Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cine-a pus kilometru’-n drum

E timpul să avem o atitudine mai deschisă, mai dezinhibată faţă de adevăratele noastre valori. Mai ales că se împlinesc o sută de ani de când cei care ridică digul şi cei care ciocnesc un păhărel în cinstea viiturii s-au […]

...

Maşina de topit bani

„Mulţumim celor 100 de sportivi din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bucureşti care au sprijinit Primăria Capitalei în acţiunile de deszăpezire”, aşa suna mesajul postat pe Facebook, pe 1 martie, de PMB. În pozele ataşate, se văd mânuind lopeţile atât seniori […]

...

Vino, mamă, să mă vezi cum înjur în haine verzi!

Telegramă vorbită de la Ministerul Apărării: „M..e Rapid!”. Aşa a înţeles senegalezul Abdou Camara, noul recrut al CSA Steaua, că trebuie „promovată imaginea instituţiei militare în societatea civilă”. Prea mult „Pe aici nu se trece!” strică. Era şi timpul pentru […]

...

Mania pilafului şi sceneta civilizaţiei

Dacă aşa reacţionează Dan Petrescu după un meci câştigat cu 2-1, n-ai vrea să fii pe teren sau pe marginea terenului la o înfrângere. La partida de pe teren propriu cu Iaşiul, antrenorul CFR-ului a fost eliminat pentru că l-a […]

...

Fluturaşii graşi ai fotbalului

„Avem bani doar de o chifteluţă”, a rezumat Flavius Stoican situaţia de la CSMS Iaşi. Banii de chiflă s-au dus pe restanţe la Fisc. La îndemnul Primăriei, care nu are voie, prin lege, să finanţeze un club cu datorii la […]

...

NU ABUZ | De veghe în câmpul de fasole

Cursurile s-au încheiat, meciul dintre conştiinţă şi sistem nu ia vacanţă la Şcoala Specială Nr. 4 din Bucureşti

Permalink to NU ABUZ | De veghe în câmpul de fasole
sâmbătă, 17 iunie 2017, 12:09

Câte un cuvânt dacă am dărui fiecare, s-ar strânge oare de-ajuns pentru copiii de la Şcoala Specială nr. 4 din Bucureşti? Ei nu pot să le povestească părinţilor, trântind ghiozdanul sub cuier, ce-au făcut la ore. Ce se întâmplă între cei patru pereţi ai sălii de clasă. Chit că părinţii mai degrabă nu vor să afle.

Aşa că singurele mărturii vin de la adulţi. Unii spun că elevii sunt bătuţi zilnic, alţii – că elevii merită bătuţi “ca la fasole”. Mărturiile astea au ajuns obiect al unei anchete penale.

Oricum, toate cuvintele din lume sunt prea puţine pentru a descrie ce trăiesc aceşti copii. Ei singuri nu pot spune. Cuvintele lor stau, ca borcanele cu dulceaţă, pe un raft care cere aptitudini de căţărător.

Paznicul rebel şi directorul repetent

Până la urmă, cineva a vorbit. Şi să vedeţi ce-a păţit. Paznicul şcolii a sesizat Inspectoratul Şcolar Bucureşti. La fel, soţia lui, infirmiera şcolii. Inspectoratul a trimis cererile spre analiză înapoi la Şcoala Nr. 4. Aşa-s procedurile. Nicio reacţie. Paznicul a înregistrat un profesor povestind cum îi bate pe elevi, “batem toţi la ei”. Toţi profesorii.

A dat înregistrarea unui ONG, Centrul European pentru Drepturile Copilului, iar ONG-ul a făcut-o publică şi a alertat autorităţile. A publicat şi imagini, în care se vedeau copiii scoşi la plimbare, legaţi de mâini cu o sfoară. “Nu vi se pare o problemă, dubios că e vorba de la început de aceleaşi persoane care fac acuzaţii?”, a declarat directoarea şcolii, Polina Hristu, conform Digi24.

În octombrie anul trecut, Polina Hristu a picat concursul pentru directorii de şcoli. N-a trecut testul de “aptitudini cognitive şi competenţe manageriale”. Dar Ministerul Educaţiei a decis să-i păstreze în funcţii şi pe respinşi, până la un nou concurs, sub pretextul unui vid de putere în şcoli. Rămânea fasolea pe câmp.

