Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Graţiaţi-i pe copii!

Lipsesc medicamente contra cancerului din spitale. Nu e o urgenţă care să ţină Guvernul Grindeanu treaz, târziu, în noapte. A fi sau a nu fi? Altă întrebare

Permalink to Graţiaţi-i pe copii!
joi, 9 martie 2017, 4:26

La Spitalul de Pediatrie din Iaşi, lipsesc trei dintre medicamentele de bază pentru tratarea cancerului. Unicul distribuitor al acestor medicamente în România, precizează Digi24.ro, este Unifarm, o companie subordonată Ministerului Sănătăţii.

Criza, dacă mai putem s-o numim aşa, durează de o lună. De fapt, e un fenomen periodic în spitalele româneşti, în ultimii 27 de ani. Nicio guvernare nu s-a deranjat să-l combată.

Patru din cei opt copii bolnavi de leucemie, internaţi la Iaşi, au avut noroc. Părinţii lor au făcut rost de medicamente din străinătate. „În spital mi s-a spus că nu se ştie când va fi livrat”, a declarat un tată pentru postul citat. Nu se ştie. E şi ăsta un diagnostic.

Ministrul Sănătăţii rezistă

Nu e vorba numai de copiii din Iaşi, e vorba de copiii din toată ţara care au această problemă”, a explicat ministrul Sănătăţii. „Cine îşi asumă răspunderea dacă aceşti copii nu vor supravieţui?”, l-au întrebat reporterii. „Asta e o întrebare pentru mine?”, a replicat Florian Bodog. Demisia se află la o lume distanţă.

De la ministrul „Altă întrebare!”, la ministrul „Asta e o întrebare pentru mine?”. Păcat că nu i-au venit inspiraţii din astea lui Hamlet. Scutea lumea de o tragedie. A fi sau a nu fi? Asta-i o întrebare pentru pacienţi, nu pentru sistem.

Pe 8 februarie, Florian Bodog anunţa: „Suntem în discuţii pentru a aduce în procedură de urgenţă la Unifarm citostaticele care lipsesc”. A trecut o lună, discuţiile rezistă. Retoric întrebând, pe axa temporală a cancerului, cât înseamnă o lună?

Un medic pe scara rulantă

Chirurgul plastician Florian Bodog n-a picat din meserie în birocraţie şi de-acolo în „nu se ştie”. Lucrează în Ministerul Sănătăţii din 2010. Până atunci, conducea Facultatea de Medicină din Oradea. Întrebat de reporterii ebihoreanul.ro despre „parcursul lui fulminant”, Bodog a răspuns modest că da, e „un parcurs fulminant”, dar el a „trecut prin toate treptele”.

Ca orice absolvent de Medicină: doctorand, preparator, conferenţiar, manager de spital, şef de DSP, decan, secretar de stat, senator, ministru. Dacă ar fi întrebat concitadinul lui, Adrian Tarău, ce părere are despre acest parcurs, ar răspunde la fel: Florian Bodog e în grafic.

Trei luni de urgenţe

O dată ajuns în fruntea MS, Florian Bodog a numit-o fulger, fără concurs, pe partenera de viaţă a lui Sorin Oprescu în fruntea celui mai mare spital universitar din România. Cealaltă prioritate a fost să anestezieze în plen ordonanţa care-i încurca pe managerii plenipotenţiari de spitale. Astea au fost problemele lui de căpetenie, în ultimele trei luni. Ce înseamnă trei luni, pe axa temporală a politicii?

Abia apuci să respiri, să-ţi încasezi diurna, să-ţi pui vărul consilier şi soacra secretară la biroul de parlamentar. Nu mai vorbim de celelalte urgenţe, de ordin general, în ambalaje care de care mai presante, scoase cu maximă dexteritate din ghiozdanul Guvernului Grindeanu. Urgent e ca primarii să aibă la dispoziţie zeci de milioane de euro, pentru panseluţe. Nu să le pui la dispoziţie copiilor bolnavi medicamente de câteva mii de euro. Ia, să mai plătească şi părinţii. Că au de unde, fiind contribuabili.

Protecţia copiilor? Doar la proteste

Urgente au fost şi au rămas modificarea Codurilor Penale, graţierea colectivă, eventual şi a corupţilor, disciplinarea multinaţionalelor, amendarea părinţilor care-şi duc copiii la proteste. „Să ştie şi ei că există o lege care le interzice”, clama ministrul Muncii.

