Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Campania unui greier mic

Dacă procurorii DNA vor să se amuze, e suficient să bată la uşa Casei Fotbalului, să ceară nişte zahăr. După ce le va fi pus la dispoziţie tot zahărul din sediu, chiar şi cel sub formă de glucoză, fructoză, zaharoză […]

...

Cine-a pus kilometru’-n drum

E timpul să avem o atitudine mai deschisă, mai dezinhibată faţă de adevăratele noastre valori. Mai ales că se împlinesc o sută de ani de când cei care ridică digul şi cei care ciocnesc un păhărel în cinstea viiturii s-au […]

...

Maşina de topit bani

„Mulţumim celor 100 de sportivi din cadrul Clubului Sportiv Municipal Bucureşti care au sprijinit Primăria Capitalei în acţiunile de deszăpezire”, aşa suna mesajul postat pe Facebook, pe 1 martie, de PMB. În pozele ataşate, se văd mânuind lopeţile atât seniori […]

...

Vino, mamă, să mă vezi cum înjur în haine verzi!

Telegramă vorbită de la Ministerul Apărării: „M..e Rapid!”. Aşa a înţeles senegalezul Abdou Camara, noul recrut al CSA Steaua, că trebuie „promovată imaginea instituţiei militare în societatea civilă”. Prea mult „Pe aici nu se trece!” strică. Era şi timpul pentru […]

...

Mania pilafului şi sceneta civilizaţiei

Dacă aşa reacţionează Dan Petrescu după un meci câştigat cu 2-1, n-ai vrea să fii pe teren sau pe marginea terenului la o înfrângere. La partida de pe teren propriu cu Iaşiul, antrenorul CFR-ului a fost eliminat pentru că l-a […]

...

Daum şi numerele psihologice

Începe să se vadă mâna lui Daum la „naţională”. Dispar numerele întregi de pe tricouri. În locul lui 10, apare numărul 9,99

Permalink to Daum şi numerele psihologice
joi, 8 iunie 2017, 10:43

„Poate ar trebui să renunțăm la numărul 10”, a filosofat selecţionerul Daum, în conferinţă de presă. Iată o urgenţă a „tricolorilor” care ne scăpase din vedere. Îi lăsam să se arunce aşa, în meciul cu Polonia, complet nevinovaţi, cu numerele nefaste pe spate. De aceea li se şi spune antrenorilor „tehnicieni”, au grija detaliilor tehnice.

Daum a explicat că, datorită sau, ar spune colegii lui din FRF, din cauza lui Hagi, numărul 10 a devenit o povară pentru epigoni. „O mare presiune”, „indiferent ce jucător îl va purta, va fi un dezavantaj pentru el”, a spus selecţionerul. Era de bănuit că Hagi cam încurcă, precum ariciul în vizită la şarpe, dar în prezent, ca manager al Viitorului. Nu şi prin ce-a făcut în trecut. Bine că ne-a luminat Daum! De aceea li se şi spune antrenorilor „mister”. Ne dezvăluie partea nevăzută a fenomenului.

Pune presiune pe români
Toată cariera lui Hagi, carevasăzică, nu e decât o piatră de moară legată de piciorul fotbaliştilor români. Mai şutează de la 30 de metri dacă mai poţi! „Hagi a fost un fotbalist de clasă mondială”, precizează Daum, comparându-l cu Beckenbauer şi Cruyff, alţi „jucători unici”.

În alte părţi, ca Germania sau Olanda, jucătorii n-au motive să se simtă presaţi. „Noi în Germania nu legăm valoarea unui fotbalist de numărul tricoului pe care l-a purtat”. Ca să vezi, raţiune pură! Şi termeni de comparaţie rezonabili. Aşadar, nemţii asociază numerele de pe tricouri cu simfoniile lui Beethoven. Ei, iată, aşa ar trebui să funcţioneze şi rotiţele suporterilor României! Nu să alunece una, două pe şinele nostalgiei. Nu ne-am fi dat seama unde greşim dacă nu ne atrăgea atenţia Daum. De aceea se şi numesc antrenorii echipelor naţionale „selecţioneri”, găsesc vinovaţii în mod selectiv.
Creier curat, fotbal fericit
Aşa au procedat şi predecesorii lui Daum pe banca „tricolorilor”. Aproape fără excepţie, au depus muncă de educare în masă. Toţi predicau euforia necondiţionată când vine vorba de echipă.  Acum, că se apropie meciul din Polonia, Daum vine prompt cu indicaţia preţioasă: „Nu trebuie să supraevaluăm numărul 10!”. Umbra lui Hagi turteşte moralul echipei. Suporterii trebuie să-şi ţină creierul în frâu.
Altfel, Daum va fi nevoit să ia măsuri.

„Poate chiar ar trebui să vorbesc cu jucătorii, să renunţăm la tricoul cu numărul 10”. Evident, nu va fi suficient. Oamenii îşi vor aminti, meci de meci, de ce lipseşte numărul 10 şi se vor gândi la Hagi. Iar jucătorii vor simţi în continuare jugul aşteptărilor tribunei.

