Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

„Trecut-au anii” peste noi degeaba

Pentru că are destui de-alde Eminescu, pe bancnote de 500 lei, Primăria Botoşani investeşte cu sârg în fotbal, nu în spitale, şcoli sau teatre

Permalink to „Trecut-au anii”  peste noi degeaba
duminică, 14 mai 2017, 10:05

Ştiţi momentele alea când îţi vine să-ţi meriţi soarta, ca popor. Împărţirea banilor la Primăria Botoşani e unul dintre ele.

La începutul lunii, sus-pomenita instituţie a organizat concurs de proiecte cu finanţări nerambursabile, scria botosaninews.ro. 1,1 milioane de lei pentru sport, 300.000 de lei pentru cultură, social, educaţie civică, protecţia mediului ş.a.m.d.. Asociaţia FC Botoşani a solicitat peste un milion de lei. „Sarcina comisiei de evaluare a dosarelor este destul de grea şi ingrată”, a spus edilul Cătălin Flutur. „Îi voi ruga pe membrii comisiei să analizeze foarte bine eligibilităţile şi ceea ce este important pentru Botoşani”. Şi, desigur, ceea ce nu este chiar atât de important.

După o săptămână, „eligibilităţile” au fost votate. FC Botoşani a primit 835.000 de lei, notează publicaţia citată. Mai puţin decât ceruse, dar de peste zece ori mai mult decât au primit toate proiectele culturale la un loc. De două ori mai mult decât costă bugetul local modernizarea spitalelor, 410.000 lei. „Modernizarea şcolilor şi grădiniţelor” consumă 528.000 lei, „asigurările şi asistenţă socială”, 95.000 de lei.

Anul ăsta, oraşul plăteşte şi 1,3 milioane de lei pentru „instalaţie de nocturnă şi instalaţie de încălzire gazon”. Şefii de la FC Botoşani n-au motive să se simtă neglijaţi. Sigur, se putea mai mult. Să nu mai fie aruncaţi bani pe restaurarea Teatrului „Mihai Eminescu”, 831.000 de lei. Că doar nu încape în el lume ca pe stadion.

Luceferii judeţului
Din spirit de prevedere, clubul din Liga 1 nu e abonat doar la banii municipiului. Are alocaţie şi de la Consiliul Judeţean. Restul bugetului de 3,3 milioane de euro e acoperit din drepturi TV, bilete şi împrumuturi private.

Cei 835.000 de lei de la Primărie se ascund ca Greta Garbo de ochii iscoditori în contul unei asociaţii controlate de „cumulardul” Valeriu Iftime. La început, a fost SC-ul, care a acumulat datorii. Un milion de euro către ANAF. Fiscul n-a apucat să pună sechestru. SC-ul a intrat în insolvenţă, iar în 2009, apărea această asociaţie susţinută din buzunarul contribuabililor. După ce păcăleşti statul, pasul următor e să-l taxezi pentru asta.

Părinte spiritual şi creditor material al clubului, Iftime e unul dintre cei mai bogaţi 500 de români, în topul Forbes. Pune contoare de apă caldă şi rece. Prin grupul de firme Elsaco, are numeroase afaceri cu statul, inclusiv cu Primăria şi CL Botoşani.

Performanţa nepereche
Acum doi ani, pe lângă bani, aleşii locali le-au dat celor de la FC Botoşani şi titluri de „Cetăţeni de Onoare”, pentru locul în cupele europene, „performanţă sportivă de neegalat pentru municipiu”.
Acum 130 de ani, grav bolnav, Eminescu se adăpostea la Botoşani, în casa surorii sale. Câţiva cetăţeni au cerut Consiliului Judeţean să-i acorde oaspetelui, „product din sângele acestor locuri”, un ajutor bănesc. Episodul e relatat de George Călinescu, în biografia poetului.

