Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ministrul şi elemenţii

Şeful MTS afirmă că pentru sport „nu e de-ajuns un singur om”, ci vreo jumătate de Guvern

Permalink to Ministrul şi elemenţii
luni, 13 martie 2017, 9:26

„Să nu uităm că omul este un bun perfectibil”. Să conduci Protecţia Consumatorului lasă urme. Problema cu omul, aşa cum îl vede ministrul sportului, e că „se perfecţionează în timp şi niciodată nu o să atingă apogeul„. E chiar trist, dacă stai să te gândeşti.

Polemiştii din fotbal nu pot decât să pălească de invidie şi să ia notiţe. Pentru că Marius Dunca are şi alte chintesenţe la purtător: „Eu conştientizez realitatea şi ştiu că sunt responsabil de viitor”. S-a prins că, în caz de necesitate, n-o să apuce să-şi trimită demisia în alb la şefii din partid. O să fie demis în direct la TV.  Aşa că-şi asumă răspunderea în alb, să nu treacă drept disident.

Elementul pacifist
În interviul pentru Agerpres, şeful sportului dezvăluie şi ce a făcut în ultimele două luni: „o radiografie”. A analizat situaţia pe care „o ştim toţi” şi a decis: „Trebuie să dăm restart!”. A oferit şi propria lui definiţie pentru momentul zero: „Mai jos de atât nu se poate”. „Am avut întâlniri cu mulți campioni și eroi de-ai noștri„, a spus Marius Dunca. De câte ori pomeneşte de marii sportivi, le culege şi scamele de pe rever. Asta e deformaţie profesională de la firma de curăţenie.

A explicat de ce crede el că va avea o bună colaborare cu COSR şi Mihai Covaliu, „un om extraordinar”, deşi perfectibil. „Eu nu am cum să iau medaliile dânsului. Şi atunci nu este loc pentru orgoliu şi mândrie„, a declarat şeful MTS. Logic. Iată de ce în sport sunt oportuni şefii care n-au nicio legătură cu domeniul. Campionii şi eroii s-ar părui din pur ambîţ între ei, ca meschinii.

Mai bine vine domnul Dunca, manager antrenat sub egida partidului, şi conştientizează funcţia de conducere. Aşa cum veneau, în vremurile descrise de Marin Preda, caloriferiştii în fruntea universităţilor. Să vegheze minţile şi să facă liste cu gândurile care ne dau deviaţii şi cu federaţiile „care ne dau demnitate”.

Elementul cenuşiu
Da, este un moment zero în sport, din acela după care urmează marea epurare şi marea plafonare în jos, unde se află şi originile sănătoase. Dar să nu fim susceptibili, să fim perfectibili. „Să vedem cum scoatem performanță din talent”. Totul devine după elemenţi. Şi  „să fim atenţi la viitor”. Cu ochii-n patru, să deosebim partea feroasă şi partea lemnoasă a cosorului: „Nu există orgoliu, ci doar comunicare, colaborare și identificat potențial și soluții optime de rezolvare a acestor probleme”.

Prima operă a lui Marius Dunca, la MTS, e înfiinţarea unui guvern din umbră, pe care, onor, cu respect, îl şi conduce: Consiliul Naţional al Mişcării Sportive. Pe lângă secretari de stat din MTS, cuprinde şi vreo jumătate din miniştrii Executivului Grindeanu. Menirea Consiliului e de „a reglementa şi armoniza legislaţia”. La fel ca şedinţele de Guvern, reglementează legi, dar mai discret, în ralenti. Marius Dunca e şi el un fel de premier, care se perfecţionează, dar n-o să atingă niciodată apogeul.

Pe lângă Consiliul ăsta de miniştri, şeful sportului reîncălzeşte ideile altora. Vrea „să investească în resursa umană, nimeni nu s-a gândit la asta”.  Vrea legi mai bune, dar nu pomeneşte un cuvânt despre proiectul de schimbare a Legii 69/2000, la care au lucrat miniştrii Gabriela Szabo şi Elisabeta Lipă. Proiectul acela, fiind depus în Parlament în an tehnocrat, s-a evaporat. Marius Dunca a dat restart.

