Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Au pus şi „stejarii” pe butuci

„Astăzi rugbyul românesc a pierdut tot”, a scris căpitanul „stejarilor”, Mihai Macovei, pe Facebook. România a fost depunctată şi ratează Cupa Mondială, pentru că a folosit un jucător neeligibil din Tonga. World Rugby a depunctat, din acelaşi motiv, Spania şi […]

...

Pârăşte-i, Dică!

Când ia o decizie, Dică simte nevoia să anunţe public. „A fost decizia mea ca Alibec să nu facă parte din lotul pentru meciul cu Craiova”, a spus antrenorul FCSB. „Nu vreau să intru în amănunte”. Amănuntul, în acest caz, […]

...

Bugetari rataţi

După înfrângerea lui CSM Bucureşti în semifinala Ligii, scor 20-26, Gabriela Firea are unele motive să-şi reconsidere strategia de shopping. De 15 milioane de euro, edilul putea comanda ceva mai drăguţ în locul magneţilor de frigider de la Budapesta. De […]

...

O afacere cu mai multe cocoaşe

Ocupată până peste cap să combată traficul de leurdă, ANAF n-a observat că s-au scumpit urzicile. Altfel ar fi descins la sediul firmei Lotus Perfect Products SRL, să dea un ochi prin contabilitate. În doar patru zile de la înfiinţare […]

...

Rachetă-n prepeleac, statuie de stat

Dinu Pescariu e ca fratele gospodar al lui Dănilă Prepeleac. Pe ce pune mâna, terenuri, baze sportive, licenţe informatice, pune şi statul român mila. E încă acuzat în Dosarul Microsoft 3, de spălare de bani, printre altele. Dar judecata a […]

...

Insulte date prin zăhărel

Primăria le-a promis craiovenilor un stadion ca un OZN, cu termen de execuţie SF

Permalink to Insulte date prin zăhărel
marți, 7 martie 2017, 2:36

14 luni şi jumătate, atât era termenul de execuţie asumat de constructori pentru noul stadion din Craiova. „După cum ne-am obişnuit în România, lucrările efective durează mai puţin decât documentaţia premergătoare”, anunţa edilul Olguţa Vasilescu, pe 7 septembrie 2015, când a tăiat panglica şantierului. De atunci au trecut 18 luni.

Ne pleacă zidarii din ţară!
După cum ne-am obişnuit în România, termenele de execuţie sunt nişte formalităţi dispensabile. Inaugurarea arenei din Bănie a fost mutată din iulie 2016 în noiembrie 2016. Constructorii au invocat iarna grea. Apoi, din noiembrie 2016, termenul s-a lungit până în februarie 2017,  „din cauza unor infiltraţii de apă constatate în zona peluzei şi a tribunei a doua”, menţiona CNI, citată de presa locală.

Acum a fost reactivat un al treilea motiv: lipsa mânii de lucru. „În iunie, iulie şi august, antreprenorul principal a vrut să angajeze 180 de muncitori şi a găsit vreo 3”, a explicat un oficial al CSU.

Constructorii, Con-A din Sibiu şi ACI din Cluj, au lansat teza crizei de muncitori încă din vară. „E un paradox, şomerii nu vor să lucreze”, declara un şef din CON-A. Paradoxul e altul: că salariile din construcţii sunt de trei ori mai mici în România decât în Occident. Şi totuşi preţul de construcţie e la fel de mare, chiar mai mare.

Gemenii infrastructurii
Teza cu şomerul care refuză posmagii avea un sâmbure plauzibil înainte de intrarea în UE. Acum sună doar a scuză cu guler alb. Con-A şi ACI au pierdut din vedere cam multe variabile, când au socotit termenul de execuţie: anotimpurile, piaţa muncii, pânza freatică. Greşeli de începător, s-ar spune.

Dar nu, Con-A şi ACI sunt veterane. De pildă, au construit împreună Cluj Arena. Apoi s-au luptat pentru construcţia Polivalentei din Cluj. Acolo, costul de execuţie a fost mărul discordiei. Ofertanţii au avansat, în schimb, acelaşi termen de execuţie: 36 de luni. Pentru stadionul din Craiova, s-a prezentat un singur ofertant, cu un singur preţ, în jur de 50 de milioane de euro, şi cu un singur termen.

La Târgu Jiu, termenul infinitului
Con-A şi ACI construiesc şi stadionul din Târgu Jiu. La preţul de 20 de milioane de euro, arena trebuia să fie gata în 18 luni. Lucrările au început cu 3 luni de pauză, „o uşoară întârziere datorată cadastrării”, a explicat un oficial al Primăriei Târgu Jiu.

Nu trebuie să fii specialist să-ţi dai seama că 18 luni sau 14 luni şi jumătate pentru un stadion miros de la o poştă a optimism. În condiţii de concurenţă, aceleaşi firme au estimat că fac în 36 de luni o sală polivalentă.