Acum ministrul Sănătăţii spune senin că în spitalele din toată ţara sunt copii în pericol. Unde e Protecţia Copilului? Unde e Olguţa Vasilescu, să se autosesizeze? Nu e voie să le refuzi tratamentul minorilor. Constituţia garantează dreptul la viaţă. Aşa scrie acolo. A citit-o?

Şi Parlamentul, ce consultă cu urechea Parlamentul? Unde e Adrian de Ţuţuianu y Torquemada,  să se interogheze despre atentatul la siguranţa naţională? E viitorul ţării în joc. Unde e Tăriceanu, să se plângă de republica branulelor  şi zornăitul perfuziilor?

Singurul care se apropie, cu microbuzul subversiv, de cadrul acţiunii e Liviu Dragnea. Se îndeletniceşte cu „Referendumul privind familia”, „trebuie făcut!”. Dacă nu în România, atunci în Brazilia, că „e o ţară mare”, ai loc de-ntors. Asta e soluţia partidului la putere pentru problemele copiilor şi părinţilor, deopotrivă. Să fie întrebat poporul. Guvernanţii nu au răspuns la toate. Ei decid doar cine iese şi cine nu. Şi cine trăieşte.

 

Comentarii (12)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  9 martie 2017, 17:25

Pai sa ia toti banii astia pe care-i risipesc Firea si restul primarilor cu finantari in sport,panselute peste borduri si viceversa,calatorii la Las Vegas si Disneyland să vază edilu' cum fac aia bani,hai mai usor cu voucherele in turism,cu al 13-15 salariu,cu prima de miel-curcan-porc...Hai ca suntem o tara saraca,hai mai usor cu risipa tovaraseilor descendenti din Ceausescu nici ala nu s-a aruncat la mai mult de doua sute si asta cand a simtit ţeava pustii la ceafă...Hai mai uitati-va si la copiii astia amarati,la medicamente,la educatia lor,la orice le mai trebuie pentru ca ei ne vor plati pensiile nu beizadelele politicienilor care vor fenta Statul de f.multi bani pentru ca asta e o meserie exclusivista se transmite din tata-n fiu nu toti fraierii pot beneficia... Hai ca ma opresc ca n-am chef de-o spitalizare sa vin la pachet cu niste bacterii sa-mi nenorocesc familia din cauza voastra.

Ion Marian (3 comentarii)  •  9 martie 2017, 18:08

Sincer nu stiu unde gasesti resursele pt a scrie in continuare despre toata mizeria in care traim.Mie efectiv imi face rau fizic doar sa ma gandesc la modul in care ,,alesii" nostri ne insulta in primul rand inteligenta.Auzi...,,Asta e o intrebare pt mine"?...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  10 martie 2017, 9:49

mizerie exista peste tot, dintotdeauna, in cantitati variabile. raul cel mare e sa ne obisnuim cu ea

Jules (27 comentarii)  •  9 martie 2017, 19:44

Multumim Maria!

pawn (42 comentarii)  •  9 martie 2017, 20:23

a, da, adrian tutuianu, he, he. ala care s-a luat de cei 30 de mii de securisti, handralai si fete destepte care au inventat meseria in care nu e nevoie sa stii vreo meserie pentru a lua un salariu barosan. uite, ca doamna andries, de pilda. DE AIA nu sunt destule spitale si destui doctori! ca sunt 30 de mii de *** care ne mananca de vii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Thomas Brams (36 comentarii)  •  9 martie 2017, 22:28

Din nou ESTI cea MAI TARE !

