Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Clubul de staniol cu factură de aur

Champions League şi salariile handbalistelor sunt doar paravanul care-ţi ia ochii de la cheltuielile reale ale CSM Bucureşti

Permalink to Clubul de staniol cu factură de aur
marți, 2 mai 2017, 10:06

De teamă să nu i-o ia înainte ardelenii, cum s-a întâmplat cu organizarea CE de gimnastică, primarul Capitalei a găsit repede un pretext să apară în poză cu medaliaţii Ponor şi Drăgulescu. Cei doi gimnaşti, „sportivii noştri de aur”, cum i-a numit Gabriela Firea, vor deveni Cetăţeni de Onoare ai Bucureştiului. Fireşte, titlul ăsta poate fi retras, dacă „persoana este învinuită sau inculpată într-o cauză penală”. Nicio pagubă. Dacă premiaţii ar păţi aşa ceva, doamna Firea i-ar propune la preşedinţia ţării.

„Să acordăm un gest de recunoştinţă, o dovadă în plus de respect, de gratitudine…”, şi-a motivat iniţiativa edilul.  Cetăţenii de nevoie ai Capitalei nu pot decât să spere că PMB va comite şi faţă de ei gesturi din astea „de recunoştinţă”, în ciuda faptului că nu costă nimic. E gratuit să-i informezi pe oameni despre banii lor.

1 euro, taxa de sub preş
PMB dă în jur de 1 milion de euro pe lună la CSM Bucureşti. Adică fiecare angajat din milionul de angajaţi care duc greul bugetului Capitalei dă lunar 1 euro pentru clubul condus de Alin Petrache. Comparabil cu recent sublimata taxă radio-tv, 1,5 euro, considerată drept excesivă de către colegii de partid ai doamnei Firea. Ar fi o dovadă de respect să ştie omul şi pentru ce e birul sportiv-municipal.

Cheltuielile pentru copii şi juniori la CSM reprezintă un procent infim din totalul de 13 milioane de euro, alocat pe 2017 de Primărie. Conform site-ului oficial al grupării, 90 la sută din bani merg pe „materiale şi prestări servicii cu caracter funcţional”. În traducere, pe salariile sportivilor profesionişti şi ale antrenorilor. Aici intră salariile vedetelor de la echipa de handbal feminin, de pildă. Totuşi, nici dacă fiecare jucătoare ar câştiga cât Cristina Neagu, acontată pentru 300.000 de euro pe an, tot nu s-ar ajunge la 11,7 milioane de euro!

Singura explicaţie ar fi că nu doar sportivii şi antrenorii sunt plătiţi regeşte pe baza unor contracte de prestări servicii. Ci şi angajaţii clubului. CSM are, conform organigramei aprobate de PMB, 63 de angajaţi. Conform documentelor de pe site-ul oficial, în medie, un angajat la CSM încasează 1.000 de lei pe lună. Nu e o sumă pentru care Alin Petrache, acest Galliano al treningurilor, să adere la un job de croitor bugetar.

Sportivi mai puţini, bani mai mulţi
Conform site-ului oficial, CSM are şi o secţie de motociclism, formată din doi piloţi, o secţie de rugby, aflată în construcţie. La tenis seniori, apare poza Monicăi Niculescu, cu titlul „Echipa”. La atletism şi la volei, apar listaţi în jur de 100 de sportivi în total. La şah, e doar o fotografie cu pioni. Secţiile astea există, dar şefii CSM nu vor să-l plictisească pe cetăţean cu preaplinul de nume şi date. Baschetul masculin e finanţat în colaborare cu CSA Steaua şi EximBank, iar bugetul oficial al secţiei nu depăşeşte un milion de euro. Tot nu ies banii, nu se justifică facturile.

„Acum avem în jur de 1.400 de sportivi legitimaţi, copii, juniori şi seniori”, anunţa şeful CSM, în decembrie, citat de „Adevărul”. În 2015, clubul avea 4.097 de sportivi, dintre care 317 cu contract. Scade numărul legitimărilor, creşte bugetul. Când Petrache nu va mai avea niciun sportiv la club, să vezi filantropie din partea PMB!

