Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Dinozaurul fardat cu sport

Dacă Armata îşi face echipă de fotbal, TVR se simte, practic, obligată să aibă un canal de sport

Permalink to Dinozaurul fardat cu sport
joi, 13 aprilie 2017, 10:05

„Banii au intrat, iar datoriile au fost plătite”, a anunţat preşedintele TVR, Irina Radu (foto), într-o emisiune a postului naţional. Gata! Nu mai are rost să te întrebi: cum s-au strâns datoriile istorice de 180 de milioane de euro? Ce factură au achitat contribuabilii: pentru un dezastru managerial sau pentru un serviciu public extravagant, destinat puţinilor aleşi?

Despre reformă sau lege nouă, numai de bine. De când Guvernul Grindeanu a luat mamutul cu microfon de lut sub aripa lui cu muşchi de porc, reorganizarea a ajuns o soluţie de tristă amintire. Imediat după ce datoriile la stat au fost plătite cu bani de la stat, la postul naţional se discută din nou ca la banchetele Mariei-Antoaneta. Dacă n-aveţi pâine, daţi-le opium! Imboldul se aplică deja. Lacrimi „off the record” în emisiunile culturale, sânge de anticorupt în talk-show-uri, sex pe burtieră când vorbeşte Liviu Dragnea. Urmează fotbal la „Ora Armatei”.

Goana după laurul ratingului

Printre proiectele noi se află şi cel al transformării TVR HD în canal de sport şi tineret. Nu pentru că au fost întrebaţi românii şi au spus da, asta vrem. Sport de dimineaţa până seara, live şi de la capăt, „Dacă doriţi să revedeţi…”. Departe de TVR tendinţa plebee de a lua în calcul aşteptările publicului său! Proiectul se înscrie, mai degrabă, în cursa pentru audienţă. Numai la meciurile „naţionalelor” de fotbal şi handbal, la JO mai urcă postul naţional pe podium.

Irina Radu a dat o explicaţie pudrată gros pentru audienţele majoritar subunitare. „Nu am avut bani de promovare”, „Publicul vine încet”. Da, dar publicul postului naţional e aparte. Nu vine. Pleacă din 1989 încoace. În ultimii ani, aleargă. E un Usain Bolt al telecomenzii. În ritmul ăsta, devine mai util pentru candidaţii la prezidenţiale să se plimbe pe uliţă decât să apară la „Viaţa Satului”.

Nicio megatransmisiune sportivă, de tipul celei de la JO 2016, nu va fideliza telespectatorii. Iar ratingul nu va sălta peste meniscul broaştei, câtă vreme singura dilemă existenţială a postului naţional este: pe ce dăm banii? Un canal specializat presupune costuri înzecite faţă de cele generate în prezent de transmisiile şi emisiunile sportive.

De la cablu la post TV e doar un pix

Acum doi ani, fostul şef al TVR, Stelian Tănase, îşi scotea căciula şi cerea Guvernului un leu, un Ateneu, să achite drepturile pentru JO şi Euro. În august 2014, TVR transmitea Steaua – Ludogoreţ cu un car HD închiriat de la o firmă privată, nota Paginademedia.ro. La Rio, echipa TVR a împrumutat cabluri de la televiziunea cubaneză, după cum aţi putut citi în Gazeta. Comentariul la ceremonia de deschidere a fost asigurat din studio, de la Bucureşti. Costa 6.000 de euro un loc la masa presei la show-ul olimpic. Pe atunci, postul naţional cocheta cu insolvenţa. Făcea selfie cu găurile de la curea. Acum nu mai e cazul. Are de unde să ia cabluri, să înconjoare Ecuatorul. Are de unde să închirieze echipament HD pe termen nelimitat. Că doar n-o să se zgârcească, să-l cumpere.

Domnul Goe, Paris Hilton, TVR

„2016 a fost încheiat de TVR cu profit”, spune Irina Radu. „Profit” e un fel impropriu de-a spune. Tătucii de la Palatul Victoria îţi achită masa, omagiile şi dansul, mamiţele de la Parlament îţi croşetează bundiţă legală. Asta nu te recomandă drept o întreprindere viabilă economic sau un serviciu public cu picioarele pe pământ. Te infantilizează.

Copilul bătrân TVR vrea să arate tânăr şi competitiv. Se cosmetizează, nu se reorganizează. Nu ţine să demonstreze că e matur, responsabil cu banul public şi vaccinat împotriva comenzii politice. Un canal de sport nu e o idee rea sau bună, e o idee prematură. Înainte de orice, audienţe, megaproducţii, fond de ten sportiv, TVR ar trebui să se preocupe, o dată-n viaţă, şi de interesul publicului. Nu să-l maimuţărească, pe motiv că „banii au intrat” din interesul altora.

