Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Sportul ne dă demnitate, Guvernul, enormitate

După legea care elimină 102 taxe, vine ordonanţa sportivă care elimină 102 legi, printre care şi Constituţia

Permalink to Sportul ne dă demnitate, Guvernul, enormitate
luni, 22 mai 2017, 10:01

Pe ruinele de la Colectiv, Raed Arafat a declamat: „Statul român a demonstrat că funcţionează”. N-a precizat şi în folosul cui. Se subînţelegea. De cetăţeni nu putea fi vorba. La fel, când a anunţat „Noi, ca stat, ne-am făcut datoria”, ministrul sportului n-a spus şi faţă de cine. Că de sport nu poate fi vorba, în ordonanţa de modificare a Legii 69/2000.

Dreptul de autor de performanţe
Miza modificării n-o reprezintă bazele sportive. Nu răpeşte Guvernului plăcerea vinovată a programelor „1001 de săli” şi „50,3 bazine de înot”. Miza e remunerarea vedetelor şi a staff-ului din cluburile primăriilor. În acest sens, ordonanţa maurului Dunca vine cu două soluţii. Prima este plata „participanţilor la activitatea sportivă” prin „contract de activitate sportivă”, care, în viziunea MTS, „se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente”.
Sportivii sunt, într-adevăr, enumeraţi printre profesiile liberale din Codul Fiscal, dar numai cei care îndeplinesc patru dintre condiţiile de la articolul 7, punctul 3. Ar trebui, adică, să fie independenţi de instituţia care îi plăteşte. Să-şi aleagă liber programul de lucru, să nu apeleze la bazele, echipamentul, autocarul clubului municipal.

Cel mult trei din şase condiţii pot îndeplini sportivii de la jocuri. Cu oarecare efort, atleţii şi şahiştii s-ar încadra. În rest, e cam greu să-ţi imaginezi gimnastele antrenându-se în sala construită de părinţi.

Salarizarea supraunitară
Cealaltă metodă prin care primăriile pot plăti sportivi este prin contract de muncă pe durată determinată. Aşadar, lucrativul ministru Dunca a inventat o nouă categorie de funcţionari publici: categoria care nu dă concurs pe post.

Printr-o derogare de la Codul Muncii, „participanţii la activitatea sportivă” pot fi angajaţi direct, „prin acordul părţilor”. Că tot vorbeşte lumea despre salarizarea unitară. La salarizarea supraunitară a bugetarilor nu se gândea nimeni. Noroc cu Dunca.

Să observăm şi largheţea expresiei „participanţii la activitatea sportivă”. Sub mantaua ei intră şi Alin Petrache, de exemplu, care contribuie cu know-how-ul de designer vestimentar la performanţele CSM.

Cheltuieli de personal, nu pentru sport
Numărul de angajaţi din primării nu poate fluctua totuşi de la un mercato la altul. E aprobat anual de Ministerul de Finanţe. Iar „numărul de salariaţi aprobat fiecărei instituţii publice nu poate fi depăşit”, spune Legea 273/2006, articolul 26. Nu poţi angaja la mijlocul anului bugetar 23 de fotbalişti şi un antrenor pe drepturi de autor.

Salariile „participanţilor” sunt tot salarii, deci ar trebui să intre la capitolul „Cheltuieli de personal”, nu la „Cheltuieli pentru sport”. Conform legii sus-pomenite, cheltuielile de personal nu pot fi majorate în funcţie de nevoile echipei-fanion.

Meciul ordonanţe – legi organice
Codul Fiscal, Codul Muncii, Legea privind finanţele publice locale… Ce mai trebuie modificat, pentru ca iniţiativa sportivă a Executivului să nu fie penală. Trebuie un şmirghel şi peste Legea nr. 69/2010. „Principiile responsabilităţii fiscale”, adică transparenţa, prudenţa, echitatea, eficienţa şi, mai ales, „gestionarea eficientă a cheltuielilor de personal plătite din fonduri publice”, sunt, toate, date peste cap de ordonanţa lui Dunca. Conform articolului 52, Guvernul ar trebui să demisioneze dacă încalcă vreunul din aceste principii.

Nu e normal să schimbi legi organice prin ordonanţă-vagon cu derogări. Ar trebui să schimbăm, atunci, şi Constituţia. Să scrie acolo, practic, la obiect, în articolul 138: „Bugetele locale se elaborează, se aprobă şi se execută în condiţiile Legii sportului”.

