Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Naţionala” cu picioare scurte

1-3 cu Polonia era un moment potrivit pentru ca "tricolorii", selecţionerul, federalii să înceapă să spună adevărul, nu poezia

Permalink to „Naţionala” cu picioare scurte
luni, 12 iunie 2017, 11:34

„Naţionala” României, versiunea Varşovia, e o dovadă ambulantă că fotbalul poate fi păcălit şi în grup, nu doar individual. Chiar în grupuri mari, dacă-i socotim pe excursioniştii la urnele FRF.

Ai noştri, ca brânza
Fotbalul de azi e lesne de tras pe sfoară. S-a globalizat, are nevoie de picioare de lucru în cantităţi industriale. Nu mai selectează, colectează. Aşa se explică de ce „tricolorii” care au intrat pe teren cu Polonia nu-s şomeri. Lucrează cu ora, cu minutul, pe meridianele fenomenului.

„Trebuia să venim să jucăm fotbal”, a recunoscut debutantul Benzar, după înfrângerea cu 1-3. „Citeam un articol de acum zece ani, când o victorie cu 1-0 cu Polonia era un dezastru. Acum am ajuns aici”, a spus fundaşul, la TV Dolce Sport. Cum am ajuns? Perseverând în minciună, falsuri şi trucaje. Boala fotbalului nostru e una morală.

Toată lumea păcăleşte pe toată lumea, toată lumea „lucrează” pe toată lumea, în timp ce simulează meseria. „N-am fost curajoşi”, a comentat Săpunaru. N-au fost. Altfel, s-ar fi întrebat ce caută ei în echipamentul ăla? Ce caută în sportul ăsta? Şi ar fi dat un răspuns sincer: bani mulţi câştigaţi repede. Ăsta e curaj. Nu să ataci în numele iluziei optice.

Cariera „tricolorilor” de azi, dacă se poate numi aşa, e un şir de învârteli ale impresarilor şi de revelaţii după meci. Dacă erau oneşti, alegeau o profesie la care se pricep, care i-ar fi scutit şi de teatru, şi de huiduielile din sală. Au ales scurtătura şi scuza îndrăzneaţă. Chipciu a dat vina pe selecţioner: „Ne-am apărat cu 100 de inşi”. Probabil tot Daum e de vină că „100 de inşi” au contat cât un zid de brânză când se plimbau polonezii prin zonă.

Daum, un scouter neînţeles
Nu-i poţi reproşa lui Daum tactica. Sau materialul clientului. Sau că a acceptat postul. Cine ar refuza să fie plătit cu sute de mii de euro doar ca să afişeze un aer preocupat? Totuşi, la „naţională”, urgenţa nu era un teoretician care să epuizeze, în paralel cu şansele de calificare, şi combinările de „n” jucători români luaţi câte 11. Era şi este nevoie de un constructor de echipe, de un arhitect de generaţii.

De la instalare, Daum a jucat Pokemon Go, sub pretextul scoutingului. Şi s-a lamentat că-i neînţeles, inclusiv de fotbalişti, inclusiv după meciul cu Polonia. Cu ani în urmă, reputaţia de original până la extravaganţă şi palmaresul din Bundesliga l-au adus până în pragul Mannschaft. Apoi a fost prins nu atât cu cocaina, cât cu minciuna. La nemţi, caracterul e probă eliminatorie. Or avea ei motivele lor.

Partidul Casa Fotbalului
În culisele fotbalului nostru, desfăşurate prin stenograme, moralitatea trece drept handicap. „Potenţialul de coardă”, vorba fostului şef al LPF, rămâne atuul suprem. Regimul de farse şi muniţii verbale de la FRF nu face decât să ducă mai departe demonstraţia începută de Mircea Sandu. Şi anume, că o organizaţie de tip „cooperativă” se poate dispensa, fără pagubă şi regrete, de fotbal.

FRF pretinde că e federaţie sportivă, dar funcţionează ca un sediu de partid, în care se negustoresc uleiul, mălaiul şi privilegiile. Avem un fotbal prea sărac, în toate privinţele, pentru a nu fi condus de oameni cinstiţi. De oameni dispuşi să muncească pentru fotbal, nu invers.

Acum, singurul aspect care strânge vizibil şi audibil rândurile federalilor e lupta pentru putere. Renaşterea „naţionalei” n-are decât să aştepte în linişte. Răzvan Burleanu se concentrează. Vrea să arate că şi cultul personalităţii poate fi păcălit.