Norvegiene, nici nu ştii ce calic începi să fii!
Nici fosta conducere, nici actuala nu pomenesc despre dubla legitimare a sportivilor, când numără bobocii. Plătesc profesori de sport, cu două-trei sute de euro pe lună, să antreneze copii în curtea şcolii. Şi pretind că au sute de antrenori şi mii de copii selecţionaţi.

Pe ce dau bucureştenii 1 euro pe lună? Nu pe salariile handbalistelor, ar ieşi mult mai ieftin. În handbalul feminin, un buget de Champions League nu sare de 5 milioane de euro. Nu pentru că norvegienii ar fi nişte săraci. Asta-i piaţa. În handbalul masculin, cea mai bogată echipă din Europa, PSG, plăteşte salarii în valoare totală de 5,6 milioane de euro.

Din gratitudine pentru cei care i-au dat votul, Gabriela Firea ar trebui să se pozeze şi alături de facturi. Altfel, nu prea face să dai 13 milioane de euro doar pentru notorietate. Să nu te mai salute străinii în concert cu „Hello, Buducnost!”.

Comentarii (28)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  2 mai 2017, 11:01

Ponor si Dragulescu nu erau chiar disperati sa ajunga cetateni de onoare...e clar ca Firea le-a pus cate un maner si-a aparut in poze asta, provine din media,stie cum sa stea in poze,ce unghuri o avantajeaza,ce fond de ten,de coafura si mai ales vestimentatie... Credeti ca este simplu sa faci un reality show din banala deszapezire sau din transformarea Bucurestiului in capitala Kitschului ori din aparitia cu o casca de protectie albastra si vesta de santierist la orice punctisor de lucru intesat de Dorei pe santierele Capitalei ? Astea se dau la TV,cu astea-ti prostesti electoratul ca muncesti si ca nu ti-ai uitat promisiunile.Daca te uiti ceva mai de sus si vezi tot tabloul iti vei da seama ca in afara de transferul lui Neagu,un contract dat unei rubedenii a lui Dragnea aceasta fiind o firma de apartament si taierea multor copaci din parcuri nu se vede mai nimic....Asa ceva chiar nu s-a mai intamplat pana acum la aproape un an de la instalare.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  2 mai 2017, 12:12

inca putin, sa se faca anul, in iunie, apoi numaram steagurile…

JFM (4 comentarii)  •  2 mai 2017, 11:07

Stati sa-mi aduc aminte...CSM nu este echipa care a castigat fara Neagu,cu un buget de 6 ori mai mic trofeul Final Four si nimeni nu stia cine raspunde de club,cui sa multumeasca din Primarie pentru incredibilul succes,cine era directorul sportiv samd ? Ba da ! Vedeti ca marile performante se fac fara implicarea politicului si a profitorilor de pe margine pe banul (deloc nesemnificativ)public ? Deci se poate !

DanS (4 comentarii)  •  2 mai 2017, 11:36

E simplu: uitati-va la bugetele de investitii prevazute pentru anii 2014...2016; de aici ar trebui inceputa discutia, oamenii astia nu construiesc nimic.

dan (9 comentarii)  •  2 mai 2017, 12:31

Galiano al treningurilor :)))) si Hello, Buducnost! :))) iar ma fac verde de invidie pe stilul Mariei si uit sa ma revolt de ce citesc...

Mozzie (17 comentarii)  •  2 mai 2017, 12:46

Pe ce pune mana doamna Vranceanu-Pandele praful se alege.Unde era atunci cand Dragulescu era parasit de toti ?

