Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Gardul nostru unde e?

Guvernanţii au dreptate. Occidentul, cu libertăţile şi drepturile lui, e din ce în ce mai periculos pentru români

Permalink to Gardul nostru unde e?
sâmbătă, 25 martie 2017, 7:45

În atentatul din Londra au fost răniţi şi doi români. În atentatul de la Nisa, din iulie 2016, a murit şi un român. În atentatul de la Bruxelles, din martie 2016, au fost răniţi şi patru români. În atentatul de la Paris, din noiembrie 2015, au murit şi doi români.

În urma cutremurului din Italia, din august 2016, au murit şi 11 români.

Suntem peste tot departe de casă. Am trimis în Europa cam 3,4 milioane de “expaţi”, spun statisticile ONU.

Oriunde pui degetul pe harta Occidentului, se aude şi româneşte. Nu chiar ca la Fortaleza, dar orişicât… Nu ne-am împrăştiat de ieri, de azi sau de zece ani, de când suntem în UE. Ca dovadă, în atentatul din gara madrilenă Atocha, din martie 2004, au murit 16 români.

Guvernanţii noştri bănuiesc deja că toate relele se află în afară. Mai devreme sau mai târziu, vor trece la măsuri pentru protejarea cetăţenilor. Vor construi un gard în jurul ţării, să-i împiedice pe români să plece în străinătate, la studii, la muncă sau în vacanţă. Curios cum de nu s-au apucat încă de lucru, deşi vorbesc de ceva vreme despre asta şi încă destul de vehement.

Operaţiunea Fortăreaţa

Ne vor spune că gardul, deşi e o măsură de tristă amintire, e în interesul nostru, pe care ei îl cunosc cel mai bine. Afară pândesc pericolele. Afară românii sunt expuşi la toate fragilităţile democraţiei. Nu că în ţară totul e perfect, şcolile şi spitalele sunt salubre, asfaltul drumurilor e lipsit de peripeţii, iar penalii nu dau târcoale CSAT-ului. Dar măcar poţi să te fereşti, până la un moment dat. Iar cu dezastrele naturale oricum nu te pui, sunt la fel peste tot, n-are rost să te pregăteşti.

Pe deasupra, în ţară, românii pot vota fără mare efort. Se asigură transportul gratuit, de la o secţie la alta. Universităţi româneşti, pentru doctorii români. Companii româneşti pentru contractele cu statul român. Antiturism românesc pentru români. Porci româneşti pentru români. Taxe porceşti pentru români. Şi un microbuz pentru fiecare.

O să ne uităm la luminile Occidentului printre uluci, de pe prispa piramidei. Dar cui îi trebuie himere când pe dinăuntru e aşa frumos vopsit gardul, iar străzile sunt doldora de luminiţe de Crăciun şi de Paşti?

Se înţelege că, după ce guvernanţii bat ultima scândură şi închid ţarcul, nu vom avea nevoie decât de limba română. Engleza şi franceza vor fi interzise atât separat, cât şi împreună, adică vorbite una după alta, în două zile consecutive.

Comentarii (10)Adaugă comentariu

Marius (9 comentarii)  •  25 martie 2017, 20:04

Chapeau!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  25 martie 2017, 20:47

Daca mai e o speranta, e femeile. Romaria te iubesc !

ovidiu_3003 (214 comentarii)  •  25 martie 2017, 21:04

Metafora fie cu tine ...

