Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Sportivul iepuraş şi perfidul papricaş

Învinsă la handbal de echipa mai săracă, a unui milionar rus, Primăria Bucureşti caută explicaţii în bucătăria vecinilor unguri

Permalink to Sportivul iepuraş şi perfidul papricaş
luni, 8 mai 2017, 10:24

Printre riscurile ocupaţiei de primar român s-a adăugat recent încă unul: să te iei la întrecere cu milionarii ruşi, pe spinarea contribuabililor. Şi să pierzi. Asta a păţit Gabriela Firea, prin reprezentanţii ei, la Budapesta. CSM Bucureşti a fost eliminată în semifinalele Ligii, cu scorul 33-38, de Vardar Skopje, echipa patronată de Serghei Samsonenko. Celelalte două echipe din Final Four sunt susţinute financiar de companii private. ETO Gyor, de un constructor german de automobile, iar Buducnost, de un holding german de telecomunicaţii. CSM e singura finalistă alimentată cu bani publici.

Conspiraţia în bucate
Fiind consul onorific, deci diplomat, Samsonenko e practic obligat să arunce cu bani în Macedonia. Pe lângă alte afaceri, ţine şi fotbalul, şi handbalul de la Vardar. La echipa de handbal feminin, câţiva ani, a tot schimbat antrenorii. La un moment dat, s-a aşezat el însuşi pe bancă. Bugetul e de aproximativ 3,2 milioane de euro. De patru ori mai mic decât bugetul CSM.

De unde şi zorul şefilor de la clubul PMB de a pune pe tavă dacă nu un trofeu, măcar un alibi. „Nu ştiu ce a fost pus prin apă sau prin mâncare azi, dar fetele au acuzat nişte stări ciudate după micul dejun”, a declarat preşedintele Bogdan Vasiliu, citat de Dolce Sport. Teoria găluştelor din gulaş a fost lansată, evident, după meci.

„Patru dintre fete s-au simţit rău”, a spus oficialul CSM, „vă daţi seama, după o zi în care au tot vărsat, nu sunt în formă maximă”. Anul trecut, după câştigarea Ligii, Bogdan Vasiliu povestea că „toate echipele din Final Four sunt obligate să stea în acelaşi hotel”. Aşadar, toate echipele au avut parte de acelaşi mic-dejun. Dar o mână sabotoare a dat cu piciorul în farfuriile CSM. A contaminat apa cu acid carbonic şi a pus clorură de sodiu în mâncare.

Luptă de gogoşi
Jucătoarele CSM Bucureşti n-aveau nevoie de această diversiune gastroenterologică, executată de şefii clubului. Sunt capabile să-şi asume şi o prestaţie slabă. În fine, unde se duc 13 milioane de euro merge şi o scuză de doi lei. E cam bruscă trecerea totuşi de la „magnificele jucătoare”, cum le numea  directorul general Alin Petrache, la mirobolantele intestine. O fi găluşca vecinilor indigestă, dar nici gogoşile politrucilor băştinaşi nu-s mai prejos.

Modeşti, conducătorii CSM nu s-au lăudat, de pildă, că schimbă antrenorii ca pe tacâmuri: trei într-un an. Cu banii poţi cumpăra sportivi. Dar echipele se construiesc, nu se cumpără. Lecţia asta au învăţat-o, la preţuri consistente, şeici şi oligarhi din fotbal. Primăria Bucureşti încă studiază. Munca de laborator nu e punctul ei forte. Abia a descoperit apa caldă. Într-un final, va descoperi şi meseriile. Va afla că handbalul presupune şi altceva decât shopping de jucătoare şi cosmetizări contabile. Va afla despre manageri sportivi. Veritabili, nu juniori de partid, care confundă JO cu Festivalul Modei de la Adibas.

Restul e sifon
Banii joacă până la un moment dat. Dacă bugetul creşte, nu se multiplică şi rezultatele. Aşa cum există o chimie a cornului cu lapte de la micul dejun, există şi o chimie a performanţei. Eventual, şi o biologie. Nu poţi câştiga trofee an de an. Handbalul nu e Monopoly.

E drept, la aşa buget, de la CSM era de aşteptat, pe lângă victoria în finală, şi o calificare la CM de fotbal din 2018. Asta e, fetele lui Per Johansson au prins o zi nefastă. Dar de menţinut, s-au menţinut în elită. Ele şi-au făcut treaba. Cât despre PMB, trebuie să vină cu o teorie orbitoare, care să justifice cheltuielile de la clubul municipal. Altceva decât „Perfidul papricaş ne-a indus în eroare”. Trebuie să fie ceva măreţ, năucitor, de tipul: E, adică exerciţiul de imagine, egal cu masa gropilor din asfalt înmulţită cu viteza iepuraşilor în vidul de infrastructură la pătrat.

Comentarii (67)Adaugă comentariu

burlacu dorin (1 comentarii)  •  9 mai 2017, 9:29

Cam multi postaci are FIREA....ce nu mai ai voie la un articol ,sau o parere.......

