Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Academia Tipărescu

După modelul lui Nae Caţavencu, FRF şi-a făcut o “societate enciclopedică-cooperativă” prin care să vândă tot tirajul de diplome de antrenor

miercuri, 10 mai 2017, 11:33

Deşi loială sensului figurat, FRF a făcut o excepţie şi a interpretat expresia „a avea şcoală” la propriu. Şi-a făcut adică o şcoală, care să fie a ei: Şcoala Federală de Antrenori. Sigur, şcoală poate însemna orice, iar în accepţia Federaţiei, sensul se restrânge mult, până la ghişeul „cioclopedic” unde se eliberează licenţe Pro.

Partea grea este să te înscrii, adică să prinzi loc la coadă. Admiterea se face pe bază de dosare cu ochi frumoşi şi CV-uri cu nasul lung după cum aţi citit în Gazeta. Pe lângă dosar, uneori trebuie să vii cu avocatul. Apoi gata. Plăteşti taxele şi ai scăpat de grijile academice. Nu pică nimeni la SFA. Suspansul şi standardele există doar înainte de a intra.

„Răcnetul Licenţei”, ediţia de seară
Preşedintele şcolii, Dan Apolzan, vorbeşte despre o cerere mare pe piaţă. De aceea, „s-a suplimentat lista admişilor pentru licenţa A”, „am cerut să se facă două licenţe pe an”. Prea puţin, ţinând cont de valoarea şcolii. Ar putea „face licenţe” în fiecare zi, între orele 8-12, apoi de la 14:00-18:00, respectând pauza de prânz, pentru digerarea informaţiilor. Singurul lucru care-i reţine pe federali e lipsa unei imprimante suficient de performante, cum au cei de la Academia Caţavencu, să tipărească diplomele în timp util.
Conform planului tarifar de studii, în câteva luni poţi parcurge zburdând treptele care despart un antrenor de Liga a 3-a de un antrenor de Liga Campionilor. Totul e să faci rost de bibliografie, destul de stufoasă: cam 5.000 de euro, in-folio. Dar există o regulă, criteriul „să ajungă la toată lumea”, care te obligă să aştepţi doi ani pe margine, până ai dreptul să avansezi.

Ei centrează, ei se acreditează
„Echipele se desființează, dar mulți vor să se facă antrenori”, se miră metodistul Apolzan. Vor, nu vor, sunt obligaţi să aibă chitanţa de la şcoala FRF pentru a putea sta pe bancă. De aceea, a existat un caz Rădoi. De aceea, va exista un caz Opriţa, dacă Juventus Colentina promovează.

Există o lege care reglementează statutul antrenorului, nr. 343 / 2011. Nu pomeneşte acest act normativ nimic despre licenţa Pro. Categoria supremă este aceea de „antrenor maestru”. Iar singura instituţie abilitată să organizeze examene de „promovare a antrenorilor la un nivel superior” este Centrul Naţional de Formare şi Perfecţionare a Antrenorilor, instituţie publică, subordonată MTS.

Deşi fruntaşă în producţia de diplome la hectar, şcoala condusă de Apolzan funcţionează pe baza unei recomandări a UEFA, datând din 2004. Atâta acreditare academică are. Practic, e un magazin care vine licenţe aşa cum alţii vând asigurări, indulgenţe sau pătlăgele. O benzinărie care eliberează permise auto. MTS se minunează de vreo 15 ani că FRF umblă cu amfiteatrul vopsit. Dar din indignare în uitare, cu timpul, Ministerul a lăsat precupeţii în pace.

FRF, fabrică de firfirici
Fiind vorba doar de sănătatea lui 4-4-2, nu de chirurgi absolvenţi de Xerox, autorităţile nu se simt datoare să intervină. Totuşi, nu încercaţi aşa ceva acasă. Încercaţi la Guvern, la Parlament, că acolo e dever bun la falsul intelectual şi la fals în general. Când somează inclusiv cluburile din Liga a 2-a să angajeze, sezonul viitor, absolvenţi din pepiniera federală, FRF intră în contradicţie cu legile statului român. Una e să iei bani pentru un document care contează doar în competiţiile UEFA. Alta e să declari acel document obligatoriu pentru o anumită categorie profesională, pe teritoriul României.

Aşa, FRF poate foarte bine să-şi deschidă o tarabă cu doctorate, grădiniţe şi creşe obligatorii de antrenori, baruri şi terase de antrenori, case de pariuri pentru perfecţionarea antrenorilor. Un firfiric în plus nu strică, mai ales când ai procese pe rol. Dar să sperăm că se va opri aici. Nu va deschide şi o şcoală de spectatori. Să vadă meciul şi să-l comenteze numai microbiştii autorizaţi de FRF. Exclus jurnaliştii.

Comentarii (8)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  10 mai 2017, 12:19

Vin si eu cu o propunere pentru una din diplomele puse in joc....Spumă ! Nu am auzit pana azi de el,spre marea mea rusine, dar am ramas profund impresionat de vastele sale legaturi cu fotbalul intern.Omul lui Borcea dar si al lui Netoiu(n-am inteles bine daca era vorba despre paravan la casele de pariuri)...Prieten in sens de frate al lui Gigi Becali,nasul lui Rotaru si vecin cu Pandele in Voluntari...Adica supercalificat pentru o diploma de care-o fi,FRF sa scrie sus intr-un colt,pentru inceput ar fi suficient...Asadar o diploma,licenta de la FRF musai trebuie sa mearga la domnul Spumă !

yoda (1 comentarii)  •  10 mai 2017, 18:50

propun ca la ghişeul „cioclopedic” sa se elibereze si licente de antrenor maestru Yoda

naica (74 comentarii)  •  10 mai 2017, 19:48

Excelent, Mariuco !

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  10 mai 2017, 20:04

...da...trebuie sa luam atitudine impotriva acestei batai de joc ...isi bat joc de meseria de antrenor ...

mihnoi (4 comentarii)  •  11 mai 2017, 1:52

Un articol jenant! Daca nici Scoala de antrenori romani nu e recunoscuta in Europa, atunci, unde mai traim? Toti acesti absolventi, pe merit, pot antrena in cele mai tari campionate, daca ar fi lasati de acei mediocri conducatori din Premiership, La Liga sau Bundesliga! Si aici ma gandesc la Maestrul (sau Maistrul?) Vochin, absolvent cu Licenta PRO-sport sau GSP, fost antrenor al celebrei Sanatatea Cluj! Prea suntem plini de "rautacisme"! Ca sa nu mai vorbim de cel mai antrenor dintre toti, Becali George!

Stelian (2 comentarii)  •  11 mai 2017, 11:07

Foarte bun articolul, de altfel ca toate celelalte! Poate ar fi momentul sa "sapi" si asupra modului in care se fac selecțiile la Naționalele de juniori! Părinții trebuie sa fie "bine pregătiți", jucătorii nu conteaza! Tabirca si Colceag poate ar avea ce sa-ți spună! Tot ce conteaza e "pregătirea parinților", de aici pornesc si rezultatele rusinoase ale naționalelor!

Vasco (317 comentarii)  •  12 mai 2017, 11:08

Ce facem noi ca lumea ca sa facem tocmai fotbalul,o afacere care aduce multi bani daca este manageriata profesionis nu ca la noi de oameni de nimic si de infractori.

Comentează