Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Prunea şi primarul suedez

Dezamăgită de oraş, prea mic pentru o echipă atât de bine plătită, CSMS Iaşi trage nădejde la banii publici din tot judeţul

Permalink to Prunea şi primarul suedez
luni, 10 aprilie 2017, 9:09

Singur faptul că primarul Iaşiului joacă minifotbal e de-ajuns pentru a-l face pe Prunea mefient, chiar ostil. Nu mai vorbim că Mihai Chirica stă pe scaunul patriarhal al lui Gheorghe Nichita. Acum, că fostul edil a revenit în structuri, preşedintele CSMS şi-a găsit cuvintele care să-i exprime plenar sentimentele.

După victoria cu Botoşani, scor 2-1, Prunea l-a luat pe uzurpator la bani mărunţi şi nu numai. Primarul nu mai are grijă de club. Îi lasă să aştepte pe fotbaliştii şi oficialii CSMS, ca pe nişte cetăţeni oarecare. „Nu suntem slugile dumneavoastră, să ne ţineţi pe la uşi!”, a spus fostul portar, citat de Ziarul de Iaşi. „Să vă fie ruşine!”. În curând, inevitabil, o să descopere că Mihai Chirica are sigur şi un prenume suedez, nu contează care. Nils Holgersson, Kennet Andersson, tot un gânsac.

Conducătorul revoltat vrea să ştie de ce „anul acesta nu am primit niciun leu de la Primărie”. Primarul a explicat deja, prin toamnă, în presa locală: nu mai „rupe din problemele ieşenilor” pentru „nişte putori”: „Pe banii statului, trebuie să te supui unor reguli de performanţă”.

Daţi un leu pentru utilaj greu
Chirica a promis atunci şi transparenţă în finanţarea echipei. „Nu s-a putut vedea limpede cât s-a dat şi cât s-a primit”. De aceea, crede primarul, nu apar investitori privaţi: „Lumea fuge ca împrăştiată de bombe când aude de acest club”. Nici nu ştii dacă e de râs sau de plâns. Clar, omul are chemare să scrie „Amintiri din primărie”. Capitolul în care partidul l-a pus palancă la pământ e deja în programa de Bac.

Când negociau măriri de salariu, şefii CSMS fluturau stindardul autofinanţării. Acum se declară total bugetari. „Jucătorii n-au fost plătiţi de trei luni!”, a declarat antrenorul Neagoe, după meciul cu Botoşani. Trei luni fără salariu nu mai impresionează pe nimeni la Iaşi. Angajaţii combinatului de utilaj greu au stat trei ani fără salariu. Când Prunea acuză Primăria că lasă „un simbol” să dispară, atinge cel mult bătăturile de pe coarda sensibilă a comunităţii.

Preafericit consiliatul Popa Maricel
Preşedintele CSMS precizează că echipa e „curată”. Că dacă n-ar fi, nu s-ar povesti despre restanţe salariale. „Îi datorez enorm domnului Nichita”, menţionează Prunea, între două critici la adresa lui Chirica. Din datorie, l-a vizitat cu echipa în arestul la domiciliu. Din datorie, preşedintele CSMS îl laudă pe fostul edil, proaspăt consilier personal al şefului CJ. Din datorie, nu din slugărnicie.

Probabil primul sfat pe care Nichita i l-a dat şefului de la judeţ a fost să plece în pelerinaj la stadion. „Maricel Popa a fost la meci şi a spus că va încerca să ajute, mi-a spus să mai am răbdare”, a povestit Prunea. Cu răbdare, se fac toate, şi autostrăzile, şi drumurile expres. Cu răbdare, se pune canalizare. Cu răbdare şi cu experienţă. „Are experienţă bogată în administraţie”, a explicat Maricel Popa numirea lui Nichita. Dosarele penale ale fostului primar stau mărturie. Despre experienţă şi despre ceea ce vine odată cu ea, dezinvoltura în a folosi instituţiile statului la treburi domestice.

Dulcele târg lapidar
Nichita i-ar scăpa de inhibiţii şi pe cei mai slabi de înger aleşi locali. Întrebat despre banii publici daţi la fotbal, a răspuns că e un secret atât de straşnic, că nici el nu-l ştie. Ignoranţa de boier i-a asigurat loialitatea lui Prunea. La fel cum actele de sărăcie ale lui Chirica, pompos numite „transparenţă”, au stârnit dispreţul fostului internaţional. „Daţi-mă afară, dar nu vă bateţi joc de mine!”, strigă Prunea. N-are motiv să demisioneze el, că doar nu l-a jignit salariul de 140.000 de euro pe an.