Romulus65 (9 comentarii)  •  2 mai 2017, 12:59

Hai sa nu fim ipocriti. Daca nu ar fi fost facuti cetateni de onoare a-ti fi spus ca oamenii politici nu baga sportivii care fac performanta in seama. Acum ca li s-au dat aceste titluri spuneti ca vor sa castige capital electoral. Oricum ai da nu iese bine pentru politicieni. Cat despre faptul ca primaria Capitalei da un milion de euro pe luna clubului sportiv ramane de discutat.Mie ,nefiind bucurestean,mi se pare o suma mica la puterea economica a Bucurestiului.

pawn (42 comentarii)  •  2 mai 2017, 13:29

o incurajare marca andries, inainte de finala de la budapesta... dar se astepta cineva la vreo surpriza?

Vicentiu (1 comentarii)  •  2 mai 2017, 13:35

Sa va fie rusine.

Vasco (317 comentarii)  •  2 mai 2017, 13:43

Bagi zazanie draga domnisoara!Si nu inteleg de ce si cui foloseste...Dar ,probabil vom afla candva.Chestia cu rivalitati gen ClujNapoca -Bucuresti e de-adreptul urata,si asa fiind noi prea dezbinati.Cineva ,mai sus ,scria ca faci aceste lucruri tocmai acum inainte de final four..Chiar,de ce faci asta?Aspiri la tilul de "dusmanescu"?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  2 mai 2017, 16:53

pentru ca informatia cu „final four” are nevoie de context

Fane (104 comentarii)  •  2 mai 2017, 16:07

Si asta este o dovada,ca e greu sa faci ceva,dar foarte usor sa distrugi. Este al-XXVIII-lea an cand tot sa moara capra vecinului,daca nu il simpatizez in vreun fel.

psdciumarosie (1 comentarii)  •  2 mai 2017, 16:31

Ce va mai place sa sifonati banul public, nu e de mirare ca nu aveti nici un stadion si nici o sala de sport in Bucuresti.

Brandremist (7 comentarii)  •  2 mai 2017, 16:37

Drăgulescu e bucureștean totuși. Dacă-l băgă doar pe el în seamă, vă plângeați iară de misoginism/sexism.

Mozzie (17 comentarii)  •  2 mai 2017, 17:42

Ponor a refuzat sa intre in PSD acum un an,nu vreti sa stiti ce injuraturi si-a luat pt ca i-a lasat cu buza umflata pe cei de la Constanta cu o luna inainte de alegeri.Raspunsul ei a venit prin castigarea acestor medalii iar Firea a pandit si a punctat.

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  2 mai 2017, 20:28

...articol bun ...spumos ...metafora fie cu tine ...

ticbis (1 comentarii)  •  2 mai 2017, 20:45

Domnita Maria, sunt un fan declarat pe fata al ideilor si al adevarurilor pe care le-ai expus in media publica in editorialele publicate pe acest blog, cu argumente intemeiate nascute din inteligenta pe care ti-o admir si manuite excelent de condeiul unui jurnalist de rasa. In cazul asta insa, ma vad constrans sa nu-ti dau dreptate si o sa explic de ce. In primul rand, CE de gimnastica s-a desfasurat la Cluj intr-un anonimat desavarsit; iar daca Catalina Ponor a castigat o medalie de aur la 30 de ani si Marian Dragulescu o alta la 40 de ani, pare sa fi fost o susanea romaneasca. Eu n-am urmarit competitia, dar nevasta-mea da. Nu este o cunoscatoare, i-a placut si a fost fericita la final, dar stiind ca le am si sunt la curent cu sportul m-a intrebat inocenta: "n-am vazut nicio rusoaica in finale, asta ce fel de turneu european a fost?" Nu i-am raspuns pentru ca habar n-aveam ce s-a intamplat acolo, dar daca pana si habarnista de nevasta-mea a remarcat chestia asta, cred ca nu e cazul sa mai dezvoltam subiectul. Ar fi penibil! In al doilea rand, se intretine o confuzie paguboasa punand semnul egal intre bugetul de stat si bugetele comunitatilor locale, ale primariilor satelor, comunelor si oraselor din Romania. Bugetul de stat este al tarii intregi si este gestionat de catre guvern; bugetul local este al comunitatilor si este gestionat de catre alesii locali ai primariilor. Salariile bugetarilor se platesc din bugetul statului, nu din cel al primariilor. De aici diferenta: din bugetul statului niciodata legea nu va permite sa fie platita o echipa de fotbal a Ministerului Apararii, dar din bugetul local DA. Din bugetul primariilor pot fi platite cu restrictiile impuse de lege si echipe de fotbal si echipe de handbal. De aici diferenta intre ceea ce poate face un club departamental ca CSA Steaua si ceea ce poate face un club al primariei, conform legii. Cat priveste situatia concreta a echipei de handbal feminin de la CSM Bucuresti, eu stiu ca are un buget anual de cca 6 mil de euro pe an din care jumatate e asigurat de sponsori privati, nici vorba de 1 mil de euro pe luna doar din bugetul local. Dca ne gandim ca bugetul anual al Primariei Bucurestiului este de 1,2 MILIARDE de euro, domnita Maria, imi cer scuze, dar prefer ca o farama din banii astia sa-i ia Isabelle Gullden si Cristina Neagu decat sa fie irositi pentru borduri si panselute. Cred ca e de prisos sa explic de ce! Indraznesc sa afirm ca bucurestenii (si poate alti multi romani) vor fi mai incantati daca CSM Bucuresti va castiga turneul FF de la Budapesta pentru a doua oara decat daca li se vor schimba bordurile trotuarelor pentru a zecea oara in ultimii cinci ani, pe aceiasi bani. Despre asta vorbim!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 mai 2017, 9:42

