala si legitima e si daca a fost trecuta pe site-ul organizatorului de competitii.Am mai spus,nu ma mai intorc,exemplul Constitutiei este cel mai elocvent.Nu modifici textul acesteia ori de cate ori CCR da o motivatie care se transforma automat in text de Constitutie si de care toate legile ce urmeaza a fi luate tin cont de noile texte adoptate din mers.Chiar si asa,la TAS te duci sa scapi de-o insolventa,sa reduci o penalizare,sa recuperezi niste amarate de puncte in clasament...Amaratii se duc acolo.Tu Becali te duci sa iei Titlul la masa verde...Sigura ca ai dreptul dar e tot ce-i mai lipsea acestui fotbal intern macinat de coruptie si incompetenta,fara rezultate,fara infrastructura, stadioane antice in care-si mai gasesc adapost doar oamenii fara locuinta,o jale.Exact Steaua mai lipsea sa revendice un titlu pe un asazis viciu de transcriere,in rest oamenii aia le auzisera pe toate despre noi.

Alexandru Chis (26 comentarii)  •  24 iunie 2017, 12:35

Poate ca sunteti amabila si imi explicati si mie sensul frazelor: "Europa rămâne un orizont exotic. Viitorul şi FCSB nu se duc la TAS să-şi rezerve un loc în elita continentului. Se duc să se certe. Să se socotească şi în alt decor, şi în alte limbi. Apoi să se pupe şi în alte pieţe decât cea a Independenţei". Nu de alta, dar vreau si eu sa stiu daca atunci cand ati formulat aceasta "zicere" ati cititi ce ati scris mai sus, sau daca, in continuare, ati avut un lapsus de memorie si ati continuat cu alte bazaconii. De ce spun asta? Pentru ca aceasta disputa de la TAS este cea care infirma enormitatile cuprins de frazele pe care le-am extras din materialul publicat de dvs pe blog. Inteleg ca atunci cand se compune cate o "susanea" sa treaca timpul, ca este vara si caldura face feste, se mai soarbe din cate o licoare chihlimbarie sau rosu-roze. Dar, atentie! Cu masura pentru ca apar aceste "fracturi" care "zgarie logica".

Viorel (45 comentarii)  •  24 iunie 2017, 13:30

Încercarea comuna a Viitorului, FRF si LPF de a amâna judecarea cazului la TAS arată, fără echivoc, ca dreptatea este de partea Stelei. Tocmai inițiativa LPF de a trimite informări la cluburi referitor la departajare probează ca in ROAF nu exista aceste precizări. Ca urmare, decizi cu privire la campioana se ia pe baza ROAF si nu a unor scrisori pierdute, trimise de un Agamita Dandanache, de la LPF prin fax! O alta proba este poziția sediilor FRF, Vochin si Burleanu, au zis imediat după ultima etapa, ca după regulamentul in vigoare nu se poate atribui titlul Viitorului. Toate aceste fapte cumulate demonstrează clar ca după ROAF campioana 2016-2017 este Steaua si TAS-ul asa va decide!

JFM (155 comentarii)  •  24 iunie 2017, 14:37

Bla,bla,bla ...Vad ca unii nu digera faptul ca-s niste loseri si asa vor ramane si in acest an cu toata Astra adusa cu disperare.Becali spune ca se pricepe la fotbal dar aduce jucatori sau e disperat sa aduca dar nu reuseste de la ultimele doua campioane Astra si Viitorul.Adica aduce jucatori lansati,antrenati de un Hagi sau Sumudica dupa care iese sa se laude ca el si doar el se pricepe la fotbal...Viitorul e campioana.Punct

Da da da (1 comentarii)  •  24 iunie 2017, 15:34

@Viorel, momentan Steaua nu are cum sa ia niciun titlu, nici pe teren si nici la TAS, din simplul motiv ca inca nu exista. Abia la toamna poate isi incepe drumul catre liga 1. Adunatura aia la care faci tu referire, se numeste fcsb.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  24 iunie 2017, 15:50

...doua echipe blatiste ...urate de romani ...nu ne intereseaza cine castiga...

Bârgaoanu Dragoş (20 comentarii)  •  24 iunie 2017, 16:20

@Alexandru Chis Ne traduci şi nouă ce ai vrut să transmiți?Cu argumente şi un pic mai concis.Dacă nu reuşeşti, ia cu apă rece şi nu mai scrie despre fracturi logice.

Mioriticul (3 comentarii)  •  24 iunie 2017, 16:29

Ciobanul, daca era smeker cum se da, nu platea pe la avocati, judecatorii, ziare, televizoare. Baga milionu binestiut in valiza, rezola si iesea si cu titlul si si mai ieftin.

Mozzie (44 comentarii)  •  24 iunie 2017, 21:39

becali daca se grabea nu trebuia sa accepte ca avocatii lui sa schimbe limba din engleza in franceza sa le dea posibilitatea,pe buna dreptate,celor de la FRF sa ceara amanarea cu inca o saptamana desi puteau sa ceara si cu doua,nu se supara nimeni de la TAS...Asta dovedeste ca el si cu MM vor sa fie smecheri si cand au sabia la jugulara,asta e nivelul lor de Pipera,foarte jos,au satisfactii golanesti,vor sa ocoleasca sa complice chipurile isi pun adversaruil in dificultate.Ei bine uite ca mereu se intoarce impotriva lor :)))) Dupa care vin si acuza vehement ca Hagi tergiverseaza.Pai asa cum pt voi e o afacere asa e si pentru el,v-ati bagat in razboi acum luptati nu va plangeti,Hagi nu face decat sa-si apere un campionat castigat cinstit pe teren sau voi va asteptati ca finnd atat de "smecheri" el o sa se sperie si o sa se dea inapoi ?