Comentarii (14)Adaugă comentariu

kla2005 (47 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 10:25

Back to the future...Romanian Style

ion (3 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 10:38

Foarte bine scris articolul.TVR a inceput sa semene tot mai mult cu Antena 3.

Emy (5 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 11:37

Doamna Maria cred ca cel mai bine este sa desfiintam TVR deoarece se spune ca mananca banii poporului si a fost si este aservit puterii, sa desfiintam Antenele ca nu ii plac domnului Ion si imparatului Traian, sa desfiintam Romania TV ca nu este pe placul opozitiei, sa desfiintam Realitatea TV ca din punctul unora de vedere ar trebui sa se cheme Irealitatea TV, desfiintam si Digi ca a aparut Dolce, care trebuie si el desfiintati ca nu este atat de dulce cu cine trebuie. Daca a mai ramas unul sau mai multe posturi TV nenominalizate inseamna ca nu ma intereseaza pe mine si deci trebuie si ele desfiintate. Constat ca doamnele/domnii reporteri/realizatori canta dupa partituri ce le sunt puse la dispozitie de patoni, la ordinul clar si precis a unor papusari romani/staini ce sunt obligati sa respecte directivele venite de unde trebuie. Q.e.d. SARBATORI FERICITE ! tuturor ROMANILOR care respecta tara si observa cum vor unii sa ne globalizeze in timp ce ei devin tot mai nationalisti. Despre HERR PRESEDINTE nimic. Voi apluda cand i se va aproba cerea de reintregire a familiei si va locui impreuna cu parintii la mansarda din Deutschland. Q.E.D.

naica (74 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 12:56

Ce sa mai zici? Emy a sintetizat foarte bine !

Cristi (8 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 13:05

Aveti acelasi tip de viziune precum vede un cal drumul si gandire de persoana rezistenta din Piata Victoriei care doar reactioneaza la sloganuri din doua cuvinte refuzand sa vada si din alta perspectiva.Acum observ ca va deranjeaza ca au fost sterse datoriile TVR-ului,un nou prilej pt dvs de a mai da un ghiont guvernului si parlamentului asa i-ati tot sicanat din ianuarie si pana astazi,si va inteleg frustrarea ca nu sunt la putere favoritii dvs din "Guvernul meu" dar asta e,ghinion,trebuie sa va impacati cu ideea si sa incercati macar de dragul aparentelor sau al deontologiei,ca viitoarele articole ale dvs sa fie cat mai obiective si echidistante politic.Revenind la datoriile TVR-ului,nu stiu,poate ati scris la vremea respectiva despre jaful facut de doamna Ulcer,pardon Culcer in era Basescu si de toti propagandistii pe care i-a adunat acolo,cu salarii uriase pt a face talk-showuri politice de adulatie la partidul portocaliu mult iubit de 95% din presa la vremea aceea,partid astazi tupilat in partidul galben dimpreuna cu cele 95 de procente...Revenind la subiectul TVR HD canal de sport,este o idee nu buna,ci excelenta ! Dvs probabil nefiind consumator de sport nu priviti din perspectiva acestuia.Putin ma intereseaza de costurile economice,bani de la buget si alte contre invocate de catre presa...Este televiziunea nationala si daca tot dam un ban obligatoriu atunci vrem sa vedem evenimente sportive de importanta nationala si nu numai.Liga I si Liga II de fotbal nu ar trebui sa lipseasca,CE si CM de fotbal,Cupa Confederatiilor (si ii felicit ca au achizitionat drepturile tv pt editia din aceasta vara),meciurile echipelor noastre de fotbal in UEl si/sau UCL,toate le consider de prioritate maxima,competitii care sa fie vazute de toata lumea,pt ca orice cetatean detine TVR HD si poate fi vizionat si pe dispozitive mobile de oriunde,nu doar de cei care sunt abonati la anumiti furnizori din 4 litere unde mai lucreaza si iubitul dnei Kovesi,furnizor care beneficiaza de tratament preferential pe piata media.Foarte bine,atunci si TVR sa joace tare si sa puna banu' gros si va avea mega audiente.Si ce am mentionat aici sunt doar cateva din preferintele unui mocrobist,ar mai fi si tenis Fed Cup,sau alte meciuri ale romancelor noastre,EHF la handbal,Formula 1 (cine a prins vremurile cu Victor Bonifaciu si Dan Mihai Alexandrescu la comentariu,intelege nostalgia)...Pentru toate astea ar mai trebui creat inca un canal de sport,dar mai intai sa vedem ca la TVR HD i se va da sportului-rege ce-i al sportului-rege,prioritate si transmisiuni de calitate.Si da,stimata Andries,romanul vrea sa sa mai vada si altceva decat tot soiul de asa zisi jurnalisti si aparatori pe la tv de dimineata pana seara al caror scop in viata e denigrarea adversarilor politici.