În ciuda pronosticurilor apocaliptice ale lui Prunea, „Să ne controleze şi DNA!”, echipa n-o să dispară din nou, cu tot cu evidenţa contabilă. Tatăl sfaturilor s-a întors la butoane. De aceea, fotbaliştii nu se grăbesc cu memoriile. Se vaită, ca de obicei. De bani, de oameni, de atmosferă. Că nu se întâmplă mai nimic în Iaşi. Uneori se precipită pe străzi câte o oaie neagră, alungată ca o cometă de o ploaie de pietre.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

mg (87 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 10:03

..bun de pus la rană acest Prunea.. Scandalagiu cu vocaţie şi om de "onoare"..

NeeKo (2 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 10:42

Genial , MULTUMESC !

Mishu (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 10:51

Florica/ demn urmas al mitica...

victoe (7 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 11:47

Prunilăăă ! Ne-ai mâncat meciul cu Suediaaa !

marian (5 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 12:18

Bai *** mai terminati cu faptul ca a mancat meciul cu Suedia Florin Prunea. Daca nu stiti cine sunt cei care au ratat 11 metri va spun eu, Dan Petrescu si Miodrag Belodedici. Hai ***!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

K. Andersson (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 12:56

Prunea=asistat social. Oare chiar nu se poate face ceva mai bun cu acei bani decat sa ii cheltuie aiurea pe „nişte ***” care ar trebui sa se autofinanteze? Nu sunt in Iasi spitale, scoli ,etc. care ar avea nevoie de finantare?

iesenist (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 14:25

pentru noi iesenii, e apa de ploaie, ce scrieti d-voastra...partial adevarat, dar neinteresant......

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 14:43

„Din cauza DNA nu mai are nimeni curaj sa semneze !“ Vrem sa „muncim“ liber ! Ca in tarile rusesti, vrem sa-l aducem pe Lucescu, pe toti brazilienii, sa semneze pe Iahtul nostru, in deplin lux si armonie. De spaima @ "iesenist"ii astia, poti face ce vrei cu "apa de ploaie". Iar DNA ar face mai bine sa ne urmaresca amantele sa nu ni le ... fure rusii. --------------------------------------------------- In capitala smecheria in care curg bani publici se numeste „Fundatia Sportului Iesean“ iar membrii fondatori sint Consiliul Local, Consiliul Judetean si ca aer „intelectual privat“ U Tehnica si Agricola. Adica niste smecheri prieteni politici cu sediu, cheltuieli, prime, indemnizatii si salarii care impart banii cum vor, iar asta de zece ani. Ani buni. Cum fac nu stie nimeni, nici ce cheltuieli si salarii au. Au mai avut conturile blocate dar au ramas bine merci, echipa de fotbal si-a schimbat numele, un mic faliment, iar banii datorati Statului s-au evaporat. Ce primar e, nu conteza, e aceeasi brinza. Intrebat daca stie cum cheltuie „Fundatia“ banii, n-a stiut nici actualul. Stie doar ca „Fundatia“ are bani. Azi e alta moda – sarcina de partid - obligatorie , alta Lozinca: „Vai, a cerut DNA situatia finantarii, a cheltuielilor, salariilor, primelor, indemnizatiilor si … culmea culmilor … o lista a impartirii banilor !!! la „Furtatie“… iar atita timp cit Raii si Hotii de la DNA investigheaza nu mai are nimeni curaj sa semneze un act, o finantare catre Pruneeea, care se stie ca e turc cu gura mare !“ Asa e peste tot, daca se supara cineva din primarie, daca pune intrebari incomode, daca n-au scaunul cald si tare baietii din fundatii, ramine Pruneeea fara … acoperire. Recomand ca seful furtaiei sa fie angajat la Primarie ! Poate si o secretara. Pruneea vrea sa muncesca, sa-si aduca aportul la dezvoltatrea fotbalului Iesean, foarte bine, asta om, ii recomnd Primarului sa-l anjajeze la Primarie, cu un salariu la fel de mare ca al lui !!! ------------------------------------------------------- Maria, eu propun s-o intrebi intr-un interviu pe doamna Firea daca stie ea ce fac cei de la CSM cu banii. Nici tata lui Petrache nu-i poate da anual fiului sau 20 milioane EURO anual sa se joace, altii se joaca pe calculator, asta si o armata intrega se joaca pe bune cu banii bucurestenlor. Cit cistiga sportivele se mai poate afla, dar cit cistiga si cit cheluieste armata de smecheri care se joaca de-a cumparatul sportivilor straini - sint majoritari deci ce rost are ? - nu stie nimeni. Astfel, in alta tara – am mai vorbit -, doamna Firea ar avea dreptate sa-si faca firme proprii si sa taie macaroana internmediarilor. In Romania insa ar merge foarte bine sa-l angajezie pe fiul lui Pertrache la Primarie, cu un salariu normal si legal, le mai dai doua-trei birouri si stafului lui, iar atunci da, atunci stii unde se duc banii, atunci este echipa Primariei. Daca este si a bucurestenilor nu va intreba nimeni in continuare. Mie imi sta in git, am mai spus-o, cu 20 milioane pe an ar putea fi readusi in Bucuresti o mie de medici buni plecati afara, eu nu cred ca Bucuresti isi permite o astfel de echipe, cred ca ar trebui dezvoltat mai bine sportul de masa.