Concurenţa, care stă în joc de glezne şi vocalize pe margine, flutură drept ascendent moral „legătura cu fotbalul” românesc. Cu mediul ăsta pestriţ la principii, care cultivă camuflajul în locul răspunderii şi în care se adaptează cei ce jură că nu toarnă, nu că nu fură.

Fără piedica decenţei, parada promisiunilor şi acuzaţiilor la scenă deschisă poate continua la nesfârşit. Fotbalul, nu.

Comentarii (20)Adaugă comentariu

naica (74 comentarii)  •  12 iunie 2017, 12:42

Problema conducatorilor din fotbal este si problema societatii romanesti. Toata lumea poate constata cu usurinta ca in romanica, peste 90% dintre cei pusi (alesi) sa ne conduca, nu fac decat sa-si traga spuza pe turta lor, sa profite la maximum de functie. In Romania e o utopie lupta celor numiti sau alesi in functii de conducere pentru progresul tarii si binele natiei. Se impune un adevarat RESET !

Vali (10 comentarii)  •  12 iunie 2017, 12:42

"Era şi este nevoie de un constructor de echipe, de un arhitect de generaţii". Iarasi construim si reconstruim echipa nationala ?! Pana termina "lucrarea" constructorul/arhitectul, "imbatranesc" jucatorii si trebuie facuta schimbarea generatiilor ! La echipa nationala este nevoie de un selectioner . Echipele de club "se construiesc", acolo este nevoie de arhitrecti de generatii .

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 iunie 2017, 17:04

singurul care a incercat sa reconstruiasca „nationala” din temelii a fost Boloni, atat cat a stat. ceilalti selectioneri n-au facut decat sa schimbe vopseaua

vasglo (91 comentarii)  •  12 iunie 2017, 12:45

"Apoi a fost prins nu atât cu cocaina, cât cu minciuna. La nemţi, caracterul e probă eliminatorie. Or avea ei motivele lor." Ahhh.., asta doare rau! Sa fie, oare, vreo explicatie in faptul ca neamtul vine din "Estul Democrat"?!..-:) Bravo, Maria!

Gabi (13 comentarii)  •  12 iunie 2017, 12:54

In fotbalul romanesc, totul e ...istorie ! Care se repeta...Ca si predecesorul (M.Sandu) actualul presedinte (Burleanu) va incerca sa il "tina" pe Daum cat mai mult cu putinta pe scaun in ciuda rezultatelor DEZASTRUOASE ale acestuia din urma...Si ii va fixa un nou obiectiv...CE din 2020 ! Cu mult tupeu ! Asa cum are si "neamtul" care calca apasat pe urmele altor antrenori romani care nu si-au dat demisia decat dupa ce au fost despagubiti cu banii din contract...Deci DAUM = PITURCA (si) la acest capitol...Rusinos ! D-le Daum, sa sti c a sunt dintre zecile de mii de romani care, daca te-ar intalni pe strada, te-as ruga sa pleci, nu sa ramai !!! URGENT !

Carol K (309 comentarii)  •  12 iunie 2017, 13:29

De doua zile toata lumea scrie despre nationala de fotbal...Asta nu inteleg,merita ei atata atentie ? Parca mai mult sunt pusi azi in editoriale,titluri de prima pagina, fotografii cat pagina sus pe centru sa nu aiba senzatia ca cineva le-a intors spatele....Ei bine uite ca eu le-am intors spatele nici nu m-am uitat la meci nici la reluari,n-am citit nici un articol despre ei poate am si altceva de facut decat sa-mi pierd vremea cu niste loseri expirati,plictisiti,resemnati etc Poate ca alte lucruri chiar merita sa fie citite,vazute,comentate...Ma mir ca inca mai exista persoane interesate de nationala de fotbal patronata de niste diletanti cu D mare...Mai mult de atat nu pot sa scriu despre ei,sa fie sanatosi,sa produca bani la echipele lor de club dar cand vin la nationala sa nu aiba pretentia sa ma(ne) intereseze soarta lor...Ei sunt niste impiedicati rataciti prin niste turnee de calificare.Atat.

