Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Capitala experimentelor pe oameni

Un teanc de hârtii, o căruţă de amânări şi un test eşuat pe cetăţeni, atât au pregătit autorităţile române pentru Euro 2020

Permalink to Capitala experimentelor pe oameni
marți, 23 mai 2017, 10:33

Ionel Dănciulescu se numără printre optimiştii pe care nu-i descurajează balega de sub pom şi care speră mereu că Moş Crăciun le aduce şi restul poneiului. Managerul sportiv de la Dinamo n-a abandonat ideea modernizării arenei din Ştefan cel Mare. La câteva luni de când Internele şi Nicolae Badea s-au pus pe ascuţit carioci, să semneze armistiţiul, Dănciulescu încă aşteaptă rezultatul negocierilor. „Nu pot înţelege”, a mărturisit el, la DigiSport TV. „Situaţia stadionului este o enigmă”…

Măsurarea timpului la români
Până la Euro 2020 mai sunt trei ani şi o lună. Dar măsurarea timpului la români ţine mai mult de hobby decât de necesitate. Să nu ne plictisim cât stăm pe prispă, vorba unui scriitor, la adăpost, până defilează toată istoria. Decât să măsurăm timpul în ani, mai bine cioplim linguri, împletim ciorapi sau dansăm căluşul cu mascaţi. Aşadar, până la Euro, ar mai fi vreo 4.000-5.000 de linguri de executat.
Din lunga listă de angajamente faţă de UEFA, autorităţile de la Bucureşti asta au făcut: au strâns hârtiile pentru trei stadioane. Urmează a doua etapă de colectat viitoarea maculatură: „proiecte tehnice”, spunea ministrul dezvoltării, în aprilie.

Deocamdată, niciun oficial n-a pronunţat cuvântul „licitaţie”. După licitaţie urmează amânările de rigoare, până se stabileşte, prin tragere la sorţi, cine va fi zidit parandărătul tribunei I, pentru ca stadionul să reziste.

Arena Primăriei, la coada iepuraşilor
Niciun oficial implicat nu aminteşte că e nevoie de îmbunătăţiri şi la Arena Naţională: câteva sute de locuri de parcare în plus, lărgirea lojelor, dublarea numărului de locuri pentru persoane cu dizabilităţi. Stadionul e administrat de Primăria Bucureşti, dar n-a prins lista de cheltuieli în bugetul pe 2017.

Ghinion de ambuteiaj de iepuraşi! Dar nu-i nicio urgenţă, până în 2020 primăvara. Nu e ca şi cum ar fi vorba de statuia unui dac luptându-se cu viezurele, barza, mazărea, mânzul şi moşul.

La partea de infrastructură rutieră şi feroviară, stăm, în linii mari, la fel ca în toamna lui 2014, când Bucureştiul a primit dreptul de a organiza meciuri la Euro. Cum ar spune Dănciulescu, asfaltul rămâne o enigmă pentru guvernanţii noştri.

În 2015, s-au inaugurat 45 km de autostradă şi s-au demolat 22. În 2016, s-au inaugurat 18 km. La începutul lui 2017, ministrul transporturilor, pesimist prin fişa postului, a declarat că „nu promit nimic”.
Linia de metrou dintre Aeroportul Otopeni şi oraş, magistrala M6, va fi gata prea târziu, în 2021, după ultimele estimări oficiale. Modernizarea căilor ferate, pe Coridorul IV Paneuropean, Bucureşti-Ploieşti-Braşov-Arad, înregistrează întârzieri de câţiva ani, scrie hotnews.ro.

În fine, să zicem că suporterii turişti vor ajunge, într-un fel sau altul, în Bucureşti. Ce vor găsi aici? „O capitală europeană”, le-a promis primarul Gabriela Firea oficialilor UEFA, în august anul trecut. O capitală care dă mai mulţi bani, în jur de 13 milioane de euro, pentru beteala numită CSM decât pentru autobuze şi tramvaie noi, în jur de 7 milioane de euro.

