Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Cloşca şi punctele de aur

Să avem grijă ce ne dorim! O victorie cu Danemarca ar împinge naţionala noastră mai aproape de Siberia

Permalink to Cloşca şi punctele de aur
duminică, 26 martie 2017, 9:53

Ratarea calificării la Mondialul din 2018 n-ar fi nici pe departe un dezastru. Nici măcar nu putem să-i spunem ratare, ci evitare a unui risc istoric. Ştim bine ce se întâmplă când trimitem ceva în Rusia. Ne putem lua gândul c-o să-l primim înapoi. Rusia nu e ca Franţa, vatra eficienţei revoluţionare, să ne returneze trupele, cu tot cu General, imediat după faza grupelor.

Dacă „tricolorii” se poticnesc cu Danemarca, ar trebui să ne întristăm moderat. Cloşca şi puii noştri îi pot avea, dar Gânditorul german şi notiţele de la Tărtăria, ba. Mai bine să stea ai noştri acasă, după sobă, decât s-o ia cătinel pe urma tezaurului.

Nu ne permitem să rămânem fără naţionala de fotbal. E ca şi cum am rămâne fără politicieni. Nu s-ar mai vedea deloc, ar umbla ca vampirii, fără imagine în oglindă. Ar trebui să ţină, contra cost diplomatic, cu naţionala vecinului. Sau, în măsura posibilităţilor financiare, să stea în galerie, dar fără să comită valuri naţionaliste, la meciurile Braziliei.

Calificarea, în coadă de furculiţă

În plus, pe lângă grijile cotidiene, se cuvine să ne frământăm şi pentru chestiuni imuabile. Aici intervine „naţionala”. De ce nu joacă Alibec? De ce joacă Alibec? Ce-l demoralizează pe portarul danezilor: petarda, torţa sau comparaţiile cu Hamlet, operă scrisă de un englez? Cum mută Daum răspunderea, de data asta? Şi aşa mai departe.

Să ţinem „naţionala” acasă, să nu ne hazardăm şi să batem Danemarca. Sigur, meciul are importanţa lui pe hârtie. Dar rezultatul, oricare ar fi, nu va schimba mare lucru. Daum va fi selecţioner în continuare. Abia după primii zece ani, putem să-i percepem şi să-i dezbatem stilul şi randamentul. Ţineţi cont că şi monsiu Şarlă a avut nevoie de un anumit timp să-l înveţe pe Guliţă cum se spune „furculiţă”.

Între două prime de mers la birou, conducerea FRF ne va aminti că trebuie răbdare. Până apar noile generaţii din serele federale. Sau măcar până le trece mahmureala. Burleanu va apărea la TVR, într-o emisiune-maraton, cu burtieră-maraton. Dar asta nu ne va revolta cine ştie ce. Un omagiu, printre altele. Nu ne-am mira nici dacă meciul ar fi comentat în nord-coreeană. Câtă vreme nu fac şi teste nucleare în Dorobanţi, nu e cazul să ne mustre conştiinţa că dăm bani la buget.

Naţionala misterilor misterioşi

Nimic decisiv, aşadar, legat de meciul de la Cluj. Dacă descoperim un jucător căruia merită să-i reţinem numele, să considerăm norocoşi. Un joc viu, decenţă în tribune şi vreme frumoasă, mai mult de-atât nici contracandidaţii lui Burleanu nu pot cere.

Adversarul? Aproape nu contează. E invariabil redutabil. Trecute sunt vremurile când îl studiam, îl întorceam pe toate părţile, ca pe maşinuţe, să vedem de ce i se învârt roţile. Acum nu ştim, nici dacă punem lupa, cum arată „naţionala” noastră. Partea dezarmantă e că, până în momentul declicului, în care un jucător se accidentează sau înscrie un gol de generic în liga secundă, nici selecţionerul nu pare să ştie mai multe decât noi. Are acelaşi aer nelămurit de la instalare.

Partea interesantă e că „naţionala” de la Cluj nu va semăna cu „naţionala” intermitentă de la Bucureşti, din meciul cu Polonia. E şi ăsta un mod de a fideliza publicul. Să-l dezorientezi de fiecare dată. Să-i scoţi din cap bănuiala că înţelege ceva din fotbal. Oricum, treaba spectatorului e să aplaude, la atât se pricepe, la asta să se rezume.

Hai, România! Dacă nu azi, atunci peste un deceniu, peste două decenii măreţe. Reformele cer timp. Şi specialişti. E un detaliu pe care-l ignoră alcătuirea actuală de la vârful fotbalului nostru. Oricât ai lăsa impostura la clocit soluţii, nu va produce altceva decât impostură, în toate formele ei, manageriale, sportive, morale.