Departe de domnul Dunca intenţia de a închide uşa pe partea cealaltă a statului de drept. El vorbeşte despre „responsabilitatea noastră, a tuturor”. Despre „sportul care ne dă nouă demnitate”, nu despre Guvernul Grindeanu care dă enormitate după enormitate.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

lord belial (182 comentarii)  •  22 mai 2017, 12:22

bravo, andries. sa iti citeasca articolul si seniorul ioanitoaia, caruia i se pare de aplaudat ordonanta. probabil, domnia sa a votat cu psd.

Andrei F (188 comentarii)  •  22 mai 2017, 12:44

,,Aceste modificări, şi-a descris Dunca mărgica din ordinea de zi, „sunt doar începutul reformei”. Din „reforma” asta, numai pragul şi coperţile sunt originale şi aparţin fără dubiu Guvernului Grindeanu. Restul e compilat şi ajustat „la nevoile actuale”. Ideea şi modelul-cadru pentru contractul de identitate sportivă sunt preluate, fără ghilimele, din proiectul de lege tehnocrat. Exemplarul autentic şi dezbaterile publice pe marginea lui, din vara lui 2016, se află la vedere, arhivate pe site-ul MTS.,,..........................Adica ...?Tocmai am redat un citat din articolul trecut al Mariei Andries...Nu vi se pare ca va contraziceti singurica?Apoi daca proiectul de lege a fost plagiat de la tehnocrati cum spuneti ,nu ar trebui astazi sa-i culpabilizati si pe ei daca intradevar ordonanta este rea?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  22 mai 2017, 12:59

pai, de ce crezi ca nu a trecut proiectul tehnocrat? din pricina obiectiilor pe zeci de pagini, de la Finante si de la Justitie, urma sa fie modificat. Dunca l-a preluat „tel quel”. capcanele copyright-ului 🙂

Madalin (1 comentarii)  •  22 mai 2017, 12:58

Dar voua nu va convine oricum ar face guvernul asta..Pana acum toata lumea se lamenta ca nu exista o reglementare privind finantarea sportului iar acum de ce s-a dat aceasta ordonanta ..Eu locuiesc in Bucuresti si prefer sa se dea din bugetul la care contribui pe salariul Cristinei Neagu decat nu stiu ce tampenie de asociatie,firma,ONG,etc..

viorel (45 comentarii)  •  22 mai 2017, 13:02

Opinii referitor la tema la moda: cine este campioana? 1 LPF si FRF recunosc implicit ca pe baza regulamentuui in vigoare nu se poate justifica decizia de a acorda titlul Viitorului, propunând ambele schimbarea regulamentului. 2. LPF si FRF nu folosesc pentru motivarea deciziei favorabile Viitorului textul regulamentului, deci litera lui, făcând trimitere la doua situații asemănătoare din trecut care au fost interpretate, probabil, împotriva regulamentului. Nu se pot folosi decizii neregulamentare din trecut, chiar dacă necontestate de cei afectați, ca argument pentru a se adopta noi decizii neregulamentare. 3. Acordare titlului echipei cu rezultate mai bune numai in ultima faza a campionatului a devenit o cutuma, deci o regula nescrisa, nesustinuta de prevederi regulamentare in acest sens, pe baza căreia s-a decis, in mod eronat pana acum. Nu se poate decide pe baza de cutume ci numai pe reguli scrise in regulament, ori acolo se precizeaza "meciurile din campionat", deci toate patru. 4. Adoptarea deciziei comporta mai multe componente: 4.1. Legală – regulamentară: pe baza regulamentului in vigoare care face referire la meciurile din campionat Steaua poate revendica si obține titlul. 4.2. Morală- emotională: Viitorul nu poate invoca un ascendent moral având in vedere că a ajuns la egalitate de puncte cu Steaua după ce 50% din meciurile sale din play-off au fost cu mari probleme. In trei a fost noncombatul Astrei si Craiovei, iar in doua a fost ajutată flagrant de arbitrii ( doua penaltyuri clare neacordate Stelei de R Petrescu si unul făcut cadou de Gaman in ultimul meci). 4.3. Fotbalistică - sportivă. Viitorul are un lot si o echipă inferioare Stelei, realitate dovedita fără dubii de ultimul joc direct, care a aratat o superioritate zdrobitoare a Stelei, cu o sumedenie de ocazii care ar fi putut duce la un scor de minim 5-0 fără probleme, iar singura victorie din cele 4 jocuri cu Steaua a fost obtinută pentru ca au avut superioritate numerica inca din min.17 . Concluzie: faptul ca LPF și FRF recunosc ca trebuie schimbat regulamentul actual si ca pentru o decizie favorabilă Viitorului se invoca spețe asemănătoare din trecut, judecate pe baza unor presupuneri si interpretari eronate, si nu litera regulamentului, reprezintă dovada clară că, pe baza regulamentului in vigoare, Steaua poate invoca , cu șanse mari la TAS, titlul 2016-2017!

