Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Acum ori niciodată, să-i dăm în judecată!

Dosarul Hexi Pharma e despre prejudiciul adus spitalelor. Până nu se achita și prejudiciul adus pacienților, nu s-a făcut dreptate.

Permalink to Acum ori niciodată, să-i dăm în judecată!
miercuri, 8 martie 2017, 2:52

Pacienţii nu pot face plângere împotriva Hexi Pharma. „Pentru a stabili o legătură de cauzalitate între o anumită infecţie a unui anumit pacient şi un anumit produs neconform al Hexi Pharma folosit într-un anumit timp la un spital e o sarcină, cred, imposibilă”, a explicat procurorul-şef  Romulus Varga, din cadrul Parchetului de pe lângă ÎCCJ, pentru Digi24.ro.

În esenţă, Dosarul Hexi Pharma, aşa voluminos şi ramificat, reprezintă o speţă de înşelătorie ca oricare alta. Un Caritas la care am contribuit toţi, plătind naivi contribuţia la asigurările de sănătate. Compania a fost trimisă în judecată pentru că a vândut produse contrafăcute şi a prejudiciat clienţii, adică spitalele. A vândut dezinfectanţi, dar putea foarte bine să vândă şi whisky „botezat”, parfumuri distilate pe vapor sau echipament sportiv pentru JO.

Spitalele pozează în victime

Nu va fi vorba în acest proces despre caracatiţa din sistemul de sănătate, despre ventuzele ei, numite achiziţii publice, despre monstruoasa coaliţie instituţii de stat-firme de casă, care atentează zilnic la viaţa cetăţeanului. Nu va fi vorba despre managerii de spitale devotaţi grupurilor de interese. Dimpotrivă, spitalele apar în rol de părţi vătămate în acest proces. Sunt urşii cei buni păcăliţi în mod organizat şi repetat de vulpea cea rea. Nu se va stabili dacă au fost păcăliţi de bunăvoie sau siliţi de cumătrul lup.

Indiferent care va fi verdictul, acesta nu va isca nicio briză de schimbare în sistem. Nu-l va determina, de pildă, să instaleze softul de doi lei, preţ odios, care poate centraliza în timp real toate cumpărăturile din toate spitalele din România.

Sistemul se reiterează

Business-ul de tip Hexi Pharma se bazează pe complicităţi din interiorul sistemului. Nu orice antreprenor are parte de sediu într-o instituţie publică. Iar Hexi Pharma e doar unul dintre numele abonate la banii publici din domeniul sănătăţii. Un spital n-are nevoie doar de spirt şi betadină. Are nevoie, de pildă, şi de reactivi pentru laboratoare. De sisteme informatice, dar mai ales de mentenanţă, la preţuri aiuritoare, pentru aceste sisteme.

A început deja marea reiterare, sub Guvernul Grindeanu. Recuperarea post-tehnocraţie. Trezirea din normalitate. La începutul lui ianuarie, Senatul s-a conformat recomandării Executivului şi a respins ordonanţa tehnocrată care le interzicea managerilor de spitale să aibă funcţii de conducere în partide politice. OUG 79 / 2016, acum în comisiile Camerei, democratiza accesul în fruntea spitalelor. Desfiinţa monopolul baronilor universitari. Dar guvernarea PSD-ALDE a ordonat: „La loc, comanda!”. Sistemul va rămâne tot pe mâinile vechilor şefi, mâini darnice la unison cu Hexi Pharma.

Cât timp vulpea e judecată, urşii păcăliţi şi-au recuperat poziţia dominantă. În locul cozii pierdute, flutură zece cozi de balaur. În locul companiei lui Dan Condrea, flutură oferte alţi negustori de arma crimei.

Sistemul să îmbogăţească şi pacienţii

La capătul lanţului slăbiciunilor, se află, singur, pacientul. El nu poate da în judecată Hexi Pharma. Pentru că nu are un contract cu Hexi Pharma. Dar are o înţelegere scrisă cu statul român. Plăteşte o cotă din venituri, primeşte în schimb îngrijiri medicale.