După două săptămâni, pe 14 iunie 1887, Consiliul a dezbătut petiţia. Sarcină „grea şi ingrată”, vorba lui primarului Flutur. Un consilier a observat că Eminescu „e prea mare pentru judeţ, căci el a servit ţara”. Dacă i se dă ajutor, „s-ar crea un precedent”. Alt consilier a spus da, să i se dea, dar „nu o dată cât îi trebuie, ci după mijloacele bugetare”. Consilierii au convenit „să nu se precipiteze, să lase pe toamnă”. Dar prefectul de atunci a lansat nemuritorul raţionament: Eminescu „e o idealitate în carne şi ciolane, deci trebuie să mănânce”.

Mişcaţi de argument, consilierii au aprobat un ajutor de 120 lei lunar pentru Eminescu, pe nouă luni, 1.080 lei în total. Pe atunci, 120 de lei era un salariu de mic funcţionar. O pâine costa 50 de bani.
CJ Botoşani a dispus plata efectivă a ajutorului abia în ianuarie 1889. Şi nu toată suma, doar 1.000 de lei, restul fiind tăiat pe motiv că „poetul primise între timp pensie de la stat”. Nu mai reprezenta o „eligibilitate”.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  14 mai 2017, 11:27

...ce mai poti sa spui ?...botosesti e condus de incapabili ...

17 Mentori dementori (9 comentarii)  •  14 mai 2017, 11:43

Sigur au trecut anii peste noi, şi în mizeria asta de fotbal mai este doar un mastodont, pe numele lui adevărat: Fiul *****de Pipera City. Acest infractor a dat mită peste mită şpagi peste şpagi ca să iasă de la búlău şi să fie promovat iar. Mai are lângă el şi o maimuță care răspunde la numele de MM, şi care-l linge în *** oridecâteori primește bani, dacă cumva enervezi maimuţa !!!! Ai pus-o îi sare imediat muștarul în începe şi lovește în pereți.

Florian1956 (18 comentarii)  •  14 mai 2017, 12:21

Nu lasă acest subiect cu jaful din bani publici pentru sportul si sportivi profesioniști,poate aude și GUVERNUL și adopta un proiect de lege clar ,unde sa se prevadă- sportul profesionist finanțat NUMAI din bani privați.

joma (12 comentarii)  •  14 mai 2017, 12:38

bun de tot! va asteptam si cu investigatie la TG.mures. cautati cupa liceelor, bani dati suplimentar ASA, pentru a ajunge la capatul lantului, Joma. copiii care joaca pe mizeria de 100.000 de euro bani publici nu si-au primit premiile, care erau de 15.000 de lei doar locul 1! Si cautati calitatea Joma:) sa nu aveti surprize la ce se vinde in romania:)

Claude (5 comentarii)  •  14 mai 2017, 12:44

Iar dumneata ai cam îmbătrânit degeaba. Daca ai pune un link la articolul la care faci referire, ar vedea și cititorii că e vorba de cu totul altceva. E vorba de cereri de finanțare pentru ONG-uri. Și în funcție de punctajul obținut de fiecare proiect s-au alocat bani proporțional. Nu poți amesteca banii "pentru scoli" cu proiecte ale unor ONG-uri. De asta și lumea turbează prin tribuna: pentru că vă țineți de semănat saminta de scandal în loc să informați corect cititorii.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  14 mai 2017, 18:05

e sambure de informatie, nu „samanta de scandal”. si banii pentru proiectele ONG-urilor intra in bugetul orasului Botosani, doar ca la alt capitol decat scolile, spitalele, teatrele, nocturna si noul tobogan gonflabil, de 50.000 de lei

JFM (2 comentarii)  •  14 mai 2017, 15:05

Daca la Bucuresti se pot invarti milioane de euro de la Primarie catre tot felul de colaborari inclusiv in sport ce pretentie sa avem de la Botosani ? Ar trebui sa avem de la toti dar acum e partidul lor,al baronilor locali la putere,le face legi sa-i elibereze de stresul unor semnaturi prin care se risipeste banul public acolo unde nu avem nici o urgenta.Pretexte se gasesc.