Statuile vivante din trafic
Singura măsură concretă luată de PMB pentru fluidizarea traficului a fost recentul test cu banda unică pentru RATB. Rezultatul: câteva linguri în plus pentru a ajunge din nordul oraşului la stadion. Semaforul şi lingura. Dacă Sisif era bucureştean, nu avea bolovan, ci volan.

Primăria a amânat cercetările, până intră copiii-cobai în vacanţă. „Până atunci, se va circula ca şi până acum”, a decretat primarul Firea. Cine-ar fi crezut că asta va deveni o veste bună?

„Euro 2020 este un proiect care ţine de mândria noastră naţională”, preciza edilul. Ei, tocmai de aceea, trebuie să-l facem „româneşte”, observa exasperat vicepreşedintele LPF, „pe ultima sută de metri”. Atunci vin ideile, se dezleagă enigmele. O lingură mai devreme şi îl facem bulgăreşte, ungureşte, greceşte sau chiar latineşte, prin atribuire directă lui Apolodor.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

mg (87 comentarii)  •  23 mai 2017, 12:23

..tanti Firea recită gogoşi la greu, de parcă i-ar fi servite pe prompter, ca la tv.. Unde sunt Oprescu şi Şova cu autostrăzile suspendate sau exhaustivele master-planuri ?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  23 mai 2017, 13:38

nu stiu precis unde sunt, dar si-au lasat cate un capac de butelie in fata tribunalului

ciurescu petru (19 comentarii)  •  23 mai 2017, 12:30

O mare frustată şi nişte misogini bolnavi "cu nervii",ar mânca-o pe femeia aceasta,indiferent ce face. Mergeţi în Primăria Capitalei i priviţi figurile înaintaşilor săi.După aceea ridicaţi piatra.

Carol K (309 comentarii)  •  23 mai 2017, 12:34

La Firea toate termenele si masurile se iau functie de locul si momentul unde se afla copiii Bucurestiului : "Va dau termen pana in septembrie sa terminati pasajul ca dupa aia incep scolile" le spunea amenintator constructorilor pasajului de la Piata Sudului...Acum va relua testarea nervilor celor din trafic "dupa ce pleaca copiii in vacanta" de parca in ambele cazuri ei ar influenta cu ceva traficul congestionat dar da bine sa vb despre copii,impusti multe voturi atat de la bunici cat si de la parinti,unchi,matusi eventual strabunici desi tu nu faci nimic pentru ei,daca ai niste zeci de milioane pe mana nu te-ar lasa inima sa faci niste baze sportive,sali,terenuri amenajate pentru copii in toate cartierele,mai bine-i platesti imparateste pe cei de la CSM indiferent cu ce se ocupa ei prin club eventual pui deoparte si pt niste kitschuri stradale si sigur raman si pentru o statuie de milioane de lei fara sa stie ca cel implicat in evenimentul istoric centenar nu e cel scris in documentatie Ion C.Bratianu decedat cu acte in regula la data aniversata ci fiul acestuia respectiv Ion I.C. Bratianu...o litera in plus ce mai conteaza,de unde sa stim mai ales ca nu au descendenti care sa joace la CSM sau la echipa nasului,FCSB...Asadar testul de rezistenta la nervi in trafic s-a extins si la cele de cultura generala de ala cu rezistenta la kitsch nu mai vorbim...Testele sigur ca vor continua.....pana pleaca copiii in vacanta ?

birdnoir (1 comentarii)  •  23 mai 2017, 12:45

it's funny cause it's true N-am mai ras de mult asa bine la un articol de pe gsp. multumesc!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  23 mai 2017, 16:30

