Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Bucureşti, Capitala Sclipiciului

Primăria Capitalei nu mai are răbdare până la trofeele din sezonul viitor: transferă medalii olimpice, să se asorteze cu luminiţele de Paşti

Permalink to Bucureşti, Capitala Sclipiciului
miercuri, 29 martie 2017, 9:39

Nu ştim alţii cum sunt, dar bucureştenilor parcă le saltă inima de bucurie ca la „Răpirea din serai” când aud de o crucificare. Scot grătarele, cheamă lăutarii, întind bâlciul, să prohodească vesel. Sau cel puţin aşa crede primarul Gabriela Firea. Care a decis să aloce în jur de 175.000 de euro pentru luminiţele de Paşti, „o sumă mică, pentru ca Bucureştiul să fie ornat frumos”. Dacă nu te reculegi sub lumânărele colorate şi clipicioase, nu-ţi tihneşte să fii creştin.

Din milionul de la stadion, nocturnă pentru Guvern
Capitala are bani. „Păi, un milion de euro l-am economisit de la Arena Naţională”, a explicat edilul, citat de Mediafax. Da, a reziliat recent contractul de mentenanţă cu UTI Group. Dar e ca şi cum ai spune că Primăria economiseşte dacă renunţă la noua Polivalentă şi dă 20-30 de milioane de euro pe borduri cu leduri. Acum a tăiat  costurile cu 1 milion de euro, dar face eforturi să le mărească la loc.

După luminiţele de Paşti, urmează luminiţele de la Palatul Victoria. Sau, soluţie şi mai briliantă, nocturna de pe Arena Naţională se va aprinde şi când sunt şedinţe de Guvern.

Cu marele stadion, lucrurile sunt ca şi aranjate, brizbrizurile sunt ca şi montate. L-a luat Primăria în grijă. La soare o să ne putem uita, dar la preţul poleit al ierbii, ba. Şi patinoarul care se va construi în locul vechiului „Flamaropol” a nimerit pe un făgaş. La trei ani de la încheierea licitaţiei, câştigate, printr-un concurs de coincidenţe clasice, de UTI şi Astaldi, primarul Firea a anunţat începerea lucrărilor. Conform contractului, construcţia va dura doi ani, plus încă un an prevăzut pentru dotarea tehnică. Primarul Firea are alte estimări, mai fotogenice: „În mai puţin de doi ani, loturile naţionale de hochei şi patinaj trebuie să se poate pregăti în condiţii optime”.

Uite pucul, nu e PUD-ul
De ce a durat atât de la licitaţie la mistrie? „Când am preluat mandatul, acest proiect era blocat din cauza necesităţii elaborării unui nou Plan Urbanistic de Detaliu”, spune Gabriela Firea. PUD-ul ăsta a fost aprobat de CL Sector 2, unde se va ridica patinoarul, în aceeaşi lună în care noul primar a câştigat alegerile: iunie 2016. Abia după jumătate de an, în ianuarie 2017, „s-a dat ordinul de începere a lucrărilor”, precizează edilul Capitalei. Ei, ordinele astea nu-s uşor de dat. Nu ne naştem toţi contraaltişti. Întâi îţi dregi vocea cu solfegii, abia apoi te acoperi de portative, ca Piedone de la 4.

Nu doar infrastructura pentru sport e sublimă şi luceşte cu desăvârşire. Luceşte şi vitrina clubului Primăriei. CSM Bucureşti a transferat medalii olimpice de aur, împreună cu posesoarele lor, două jucătoare norvegiene. Cel mai bogat club sportiv din România nu se zgârceşte când vede ceva care sclipeşte. Să aibă lotul ornat frumos. Calitatea vieţii locuitorilor, asta ar trebui să fie preocuparea primăriilor. De asta ar trebui să dea bani pentru sport, nu pentru mândria locuitorilor.