Liviu (3 comentarii)  •  12 iunie 2017, 13:34

Dupa meciul cu Andora - Ungaria, unde vecinii s-au facut de rasul lumii, spectatorii prezenti la meci i-au dezbracat (la propriu) de tricouri spunandu-le ca nu le merita. Acestia (fotbalistii sic) s-au conformat iar comentariile nu si-au mai avut rostul. Bineinteles ca si la ei, ca la noi, ultimele fraze ale comentatorului au fost ca lumea nu se sfarseste cu acest esec bla, bla ,bla dar spectatorii NU si NU, JOS ...TEXTILA. Pe cand si la NOI ?? Ai nostri vin spasiti la tv dupa meci si ne explica ba ca nu i-a venit mingea pe dreptu, ba ca trecea un avion pe deasupra si la ...sturbat... ba ca, ba ca si nimic. Ei pleaca spre locurile de pe bancile de rezerve unde i-au cazat samsa ... aaa impresarii, iar noi ne batem copiii, ne certam cu nevestele si .. daca avem ne bem banii. Ei nimic, huzuresc in continuare pe bani multi ca doar viata de fotbalist e scurta iar de muncit dupa nu poate fi vorba. Cat despre tactica... la noi... CEL MAI BUN ATAC E APARAREA. Ce daca n-am dat gol de n"spe meciuri, pe cine intereseaza, am facut daca n-am pierdut meci nul iar asta intra in rezultatele multumitoare. Ah, ce dor mi-e de meciurile pierdute la limita dupa ce am "rupt cu dintii " din adversar. Cineva trebuie sa le spuna acestor EPIGONI - FOTBALUL nu e un vals vienez pentru ca si ala poate fi un *** de lupta cantat de un MAESTRU.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fane (104 comentarii)  •  12 iunie 2017, 14:10

Tot e bine ca ati strecurat printre randuri si faptul ca nu avem fotbalisti,ba scuze , avem niste loaze,vorba lui Piersic,ce se stramba la un salariu nejustificat de 5000 de euro. Ca fotbalul nu are nici o legatura cu jucatorii nostri,e clar,dar la fel este ca si"scriitorii de sport" ii umfla,de parca ar fi beneficiarii unor procente din banii lor nemeritati. Ce urmeaza? Falimentul.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 iunie 2017, 17:01

„loaze” e vorba lui Marius Chicos Rostogan. ce-i drept, nimeni n-o spune ca Piersic

Belisarius (1 comentarii)  •  12 iunie 2017, 14:48

dixit!

di livio (22 comentarii)  •  12 iunie 2017, 17:26

Daum nu-i antrenor si aia cu tricourile galbene pe ei nu-s fotbalisti, is o adunatura de pacalici. E perfect adevarat. Si meciuri trucate si impresari nocivi. Da, da ce facem mai departe? Mister total. Toata lumea critica pe toata lumea si nimeni nu stie ce s-ar putea face ca sa fim iar la un turneu final, chiar si in grupa cu Albania. Ca nu ne temem

Dan (50 comentarii)  •  12 iunie 2017, 17:28

Cel mai nasol cu nationala asta e ca nu mai produce nici o emotie , nici un fior , nimic . E ca o mancare de regim . Desi ingrediente ar mai fi . Echipa de bucatari insa pare lipsita de pricepere . Astepti un piure din cartofi , cu lapte si unt si putina sare si ai parte de o fiertura de fulgi de cartofi cu apa . Mancare de restaurant de doua stele de prin sudul litoralului . Antrenorul german e si el om . A venit la borcanul cu miere , acum ce pretentii sa ai ? Ideea e , cine l-a adus ? Si cine il va pastra in functie ? Ok , il lasi pana la final de contract . Da' dupa ... du-te tata si incurca-i pe altii . Ca avem daca vrem ... Lucescu , Boloni , Andone ... zic din astia copti . Se mai gasesc si dintre lupii tineri . Totul e sa lasi zambetul ala fals si discursul de plenara si sa faci ceea ce trebuie sa faca un conducator de federatie .

viorel (45 comentarii)  •  12 iunie 2017, 18:34

Corect! Asa este fotbalul nostru a devenit o minciuna sulfuroasa si dovada este scandalul ultimului titlu. Viitorul inca nu l-a castigat si Steaua nu l-a pierdut. Decizia o va da TAS-ul, acolo unde cooperativa stransa in jurul regelui profitor nu mai are cum sa intervina. Hagi pozeaza in nevinovat si in omul care a muncit numai pe gazon, dar chiar daca el nu a fost implicat direct in aranjamente, a primit cu mare bucurie cadourile oferite de cooperativa anti-Steaua (Astra, Craiova, CFR si arbitrii prieteni), ori asta nu poate fi asimilata cu fair-play-ul si onorabilitatea. Cand iei ceva care nu este al tau si il bagi in buzunar cu siguranta nu esti corect, chiar daca nu ai furat! Tas-ul va face dreptate, poate. Revenind la nationala cum sa te astepti ca Sapunaru sa-l marcheze pe Lewa cand el saracu nu stia cum sa o bage in propria poarta mai repede in jocurile cu Viitorul. Automatismul si obisnuinta joaca feste!