Suspecţii se judecă între ei

Abia după ce Secţia 26 Poliţie a deschis o anchetă, Inspectoratul Şcolar Bucureşti a luat măsuri. De data asta, a trimis investigatori la faţa locului, care “au audiat 40 de persoane”. Apoi a redactat un raport, pe care l-a trimis unde credeţi? La Şcoala Nr. 4. “Şcoala are obligaţia să desemneze o comisie de cercetare disciplinară”, a declarat inspectorul Maria Manea. Numai şcoala, care este angajatorul, susţine reprezentantul ISMB, poate lua “măsuri adminstrative”.

Comisia de cercetare disciplinară e alcătuită din profesorii “batem toţi la ei”. Spălatul rufelor în cancelarie e procedura valabilă şi pentru celelalte şcoli, nu doar pentru cele speciale. Judecarea reclamaţiilor de abuz e lăsată pe mâna suspecţilor de abuz. La cel mai mic semn de alarmă, sistemul ridică podurile. Imposibil de zdruncinat baricada complicităţilor.

Prin urmare,  singurul chemat la judecată de Comisia Disciplinară de la Şcoala Nr. 4 a fost paznicul şcolii. E acuzat că a prejudicat imaginea şcolii, precizează inspectorul Manea. Dacă a observat nereguli, “era obligat să le semnaleze angajatorului”. Profesorul care apare în înregistrare n-a putut fi audiat, deoarece s-a internat între timp într-un spital psihiatric.

Sindicatul sforilor

Preocuparea pentru “imaginea şcolii” e ca un refren al acestui caz. A exprimat-o şi profesorul înregistrat, condamnând faptul că “un om se poate folosi de ieşirea altui om, într-o situaţie mai ciudată, pentru a face rău şcolii”. A exprimat-o şi liderul de sindicat Marius Nistor, “haideţi să nu blamăm un întreg colectiv”. Mai ales un colectiv atât de experimentat, cum reiese din înregistrare: “Cu ai mei fac circ, cu uşile închise şi fiecare profesor face circ cu ei pentru că altfel, ştii cum sunt ăştia? Ca animalele alea…”.

Ignorând partea cu violenţă din acuzaţii, sindicalistul s-a concentrat pe teoria sforii. Una originală, a lui, că de aia îi plăteşte sindicatul drepturi de autor. Nistor a susţinut că funia cu care sunt legaţi copiii la plimbare e “un dispozitiv”. „Nu e o formă de tortură”, e “un procedeu deprins de la colegii din Slovenia”. Taman de-acolo.

Da, procedeul există, dar se utilizează un cordon elastic, prevăzut cu mânere de burete. Diferenţa dintre funie şi “dispozitivul” care se vinde pe Amazon e cea dintre salariul unui profesor şi averea unui lider de sindicat din învăţământ.

După ce s-a deschis dosar penal in rem, şeful Federaţiei Spiru Haret şi-a diluat vehemenţa. Dacă se dovedeşte că profesorul chiar a bătut copii, mai bine ar demisiona, decât “să arunce o umbră” asupra şcolii. Adulţii ştiu o mulţime de vorbe, ştiu şi la ce folosesc.

Dezbină şi stăpâneşte, aşa se lucrează cu ei”, “Dacă-i laşi să se unească, te fac ţăndări”, curge înregistrarea. Gândiţi-vă, atâtea instituţii, Protecţia Copilului, MEN, ISMB, Avocatul Poporului, cu imaginea sărind în cioburi, toate pupăturile din oglindă sfărâmate! Ce coşmar!

Şcoala ruptă din iad

De aceea, “toţi batem la ei ca la fasole”, “dă-i dracu’”. Şi cum numim infernul ăsta din care nu ieşi agăţându-te de cuvinte? Suferinţă? Nu. Şcoală. Întrebaţi despre situaţia lor, elevii cu dizabilităţi probabil nici nu s-ar plânge. Dacă zi după zi eşti tratat “ca animalele” şi nimeni nu se pune o clipă în pielea ta de om, consideri că aşa e normal.

Nu-i înjuri, îi cafteşti”, dar “să nu foloseşti forţă mai mare decât e necesar”, zice înregistrarea. “I-am lăsat pe elevii mei să mă înveţe să fiu profesor”, zice pe blogul personal inspectorul Maria Manea. “Te invit să mi te aşezi în suflet. Nu te speria de gălăgie! E a miilor de copii pe care i-am îmbrătişat cu mâinile, cu privirea, cu inima!”, Uneori, mai zboară câte un dinte, dar părintele retractează. Şi-aşa era cariat. Aşa părinţi, aşa educaţie.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (206 comentarii)  •  17 iunie 2017, 14:52

...da ...scolile din Ro sunt rupte din iad ...