n-or fi prins finala rusii si rusoaicele, dar s-au clasat pe primul loc la medalii la CE de la Cluj. tipic rusesc. in rest, da, e o competitie de lansat juniori, seniorii dau totul la CM si JO. totusi, aurul european e aur european, la orice varsta. cat despre primarii, exista amendamentul Tadici, prin care li se permite sa plateasca salariile sportivilor direct de la buget, dar nu exista si norme de aplicare ale acestuia. asadar, primariile au aceeasi problema ca ministerele cu echipe. nu pot da decat salarii de bugetar.
sponsorizarile la CSM sunt o legenda. nu apar nicaieri in documentele de pe site-ul oficial. sunt zero. si ca dovada ca milionul de euro ajunge lunar la club:
http://csmbucuresti.ro/wp-content/uploads/2017/02/cont_exec_bugetara.pd
de acord, mai bine dam banii unor sportivi decat unor iepurasi cuconasi. si mai bine ar fi daca am da banii unor tineri sportivi romani. dar lui Alin Petrache i-ati da 15.000 de euro pe luna?

JAX (17 comentarii)  •  2 mai 2017, 21:17

A ajuns sa li se spuna "Real Madridul handbalului" ! Adica bani garla,sac fara fund iar noi stam intr-o mizerie de oras pe cel mai mare buget la dispozitia Primariei din toata tara.La ce folos,banii se duc in contractele si transferurile unor jucatoare PROFESIONISTE DE TOP !

clujan (5 comentarii)  •  2 mai 2017, 22:04

Scriitura de doi lei a donsoarei Maria care se pretinde analist sportiv dar uraste sportul si pe cei care-l practica si sustin.Apoi, comentarii de mitici care se cred cel putin buricul pamantului si le pute tot ceea ce nu se invarte in jurul lor.Am trait 15 ani in Capitala,asa ca va cunosc prea bine.Sunteti sursa principala a tuturor relelor care se petrec in Romania.

Urod (30 comentarii)  •  2 mai 2017, 22:22

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

furaardealul (1 comentarii)  •  3 mai 2017, 1:23

Cand scrieti de cupa liceelor de la targumures? sute de mii de euro pentru joma, prin ASA. premii de 15.000 de lei furate copiilor, care s-au ales cu *** cu emblema, falsificata, se zice, joma.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos (98 comentarii)  •  3 mai 2017, 9:10

O fi asa de greu sa cerem ca toti banii cheltuiti de acest CSM sa fie afisati transparent pe un site ? In calitate de contribuabil la bugetul PMB ( ca multi altii, dealtfel )cred ca am dreptul sa stiu ce se intampla cu banii colectati.