Caprita Rosie (12 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 13:36

@ Emy - Cred ca in mintea ta de PSDist(a) nu mai incape nimic (desi e goala). Maria vorbeste de TVR pt ca e platita din banii nostrii, pe care ii dam la impozit, pe cand alte televiziuni sunt private si nu putem comenta, ne uitam la ele daca ne place sau le ignoram (cu exceptia antenelor care sunt tot din banii nostri si care fusesera in conturile lui Ceausescu si insusiti de varan). Dar, oricum, e bine, ti-ai mai luat un litru de ulei de la stapanii tai cu postarea asta, poti fi ferict(a). Nu e ciudat ca sustinatorii comunistilor folosesc metode capitaliste pt promovare?

Dumitru Valentin (1 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 14:02

Dupa comentariul asta de-a dreptul rau intentionat, nu as putea decat sa cred ca fie purtati un interes, fie sunteti un monument de rautate. V-o spune unul care chiar s-a bucurat vazind emisiune de la TVR de prezentare a noilor formate. Sigur va ganditi ca nu o sa ajungeti sa comentati ceva pe TVR Sport sau cum se va numi..cred ca ar trebui sa incercati in alta meserie sau la alta rubrica, ceva can can sau *** poate..

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

drako (24 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 14:11

credeam ca deschid o gazeta de sport,dar gasesc articole demne de revista 22... pacat ca se incurca marfa cu ambalajul ! si,totusi,politica nu ne-a facut nici mai frumosi,nici mai liberi ! dimpotriva !

nic (1 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 15:06

toate tarile au televiziune nationala ,numai ca majoritatea cele din vest sunt conduse bine ,in germana se plateste taxa tv cum a fost la noi ,evenimentele sportive majore cm ,ce ,olimpiade sunt transmise de televiziunea nationala ,care are acoperire in toata tara .La noi cred ca sunt 6 canale .prea multe dupa parerea mea 3 ar fi suficente plus cele regionale .ACESTEA SA FIE ADMINISTRATE DE O CONDUCERE PRICEPUTA DIN SPECIALISTI ,ANGAJATI PRIN CONCURS NU NUMITI POLITIC ,CURTEA DE CONTURI SA VERIFICE IN FIECARE AN VENITURILE SI CHELTUIELILE SA NU SE MAI AJUNGA ,LA DATORIILE ASA MARI CARE ACUMULATE DE ALUNGUL ANILOR SI TOT AMANATE .

Caprita Rosie (12 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 15:09

@ Dumitru Valentin - Eu sunt de accord cu Maria, inainte de a te extinde trebuie sa fii sigur ca si poti. Nu mi se pare corect sa platesc datoria la buget cu bani alocati de la buget. Daca se poate chestia asta la TVR de ce nu-mi achita si mie statul impozitul? Nu cumva ne cam furam caciula? Daca tu ai fi patron si o sectie ar fi falimentara, ce ai face, ai infiinta inca una similara sau ai lua masuri? Cam despre asta e vorba, Maria nu a spus ca nu e de acord cu infiintarea canalului ci doar s-a referit la oportunitate.

Florian1956 (3 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 15:56

TVR trebuie sa se reinventeze,altfel spus un NOU TVR. întrebare : cați angajați au TVR,dar BBC sau televiziunile publice din UE....

iris (25 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 16:19

Pe cei care i-ar bate gândul să se simtă șifonați îi atenționez că, totuși, în acest articol se abordează cu mare delicatețe - cu mănuși problema acestui buboi național pe care l-ar fi oblojit ?! (l-ar obloji ...,,cu pudră groasă”) Dna. Oportunica Radu- șefa care râvnește, pe principiul ,,scopul scuză mijloacele” , la audiențele unor posturi din categoria ,,tembelizor - telebigotizor sau teleneanderthal” și care a promovat deja, pt. o oră de vârf, emisiunea 69 (,,fanion” ) de la ora 9.

Vasco (317 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 18:20

@Caprita rosie, inainte de a face pe belicosul cu unii, cu altii ,invata cand se scrie cu unul sau cu doi de i...Ce zici?Sau asa e la antipesedisti?Atunci...bine.

Stefanita (2 comentarii)  •  14 aprilie 2017, 0:00

Viata Satului este lider de audienta pe intervalul emisiunii. Mai ieftin ar inchiria spatii in cadrul altor statii, decat sa tina acest nastodont cu cheltuieli imense.

Comentează