Freddy RE (1 comentarii)  •  17 iunie 2017, 18:41

Trist...

naica (72 comentarii)  •  17 iunie 2017, 20:16

Este incredibil ! In fiecare zi afli cat de jos a ajuns mare parte din societatea romaneasca ! Esti pana la urma nevoit sa dai dreptate, lumii care apreciaza romanica asa cum o face de ani buni. Nu exista colt de tara ori ramuri-subramuri si crengute de activitate, in care sa nu se produca cele mai neauzite grozavii. Doamne, ajuta poporul roman, care mai are putin si intra in moarte clinica !

bubucul (74 comentarii)  •  17 iunie 2017, 23:59

Din păcate este o situație reală și sunt foarte multe asemenea! Am impresia că am ajuns la fundul prăpastiei! Chiar nu știu ce se mai poate face să se rezolve aceste situații!

Carol K (264 comentarii)  •  18 iunie 2017, 1:29

Ce rost ar mai avea sa bata profesorul un elev cand exista colegi mai nou si colege care impart "dreptatea" cat pot de bine cu pumnii,coatele si genunchii ca asa se vede la TV... Solutia e simpla,pui tu Inspectorat camere video peste tot si angajezi o firma care cu asta sa se ocupe,monitorizare totala....Adica banul public are voie sa mearga si in astfel de directii nu doar in paranghelii stradale si salarii exorbitante catre vedetele de la CSM...Mi-a placut in interviul lui Tiriac cum povestea din copilaria-i chinuita de la Brasov episoadele cand o incasa de la mama sa "de mai multe ori pe zi" iar ultima corectie,cea de seara era cu dedicatie,de control... "pentru ce prostii urma sa comita a doua zi si dansa nu stia dar el precis da" ! :))))) Superb !

Maria Andrieş (1342 comentarii)  •  18 iunie 2017, 10:47

cuvantul „monitorizare” e aproape o injuratura pentru institutiile publice

Grigs (21 comentarii)  •  18 iunie 2017, 8:48

Groaznic ! Daca recunoastem asta putem porni la drum...dar ce ne facem cu complicitatile de tot felul...Chiar si la sindicat ! Dupa"revolutie"in statutele sindicatelor scria"liderul poate avea CEL MULT DOUA MANDATE"...nu cred ca mai exista aceasta prevedere in vre-un statut...Dar exista o alta prevedere legala prin care nu poti acuza(cu exceptia unor fapte penale)un lider sindical,inclusiv doi ani dupa ce nu mai este in functie ! Privim in jur,vedem ca suntem bolnavi la propriu,nu numai la figurat si ne resemnam...cei mai multi !

Maria Andrieş (1342 comentarii)  •  18 iunie 2017, 10:51

pe o scara de la Jimmy Hoffa la Lech Walesa, liderii de sindicat din invatamant nu iau nota de trecere, in opinia mea. Cot la cot cu politicienii, Marius Nistor cerea, prin 2012, desfiintarea ANI, DNA si CNSAS, dupa ce incepuse sa fie controlat la avere

An O’nym (12 comentarii)  •  18 iunie 2017, 10:58

Felicitari, Maria Andries! Creier si condei, respectele mele!

alex (334 comentarii)  •  18 iunie 2017, 19:59

Poare ca nimeni nu putea spune lucrurilor pe nume mai bine decat un jurnalist desavarsit, Maria Andries! Mereu corect informati este zguduitor sa aflam asemenea detalii din diferite institutii de invatamant ale tarii si cat de jos a constiinta unor dascali reprezentanti ai acestor obiective. Evident ca acum se asteapta masuri drastice de corectare a unor astfel de fapte, dar ce te faci cand un Inspectorat Scolar respectabil ridica neputincios din umeri a incompetenta, iar marea problema a liderilor sindicatelor din invatamant este coruptia, la fel ca a oricarui politician care se respecta.

17 Nentori Tontolana – fost Tirana (366 comentarii)  •  18 iunie 2017, 21:28

Vino Doamne sa vezi ce-a mai ramas din noi ... Saraca de tine. Cum de mai poti sa te lupti cu toti crestinii ? Maria, ar trebui sa faci un film, un serial, ceva intre documentarul "primarii nostri" si "senor avila", dar fara gloante. Aici nu e nevoie, grija de om ajunge. vezi sa nu iasa comedie.