Pentru ca dreptatea să fie săvârşită până la capăt, nu e suficient procesul spitale contra Hexi Pharma. E doar o jumătate de drum. Ar trebui să urmeze o serie lungă de procese pacienţi contra spitale. Legătura de cauzalitate dintre infecţiile nosocomiale şi internare se poate stabili. Există un caz, a prima facie, la prima vedere, şi încă un caz solid.

Prejudiciul estimat de procurori în Dosarul Hexi Pharma este de aproximativ 22 de milioane de euro. Un texan care şi-a pierdut ambele picioare în urma unei infecţii contractate în spital a fost despăgubit, în 2011, cu echivalentul a 15 milioane de euro. Şi e vorba de o victimă rămasă în viaţă.

Procesele iau timp, cel al texanului a durat şase ani. Dar altă cale nu există. Pentru ca instituţiile să înţeleagă, trebuie să le explici pe limba banilor. După câteva verdicte din astea, spitalele care au tonifiat bacteriile cu Hexi Pharma închid taraba. Iar managerii lor se reprofilează. Ori la brutărie, ori la măcelărie.

Aşa arată dreptatea

Iată, conform unei case de avocatură din Washington, DC, ce pot solicita în instanţă victimele principale sau colaterale ale unei infecţii intraspitaliceşti: „cheltuieli medicale, despăgubiri pentru venitul pierdut în urma spitalizării, alte cheltuieli ca urmare a infecţiei (angajarea unui îngrijitor la domiciliu, de exemplu), cheltuieli de înmormântare, durere şi suferinţă”. Da, chiar aşa, durere şi suferinţă. Cineva trebuie să plătească pentru ele. Partea care poate fi plătită. Aşa e drept.

Infecţiile nosocomiale nu sunt o specialitate românească, desigur. Dar numai noi le tratăm ca pe o fatalitate, nu ca pe un flagel. În State, CNAS-ul lor, Medicare, refuză să mai deconteze greşelile spitalelor. Îi responsabilizează pe manageri, să fie mai atenţi, să nu încurce oalele în care fierb instrumentarul. Sistemul din România nu pune presiune nici cu o floare pe directorii-profesori-doctori-parlamentari-patroni de clinici private. Dimpotrivă, îi menajează, le cultivă loialitatea.

Prin urmare, singura metodă de a schimba ceva în bine pentru pacienţi e justiţia.  Parafrazând un imn la modă, acum ori niciodată, să ne luăm avocaţi. Şi să dăm dovezi la lume că-n aste mâini curge şi-un sânge de procesoman. Cauza merită riscul de a băga CNAS în faliment şi de a lăsa, astfel, o droaie de căpuşe fără aliment.

Comentarii (30)Adaugă comentariu

eugen (4 comentarii)  •  8 martie 2017, 15:22

corect......doamne fereste ,nu am avut ghinionul celor care au patit ce au patit prin infectiile nosocomiale,dar trebuie ca celor care au suferit sa li se faca intr-un fel dreptate iar cei care au gresit sa plateasca...altfel o sa patim iar si iar la fel !!!

Romulus65 (9 comentarii)  •  8 martie 2017, 15:28

Puteti sa-i bagati linistit in faliment ca tu si Tolontan aveti destui bani sa va tratati la Viena.Ceilalti,Dumnezeu cu mila!

AncaCerneaEbarbat (7 comentarii)  •  8 martie 2017, 15:30

Ce limbaj de lemn...tipic revolutionar. Jalnic

mal. (71 comentarii)  •  8 martie 2017, 15:43

Nu e chiar așa, din păcate... CNAS decontează spitalelor servicii medicale... CNAS nu are contract scris cu asiguratul privind conformitatea serviciilor oferite de spital (sau de un alt furnizor de servicii medicale). Pentru servicii neconforme și malpraxis alții sunt asiguratorii... Și nici nu știu ce beneficii ar aduce cuiva falimentarea CNAS (riscul pe care spuneți dvs. că ar trebui asumat!)... Ce punem în loc? - pentru că sănătatea costă... și costă mult, mult de tot? Trebuie să omorâm căpușele, nu să le lăsăm fără aliment! Alimentul la care vă referiți este alimentul vieții pentru persoanele în nevoie! Problema este mult mai complexă...