Romulus65 (9 comentarii)  •  14 mai 2017, 16:13

@ ovidiu 3003 Botosesti-Paia este la tine in Dolj. La ei este Botosani.

dani (17 comentarii)  •  14 mai 2017, 17:00

Pt intretzinerea si imbuibarea imensului si inutilului APARAT BIROCRATIC, se cheltuiesc sume uriase de bani. Ce produce acest uriash APARAT BIROCRATIC? Suferintze nesfirshite amaritzilor de romani. Este o frina, in calea progresului natziunii romane. De ce n-ar reduce statul roman, cu 70% numarul birocratzilor-trintori si implicit birocratzia? Iar banii obtzinutzi sa-i dirijeze la sport.

undeestefotbalul? (1 comentarii)  •  14 mai 2017, 17:48

Dar despre clubul de handbal finantat de primaria bucuresti de ce nu scrieti?

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  14 mai 2017, 18:49

...da Romulus65 ai dreptate ...intr o mana ...mereu botosesti a fost condus de oameni care au risipit banul public in loc sa il cheltuiasca pentru comunitate ...

Botosani (1 comentarii)  •  14 mai 2017, 21:36

Doamna Maria,esti total pe dinafara! Atat cu subiectul cat si cu sageata acestui articol. Ai ratat total tinta! 1. FC Botosani va primi cum scrieti in articol transformati in euro suma de 185.000. FC Botosani mai primeste de la Consiliul Judetean inca aproximativ 80.000 de euro. In total FC Botosani primeste anual din bani publici Aproximativ 265.000 de euro. Nici 10% din bugetul clubului pe un an competitional. Deci daca e vorba ca Botosaniul primeste bani publici...atunci va intreb echipele din liga 1 care sunt sustinute 100% de catre Primarii se mai compara cu FC Botosani...si anume : FC Voluntari,Concordia Chiajna,CSMS Iasi,ASA Tg Mures,ACS Poli Timisoara plus Pandurii TG Jiu care de cand nu mai primeste bani de la stat este aproape de desfiintare,plus CSU Craiova care este sustinuta puternic de catre municipalitate. Despre ce vorbim???? Echipe finantate cu milioane de euro anual din bani publici! 2. Banii pusi la dispozitie de Primarie sunt bani destinati catre ONG-uri catre sport si tot fel de activitati culturale. Acesti bani vor fi cheltuiti doar pe anumite chestii eligibile. In total 250.000 de euro,o suma infima fata de sumele exorbitante ce se cheltuie prin alte orase pe "dinozauri" plantati prin parcuri. 3. Nocturna si instalatia de gazon sunt platite de 2 ani de zile de cand s-au montat. Stiati ca stadionul este al comunitatii si se foloseste de el orice persoana care doreste sa faca miscare ...este deschis publicului si pentru copii care fac atletism sau diverse sporturi? Sau la Botosani nu avem voie sa avem stadion? 4. In Municipiul Botosani nu exista scoala sau liceu cu probleme,majoritatea fiind renovate si modernizate in ultimii 10 ani. 5. Spitalul Judetean si Spitalul de recuperare au fost modernizate si sunt conditii mult mai bune ca in alte orase "de seama" din tara. Plus ca se va mai construi un spital de la zero ! 6. In municipiul Botosani exista mai multe teatre decat in marile orase ale tarii. Iar cel mai mare si cel mai important este in renovare. Ce este drept renovarea acestuia a intrat intr-un impas aici fiiind vorba de anumite probleme ce s-au constatat ulterior la structura de rezistenta a acestuia. Spectacolele se tin la Casa de Cultura a Sindicatelor. Deci in concluzie si acest Teatru care este printre primele 3-4 construite in tara va fi reabilitat cu bani europeni. In concluzie ai scris un articol total ratat. A ajuns presa de la noi sa aiba oameni care nu au habar de ei macar. Aveti la indemana internetul dar dati copy paste. Vai si amar de tine stimata doamna, dar articolul este ratat complet!

mg (87 comentarii)  •  15 mai 2017, 11:33

"Nu spera şi nu ai teamă / Ce e val, ca valu' trece / De te'ndeamnă, de te cheamă / Tu rămâi la toate rece"

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  15 mai 2017, 21:26

...bai, botosesti ...in orasul tau sunt asfaltate toate strazile ?...dar absolut toate strazile ?

Comentează