Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ranga şi prosopul

Pe mâna duetului imbatabil, la propriu, Contra - Mutu, Dinamo se zbate în acelaşi impas ca Steaua, când finul era antrenor şi naşul finanţator

Permalink to Ranga şi prosopul
marți, 4 aprilie 2017, 9:44

Numai printr-un efort titanic de imaginaţie te poţi convinge că Mutu îi dă ordine lui Contra. E drept, de când e preşedinte de club, Briliantul şi-a îngroşat vocea, dă o perpetuă probă de microfon.

La rândul lui, Contra, care i-a fost antrenor lui Mutu la Petrolul, joacă sceneta profesionistului neutru. Driblează „per tu”-urile. Vorbeşte despre „conducerea clubului”, nu despre ce-a discutat cu fostul său coleg de evadări din cantonamentul „naţionalei”. Epoca „office” prin care trece tandemul de cursă lungă explică de ce Dinamo a ieşit în linişte, ordonat, civilizat, din cursele pentru Cupă şi campionat.

Avocatul apărării lui Contra
După eliminarea la lovituri de departajare, în „sfertul” de Cupă cu CS U, preşedintele Mutu l-a însărcinat pe antrenor să afle cauza eşecului. „Să discute cu jucătorii, să vadă ce nu a mers, mai ales că au jucat cu un om în plus”. O altă rezoluţie a lui Mutu, după înfrângerea cu oltenii, a fost să conteste, cu bune intenţii, autoritatea lui Contra. Nu antrenorul decide pe cine trimite la punctul cu var, ci jucătorii: „Ei fac un pas în faţă şi spun dacă vor să execute”.

Tandemul Scuză-Tot
Deşi nu apucase să discute cu jucătorii, Contra ştia „ce nu a mers”. Elevii lui „n-au luat fotbalul în serios”,  „dacă îl păcăleşti, te păcăleşte şi el”. Îţi ascunde mingea. Mişcă poarta. Din astea. După derby, antrenorul lui Dinamo i-a moralizat pe arbitri: „Când avem penalty-uri, să ni se ofere ce avem!”. Rufele murdare s-au spălat în familie, fără clăbuci.

Oricâtă imaginaţie ai avea, nu-ţi poţi închipui că Mutu şi Contra s-ar încăiera verbal. De obicei, polemicile lor trec peste această etapă a naraţiunii şi încep direct cu desfăşurarea acţiunii. Acum contextul îi obligă la solidaritate. Se acoperă unul pe altul, cu grijă să nu lase alte urme decât scorul.

Oricum, majoritarul Negoiţă nu i-a adus la club pentru originalitatea alibiurilor, ci pentru anvergura lor mondenă. Au relaţii. Dacă vrea, Mutu poate aduce la Dinamo un miliard de investitori indieni. Iar Contra poate chema cam tot atâţia team-manageri chinezi, care să asigure o tranziţie uşoară spre capitalismul socialist.

Mentorul la mahmureală se cunoaşte
Şi mai greu de conceput e duetul „Sufletul petrecerii” predicând moderaţia în consumul de alcool. Dinamoviştii scoşi din lotul Under 21 după ce s-au îmbătat în avion au pătimit doar câteva zile la echipa a doua. Pedagogii Contra şi Mutu şi-au exprimat încrederea că juniorii se vor cuminţi, după prima abatere. „Dacă dintr-un lucru negativ va ieşi un lucru pozitiv, atunci eu sunt fericit”, a meditat Contra. „Dar dacă dintr-un lucru negativ faci şi mai mult, devine o problemă„. Ştie ce spune. Şi Mutu, la fel. Dacă e prea mult Yin, devine strip-tease la Flora. Dacă e prea mult prosop, devine rangă. De altfel, şi unul, şi altul au în CV exemple grăitoare că pedeapsa nu ajută la nimic.

Ne vorbesc posterele
Partea bună pentru Dinamo e că Mutu şi Contra sunt tineri şi, aparent, dispuşi să înveţe. Partea mai puţin bună e că sunt prea aproape, în timp, de furtunoasele lor cariere de jucători. Nu au credibilitatea necesară unor mentori de generaţii. Nu au autoritate în noile lor funcţii. Mutu, coautorul unor „ţepe” în bugetul unor mari cluburi, s-a convertit în manager. Iar Contra, în periplul lui pe mapamond şi în Liga 1, a încercat să se specializeze în salvări de la retrogradare.