Ce parte din bugetul CSM merge spre juniori? Nu se spune. Probabil fracţiunea bomboanelor de Halloween. Le dau sau nu le dau. Oricum, copiii contribuabililor n-au medalii la JO.

Salariile handbalistelor, cât asistenţa socială
Nu mai vorbim că noţiunea de stânga trebuie adaptată realităţilor din teren. Să aloci 16 milioane de euro pentru „Asigurări şi asistenţă socială” şi 13 milioane de euro pentru o colecţie de staruri nu e o împărţire nici socială, nici democrată. Ţine de aria doctrinară a manelelor instituţionale.

Bucureştiul ar trebuie declarat Capitala Sclipiciului. Nişte infecţii ambulante şi poluante, datând din epoca fierului vechi, împrăştie zoaie pe străzi. Pentru dereticarea trotuarelor se pun în marş, în miezul zilei, sofisticate mături de nuiele. Asta se numeşte curăţenie. CSM Bucureşti cheltuie sute de mii de euro pentru salariile vedetelor straniere. Asta înseamnă că bucureştenii fac mai mult sport, sunt mai sănătoşi.  „O sumă mică” pentru luminiţe şi niciun leu pentru cantine ale săracilor, asta înseamnă spiritualitate. Emancipare chiar. Elitism.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Sile (27 comentarii)  •  29 martie 2017, 9:52

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

durden (209 comentarii)  •  29 martie 2017, 10:01

Aaa scuze credeam ca e despre udrea si gala bute, daca tot iti place politica asa mult

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  29 martie 2017, 12:45

se numeste diviziunea muncii 🙂

Carol K (309 comentarii)  •  29 martie 2017, 10:13

Hai sa transferam atunci cele mai bune 10 din lume daca tot avem la discretie un buget nelimitat si putem deveni niste şeici ai handbalului,poate ne extindem si la baieti sau chiar la volei .La rugby nu sa nu fie acuzat domnul Petrache de partizanat.O trupa de fotbal s-ar asorta totusi cel mai bine cu proiectele duoamnei cu dedicatie pentru "cetăţenii Bucureştiului" ...Nu stiu daca s-a remarcat dar in ultimele discursuri acestia au fost inlocuiti de "cetatenii Romaniei" dand-o de gol involuntar asupra intentiilor evidente pentru viitor.Asadar toata Romania va sclipi si fiecare mare oras va avea o superputere la handbal,Final Four se va transforma in Final Ten ca sa cuprinda cel putin 9 formatii romanesti ticsite cu vedete din Norvegia,Danemarca,Muntenegru,Ungaria,Franta ca cine n-ar veni sa joace pentru banul public ? Asta mi-as dori,banul public in sport cat cuprinde,fara numar.Altfel cum sa performam,cum sa progresam,n'asa ? PS. Si multe ,multe beculete colorate daca se poate si parfumate sa acopere mirosul.

mal. (71 comentarii)  •  29 martie 2017, 10:33

Toată filozofia faptelor stă în fotografia de mai sus... Ar fi de râs dacă n-ar fi grobiană! Un bărbat (nu pot să-i spun domn) stă pe scaun picior peste picior, ține în palme mânuța dnei primar pe care o sărută deosebit de afectuos, cuprinzând-o cu ambele mâini... și cu capul plecat! Ea îl privește admirativ-sfios și îi permite gestul mitocănesc! Dați drumul manelelor! Să fie veselie! Lumeeee!

io (2 comentarii)  •  29 martie 2017, 10:53

asa e cand votam tzoapa primar. extindem kitsch-ul de la voluntari in capitala.