doar.ion (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 15:06

Maria, numele e Chirica, nu Chirică!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 16:34

da, asa e, l-am scris ca-n povestea lui Stan Patitul

Fane (104 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 15:09

Ca multi altii,odios personaj acest Prunea.

edi (3 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 15:47

Sa ne intelegem: Prunea Florin isi doreste sa candideze pentru functia de conducator FRF?? Pai in relatia cu FIFA si UEFA, poti negocia ''dur'' dar niciodata in stil de ''spoitor de cazane'', mister anaconda.....

Buta Maximilian (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 16:41

Mario, as dori sa stiu ce parere ai despre urmatorul articol: "UPDATE Denis Alibec, implicat într-un incident într-un club! Apropiații au dat detalii pentru GSP.RO: "Reghe a fost acolo și știe cum au stat lucrurile"" Opinia ta sincera de jurnalist vis-a-vis de un articol publicat de un coleg de-al tau. Stiu ca ai coloana si ca n-o sa-mi ignori intrebarea, asa ca astept cu nerabdare raspunsul tau.

victoe (1 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 16:58

@marian ... si de ce s-a ajuns la 11 metri cand noi aveam 2-1 ?

victor (7 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 18:13

Prunilăăă ! Ne-ai mâncat meciul cu Suediaaa !

laur (238 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 18:23

Tare mișto articolul, dar „ lumea Ieșilor, de la Podul Roșu încoace, nu mai ieste lume ”, *** cu har și interese. :))

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

laur (238 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 18:48

Ștergeți-mi comentariul anterior. Nu-mi place pleiada de stele care îi schimbă sensul. Maria, unde îți este spiritul liber? Doar în articol?

Cosmo (44 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 19:50

Mare respect pt banii plătiți de cetățeni are acest component al generației de aur, generație care vezi doamne ar fi urmat să facă curățenie și performanță în fotbal. De ce nu e in stare să obțină sponsorizari, să crească jucători, daca e așa bun manager?

florin (15 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 23:36

Nu i-ar fi rusine acestui pacalici de Prunea sa vorbeasca? Are un salariu total nesimtit fata de valoarea lui atat ca fost jucator (ca nu i se poate spune fost fotbalist), cat si in postura de conducator de club! Se "da lovit" rau, ca nu a avut macar 350 de euro sa-i dea unui jucator ca sa-si achite chiria!?! E normal sa nu aiba, ca doar n-o sa-si "delapideze" Prunea propriul salariu!

florin (15 comentarii)  •  10 aprilie 2017, 23:39

Nu sunt deloc fan Burleanu, dar sper sa aiba atata minte incat sa nu-l (mai) accepte pe mascarici in structurile federale!

Doru (30 comentarii)  •  11 aprilie 2017, 13:56

Prunea are golaneala de Dâmbovița in sânge. ...este adevărat ca Primări trebuie sa facă ceva , adică sa asigure infrastructura, utilități și altele , dar nu salarii nesimțite pt asa ziși manageri.... cum sa nu fuga orice investitor sa investească când în lumea asta a fotbalului este numai hoție. ..și dacă vine investitorul cu oamenii lui în club ca sa oprească furatul, îl joaca jucătorii la pariuri...și atunci pt ce ?!!!! Aici se ajunge când golaneala pune mana pe ceva...la distrugere. Oricât as iubi fotbalul , mai bine fără el decât cu asemenea oameni, sa dispară și sa reapara atunci când sunt bani corecți și nu bani publici care sunt ai oamenilor și trebuie folosiți numai în interesul oamenilor , n-am văzut ca moare cineva dacă nu este fotbal, când am fost în Luxemburg, n-am văzut pe nimeni să-și taie venele de suparare ca acolo joaca fotbal bucătarii de placere și nu au echipe plătite cu bani publici.

Vasco (317 comentarii)  •  13 aprilie 2017, 8:21

Pruneo,*** furat sau la *** prin alte zari,aici la noi...e saracie mare!Ia exemplu de la co-etnicii tai...Ushhhh!

Comentează