Acestea sunt vocile lui Dinamo. Fără sonor tactic, cu morala trasă în surdina miştourilor. Două postere pe un perete cenuşiu. Îndepărtarea lui Andone n-a fost, clar, un act rebel al tinerilor care au dat tricoul pe costum şi îşi revendică rostul în fotbal. Singurul lucru împotriva cărora s-au revoltat vreodată Contra şi Mutu a fost disciplina. Singura teză pe care au demontat-o a fost „Oricine merită a doua şansă”.  Acum, că lucrează cot la cot, experienţa lor îşi va spune cuvântul iresponsabil şi de pe margine.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 12:25

Am ras cu pofta ! Cu alte cuvinte l-au impachetat pe Negoita cat,cand si cum au vrut :)))) Contra a rezolvat cumva problema ramanerii sale mai departe la Dinamo,ea cade in mod firesc scapandu-l de insistenta celor ca Negoita care credea ca-l poate tine cu 200.000 pe sezon acolo sa-i incurce si mai rau apele in Spania atunci cand un eventual club din Segunda ar fi interesat el sa fie disparut de pe radarul cu cei disponibili.Nu mai sta nimeni sa vada ce clauze ai sau n-ai.Ai semnat cu o echipa din Romania esti pa.

luminita (3 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 12:28

Foarte bine ati zis .EXCEPTIONAL!

aldo_m (63 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 12:59

jucatorii lui dinamo nu fac presing nu se demarca si nu cred ca au ceva creier la ce-am vazut inteligenta la ei lipseste cu desavarsire sa explicam daca un jucator dinamovist are om langa el pe el colegul lui asa de inteligent e incat ai paseaza CA SA PIARDA MINGEA SA LE SPUNA CINEVA LA GRADINITA LA SCOALA ELEMENTARA ma inteligentilor nu pasa colegului daca are om pe el ridica capul si da mingea UNUIA LIBER ce e greu chestia asta se invata la gradinita la scoala elementara ,iar mister contra daca vede ca N-ARE MIJLOC ce asteapta ,din pacate gurita incepe sa se desumfle nu prea gandste repede ori ca antrenor trebuie sa gandesti anticipat

lord belial (182 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 13:50

mutu a fost un atacant veritabil dar, momentan, e doar o lichea. un bagabontel, idol de terasa, un bandit si un tepar ieftin. nu as intra in cardasie cu unul ca el niciodata. gurita, in schimb, e un fost fotbalist (decent, mi-a placut de el cand evolua la nationala), actualmente campion la pareri si sfaturi cu iz motivational, dar pe care l-as vedea foarte usor imbracat in opinci si itari, pentru ca razbate spiritul satesc din vorbele lui 'gurita' (''mie sa imi zici simplu <>, nu cholo''), acest impostor ca multi altii din fotbalul romanesc, a caror singura miza e sa fenteze tot, inclusiv fotbalul si antrenoratul. pe cat e de raspicat in opinii taranul asta cu gura mare (contra), pe atat de parsiv e colegutul sau, batausul de ospatari, drogangiul de serviciu, *** mutu.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  5 aprilie 2017, 10:08

mi-a placut asta, „idol de terasa”…

GHITA (25 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 14:17

,,Gurita''este un mareeee antrenor,ar putea antrena si o echipa de maturatori[aia cu tarnul],i se canta osanale degeaba,singura lui calitate fiind gura mare,cat despre Mutu,ce sa mai zicem aduce jucatori ,,muc si sfarc'',au gasit teren de mancat bani

catio (32 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 14:29

Cand un "patiser" renumit ca Mutu ajunge presedinte la Dinamo, nu poti emite pretentii. Cum sa-i ceara el lui Patrik Petre sa nu bea, are caderea morala sa o faca? Numai pentru ca ii este superior pe scara ierarhica? Cum ramane chestia cu exemplul personal? Si pe urma, intre noi fie vorba, Mutu nu are nici capacitatea intelectuala de a fi presedinte la un club ca Dinamo.

dana (10 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 15:00

@lord belial, double pleasure e atunci cind citesti un text misto (Maria Adnries) si mai dai si peste comentarii misto!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  4 aprilie 2017, 18:36

Observatii bune, citeva adevaruri, ma unge pe suflet dar tin secret ca nu sint asa de rau. Doar ca la ranga vocea groasa nu vine cu virsta si maturizarea ci cu tutunul iar la prosopul care va fi in curind aruncat bilbiiala vine de la pune in gura, ca era altceva daca incerca cu pietre. Nu sint nici chiar ca Suncu sa zic ca cine nu bea, nu fumeaza si nu se … nu e fotbalist, dar – ca tot am mintit bine – daca s-ar mai si investi la pisici as zice ca se apropie in sfirsit de un club normal. ---------------------------------------- Premiul intii. Cea mai mare ultras stelista si cea mai rea fara mila si margini este asa cum zice si domnul Becali ... sfinta Maria.

Comentează