Andrei F (188 comentarii)  •  22 mai 2017, 13:04

@Maria Andrieş (1264 comentarii) • 22 mai 2017, 12:59 Nu-mi vine sa cred!Adica Guvernul Tehnocrat nu cuprindea si Ministerul Justitiei,Ministerul de Finante?...Astea sunt argumente?...Sunt contraargumente!Si cind ma gindesc ca eu am stat 3 zile sa incerc sa inteleg Ordonanta 9...Dumneavoastra imi serviti gogosi care nu pot fi crezute nici de un copil de la gimnaziu?...

Carol K (309 comentarii)  •  22 mai 2017, 14:21

Daca criteriile de departajare la final de Play Off au fost puse oficial pe site-ul LPF cu semnatura clubuurilor participante atunci nu mai trebuie modificat si ROAF,adunare generala etc.Aceste update-uri apar mereu nu stau sa schimb ROAF de fiecare data.Daca e oficial pe site-ul LPF si/sau FRF regula e valabila.Nu apari la sfarsit sa te agati ca disperatul de o gaselnita,trebuia sa te opui cand s-a instituit regula ca in Play Off sa se tina cont sau nu doar de meciurile directe de acolo nu si de altele.

Carol K (309 comentarii)  •  22 mai 2017, 14:32

Daca acest guvern ar fi unul performant,inclinat catre sport n-ar trimite toti acesti bani la voia intamplarii "unde vrea primarul" Nu ! Asta e risipa si bataie de joc,e ban public adica trebuie sa mearga in dezvoltarea oraselor,infrastructurii,spitalelor,scolilor nu in salariile unor fotbalisti,handbalisti,hocheisti...Sporturile astea vsi altele pot atrage usor sponsori,asta asteptam de la guvern,o lege a sponsorizarii....Banul public sa mearga,daca tot trebuie deturnat,exclusiv la copii si juniori toate categoriile,copii...Ai nevoie de ei in Infrastructura, terenuri,sali,Academii, microbuze, echipamente,salarii antrenori cu inalta calificare,fond de premiere etc Ai pornit o treaba pai fa-o cu cap,porneste de jos,asigura loturile nationale de maine si poimaine,fa-o profesionist,responsabilizeaza copilul sa faca performanta,altfel pleaca acasa invata-l ca sportul nu e o forma de asistare sociala,ori esti bun si muncesti ori lasa pe altul....nu transforma banul public intr-un fond de subventionare mascata a unor impiedicati si intr-o forma de imbogatire ilegala a unor activisti politici.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  22 mai 2017, 15:06