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 martie 2017, 16:24

intelegerea scrisa cu statul o reprezinta Constitutia si legile tarii, inclusiv legile privind ingrijirea sanatatii. Iar la baza tuturor statelor moderne sta contractul social, elaborat de Jean-Jacques Rousseau. Sa nu ma intrebi la ce echipa juca 🙂

haudinamo (23 comentarii)  •  8 martie 2017, 15:50

Prea lung, nu am citit. Fara spoilere, e pe undeva prin articol si ceva cu fotbal, piturca, scandaluri sau e tot textul numai cu farma, harma, darma si alte chestii boring pe care nu le citeste nimeni?

Tavi (5 comentarii)  •  8 martie 2017, 15:54

Din pacate , aveti si dvs, dreptate precum si mal. Problema este mai complexa, intr-adevar, dar trebuie facut ceva....Acum ori niciodata, croiesteti alta soarta...

Alex Pau (23 comentarii)  •  8 martie 2017, 15:57

exista o problema: nici un angajat la stat nu are niciodata nici o responsabilitate.De exemplu: dai in judecata spitalul si te plateste spitalul,nu plateste nici un manager,nici un administrator.Dai in judecata statul,te despagubeste statul nu un ministru corupt. Adica de fapt tu primesti despagubirile tot de la restul victimelor. Paralela cu SUA nu mi se pare corecta pt simplul motiv ca la ei toate spitalele sunt ,oarecum, private ceea ce inseamna ca exista o ierarhie clara pe care se poate merge pt a gasi vinovatul.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  8 martie 2017, 16:20

angajatii spitalelor pot fi trasi la raspundere si ei, in instanta. medicii isi pot pierde si slujba, si dreptul de practica. tot spitale sunt si alea din America, n-am comparat mere cu pere

S (1 comentarii)  •  8 martie 2017, 15:59

Maine-poimaine ne spune Tariceanu ca Romania va avea procese la CEDO de 1 miliard de euro din cauza tehnocratilor

Luca (45 comentarii)  •  8 martie 2017, 16:18

Foarte bun articolul ! Din păcate nu putem face fata avalansei pesediste ... Fac ce vor ! Șansa noastră ar fi dacă Grindeanu ( Lutu al politicii ) ar întoarce armele , ceea ce este puțin probabil . Sau daca guvernul pesede ar intra in incapacitate de plata .

Bog (8 comentarii)  •  8 martie 2017, 17:00

Ar trebui infiintata o organizatie a victimelor sau apartinatorilor celor mutilati sau decedati prin infectii nosocomiale in epoca de aur a hexifarma si mers pana la Haga.

Adiro96 (33 comentarii)  •  8 martie 2017, 17:11

Inutil articolul , iar comentariul "la ce echipa joaca " este patetic si cu iz intelectual de clasa superioara .Cam asa reactionam si noi cand scrii despre fotbal !

Andrei F (188 comentarii)  •  8 martie 2017, 17:13

Doamna,stiti de ce nu va cred?Pentru ca nu va aplecati la lucrurile schimbate din 2004 si care au politizat pentru cei iubiti de dumneavoastra...Poate Ponta ,Grindeanu au defectele lor dar fata de Boc ,Basescu, Ciolos ...trebuie sa mai indurati...Adica unul dintre astia zilele acestea a spus cum a condus el Romania,a vorbit de oameni numiti la o cafea,ne spune cum oamenii care l-au slujit pe el tocmai nu mai sunt buni pentru ca se apropie de ai lui...si dumneavoastra nu stiti ,nu auziti...?Vai ,aveti tupeul sa ne vorbiti de o Ordonanta a lui Ciolos pentru depolitizare cind Ciolos a numit ca subprefect sotia unui candidat care desigur il dorea pe Ciolos inapoi la Palatul Victoria si asta in preajma alegerilor legislative?Ne vorbiti cumva de acel Ciolos fost comisar pe agricultura care nu a putut asigura subventiile pentru agricultori la timp?Pai nu dumneavoastra ne-ati vorbit in cazul stadionului de la Craiova ca intirzierile sunt o modalitate de batjocora la adresa cetatenilor?A,sau pentru dumneavoastra agricultorii nu sunt cetateni?