Bine spus marturisiri, destainuiri. Nu inteleg saracii. La fel de bine pot merge la preot, la medic, daca ar avea la cine. Falsuri. Danciu e reprezentativ. E baiat bun dar e gol. Nu are rost sa ne certam, sa comentam aiurea, ajunge sa vedem clar ce avem A, sa tragem concluzii B, si sa trecem la treaba C ! ------------------------------------------ A.- exista interese nu vointa politica, Statul a dovedit ca nu poate, chiar daca ar vrea, iar putinele reusite costa dublu ca in occident, sint de calitate inferioara, nu aduc profit fiind prost administrate iar pina la urma se degradeaza ! A1.- ginerii lui Dinca-te-Leaga, cu legaturi in sistem, si-au impartit afaceri, au faultat Steaua si Dinamo. Becali are si alti dusmani caci i-a turnat pe toti, dar ai lui Dinamo sint inca bine ancorati in Club. Nastase, care l-a uns pe Badea, si reciproc, cred ca mai este inca Presedinte de onoare. DrAgnea e dinamovist, dar cu M I, la fel ca parintii si unchiul care a venit in Romania in 1945 ca general mi pe tancurile sovietice. La dezvoltare e contabila baronilor psd din Constanta, musulmana pe care „stiau toti votantii“ - 0% - ca o s-o propuna Prim Ministru ! La M I e fata lui, fata inca buna, mai e inca frumoasa, dar lui DrAgnea nu i se mai … decit la prospaturi. E insa fata lui, face ce spune el ! Nici Danciu nu poate crede altceva. Sint interese, vorbim si la Steaua si la Dinamo de Ministere contra privati, de putere contra cetateni ! A2.- romanii vor, ma refer la populatie si la planurile conducatorilor, incerca, dar nu pot ! Nici Danciu gol nu poate crede ca romanii au fost faultati de EU, de Soros, de unguri ori rusnaci sa astupe si ei o groapa, sa faca un pod ori sa scape de cacalaci intr-un spital ! Conducatorii vor sa-si traga intii partea Leului, angajeza mii de Dorei si Dorele, li se filfiie efectiv. Statul, Romania, este a politicienilor afaceristi – ilegal !!! -, fratilor, Statul a dovedit 25 de ani la rind ca nu poate !!! Arena Nationala a fost facuta cu arhitecti germani, dupa un plan existent deja, dupa experienta de santier si functionare, numai ca in Frankfurt a costat 140 milioane iar in Bucuresti 200 ! Costuri mari sint la finisari, la suprafata VIP, Loje si dotari, totul triplu si calatitativ superior in Frankfurt, unde mina de lucru este de cinci ori mai scumpa, orice gradinar, instalator ori electrician costa peste 40 EURO/ora plus 19% plus, masini si utilaje folosite, plus indemnizatii. In Bucuesti, unde s-a turnat in acte si dublu in beton, este absolut clar ca s-au evaporat cel putin 100 milioane EURO ! A3.- toate stadionele, salile, bazele, sint in continua degradare ! Ghencea nici nu e folosita. Toate aduc doar pagube. Sint administrate de gradati, de functionari ai Statului, de mafioti ! Probabil ca National Arena aduce anual pierderi de citeva milioane, aici nesocotind eventualele dobinzi pe banii luati de Stat, nu stie nimeni caci nu exista transparenta dar estimez ca in nici cinci ani a adus un minus de peste 15 milioane. In timp ce administratorii din Frankfurt raportau dupa primii cinci ani un plus de peste 30 milioane ! Deci Frankfurt isi va scaoe cu siguranta banii investiti in nici 10 ani, iar asta cu toate ca atunci cind a inceput proiectul dobinzile erau triple, in jur de 5% ! Azi ar fi inca sub 2%, oameni seriosi iau bani si cu 1% ! pe an iar asta efectiv. Oriunde in lume, atunci cind e criza scad dobinzile, doar cine vrea sa distruga cu intentie economia urca dobinzi si comisioane, precum acelasi Iliescu, Isarescu KBG. ------------------------------------------ B.- In concluzie, datele reale – nu visurile – arata ca nici daca ar fi vointa, planuri, in veci nu veti avea un stadion functional, al vostru, veti fi mereu santajati. Mai departe, sa zicem ca va exista pina la urma aprobare si finantare pentru dele 4 stadioane noi, sala plolivalenta, parcari, drumuri de acces, … Daca Bucuresti este in stare sa faca toate astea in 2 ani, eu ma duc popa in China. Nu are cine. Trebuie sa va treziti ! Faceti voi ! Iar aici trecem la calcule simple: -------------------------------------- C.- Pentru un Stadion se pot obtine fonduri europene, unele cu dobinda mica daca respecta norme de mediu, altele nerambursabile ! Sa socotim insa 0 ! Putem construi un Stadion frumos si util cu 200 milioane si sa-l administram singuri ! Dobinda va fi in jur de 250 mii pe luna, cam mult pentru Romania dar daca doua cluburi construiesc impreuna vor fi saptaminal meciuri, dar si alte activitati, concerte, inchirieri ale saloanelor VIP si de Conferinta, in afara de fapul ca fiecare spectator cumpara in medie ceva, sa zicem o bautura si un cirnat. Sa luam insa numai banii de bilete la fotbal pe luna: 4 meciuri x 10 mii spectatori x 10 euroi fac deja 400 mii ! Daca sariti de KGB-isti puteti lua azi imprumut si pe 20 de ani cu dobinda fixa. Chiar daca nu-l platiti in secolul asta, e Stadionaul vostru ! Scrieti la intrare: „aici securistii si comunistii nu au acces !“La München s-au unit dusmanii. Greu de inteles de ce Becali si Negoita nu se unesc sa-si fac singuri Stadion, „fara pista“ si fara … ca Servil, Olguta, Gabita si saraca doamna Carmen (?) care a fost odata si ea buna de ceva … De ce sa cereti fratilor ? Lenin e in spirt, poate i-a murit si virusu ***, Stalin a mierlit-o si el, Putin inca n-a vinit ! Faceti voi ! Daca dati faliment, care e problema ? Nu mai asteptati, ca nu aveti de la cine !

