Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Guvernul rezistenţei la antibiotice

Ministrul Sănătăţii promite încă patru ani de mizerie în spitale. Şi spune că statul are medicamentele pentru cancer, dar nu le poate da copiilor, din pricina regulii preţului mic

Permalink to Guvernul rezistenţei la antibiotice
sâmbătă, 11 martie 2017, 4:38

„În cursul zilei de luni, nimeni nu pleacă din minister până nu dau drumul acestui ordin”, a anunţat ministrul Sănătăţii. Este vorba despre ordinul de nevoi speciale, care stabileşte preţul medicamentelor. Reacţia a venit după ce presa a semnalat lipsa a trei medicamente oncologice din Spitalul de Pediatrie de la Iaşi. “Cunosc situaţia copiilor şi sunt dedicat în a aduce toate medicamentele care lipsesc de pe piaţă”, a precizat Florian Bodog, pentru News.ro.

Ministrul cunoştea situaţia încă de acum o lună, când declanşa o „procedură de urgenţă”. Acum, ca şi atunci, „dedicatul” îl reclamă pe predecesorul său, tehnocratul, care a decis ca medicamentele să fie achiziţionate la cel mai mic preţ din 12 ţări de referinţă. Bodog susţine că s-a „lovit” de acest ordin. El şi marii producători internaţionali de medicamente. Miza, precizează agenţia citată, e o piaţă de 3 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro sunt decontate de statul român.

Copiii bolnavi, alibiul perfect

Pentru relaxarea preţurilor la medicamente, era nevoie de o situaţie de criză. Altfel, ar fi părut că MS face jocul industriei farma. Aşa, pare că sare cu dedicaţie în ajutorul copiilor.  Ordinul şi numai ordinul preţului cel mic stătea între micii pacienţi internaţi la Iaşi şi tratament, susţine ministrul Sănătăţii.

„N-am stat să dorm în minister”, spune Bodog. Se ştie că Executivul din care face parte nu doarme, mai ales noaptea. Iar în week-end nu semnează. Şi-acum urmează grozăvia. Întrebat de News.ro despre Cosmegen, unul dintre medicamentele lipsă, Bodog a declarat că acesta există în depozitele Unifarm. “L-am adus la Unifarm, dar preţul nu poate fi aprobat din cauza acestui ordin”, a afirmat ministrul. La fel, şi dacarbazina. ”E pe stoc”, “după ce se încheie procedura, spitalele vor beneficia de el”.

Afacerea statului cu pacienţii

În toată luna aceasta de agonie, în care părinţii au alergat să ia medicamentele din străinătate, medicamentele se aflau în ţară, în depozitul unei companii a statului. Companie unic distribuitor  în România, aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii. Dar Ministerul avea o crampă, din pricina preţului mic. Nu putea să livreze medicamentele gratis sau la preţ de producător, adaos comercial zero, statului nu-i ieşea nimic din afacerea asta. “Promit părinţilor că acest ordin va fi modificat luni și voi semna ordinul de preţ”. Se poate şi mai cinic? Da. Să promită că semnează marţi.

Menirea Unifarm e să asigure continuitatea aprovizionării spitalelor şi farmaciilor cu medicamente. Să prevină astfel de crize. Guvernanţii de toate culorile au transformat-o într-un distribuitor-jucător pe piaţă. Asigură continuitatea profitului. Anul trecut, pe vremea asta, tot din motive de preţuri mici, Unifarm ridica din umeri în loc să livreze citostatice. Lăsa asociaţiile umanitare să-i facă treaba, după cum nota Digi24.ro.

Liber la infecţii şi igrasie

Cealaltă grozăvie recentă, marca Florian Bodog, sună aşa: spitale fără autorizaţie igienico-sanitară, până pe 31 decembrie 2020. Ministerul Sănăţii a decis să lungească termenul până la care spitalele trebuie să respecte procedurile de reglementare sanitară, scrie Hotnews.ro.

E vorba de un ordin, nr. 146 / 2017, care modifică un alt ordin, nr. 1030 / 2009. Conform acestuia, spitalele aveau răgaz de cinci ani pentru marea curăţenie. Termenul a tot fost mutat, ultima oară de ministrul tehnocrat, până la finalul lui 2017. Bodog  a fost mai generos cu timpul de incubare. A dat vina pe bugetul anual, aprobat târziu. De aceea vom avea garantat încă patru ani de mizerie în spitale. Bacteriile, viruşii, inclusiv germenii anaerobi au răsuflat de uşurare la vestea asta.

Partidul centrează, partidul controlează

Vor exista controale, de la Inspecţia Sanitară, dă asigurări Bodog. Dar, cum Inspecţia Sanitară tocmai a fost recuperată de către DSP-urile din teritoriu, e ca şi cum colegii de partid s-ar controla între ei, la o cafeluţă doctrinară. Cine va fi responsabil pentru decesele din cauza infecţiilor nosocomiale? Asta nu e o întrebare pentru Florian Bodog. E o întrebare pentru cel care-i va urma în funcţie.