Elementul imobiliar
Noul şef al sportului vrea să dea bazele sportive ale MTS în administrarea primăriilor, „dacă există solicitări”. Din 2009 se vorbeşte despre asta, s-au gândit şi alţii, iar unii chiar au făcut-o, în provincie, fără vreun efect estetic asupra ruinei. Bazele sportive din Bucureşti, Cenuşărese într-o mină de aur imobiliar, deja sunt curtate de primarii generali şi de sector. Descentralizarea nu e o idee rea, dar nu garantează reabilitarea. Marius Dunca spune că MTS „nu are buget”, spre deosebire de primării. Ar putea să acceseze fonduri europene, dar asta ar însemna să păşească într-o realitate paralelă şi transparentă, pe care n-o conştientizează.

Comentarii (7)Adaugă comentariu

kla2005 (47 comentarii)  •  13 martie 2017, 11:18

Comitete si comisii, consilii si organizatii, asociatii si entitati...functii si pozitii, bani, birocratie, sifonare de fonduri...orice, numai lucruri normale nu!

antioier (2 comentarii)  •  13 martie 2017, 11:51

ce sa faca acest papaagal,asta este o *** libidinoasa care lucreaza dupa dictare...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Carol K (309 comentarii)  •  13 martie 2017, 12:33

Lor numai la "combinatii" subterane le sta mintea,ce si cum sa procedeze ca anumite pusculite ori potentiale surse de banet sa ajunga de la Stat la privat sau mai nou dintr-un buzunar al Statului in altul,tot al acestuia,controlat in totalitate de catre cine trebuie pe linie ierarhica ori la Bucuresti unde este crema acestor oportunitati cine se afla acolo sus si chiar are o mare inclinatie de a avea controlul total ? Vedeti ca mai e un centru Olimpic la Izvorani un alt Paradis Imobiliar deocamdata mai putin exploatat dar care va exploda intr-o buna zi adica acum e indicat sa puna mana pe el smecherii,sa-l "administreze" ca la carte mai ales ca acolo exista si apa termala cat cuprinde in subteran trebuie sa-i vina doar ideea unuia sa deschida inca o Therme dupa care vor veni in cascada.Asa ca smecherii de Voluntari s-ar putea extinde si spre nordul Capitalei ori primul pas ar fi sa apuce salba de baze sportive ale MTS din Herastrau operatiune din cate vad in curs de desfasurare.E tara lor,business-ul,banetul lor in curand vor prelua si DNA-ul ca sa nu mai traiasca momente din acelea cand veneau procuroirii in weekend sa-i aduca la un interogatoriu cand ei aveau pregatit deja un sejour la Nisa la o partida de table ... Chiar,pentru "Table" n-ar fi imperios necesar un minister ?

rammstein (18 comentarii)  •  13 martie 2017, 15:20

felicitari pentru articol !!!!!.....*** ****** *** confunda sportul cu campionatul de baut din poiana !!!....lipitor de afise si pupator in fund a celor din republica socialista teleorman ,confunda ca si secretara de liceu din teleorman masina de politie cu caruta si librariile cu chioscurile de ziare....!!!!...apropo bai dunga viste ,ai gasit rasnovul ????>.....intrebat de reporteri daca sunt bani pentru etapa de cupa mondiala de sarituri la trambulina femei de la rasnov !!!..** a ramas *** si i-a cazut fata spunand ca nu stie ce sarituri si ca se va documenta sa gaseasca rasnovul pe harta !!!.....ba *** normal ca pe harta republicii socialiste teleorman n-o sa-l gasesti .......ospatar inca un rand....!!!!!!!!!