di livio (22 comentarii)  •  23 mai 2017, 20:23

Sint de acord cu Knattspyrnufelag.Nu mai asteptati, ca nu aveti de la cine

rexrapidistul (18 comentarii)  •  23 mai 2017, 20:24

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  23 mai 2017, 21:52

@di livio, am demonstrat ca nu ai de la cine sa astepti ceva. Dar am si propus ceva, sa facem noi un stadion, am si calculat aproximativ. Este singura solutie ! --------------------------------------------- Pentru Maria, si toti cititorii. Apropo de ultmul articol, chiar l-am vazut – din greseala - pe Grindeanu la B 1, ultimele 4 minute. Intrebare clara: „ a facut Guvernul de curind – in primul trimestru – deja un imprumut de 4,5 miliarde EURO ?“ Repetata de doua ori, intrebarea a primit un DA, dar cu subintelesuri si justificari halucinante. 1.- „creditul acopera alte credite luate de altii !!!“ - omul asta e complet pe dinafara. Refinantari exista, dar credit care sa acopere alt credit nu-ti da nici o banca ! 2.- „dobinzile au fost foarte mici, cea ce arata increderea bancii in guvern !!!“ - spune si nu-l doare mintea. Dobinzile sint intr-adevar la jumate ca acum 5 ani si la sfert ca acum 10 ani, ele scad mereu in situatii de criza, adica de NEINCREDERE, in scopul de a stimula economia ! Nu vorbesc de Isarescu-iliescu si KGB, oamenii astia au subminat in mod constant si constient econamia Romaniei. Au fost mereu dobinzi de doua ori mai mari ca in Europa, au crescut in perioade de criza, iar la dobinzile nominale se mai adaugau si comisioane care faceau dobinda efectiva de patru ori mai mare ca in Europa ! In plus s-au luat ani buni 2% din orice miscai la contul TAU ! Romanii nu citesc, nu se informeaza, au taradatorii un joc usor, fac ce vor cu prostimea. Scuze, dar trebuie sa va treziti, sa va luati soarta in miini, nu sa asteptati mereu ceva de la altcineva. Unii sint tradatori de neam, dar majoritatea sint efectiv prosti, cum este si acest Grindeanu, care a intrat din studentie in psd si a fost mereu promovat caci este var cu Daciana Ponta, fica unui psd-ist meserias ! Va fac prostii astia in 2 ani cele 4 stadioane noi, o sala polivalenta, parcari, drumuri de acces la ele, atunci cind voi fi eu popa in China ! Nici daca ar vrea nu pot ! Inca ceva ce ar fi bine sa stie toata lumea, singura banca acreditata sa faca imprumuturi pentru Romania este „Exit Banc“, banca sistemului, unde a condus mai intii cumnatul lui Geoana – cu salariu fara prime de peste un milion euroi – iar apoi si-a plasat mindrul roman – fara un singur membru roman in toata istoria familiei - Ponta prietenul sau ! 3.- tot consipatul inteligent spune „dobinzile erau inainte ( cind anume ?) mult mai mari !!!“ Ar putea fi corect, dar prostovanul nu-si da seama ca isi incrimineaza propria banca ! Pentru o dobinda „prost evaluata“-asa prost nu poate fi nici plutonierul Capsuna – si-au bagat niste oameni bine alesi 4,5 milione euroi in buzunar pentru fiecare 0,1 % „eroare“ !!! Scuze Andrei F, dar Grindeanu asta , la cita prostie a demonastat doar in 4 minute, o sa-ti ingroape psd-ul !!!