Trebuie să existe undeva, în programul de guvernare al PSD, scris cu litere mici, precum cele din contractul Spânului cu Harap-Alb: “peste patru ani”. Peste patru ani vor face şi vor drege asta şi asta. Acum fac şi dreg situaţia lor în instanţă. Peste patru ani, se va da cu mopul pe holurile spitalelor, vor fi puse grupuri sanitare noi, vor fi reparate chiuvetele, geamurile, caloriferele, se va da cu var, cu dezinfectant, cu parfum. Dar numai peste patru ani. Până atunci, rezistăm.

Comentarii (9)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  11 martie 2017, 17:43

Pai vin spitalele alea a cate 1 miliard de euro fiecare la ce bun sa le mai dezinfectam pe astea vechi,mai bine sa le transformam in puscarii investitia este minima le mai trebuie doar gratii la ferestre.

victor L (165 comentarii)  •  11 martie 2017, 20:25

A nu se uita, pentru a nu parea ipocriti, momentul ianuarie 2012. Cind cei preocupati de sanatatea natiunii au sarit in ajutorul doctorului Calafat si sa-l scalpeze pe dictator. Sau ne multumeste scrisul unui articol vitriolant?

Damian (63 comentarii)  •  11 martie 2017, 20:50

Articol pentru mințile liniștite a'la Place de la' Victoar

Thomas Brams (36 comentarii)  •  11 martie 2017, 22:02

Asta este PSD

victor L (165 comentarii)  •  11 martie 2017, 22:30

@ Damian, nu stiam ca ai fost la proteste, dar daca tu spui... Ramine sa ne mai spui daca ai primit si cei 50 de lei.

Andrei F (188 comentarii)  •  11 martie 2017, 22:44

Intrebari retorice...Oare CTP regreta acum ca nu a fost echidistant in 2004? Desigur...nu ne facem iluzii! Singur ne- a spus ca putea intoarce cursul alegerilor daca punea o singura intrebare!...In 2009 Turcescu o regreta ceva? Depinde de ce cara in ranita din spinare... Acum la ce sa ma astept de la dumneata?! Sa ma intreb daca erati jurnalist si in 2009 cind ne spuneti ca renovarea spitalelor a fost amanata? Sa ma transform eu intr- un jurnalist... In 2009 s-a amanat o lege care marea salarii...politicienii la putere in 2009 au taiat salarii si au vrut sa taie si pensii,au inchis zeci de spitale,s- a dat o lege ca daca plecau 7 medici se angajeaza in loc doar unul,politicienii din 2009 si nu numai nu au aut ceva neaparat cu spitalele ; sunt mi de scoli care nici ele nu au autorizatie de functionare...mi de km. de autostrazi doar desenati pe hirtie...Apoi Tolontan ne vorbeste recent de cazul unei tinere care s- a infectat in decembrie intr- un spital bucurestean...Asta o insemna ca totusi infectiile intraspitalicesti nu au fost aduse de ,,ciuma rosie,,?Macar puneti- va deacord!Oare un ministru la ce este acum in spitale ar putea sa remedieze deficientele pina in 2018?Cel tehnocrat a intors banii de la sanatate si ia lasat la finante!Asta cit o fi renovat? Tolontan ne spune ca la Spitalul de Arsi s- a renovat de mintuiala!Intrebati- l! Dar...ati descoperit macar ca acest guvern nu este de 3 luni in functiune? Cind acuzati inactiunea ministrului stiti ca de fapt va acuzati pe dv.? Ati vrut Abuzul in Serviciu ca pina acum?Asta este o consecinta...Trebuiesc hirtii semnate la firma statului,ministrul trebuie sa- si dea acordul dupa alte semnaturi din minister...Credeti- ma! Avantul ministrului a fost taiat- daca cumva l- a avut- tot de ziaristii care au facut publice telefoanele...Oare voi ,jurnalistii ,nu aveti nici o vina pentru ce se intimpla in tara ?Eu nu sunt ruda cu Mama Omida dar doamna,asteptati ca cei din guvern sa greseasca singuri...Poate in final o sa aveti dreptate dar pina atunci ce ar fi sa va ginditi la greselile dv.? Cele cu furtul si O 13,cea de ieri cu cele 3 luni de guvernare...

vasilica (9 comentarii)  •  12 martie 2017, 9:09

Dle Andrei F. nu fiti atat de rautacios;ca se scrie de nucleara contra #rezist,etc iaca acum realizarile pe trei luni[asta este copy-paste de la celebrul site DIGI]SE PLATESC BANI PE DREPTURI DE AUTOR!si bani frumosi,nu jucarie!Asta inseamna sa te orientezi in viata!

George (1 comentarii)  •  12 martie 2017, 11:20

O corecție: nu tehnocratul Voiculescu a stabilit cel mai mic preț din 12 țări ci ministrul Bazac.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  12 martie 2017, 14:40

ok, Bazac a semnat si ordintul 1030 din 2009. ar trebui sa-i spuna cineva si ministrului Bodog, care tine mortis sa-i dea cu targa in cap lui Vlad Voiculescu

Comentează