Jac (2 comentarii)  •  8 martie 2017, 17:37

Contractul social elaborat de Rousseau, Maria? Mai citeste inca odata cartea. Vezi ca juca pentru Elvetia. Nu comenta malitios pentru ca esti in eroare. Doar un sfat!

Adiro96 (33 comentarii)  •  8 martie 2017, 17:42

Iar cenzurezi Marioara ??? Iarasi publici numai cele de bine ????? Pe cuvant , jenant !

Jac (2 comentarii)  •  8 martie 2017, 17:47

Contractul social elaborat de Rousseau, Maria? Mai citeste odata cartea. Vezi ca juca pentru Elvetia. Nu comenta malitios caci esti in eroare. Doar un sfat. Incercati sa aplicat notiunea de malpraxis fiecarui cetatean roman.

Anonimeni (3 comentarii)  •  8 martie 2017, 18:06

Stimata cucoana,n-am citit tot articolul,nu-mi permite intelectul,sub medie oricum...deci,din titlu inteleg sa dam statul in judecata.Care stat?Tehnocrat sau politic,ma gandesc ca ''apa in vin'' n-a pus,Dragnea.Sau Ponta,poate?Iliescu?Minerii?Imi intelegeti ironiile?Oricum,e:JOS PSD...din ce inteleg...mama lor a dracu sau ceva...hotiiiiiiii!!!

mal. (71 comentarii)  •  8 martie 2017, 18:18

@Maria Andrieș - îmi forțez norocul, pe propriul risc: la ce echipă joacă numitul? PS: trufia atotcunoașterii nu a făcut bine nimănui, domnișoară!

elle (7 comentarii)  •  8 martie 2017, 19:48

De acord cu tine @Bog. In instanta ,acolo mai au sanse sa obtina dreptate ! Merci Maria!

pawn (42 comentarii)  •  8 martie 2017, 20:32

@Jac &mal. pe bune, pierdeti timpul. doamna care citeaza din titluri si-a facut studiile la seral, in piata victoriei. ups, am gresit conjugarea timpului. "isi face".

Silvian Grigore (21 comentarii)  •  8 martie 2017, 21:00

Iarta-i,Maria,ca nu stiu ce vorbesc...Foarte corect articolul,e adevarat ca multi dintre noi suntem exasperati de faptul ca politicienii nu vor sa schimbe lucrurile in bine si este clar din ce cauza...O tara guvernata de legi si reguli bune,respectate de politicieni,in primul rand,este usor de administrat,iar incompetenta si hotia sunt usor de evidentiat...In plus electoratul nu ar mai fi atat de usor de prostit cu promisiuni,iar adevarul ar fi unul singur...Cu cat partidul a fost mai mare,cu atat greselile comise au fost mai mari in Romania,iar PSD-ul este singurul care a controlat peste 1/3 din Parlament tot timpul,cu consecintele de rigoare,iar asta-i un adevar...

StefanCM (113 comentarii)  •  8 martie 2017, 22:50

Exemplul care il dati din America nu are nici o legatura cu noi. Eu am fost lovit de o masina acum doi ani, am primit o suma derizorie, nu am avut rabdare si nervi sa ma judec cu ei. Doar dintii m-au costat mai mult decat am primit de la asigurator. Dar nu e o problema. Am fost la doctorul meu de familie deunazi pentru niste acte ( urmeaza probabil o operatie de ligamente ), si mi-a spus ca ea s-a judecat pentru mama ei 7 ani pentru un accident de masina cu traume si sechele, si au primit 20 de mii de euro dupa 7 ani. Fara suparare, dar e bataie de joc. Si ea, ca doctor, si-a permis sa plateasca avocati si sa mearga in toate instantele. Eu poate ca imi permiteam, dar cei care nu isi permit? Cum dai in judecata un colos, fie el de stat sau privat, in tara asta? In America e simplu. Sotia unui prieten a fost lovita de masina. Avocatul, unul meserias, a reprezentat-o gratis, cu 20% din despagubiri. Smecheria e ca ea a primit cateva sute de mii de euro despagubire, la noi un avocat probabil e prieten cu avocatul celorlalti, si cad la pace pe 20 de mii, iti dau tie 15 mii, tu esti fericit, si el mai ia vreo 20 de la ceilalti, ca sa isi joace cartile "corect".