Cosu (53 comentarii)  •  26 martie 2017, 0:26

Sunt in NYC din '81 . E nasol sa nu veniti .

the_gunner (6 comentarii)  •  26 martie 2017, 1:53

Gardurile se pot sari ,canalele(Dunarea)se pot trece inot. Stiu din proprie experienta (1962). Era pe vremea cind patronul meu din Eindhoven ma ruga sa-i mai gasesc romani sa-i angajeze .Era pe vremea cind la granita nu se soma ,se tragea,iar o data ajuns in Yugoslavia erai vinat ca un iepure ca sa fi dat inapoi in RSR unde te astepta o pedeapsa de 3 ani , nu 1000 lei amenda .Era pe vremea cind in occident ajuns prima grija era sa-ti gasesti un adapost si un loc de munca cinstita . Autoritatile iti acordau tot sprijinul posibil ,b chiar aveau grija sa te tina in contact telefonic cu familia ramasa in tara .Era pe vremea cind ROMAN insemna ceva acolo ! Iertati devierea de la subiect ,dar articolul imi aminteste de o - cind vine furtuna ia pleava si uscaturile si le duce aiurea ,mai ia si cite un bob sanatos care incolteste si da roada pe unde e dus !

Marcello (26 comentarii)  •  26 martie 2017, 4:31

D-na Andries, probabil ca va plictiseati si ati decis sa scrieti acest articol... Sa fim seriosi, "liberalismul" care in virtutea "globalizarii" a pus stapinire pe Europa, este foarte aproape de a distruge tot ce era mai frumos, mai atragator in special in Vest... Vezi Franta unde Parisul NU mai e Paris... invadat de negri si arabi care-si cer DREPTURILE... ca de, la ei in tara NU indrazneau sa o faca si la urma urmei e mult mai usor sa-si ceara "DREPTURILE" in tari precum Franta sau Germania unde localnicii au obligatia de a fi CORECTI POLITIC... pentru a NU fi acuzati de rasism in propria lor tara... Ca de, daca un european s-ar duce in Africa, China, Middle East sau in America de sud I S-AR OFERI IMEDIAT TOATE DREPTURILE DE INDATA CE A COBORIT DIN AVION... E circu' dracului... Partea buna a lucrurilor e ca acesti imigranti sint foarte "recunoscatori"... Iti pun o BOMBA sau te fac praf de la volanul unui camion oricind... in propria ta tara... Maria, am trait in INCHISOAREA COMUNISTA ROMANIA timp de 30 de ani... toata tineretea si intotdeauna am visat sa ajung "dincolo"... NU regret... Dar ceeace se-ntimpla acum in vestul Europei E MANA DRACULUI... Singura speranta e tot la Americani unde toti oamenii care gindesc si care l-au ales, sper ca Donald Trump sa nu fie invins de Sistem... Omul are o munca se 'sisif' incercind sa stavileasca invazia arabilor, chinezilor, mexicanilor din rindurile carora cel putin 20 la suta sint CRIMINALI NOTORII...

Marcel ONE (22 comentarii)  •  26 martie 2017, 8:45

Articolul tau miroase a tefelism . Stii ce gandeste guvernul la fel cum Liiceanu stie ce gandeste Dragnea .

arh. Gheorghe Petrescu (246 comentarii)  •  26 martie 2017, 9:45

Am impresia ca chestiunea cu gardul, framanta si alte natii mai tari ca noi, dar, problema este alta: DIn cei 3.5 milioane de romani ce traiesc in afara tarii, indiferent in ce conditii traiesc, au nevoie de strictul necesar ce, in Romania nu au asa ceva la dispozitie. Acesta e gardul de trecut cu piciorrul, cu trotineta, cu masina, sau orice, numai sa-l trecem. Pentru cei care muncesc, orice tara este de un bun augur, cu conditiea sa stii perfect limba de imigratie a tarii respective. In rest va urez succes cei care intentionati sa luati taurul de coarne. Si acum, sa batem pe Danemarca, iar apoi vom vedea ce va fi. HAI ROMANIA!

rexrapidistul (18 comentarii)  •  26 martie 2017, 9:47

Ca sa fii ironic trebuie sa ai mintea la tine, ceace nu se intampla cu tine!

durden (209 comentarii)  •  26 martie 2017, 10:08

Ok, dar cu cine te certi in articolul asta?

Comentează