JAX (17 comentarii)  •  3 mai 2017, 9:59

@gilos...asa ar fi corect,cinstit,legal doar ca la PMB a fost instituita Omerta,informatii despre cheltuirea unor sume mult mai mari decat cele cu CSM nu au voie sa iasa din cladire.

Montgomerry (10 comentarii)  •  3 mai 2017, 10:54

Ca impatimit al sportului ar trebui sa ma bucur cand vad ca apar Cluburi Municipale.Dar nu prea im vine.Din experienta ultimilor 27 de ani, banii publici, cei proveniti de la stat,sau primarii,sunt tinta tuturor oamenilor de afaceri si oamenilor politici.90% din marii bogatasi ai Romaniei si-au cladit averile prin contracte cu statul.Poti spune fara teama de a gresi ca si tu si eu si el,am contribuit la bunastarea clanului x sau y. Crearea acestui mamut al sportului CSM Bucuresti,este in fond o mare fabrica de spalare de bani si de imbogatirea unora.De ce nu ramane numai cu echipa feminina de handbal?.De ce le trebuie si echipe de rugby,baschet in viitorul apropiat si fotbal?Chestia cu celelalte sporturi o stim ,e vorba de dubla legitimare,adica banii se duc acolo unde trebuie.Si aia sunt grosul. In rest,mult succes fetelor in finalfour.

mmitic (1 comentarii)  •  3 mai 2017, 17:53

cum se fura in bucuresti nu se fura niciunde in lumea asta...

Burebista (15 comentarii)  •  3 mai 2017, 23:45

Doamna Andries stie sa bage strambe exact cand trebuie... acum cu cateva zile inainte de FF... ***? ***... mai stii ;).. sumele vehiculate nu sunt corecte... nici argumentele de doi lei... nu mai insist, ca au aratat altii mai sus... as mai putea face putin misto de ea cum ii place ei sa faca de altii... si cum vad ca le place unora pe aici... acest site a ajuns o ruina, toti dau cu noroi si fac filozofie ieftina , misto stiu sa faca de la ioanitaia pana la andries... eu zic sa va fie rusine... scrieti mai bine la Catavencu daca mai exista... cu sportul lasati-o ca va prindeti urechile poate... nu ati avut nici macar un cuvant pt sportivele care au facut performanta si fac imagine Capitalei si Tarii... ceva despre munca, sudoarea, lupta lor.. la asta ma astept pe o pagina de sport nu la aberatii politice si "metafore" de nota zero... ramaneti aici intre voi si faceti misto... pana nu va mai citeste nimeni...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mircea Voda (7 comentarii)  •  7 mai 2017, 13:53

Draga Maria habar n-ai despre ce vorbesti. In handbalul masculin, bugetul PSG-ului e de 17 mil E, numai Karabitic primeste aproape 1 milE pe an. Vardar, Pick au 10 milE buget, Barcelona 13, Kiel a scazut acum la 12 dupa ce ani de zile a avut aproape 20. Palmarsson, daca ai auzit de el, a fost transferat de unguri pentru 3 milE. Dubla legitimare a sportivilor si a antrenorilor e permisa de lege si se practica inca de pe vremea lui Ceausescu. Ti-ai pus intrebarea in ce sali sau stadioane ar putea juca si antrena cei 1400 de copii daca n-ar exista dubla legitimare? Pentru ca prin dubla legitimare, antrenorii aduc juniorii in salile scolilor unde activeaza. Ai scris acest articol pentru a mai da o lovitura lui Firea dar niciodata nu-ti pui intrebarea ce s-ar intimpa daca acest club ar fi desfintat miine. Ar mai avea cineva curajul sa infinteze un club sprijinit sau nu de autoritatile locale? Ar mai veni sponsorii privati in sport? Iti spun eu, niciodata. Asadar, inainte de a purta razboaie gindeste-te ce se intimpla si dupa ele.

Comentează