JFM (155 comentarii)  •  23 mai 2017, 23:37

Doamna Firea !!! Testati-ne cu o demisie,ia vedeti o acceptam ?

ticbis (126 comentarii)  •  24 mai 2017, 9:45

La ora actuala Badea are concesionat pe termen nelimitat stadionul Dinamo cu anexele sale. El incaseaza chiria pentru folosirea acestuia de la echipa lui Negoita; o suma infima care sa acopere doar cheltuielile cu utilitatile (apa, curent, etc). Daca ar renunta la contractul de concesiune, pierde toate drepturile asupra stadionului si, dupa ce acesta va fi modernizat, va reveni in proprietatea statului. Conform legii care obliga statul sa-si valorifice proprietatile si investitiile, MAI-ul va stabili o chirie conform pretului pietii si va trata direct cu echipa care-l va folosi, adica direct cu Negoita, Badea nemaiavand niciun rol in chestiunea asta. MAPN-ul cerea 1 mil de euro pe an lui Becali pentru stadionul din Ghencea, deci e de asteptat ca in Stefan cel Mare chiria sa fie substantial mai mare. Negoita nu va avea de unde sa plateasca asemenea sume si va alege sa joace pe alte stadioane mai ieftine. Statul, ramas cu stadionul nevalorificat va incerca alte cai de atragere de fonduri si de aici pana la a impune (in urma unor procese) taxa pentru folosirea marcii Dinamo nu mai e decat un pas, dupa modelul Steaua. Aviz suporterilor dinamovisti: cat timp Badea are stadionul si el fixeaza pretul chiriei, Dinamo a lui Negoita nu va avea probleme; dar daca acesta va ajunge din nou la stat, prevad acelasi scenariu ca si in cazul Stelei. 2 mii euro pe meci este chiria pe care o cere Badea acum; va fi de 10 ori mai mare cand stadionul nou va reintra in administrarea deplina a statului si cand statul va calcula nivelul acesteia conform normativelor de pret impuse de legislatia in vigoare.

Hlevig (1 comentarii)  •  24 mai 2017, 9:52

Asa este cand autorul ***. Dar o solutie nu ne dati? Sau astea sunt mai grele?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

johnneil (31 comentarii)  •  24 mai 2017, 11:05

Baaiiii! Voi toti v-ati mutat in alta tara si eu am ramas singur in Romania? Ce dracului vorbiti voi aici? Auzi la ei: Autostrazi. Stadioane. Metrou. Parcari. Locuri de cazare civilizate. Fotbal spectacol. Voi nu ati auzit de: Balarii. Flegme. Gunoaie. Praf. Transpiratie. Gropi. Aglomeratie. Hotii de buzunare. Etc...

Comentează