Andrei F (188 comentarii)  •  10 martie 2017, 9:52

E grav ca sunt copii fara medicamente dar nu credeam ca poate exista si un ziarist extraterestru!Doamna...desigur ca nu o sa ma credeti dar lipsa medicamentelor are treaba cu Ordonanta 13!Haideti sa va spun cite greseli faceti in acest articol...Un producator sau distribuitor de medicamente este obligat cind iese de pe piata de medicamente sa anunte cu un an inainte!Apoi acest guvern ne spuneti ca este de 3 luni...Pai si in informatii uzuale gresiti doamna!Guvernul Grindeanu nu are 3 luni de cind este investit!Doamna cred ca nu ati vorbit serios cind ati acuzat ministrul pentru ca inca nu a putut aduce medicamentele!Pentru asta sunt in ministere functionari,directii care trebuie sa faca protocoale,sa semneze acte,sa organizeze licitatii...Daca nu ar fi asa ati fi acuzat ministrul ca a adus medicamentele netransparent,ca a avantajat n firme...Asta-i doamna legatura cu Ordonanta 13...Toata lumea se blindeaza in acte si are reticente in a semna acte...Daca ministrul sarea lantul hirtiilor il acuzati de abuz in serviciu!De aceea eu v-am spus ca va fi o mare problema ca Ordonanta 13 nu a trecut.Va amintesc de vorbele dumneavoastra in care ne spuneati ca Ordonanta 13 da liber la furt!E,acum vedeti ce face si lipsa Ordonantei 13! Nu fura nimeni din medicamentele copiilor cu leucemie,va simtiti mai bine?Apoi este strigator la cer sa acuzati deja de problemele din sanatate pe noii veniti!Dumneavoastra nu ati fost pina acum in Romania?Nu stiti ca Voiculescu nu a putut contracta cele 5 vaccinuri obligatorii?Nu ati auzit de mamele ramase fara indemnizatie desi au un copil cu sindrom Dawn?Nu ati auzit ca fostul ministru se lauda ca a intors banii ministerului la finante? Alta greseala care o faceti este cind acuzati implicarea guvernului in schimbarea codurilor penale sau in gratiere...Doamna,un guvern are multe ministere pentru ca trebuie sa administreze toata tara,toate problemele ei.Daca Guvernul s-a ocupat si cu codurile penale asta nu inseamna ca ministerul Sanatatii nu a lucrat!Si doamna nu aveti nici o jena cind codurile penale au ramas confarm Curtii Constitutionale neconstitutionale?Va aduc aminte ca acele coduri au fost declarate anul trecut neconstitutionale...Dar dunmeavoastra inteleg ,le doriti asa.Anul trecut erati in Romania?

Andrei F (188 comentarii)  •  10 martie 2017, 10:03

...si inca ceva...Puteti verifica...Acest ministru a desfiintat comisiile care acordau dreptul la medicamente mai scumpe...Deci acum un medic daca prescrie un medicament unui pacient acesta merge direct la farmacii...Lipsa medicamentului din farmacii cum v-am spus si mai sus este o alta problema...Producatorii si distribuitorii de medicamente cind nu vor sa mai aduca un medicament trebuie sa-si declare intentia cu un an inainte...Poate strict pe acest subiect vrea sa vada cineva diferenta de abordare dintre fostul ministru si actualul ministru...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  10 martie 2017, 10:17

medicamentele respective nu au inlocuitori, sunt incluse in Programul National de Oncologie, deci obligatorii in protocolul de tratament al leucemiei in spital. nu mai trebuie prescrise de un medic sau altul

Andrei F (188 comentarii)  •  10 martie 2017, 10:28

@Maria Andrieş (1206 comentarii) • 10 martie 2017, 10:17 Desigur doamna!Recititi va rog!Eu am spus de retetele date de medici.Lipsa medicamentelor verificati dumneavoastra si spuneti-ne daca au fost scoase pe timpul acestui ministru si cum sigur nu s-a intimplat asa ceva verificati de ce nu au fost contractate medicamentele si in cit timp se pot contracta...Ca fapt divers pot sa va indic un comunicat al unui ONG care se ocupa de pacienti care spune ca pe timpul lui Banicioiu au fost completata lipsa cu substante in oncologie si ca tot mai ramaneau multe medicamente noi de adus...Pot sa vi-l laud pe Voiculescu al dumneavoastra care pina sa fie ministru a adus medicamente in tara cu plasa ...dar un ministru ,un oficial nu poate face asta...si nici de Voiculescu ajuns ministru nu am auzit ca a mai facut ....Am ajunge iarasi la Abuz in Serviciu...

Tina (1 comentarii)  •  10 martie 2017, 11:26

Intre timp am putea face mai mult decat sa ne vaicarim. Are cineva idee daca pentru acei copii se pot cumpara medicamente din strainatate? s-a facut vreun apel la ajutor in privat? ar trebui aduse si informatiile astea, pana scapam de ciuma rosie ne mor copiii. Nu e vina lor ca parintii voteaza psd.

Comentează