StefanCM (113 comentarii)  •  8 martie 2017, 22:52

E usor de zis sa fie dati in judecata. Practic esti singur impotriva tuturor. Cati avocati de la noi judeca pe procente si au grija sa iesi milionar din proces, chiar daca esti nimenea-n drum. Daca esti bogat, pici la intelegere rapid cu ei, pentru ca daca esti bogat ai relatii si iti permiti un avocat meserie. Daca nu, sa fii sanatos. Te poarte prin tribunale pana iti vine sa behai.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  9 martie 2017, 10:38

adica ne dam vecinii in judecata, daca ne inunda si se pateaza tencuiala, si cerem despagubiri. dar sa nu dam in judecata institutia care ne-a imbolnavit? nu garanteaza nimeni (in afara de Antonela Costache, Stan Mustata sau Geanina Terceanu, de pilda) reusita in instanta. dar e o datorie morala sa actionezi pentru oprirea unui rau, mai ales cand raul asta nu te afecteaza doar pe tine

andrus (3 comentarii)  •  8 martie 2017, 23:33

Maria, fa un serviciu tarii si du-te de te culca. Sunt curios pe cand o sa vad si un articol despre cum ar trebui sa ne despagubeasca cei din presa care dau stiri neadevarate sau partinitoare.

Geo (1 comentarii)  •  9 martie 2017, 7:13

A fost odata un mare fotbalist, poreclit El Piojo, aka Paduchele. Imun la orice atac, Rezista la orice, sigur n-ar fi avut nicio treaba cu Hexi Pharma.

mountytoma (4 comentarii)  •  9 martie 2017, 8:58

Am cumparat astazi ziarul tiparit gazeta sporturilor, prima data dupa vreo 20 de ani cred. Dezamagirea este crunta. In afara de articolul cu Superlativele campionatului, nu am constatat decat o crasa risipa de hartie. Nu ma mir ca sportul romanesc a ajuns unde a ajuns daca jurnalistica sportiva a ajuns la un nivel atat de jos (nic). Iar tu, doamna sau domnisoara Andries, sincer nu stiu ca cauti intr-un jurnal de sport, articolul despre Steaua CSA este un chici ingrozitor de jenant. In final, va promit ca voi cumpara din nou ziarul peste 20 de ani.

StefanCM (113 comentarii)  •  9 martie 2017, 11:45

E tare aia cu vecinii :)) Problema e ca vecinul nu are 10000 de angajati si cifra de afaceri cati bani nu au facut toate neamurile tale de cand a aparut neamul tau pe pamant. Majoritatea oamenilor probabil nu isi permit nici material si nici psihic sa fie tarati prin tribunale vreo 5, 6 ani si sa plateasca si un avocat din categoria 5 stele. Sau macar 5 margarete. Cu vecinul de obicei e o lupta echilibrata, Tanda si Manda fac completul de jucata sa rada.

brod (87 comentarii)  •  11 martie 2017, 13:00

domnișoară Andrieș, lucrurile s-au resetat la punctul inițial. acum, vechii manageri aplică aceleași proceduri diluante pe care controlul lui Cadariu Achimaș le considera a fi în regulă. cu ocazia asta, de fură bani... se omoară oameni. fiind o măsură deliberată, asta se numește GENOCID. să ne ferească Dumnezeu de o epidemie pornită dintr-un spital și scăpată de sub control, cu zeci sau sute de mii de morți! dar mă tem că Dumnezeu s-a cam săturat să ne tot păzească pe noi ăștia care „...suntem români / și vom fi pe veci aici stăpâni!”

Comentează