Niculae Moromete (9 comentarii)  •  29 martie 2017, 10:56

Felicitări pentru fotografie. Textul nu-i comentează conținutul. Acest mozol în poziție de stând aplicat de disciplinatul și vigurosul Petrache pe mânuța fermă, dar fină și atât de feminină, plutind ireal deasupra genunchilor apropiați în freamăt ai doamnei Primar, merita puțină preocupare din partea Mariei, ce zici ?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  29 martie 2017, 12:46

felicitarile sunt pentru colegii mei de la sectia online, ne fac articolele sa arate bine 🙂

Thomas brams (36 comentarii)  •  29 martie 2017, 11:08

Ce face handbal CSM pentru sportul Juniorilor ROMANI ? NIMIC !!!! Se arunca bani pe un mare 0 . Sanatatea prin sport , unde este ? . CSM - ul o ajuta 100 %. Sa va fie rusine !!!!!

Carol K (309 comentarii)  •  29 martie 2017, 11:30

Alin Petrache saruta mana care-l hraneste (si inca ce bine) cu "delicatetea" pilierului care-si infige capul in pachetul de inaintare advers dar si tragand cu coada ochiului intr-o zona interzisa de regulamen :D

Rex (1 comentarii)  •  29 martie 2017, 11:41

Rautati feminine.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  29 martie 2017, 12:47

de la gospodina la gospodina

daniel (40 comentarii)  •  29 martie 2017, 11:45

Dar d-voastra la ce va asteptati de la nepoata lui hrebenciuc, firea/pandele ? care prost credea minciunile ei, cu transportul gratuit ??? ea da ciorba pentru saraci, da-n gara de nord, sa vada lumea...

StefanCM (113 comentarii)  •  29 martie 2017, 11:45

Pisi mic, Bucurestiul e buricul pamantului. Daca acolo dai bine pe sticla apoi dai bine pentru toata tara. Asa ca 175 de mii pentru niste becuri, 15 bulioane pentru un club, transport gratuit pentru toata lumea! ( o tara de inapoiati suntem, lumea deja a uitat aberatiile doamnei din campanie ), sunt nimicuri. Asa se castiga alegerile.

Ulvi (1 comentarii)  •  29 martie 2017, 12:14

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dan (1 comentarii)  •  29 martie 2017, 12:31

cu cat citesc mai multe comentarii cu atat imi dau seama ce mic sunt ... felicitari!

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  29 martie 2017, 12:42

dar ai un vot si votul e mare lucru 🙂

Andrei F (188 comentarii)  •  29 martie 2017, 12:51

Da...se impune sa va cer scuze...Pana acum va apreciasem ca fiind o persoana trecuta de 30 de ani...Acum descoper o adolescenta...Pacat ca asta este cauza pentru care doamna Udrea nu a avut norocul sa se bucure de penita dumneavoastra...Atunci sa va spun eu cine este doamna Udrea...Este doamna pantofului cui si al gentilor de firma;este doamna despre care in ultimi ani s-a vorbit cel mai laudativ-de la un Kill Bill la doamna a carei poza statea sub perna primarilor...Este doamna care a fost atit de *** incit s-a ocupat si de galele de box si de propasirea frunzelor dar dincolo de toate este doamna pentru care trebuie sa-i multumim pentru inventarea terenurilor de fotbal in panta...Si argumentul care va darima definitiv stilul gazetaresc...este doamna care a avut la mana ei bugete de care primarul Firea nu poate nici sa viseze...Apoi este ministrul care a platit emisiuni laudative la TVR...Si pentru ca la un articol mai vechi va bateati pentru Ordonanta 9 aflati ca doamna Firea putea imprumuta miliarde pentru a construi din bugetele viitoare...Dar desigur,dumneavoastra nici nu ati auzit...cum altfel?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (188 comentarii)  •  29 martie 2017, 12:53

Scuze...doamna Udrea a imprumutat miliarde din bugetele viitoare pentru investitii-legatura cu Ordonanta 9...