ticbis (126 comentarii)  •  13 martie 2017, 15:24

Maria, ai atins in articolul asta chintesenta tristetii si a dezastrului in care s-a scufundat sportul romanesc de ani buni sub obladuirea unor astfel de personaje toxice. S-a dus dracului absolut tot, a disparut ideea de performanta si gimnastica, canotajul, scrima, boxul, atletismul (altadata perlele coroanei sportului romanesc) au intrat deja in moarte clinica, iar sporturile de echipa mai rezista doar agatate de un fir de par fragil fie prin inconstienta vreunui privat ca Gigi Becali la fotbal, fie prin riscul de a da cu subsemnatul la DNA al unor primarii ca cea a Bucurestiului la handbal. In rest e un dezastru generalizat de parca ar fi cazut o bomba atomica. Ceea ce n-au inteles niciodata toti neavenitii care au fost pusi sa conduca in ultimii 20 de ani destinele sportului romanesc este ca acesta n-are nevoie de bani de la stat pentru a face performanta, are nevoie doar de niste legi simple, oneste, firesti si de bun simt, de un cadru legal care sa-i permita sa fie sponsorizat din bani privati. Este nevoie de o lege a sporturilor noua si moderna, este nevoie de o lege a sponsorizarii care sa atraga in sport finantare privata. Rolul ministerului, pe langa cel de bugetare a sportului amator de masa la copii si juniori este de a crea astfel de legi pentru dinamizarea sportului de performanta. Din lipsa acestora s-a ajuns la aberatii in toate ramurile sportive: campioana Romaniei la fotbal poate deveni maine o echipa aflata in insolventa si fara drept de a fi inscrisa in competitiile europene! Asa ceva e unic in lume, nu s-a mai vazut nicaieri, nici macar in tari considerate ca facand parte din lumea a treia, nici macar in Burkina Faso! Mai mult, departamente guvernamentale isi fac cluburi profesioniste de fotbal, MAPN-ul baga bani publici la greu pentru o aberatie ce frizeaza ridicolul in dispretul cinic si absurd fata de tot ceea ce inseamna in realitate sportul onest, intrecerea decenta si competitia sportiva in toata lumea civilizata, alterand in mod trivial si jalnic toate aceste concepte! Personal cunosc cinci firme mari ce activeaza in Romania (trei companii multinationale si doua romanesti) ce ar fi dispuse sa sponsorize cu bani foarte multi din profitul propriu fie anumite cluburi de fotbal, handbal, basket sau volei, fie individual si direct anumiti sportivi din gimnastica, atletism, box, tenis, canotaj sau scrima. Nu pot face asta pentru ca legea actuala nu le permite sa-si deduca aceste cheltuieli din obligatiile fiscale catre stat decat intr-o masura atat de insignifianta si de jignitoare incat o considera o adevarata bataie de joc, determinandu-i sa renunte definitiv la orice fel de astfel de intentii. Firmele astea chiar vor sa ajute sportul si nu o fac doar pentru ca brandul lor sa fie inscriptionat in scop publicitar pe tricourile sportivilor sau pe bannerele insirate pe stadioane (oricum platesc daca si-ar propune doar asa ceva), ele vizeaza in primul rand facilitati fiscale din partea statului in urma unor astfel de cheltuieli de sponsorizare. Ori asa ceva in Romania nu se poate; niciun ministru n-a fost in stare sa promoveze vreo lege in sensul asta, d-aia sportul la nivel national se duce de rapa. Iar personajul despre care e vorba in articolul asta se inscrie in aceeasi categorie de politruci jalnici care nu numai ca habar n-au, dar nici nu le pasa! Astia au confundat sportul cu politica, desi aceste doua notiuni se bat cap in cap, n-au fost si nu vor fi niciodata compatibile intre ele! De asta am ajuns unde am ajuns! In fine... Maria, te felicit pentru articol si te rog sa scrii mai des despre astfel de lucruri ce dor ingrozitor pe oricare iubitor de sport din Romania si nu numai; poate in felul asta se trezesc si cei platiti de noi toti sa conduca sportul romanesc spre succes si performanta si nu sa-l duca la groapa... poate trezesti in ei o sensibilitate cat de mica, daca chiar o mai fi ramas vreo urma de asa ceva in fiinta lor... Iti doresc o zi buna, spor si inspiratie la scris; iti citesc cu multa placere articolele pentru ca-mi ofera iluzia ca n-am ramas chiar singur in lumea asta...!

Thomas Brams (36 comentarii)  •  13 martie 2017, 15:50

Maria esti cea mai tare , FELICITARI !!!!!!

vaidenoi (1 comentarii)  •  13 martie 2017, 23:28

absurdistan, in toata gloria...

Comentează