Sta pe scaun, dar nu-i iese, asta exprima cind incearca sa vorbeasca. Constipatia in locul Constitutiei, ca scuza a Dr Agnea. Greseala lui Johannis. Consider ca consiliera baronilor Constantei aducea mai clar demnitate „sportului“ national romanesc, obsesia furatului legal- pardon, „se completaeaza“, se ia dintr-un buzunarul cetatenilior si se baga direct intr-unul anume, bine ales. De azi Primarii pot plati direct salarii, fara a mai fi nevoie de intermediari-patroni carora le dau contracte ori de ONG-uri. De azi e Fireasc ca bucurestenii sa platesca nu 11 milioane EURO salarii prin intermediari, doamna Firea poate plati ea direct si legal chiar 50 milioane euroi catre clubul ei. Transparenta zero. Furt legal, fara urme. Desigur ca nu spune nici o Lege ce se intimpla cu banii pe care ii primeste fiul lui Petrache ca sa se joace de-a mangerul, cine sa ia ce si pentru ce. Probabil mai mari sint primele, caci astea nu se impoziteaza (!) daca sint succese. Pai cine sa stea in calea CSM-URILOR ? Numai succese ! La handbal s-au duelat in Cupa Primaria Bucuresti cu Primaria Craiova. Macar de fiul lui Petrache se stie. Intrati si voi pe pagina oficiala a SCM Craiova, la „Despre noi“: nimic, nimic, nimic, nici cine se joca acolo cu banii craiovenilor nu poti afla. --------------------------------------------- Legea da - prin „omisiune“ - si apa la moara cluburilor ministeriale. Ce demnitate, ce sport promoveaza, ce romani il practica, devine interesant daca citim bine si finala de baschet, sportul practicat de Ponta-Ghita: Steaua CSM EximBank a punctat prin: Runkauskas (21 puncte), Malesevic (17 puncte), Curry (12 puncte), Fraseniuc (11 puncte), Falker (10 puncte), Dudzinski (7 puncte), Baciu (2 puncte) iar la U-BT Cluj a fost tot un roman bine platit, restul mercenari. Steaua – marca vinduta de Boroi si Ponta ilegal unui prieten si unei banii sistemului pentru o masina – a adus in Cluj „fani“ care s-au batut – cu demniatate - in parc cu clujenii ! De fapt stelistii sud incurajeaza o Clona. Petrache viseaza si la fotbal. Pandele la CSM Voluntari Bucuresti, doar Laca viseaza degeaba la CSA CSM Steaua Exit Bucuresti si Iordanescu la cai verzi, caci deja sta pregatit un milionar Uzbec de-al lui Ponta… Deja are uzbecul poza cu Cupa Campionilor in mina. Numai hoti, visatori, incurca lume, numai bigudii. Chiar asa cum e, cu o Stanciu care nu face nici deosebirea intre administrator si proprietar, Curtea Constitutionala nu va trece - la o adica - legea. Pardon, pagina de modificari, doleantele celor care pe care DNA i-a acuzat pina in prezent de finantari ilegale si spalare de bani. Nici o sansa.

PSDciumarosie (1 comentarii)  •  22 mai 2017, 16:08

Ce mai conteaza? Oricum cei de la PSD respecta doar legile care le convin

Carol K (309 comentarii)  •  22 mai 2017, 16:52

Si daca nu le convin le schimba peste noapte "ca asa s-a votat la alegeri" !

Andrei F (188 comentarii)  •  22 mai 2017, 17:30

Nu stiti ce vorbiti! Daca ati fi citit atenti articolele pe aceasta tema vedeati ca se spune ca inainte se putea da bani din pixul alesilor dupa bunul plac...De ce nu va intrebati daca cumva pina acum nu se putea da bani fara limita-acolo unde bugetele permiteau?Apoi daca voi ati ales pe cine trebuie...de ce va plingeti?E rau ca nu intelegeti sau nu vreti sa intelegeti de ce s-a dat ordonanta...Alesii locali au cerut...Ei se plangeau ca pentru fapte identice autoritatile care le controlau interpretau legea ...Unii erau anchetati ,altii nici nu erau intrebati...Poate ca Ordonanta nu este din toate punctele de vedere buna dar daca vrem sa vedem ea elimina cum a spus si autoarea in cazul Ponta acel,,poate,,....care fiecare il interpreteaza cum doreste-si cei care controleaza si cei care finanteaza...Apoi nu e cam de porc sa dati toate furaciunile pe o singura culoare politica cind acum prin Gala Bute si 2 Mai se cam contrazice teoria?Macar voi credeti ce afirmati?

Carol K (309 comentarii)  •  22 mai 2017, 23:20

Pai Gala Bute de unde a pornit domne,nu de aici de la Gazeta ?

Barbu Brailoiu (104 comentarii)  •  23 mai 2017, 10:28

rostul lui Petrache acolo este să controleze baza materială. mai ales terenuri... multe terenuri, care încă sunt de sport. și nu vor mai fi! țoalele Mariei Marinescu? să nu fim răi... mai bine să dăm o raită, cu gândul , la cine sunt și ce afaceri au precedenții ei soți. ăia oficiali, cu acte!! și să vedem ce configurație poate ieși...

Timm (42 comentarii)  •  24 mai 2017, 15:24

Corect. Asa da.

Comentează