Liviu (3 comentarii)  •  12 iunie 2017, 18:47

Daca tot v-ati luat dreptul - de la cine ? - de a "modera" textul desi n-am folosit cuvinte de ne regasit in DEX macar faceti-l inteles Asa prezentat, pe alocuri o sa creada cititorii ca sant un agramat si zau, NU SANT.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  12 iunie 2017, 19:29

...articol bun cu o singura exceptie ...fatuca n oastra il critica pew cel mai mare antrenor din Ro ...ii spune ca e un nimeni care mimeaza munca ...afisiind un aer preocupat care de fapt e fals ...sau ca e un teoretician neinteles ...sau ca joaca Pokemon...chiar asa de calificata este ?...putina decenta nu strica ... In rest nimic de spus ...e asa cum ne zice jurnalista ...jucatori nepriceputi ...fdederali negustori ...LPf isti corupti ...

Mercedes (1 comentarii)  •  12 iunie 2017, 19:40

Cu Albania , a fost un examen , de povestit copiilor albanezi . Irdanescu vorbea de bine , atunci cand mie imi era rusine . Stiam de atunci ce joaca Polonia , nu putem sa ne mintim , iar intre timp noi nu mai stim fotbal , jucatori multi care nu merita la nationala , pentru ca nici o alta nationala nu simte lipsa unor astfel de jucatori , iar noi ii mai si convocam , pe cei fara viitor si cei care sunt cei mai slabi din Romania si strainatate . Halep este sfanta Halep ., care nu stie sa scoata doua cuvinte ! Romanul si sportul .

i.bobaru, (8 comentarii)  •  12 iunie 2017, 22:18

Intr-adevar Boloni a incercat si eram pe un drum normal,doar ca Nasu',Corleone' si ETC aveau alte planuri asa ca ,dupa un meci amical,absolut superb cu Italia[am pierdut dar am JUCAT de o maniera entuziasmanta]..... Deci,despre ce vorbim!!!Romanica,o tara superba,pacat ca-i locuita.....

alex (345 comentarii)  •  12 iunie 2017, 23:37

Este o analiza lucida, taioasa si intransigenta si o palma dura pe care o primeste intreg staff-ul federal odata cu publicarea acestui articol in paginile presei sportive care ar trebui sa clatine definitiv din asa-zisa onoare si prestigiu a unor conducatori expirati ce si-au aratat limitele potentialului lor.

Mircea (7 comentarii)  •  13 iunie 2017, 0:55

Daca o data v-am "contrat", acum nu pot de cat sa-mi scot palaria. Am trait si epoca romantica a fotbalului, am trait si perioada in care, desi nu eram cei mai buni, vroiam, si eram undeva acolo, daca pierdeam, pierdeam cu onoare (Brazilia - Romania 3-2!!). Acum mi-e sila de ce se intampla in fotbalul nostru. pestele de la cap se impute. Ca sa scapam si sa revenim unde am fost, peste 20 ani, va trebui sa demolam tot ce este in prezent si sa o luam din nou de la zero. Altfel, nu voi mai apuca sa ma bucur la victorii, de jocul nationalei, sau chiar si la infrangeri, plecand multumit si spunandu-mi : am jucat fotbal, mai mult nu s-a putut!

otulbu (15 comentarii)  •  13 iunie 2017, 10:49

O sa ma injure multi dar parerea mea este ca din toata federatia noastra Daum este cel mai putin vinovat. Injuratorii sa revada golul 2 al lui Lewandowski unde Chiriches si Sapunaru, fala apararii noastre, au fost facuti instant copii de mingi. Alegi daca ai de unde alege, daca nu te joci mereu de-a permutarile. Si corul de ,,buni Romani,, care a izbucnit la unison doar acum la spartul targului imi aduce aminte de o vorba : ,,presa nu se mai cumpara, doar presarii-s mereu cumparati,,

Comentează