Zamby (9 comentarii)  •  9 mai 2017, 10:16

Un editorial foooooarrrteee slab. Si hai sa vedem de ce. 1. Pai mai „domsoara” Andries, problemele medicale au fost anuntate inainte de meci, dar tu de unde sa stii? Nu e neaparat o problema faptul ca nu erai conectata la evenimen, dar o „ziarista” de top ca matale se informeaza... cel putin din 3 surse, nu? Cred ca de data asta ai folosit surse de apa.... 2. Fara infuzia de bani publici in sport dvs nu stiu despre ce scriati. Probabil politica, caci acolo si la fotbal se pricepe tot romanul. Mai trebuie sa va transmit ceva in incheiere? Poate doar sa stergeti acest articol... plecat de la o premisa falsa, scris prost... si incheiat la fel!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  9 mai 2017, 17:25

premisa articolului e ca sefii CSM nu au anuntat, pur si simplu, problemele medicale de la lot, ci au enuntat teoria conspiratiei

Gary (4 comentarii)  •  9 mai 2017, 10:25

Bravo Maria;101% de acord cu tine. Primarita continua politica PSD-Comunista in "promovarea imaginii Romaniei". Poate ai informatii privind cele relatate de Sportbladen despre salariul Cristinei Neagu.200.000 dolari/luna??(2.400.000/an) Mork&Groot &Amorim&Broch castiga impreuna atat,dar pe an!! Inca odata felicitari pentru ceea ce faci,iar altii(gen Geambasu),nu fac sau dezerteaza!

Emy (5 comentarii)  •  9 mai 2017, 11:09

Un articol rau voitor, de incitare a opiniei publice. Bugetul prezentat nu este pentru echipa de handbal, ci pentru tot clubul sportiv. Aceasta echipa reprezinta nu numai Bucurestiul, reprezinta Romania. Toti ne mandrim cu ea, mai putin cei ca dumneata, care nu ati cladit nimic, niciodata, ci numai ati demolat tot ce este facut pentru mandria neamului. Jumatate din populatia tarii s-a uitat la aceasta echipa. Cu AJUTORUL NEPRECUPETIT AL REPORTERILOR SI REDACTORILOR ASA ZISI INDEPENDENTI, A FOST DEMOLAT SPORTUL ROMANESC, IN FRUNTE CU GIMNASTICA. A mai ramas aceasta echipa de handbal fete si toti reporterii si redactorii ati pus mana pe pixuri sa demoleze ceva din ea. Cand va diparea si aceasta echipa ce veti mai demola ???? SPER SA DEVENTI SOMERI SI SA NU MAI AUZIM DE VOI. Sunteti penibile/penibili. Credeti ca asa se astupa gropile din Bucuresti. Paronii trusturilor de presa nu cumva au afaceri si in acest domeniu ???? Sa va fie rusine. Asa sa va ajute Dumnezeu !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  9 mai 2017, 17:21

„incitarea opiniei publice”, a doua parte o iau ca pe un compliment

nelutu (4 comentarii)  •  9 mai 2017, 12:04

Maria Andries te-au prins si pe tine frustrariile rau de tot,nu mai te baga nimeni in seama cu fotbalul si acuma cauti circ intr-un domeniu unde nu te pricepi si unde incepi sa minti de ingheata apele. Mai dcumenteaza te, revino cu adevaruri si apoi treci la subiectele tale preferate:***,circurile si certurile din fotbal,etc. Acolo esti invatata si esti in largul tau,sper sa nu mai scri de handbal ca esti f ff pe langa si scri numai aiureli si aberatii. P.S gsp -ziarul anti-handbal . Vi ciuda rau pe prosport care face mii de comentarii la subiectele legate de handbal,asa ca voi v ati pus cum stiti,de a curmezisul sa prindeti macar subiectii anti-handbal,faceti ce stiti mai bine,mintiti si scandal.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Burebista (15 comentarii)  •  9 mai 2017, 17:11

Cu tot respectul, dar acest articol este o mi zer ie... plin de minciuni, jumatati de adevaruri, insinuari... nu insist, ca au facut-o altii... un singur lucru: Andries( nu ii mai zic doamna, ca nu e... ;) , ne dezvaluie bugetul echipei feminine de handbal Vardar cs fiind de 3,2 milioane. Bun. Apoi dezinformeaza, scriind ca CSM are 13 milioane. Fals. Echipa de handbal feminin are buget 4 milioane din care ca 1 milion sunt bani privati... raman 3 milioane bani publici... cred ca se vede cat de parshiwa este aceasta andries... nota zero si azi. Stai jos... sau acasa... ca tot iti place mistoul... ;)

Vasco (317 comentarii)  •  10 mai 2017, 9:07

Aveam impresia ca esti mai matura.Raspunsurile destul de infantil obraznice pe care le dai celor care nu-s de acord cu tine arata altceva. si DA,se pare ca cetatenii din Romania cand pun votul in urna se pare ca fac figuratie....Stii tu ceva,ca prea le stii pe toate.

Zamby (9 comentarii)  •  12 mai 2017, 13:28

@Maria. Inaintea meciului, la emisiunea „Saptamana de handbal” s-a discutat despre problemele medicale fara a acuza pe nimeni. Mai mult, unei jucatoare invitata in „studiou” i s-a facut rau si nu a mai putut continua emisia. Este vorba de Cristina Nan...

Comentează