Doru (30 comentarii)  •  29 martie 2017, 13:58

Asa este și asa ne trebuie...D-na Firea are gânduri mărețe, nu se oprește doar la Primărie. ..de 27 de ani ce se promovează în toată mass-media ?!!!! ...prostituție de orice gen...în politica , în televiziuni , nu mai avem loc de asistente pe la emisiuni...tara asta n-a avut grija de oamenii care într-adevăr sunt de folos și utili tarii....beția puterii se instalează imediat când fundația ta ca om nu este solida...urmăriți viata lui D-na Firea și o sa vedeți cum a reușit ea în viata, nu este departe de Udrea...sunt atâtea femei care într-adevăr ar merita dar n-au șanse decât dacă se mărită sau se înrudesc bine. Ce parte mizerabila are acest asa zis capitalism....totuși are și părți frumoase dar pt alte tari , pt tara noastră părțile frumoase ale capitalismului vor fi peste alți 30-40 de ani ...din pacate.

Florian1956 (3 comentarii)  •  29 martie 2017, 15:00

Flicitari este direct și corect tot ce scrii despre cum se risipesc bani Bucureștenilor de către o provinciala prăfuita ,as dori sa sapi mai adânc sa vedem și cat de legal este sa susții sportul profesionist din bani publici,sa finanțezi un club cu mai multe secții care au în componenta sportivi profesioniști romani și străini,este oare legal?

kos_tyn (14 comentarii)  •  29 martie 2017, 17:19

daca s-ar schimba balanta si am avea mai putine femei precum maria andries si cat mai multe precum gabriela firea am ajunge departe; in paradisul vienez nu in mocirla vasluiana

nick70 (28 comentarii)  •  29 martie 2017, 18:43

Se fac angajări la ,,Adevărul” și în Aleea Modrogan nr.1 oricum undeva unde nu există nici o legatura cu sportul!

Ana (1 comentarii)  •  29 martie 2017, 21:47

Toate ca toate...dar...cum poate sa scrie o femeie despre alta femeie,care muncește cat șapte,este măritată si are copii. Cred ca pentru a fi jurnalist se da proba si la răutate.

florin (48 comentarii)  •  29 martie 2017, 21:58

Cu cat mai luminat Bucurestiul, cu atat mai palida sintagma ,,noaptea ca.... Pentru cei care vad in gestul lui Petrache un sarut mai mult sau mai putin afectuos: pe monitorul meu (unul destul de vechi) pare mai degraba ca vrea sa-si stearga nasul. Daca m-am calificat la ,, comentariu moderat'' o sa dau vina pe pixelul albastru.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  29 martie 2017, 23:12

Un pupat minuta pentru inca 20 milioane. Buna poza. Nu prea inteleg eu la primari mitici bronzati rau benzile astea tricolore dar in cazul Gabrielei imi vine in minte o intrebuintare. Oare banda tricolora cu sclipici exista ? In locul lui Pandele mi-as procura una, pentru nopti mai fierbinti. ---------------------------------------------------- @Andrei F, nu orice pasare se maninca, cauta „biografia neromantata a Elenei Udrea“.

Miky (4 comentarii)  •  30 martie 2017, 1:40

Ana , ce cauti aici ? Vad ca esti la prima postare , cel putin pe blogul Mariei . Ma , tu esti madam primar , te-au informat prietenii sau esti un postac ? Primaria sau madam primareasa foloseste acelasi procedeu ca sa-si plateasca postacii ? Maria , superb , ca de obicei . Daca nu postez asta nu inseamna ca nu-ti citesc articolele ci faptul ca nu imi gasesc cuvintele . Ca multi altii , departe de tara , rupti de ceea ce se intampla ma bucur de fiecare articol al tau si al lui Tolo si echipei sale .

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  30 martie 2017, 6:05

...metafora fie cu tine ...

dan (9 comentarii)  •  30 martie 2017, 7:36

@Mal. F buna poza intr adevar. Mai bine arunca madama niste bani si pe cursuri de bune maniere pt parvenitii romani sa afle si grobianu cum se pupa o mina de cucoana ajunsa.

Comentează