De aceea, se va proceda la extragerea lui Hagi din mintea publicului. Aşa ar fi cu toţii mai fericiţi: „tricolorii”, că nu-i mai apasă vreo paralelă inegală, spectatorii – că echipa joacă mai bine ca niciodată şi se califică la fel ca-ntotdeauna.

Unde aritmetică nu e, calificare nu  e
Reconstrucţia „naţionalei”, odată pornită, va fi greu de stăvilit. Treptat, vor fi retrase toate numerele întregi de pe tricouri şi înlocuite cu fracţii sau preţuri psihologice, să scoată şi FRF un ban, să aibă ce manipula în teritoriu. Apoi va fi retras echipamentul cu totul, pentru ca publicul să nu facă vreo conexiune între echipa naţională şi fotbal. Convocaţii se vor prezenta la lot îmbrăcaţi cât mai comod, în bermude, cu berea-ntr-o mână şi telecomanda în cealaltă, gata de startul turneului final.

A fost nevoie de un antrenor străin, să ne arate ieşirea din impasul cronic. Acum ştim ce e de făcut: să nu mai comparăm merele cu perele şi „jucătorii unici” cu jucătorii de duzină. Peste vreo zece, douăzeci de ani, se vor vedea şi rezultatele acestei reforme. Asta, dacă se mai uită cineva.

Presiunea pe care noi, românii, o exercităm asupra fotbaliştilor e un fleac în comparaţie cu ce îndură Daum, de la instalare. Ce mai la deal, la vale, să recunoaştem cinstit că l-am asociat pe om cu Germania şi cu fotbalul ei!

Comentarii (7)Adaugă comentariu

simi (5 comentarii)  •  8 iunie 2017, 11:08

Corect.Scoatem 10 ca a fost al Lui Hagi, scoatem 9 , ca a fost al Lui Raducioiu, 7 al Lui Lacatus SI tot asa...Propun Sa se dea fiecaruia numere unice, ceva in genul numerelor de inmatriculare auto..

cutzu (4 comentarii)  •  8 iunie 2017, 12:12

Superb. Felicitari!

Alexandru Chis (25 comentarii)  •  8 iunie 2017, 12:17

In mod sigur exista extraterestri printre noi! Unul dintre ei, ceva mai extraterestru decat extraterestrii obisnuiti, este chiar la carma Nationalei, implantat acolo de catre ""extrarestrul sef" din fotbalul roamnesc, a(e)rianul Burleanu. Dovada existentei extratereste de la carma echipei Romaniei o reprezinta excelenta conceptie SF-isto-vizionarista despre cum trebuie sa ne calificam direct, de pe locul patru sau cinci din grupa! Se pare ca serialul de succes "Ce vraji a mai facut nevasta mea" va fi un mic copil pe langa marele buuum autohton cu "Ce ineptii extraterestre" ne mai vinde, pe la conferintele de presa, extraterestrul neamt adus, peste noapte, cu un OZN de factura neaosa, si implantat la conducerea unei echipe de mari talente esapate stranse din "terenurile de operatii" din Golf, Turcia, China si probabil ca de prin Alaska (pentru a avea mai multa prospetime, adica un fel de no-frost sau total-frost). Tactica extraterestra? Inghetul! Adica inghet si dublare pe posturile din avanposturi, temporizare excesiva in propria jumatate de teren si interzicerea oricaror incursiuni - de-a dreptul periculoase si extrem de riscante - in terenul advers. In rest, jocul extraterestrilor va fi cel cunoscut, in formula 1 -10-0-0, cu varful de atac infipt adanc in coastele adversarilor, atat de adanc infipt incat nu se va vedea! Cat despre "Hai la joc", puschea pe limba!

Kris (45 comentarii)  •  8 iunie 2017, 16:42

Un articol scris ca sa fie scris.Va legati si de Hagi si de Daum,doar ca va plictisiti.Faceti articole mai bine documentate ca sa vedeti adevarata cauza a caderii sportului nostru. Stadioane si baze de antrenament in paragina fara ca cineva sa plateasca pentru proasta gospodarire.Copii nu au unde sa se pregateasca.Se sta mai prost decit pe vremea lui Ceausescu.Cu exceptia citorva stadioane unde este mai bine,in rest este dezastru.

Hombre (17 comentarii)  •  8 iunie 2017, 17:35

Si ca sa eliminam complet orice legatura dintre echipa nationala si fotbal, ai nostri nu vor mai atinge deloc mingea.

Breandremist (7 comentarii)  •  8 iunie 2017, 17:37

Daum i-a dat tricoul 10 lui Maxim, l-a ținut numai pe banca de rezerve și mai apoi nici nu l-a mai chemat la Națională! La fel a procedat și cu Budescu, jucătorul despre care însuși Hagi spunea că e unul dintre puținii decari pe care-i avem în momentul de față. Iar Nic Stanciu fuge ca naiba de tămâie de numărul ăsta, cică ar fi prea multă responsabilitate și presiune pe care evident nu vrea/poate să și le asume.

ovidiu_3003 (207 comentarii)  •  8 iunie 2017, 21:27

...Daum e meserias ...el o sa ne califice la mondialul rusesc ...