Nu întâmplător seamănă întru demagogie şi agresivitate clasa fotbalistică şi clasa politică de la noi. Ambele sunt compuse preponderent din cei care nu şi-au dorit deloc meseria.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  26 martie 2017, 11:02

...o sa ne calificam la mondialul rusesc ...de pe locul doi ...

wtaf (1 comentarii)  •  26 martie 2017, 11:04

sar'mana doamna proda...andries. foarte colorat text, impopotonat, stil - numai stil! noi trebuie sa facem parastasul de 20 de ani al fotbalului romanesc si ne-am luat la cearta cu politicul ales burleanu si stam sa ne mai certam si cu daum ca, deh, nu e reghe nu ne place. nici nu e roman, nici nu poate sa inventeze el fotbalisti si nici nu revolutioneaza fotbalul DESI ARE SALARIU!!! eu zic sa rezolvam cu parastasu, scriem un necrolog cum trebuia scris la vremea lui, tragem obloanele si abandonam subiectul sau putem sa ne luam de tertiarii mai sus numiti si sa dam vina pe ei ca, intr-o tara in care e o moda sa devi campioana si sa dispari sau sa ai palmares bogat si sa iei acelasi drum , nu ne calificam la mondiale intr-un sport care si-a lasat doar un urmas bolnav si diform sa vegheze peste plai. in romania fotbalul a murit de mult, a ramas un fel de copil al sau cu handicap si noi ne suparam cu hartia de la taxe&impozite in mana ca nu facem si dregem.

Carol K (309 comentarii)  •  26 martie 2017, 12:11

Ganditi-va ca o calificare chiar si chinuita ar insemna un nou mandat pentru Burleanu !!! Scenariu Horror ! Dar nu va faceti griji,nu-i apasa pe jucatori atat de mult grija calificarii,pentru ei e suficient ca au mai bifat o selectie ,da bine la CV daca se intampla sa fie si o victorie cu atat mai bine dar si asa...mai e mult pana acolo,niciodata n-am fost atat de departe de rusi.

FB (1 comentarii)  •  26 martie 2017, 12:42

De ce sa mergem in Rusia, sa ne fure arbitri ca la gimnastica de la Olumpiada din 1984? Ne fura daca au ce....

JFM (155 comentarii)  •  26 martie 2017, 12:50

Avem o generatie de talent dar cam domnisoare,nu prea sunt oameni care sa puna capul in gheata adversarului daca e nevoie...Ma uit la Alex Chipciu ce a progresat de cand a plecat din mocirla de aici.Pana ula alta au vazut si imcecilii aia patentati care-l huiduiau si daca respira ca ei atat de priceputi si exigenti la capitolul fotbal au ramas aici niste prapaditi,niste coate goale,niste loseri,drojdia societatii iar baiatul asta formidabil ("care nu juca nimic") straluceste intr-un fotbal de top,este vedeta internationala,are un contract pe maura are tot ce doreste si potential pentru mai mult...Am dat un exemplu dar cati astfel de fotbalisti de top nu cad prada hoardelor salbatice,scuipatorilor de seminte din galerii care pana la urma nu dovedesc ca sunt niste pacalici desculti,sunt "smecheri" doar acolo in mijlocul turmei.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  26 martie 2017, 14:09

Hai Romania ! Bravo Romaria. ------------------------------------------ Dar mai intii as ajunge pe primul loc, abia apoi m-as gindi serios sa-i lasam pe polonezi sa-i onoreze pe rusi. Sa vedem daca vor. Poate pina atunci mai ocupa o tara, mai doboara un avion de pasageri si nu va mai fi nevoie de a alege. ------------------------------------------- Si apoi Il Luce e deja acolo, chiar la echipa lui Putin, ne reprezinta cu succes, caci a semnat un contract de milioane, pentru care se bucura tot fotbalul romanesc, – noaptea ca - pe yahtul unuia dintre şefii celor de la Zenit, după ce întreaga zi şi-o petrecuse împreună cu preşedintele Gazprom, cei care livreaza si catre ucrainienii lui Nea Mircea, daca sint cuminti. El nu-si face probleme. E mereu cu un pas inainte.

Mozzie (44 comentarii)  •  26 martie 2017, 15:26

Ma ingrozesc campaniile astea de calificare.Nu se leaga 4-5 etape iar pauza 2 saptamani.In toate campionatele...Iar dementul de presedinte FIFA mai vrea si 40 de echipe la turneul final adica o sa fie moartea interesului,audiente in prabusire,cine se mai uita la niste grupe unde se califica 2 sigur cu sanse mari si locul 3...E un fel de spartachiada a tarilor prietene

Comentează