Mozzie (44 comentarii)  •  24 iunie 2017, 21:44

Becali daca se grabea cu procesul nu trebuia sa accepte ca avocatii lui sa schimbe limba din engleza in franceza sa le dea posibilitatea,pe buna dreptate,celor de la FRF sa ceara amanarea cu inca o saptamana desi puteau sa ceara si cu doua ca nu se supara nimeni de la TAS,aceste schimbari aduc dupa sine astfel de amanari...Asta dovedeste ca el si cu MM vor sa fie smecheri si cand au sabia la jugulara,asta e nivelul lor de Pipera,foarte jos,au satisfactii golanesti,vor sa ocoleasca regula,sa complice lucrurile chipurile isi pun adversarul in dificultate.Ei bine uite ca mereu prostia asta se intoarce impotriva lor !!! Dupa care vin si acuza vehement ca Hagi tergiverseaza.Pai asa cum pt voi e o afacere asa e si pentru el,v-ati bagat in razboi acum luptati nu va plangeti,Hagi nu face decat sa-si apere un campionat castigat cinstit pe teren sau voi va asteptati ca fiind atat de "smecheri" el o sa se sperie si o sa se dea inapoi sa va dea titlul ?

Alexandru Chis (26 comentarii)  •  25 iunie 2017, 5:45

@ Bargaoanu Dragos, daca "mama natura" nu te-a inzestrat cu ceva materie cenusie de ce imi ceri mie sa te luminez? Intreaba-ti parintii, uita-te in oglinda si apoi incearca sa faci ceva exercitii, daca nu mentale (ca n-ai cui te adresa), cel putin fizice! Imi ceri mie sfatul? Regret, dar pe cei *** nu-i pot ajuta. ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

sundance kid (62 comentarii)  •  25 iunie 2017, 6:22

Din piesa tragi-comica Romania de dupa 22 decembrie 1989 !! In curind se implinesc 3 decenii de la acea data dar inainte de asta la anul sarbatorim virtual 100 de ani de la nasterea Romaniei ! Hei rup !

bobi (4 comentarii)  •  25 iunie 2017, 22:25

Nu e gresit regulamentul :)) . Tot aud acest lucru . E doar gresit cui i s-a dat titlul. Practic Viitorul este campioana , dar teoretic Fcsb trebuia sa fie ... Restul e cancan.

Eugen Qytzu (29 comentarii)  •  25 iunie 2017, 22:35

@ alexandru Chis, sa iti tradc eu din limba romana in limba romana. Nu se duc acolo pentru CEVA , despre care toata lumea stie ca ESTE GRESIT )adica articolul respectiv din ROAF) ,se duc pentru a trece la next level(nivelul urmator) cearta lor care in fata e pentru un articol din ROAF si in spate e pentru ciudateniile si "omeniile" dintre cele 2 cluburi din recent incheiatul Campionat, dupa care nu se vor "pupa" precum eroii lui Caragiale in "Piata Independenti" ci mai incolo ceva, adica la Laussane !!! ACUM ai inteles sau sa iti traduc si traducerea !!!???????

Eugen Qytzu (29 comentarii)  •  25 iunie 2017, 22:36

Erata fireste Lausanne este CORECT !!!

JFM (155 comentarii)  •  26 iunie 2017, 9:06

@bobi..ai dreptate,nu e gresit regulamentul pt ca regulamentul nu inseamna doar ce e tiparit acolo in ROAF ci si ceea ce s-a votat oficial in comitetul executiv si s-a transcris pe site-ul LPF....Un upgrade ! La urmatoarea adunare generala aceasta modificare si altele care vor mai aparea vor fi trecute si publicate in ROAF...Acum e suficient ca au fost votate in Comitetul Executiv al Ligii altfel acesta nu-si mai avea rostul daca pt fiecare virgula la regulament convocau adunarea generala si republicarea ROAF....

bobi (4 comentarii)  •  26 iunie 2017, 17:29

O aberatie mai mare decat ceea ce a spus JFM nu am auzit niciodata :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))). Deci la noi conteaza ce va fi scris in viitor in regulament nu prezentul =)))) . Prietene nu exista regulament fara sa treaca printr-o adunare generala , e egal cu 0 ...Dar antipatia asta fata de becali sau steaua te face sa nu folosesti un rationament de bun simt !

Comentează

Redacția GSP și echipa de investigații te invită să sprijini jurnalismul apăsând butonul DA!

Publicitatea pe net este vitală ca să putem produce în continuare investigațiile, știrile și faptele pe care le regăsești zilnic aici. Așa că avem nevoie de acceptul tău ca să-ți oferim, în continuare, jurnalism independent, în timp real și verificat.

Redacția GSP și partenerii noștri utilizează tehnologii precum cookies, profilare și prelucrare automata a datelor, pentru a personaliza către tine articolele și reclamele. Prin acceptarea cookie-urilor, ne ajuți să utilizam această tehnologie pe site și să ne finanțăm ziariștii. Ai posibilitatea să iei oricând altă decizie, printr-o simplă revenire pe site. Pentru detalii, te rugăm să citești Documentul de informare a utilizatorilor despre prezenta cookie-urilor pe site și Termenii de utilizare.

Da, sunt de acord