În alte părţi, unde seriozitatea în afaceri se aplică şi afacerilor cu statul, Con-A şi ACI n-ar fi primit contractele pentru cele două stadioane. Dar demagogia are şi ea urgenţele ei. Nu mai vorbim de urgenţa distribuirii bugetului CNI în teritoriu. În alte părţi, întârzierile din neglijenţa constructorului s-ar lăsa cu amenzi. La noi, se lasă cu frecţii de PR şi temenele.

Poanta lui Ponta
Semnarea contractelor s-a făcut în cadru festiv spre delirant, în viteză. Liviu Dragnea tocmai demisionase de la Ministerul Dezvoltării, după condamnarea penală. Iar fostul premier Ponta avea o replică, dar n-avea ocazia s-o lanseze: „În România, nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. „Fapta bună” fiind că Dragnea „s-a implicat foarte mult” în cele două proiecte, cot la cot cu baronii locali de Munchausen.

Olguţa Vasilescu, între timp numită ministru, promite: „Stadionul e gata în două luni. Sper ca echipa să se bată la titlu”. Acum vor pretexta şi jucătorii, şi constructorii că i-a deocheat.

„Termenele nerealiste asumate public arată o lipsă de respect faţă de cetăţeni. O insultă la adresa inteligenţei lor”, susţinea, într-o scrisoare deschisă, Asociaţia Pro Infrastructură. Până la urmă, despre asta este vorba. Autorităţile şi, cu voia lor, companiile nu-şi bat joc doar de banii oamenilor. Îşi bat joc de oameni.

Comentarii (22)Adaugă comentariu

Anonimeni (3 comentarii)  •  7 martie 2017, 15:49

Ce faci cucoana,jignesti ardealul?Cum ai curaj sa spui ca firmele din Cluj,aceasta mecca a seriozitatii,nu isi fac treaba cum trebuie?Asa ceva...

serban (2 comentarii)  •  7 martie 2017, 16:28

Ai reușit tu, o "glumă misogină", să faci dintr-un subiect despre sport, unul politic, bineînțeles în nota arhicunoscută ...

petrache (1 comentarii)  •  7 martie 2017, 16:30

las ca voi miticii din bucuresti, culmea prostiei si hotiei, nu aveti nici macar un stadion sau sala de sport inafara de ce a construit Ceausescu, in rest la ciordit sinteti primii, iar arena nationala e exemplul cel mai elocvent.

Obiectivul (9 comentarii)  •  7 martie 2017, 16:32

Madam'Andries,desi nu te am la inima,trebuie sa recunosc ca ai dreptate in acest articol .Eu, as fi chiar mai critic la adresa firmelor care castiga licitatii pt lucrari de anvergura dar nu au personal calificat sau chiar utilajele necesare indepliniri la timp a constructiei.Cazuri asemanatoare sunt destule in Romania!Olguta ,are meritul de a se fi luptat pt o realizare asa mareata,dar mi-a devenit antipatica prin lipsa de obiectivitate,naivitate si necunoastere a datelor problemei,insultand intr-adevar inteligenta oamenilor prin termenele de finalizare scoase de sub fusta!Eu unul am stiut de la-nceput ca termenul de executie e fantezist,de parca il faceau din carton!!!

Obiectivul (9 comentarii)  •  7 martie 2017, 16:37

Madam'Andries,desi nu te am la inima,trebuie sa recunosc ca ai dreptate in acest articol .Eu, as fi chiar mai critic la adresa firmelor care castiga licitatii pt lucrari de anvergura dar nu au personal calificat sau chiar utilajele necesare indepliniri la timp a constructiei.Cazuri asemanatoare sunt destule in Romania!Olguta ,are meritul de a se fi luptat pt o realizare asa mareata,dar mi-a devenit antipatica prin lipsa de obiectivitate,naivitate si necunoastere a datelor problemei,insultand intr-adevar inteligenta oamenilor prin termenele de finalizare scoase de sub fusta!Eu unul am stiut de la-nceput ca termenul de executie e fantezist,de parca il faceau din carton!!!

Carol K (290 comentarii)  •  7 martie 2017, 16:42

Oltenii s-ar multumi si cu un stadion predat la cheie in 2020 ! Vor zice "bine că-l finalizară,noroc cu Goluţa că se implică alte orase n-au nimic" Poti sa-i contrazici ? Pe banii lor o lungesc asta nu le-a mai zis nimeni.Sa fie oamenii fericiti daca nu-i pasioneaza faptul că-s "făcuţi la buzunare" sa-i lasam asa,fericiti ca exista si respira ca-n rest are grija partidul de toate.

Andrei F (179 comentarii)  •  7 martie 2017, 16:43

,,„Termenele nerealiste asumate public arată o lipsă de respect faţă de cetăţeni. O insultă la adresa inteligenţei lor”, susţinea, într-o scrisoare deschisă, Asociaţia Pro Infrastructură. ,,................Vai ce trebuie sa se plinga oltenii ca totusi se vor alege cu ceva dar cu intirziere!Ati uitat sa mentionati si de stadioanele din Teleorman!Oare sunt eu pricinos dar nu-mi aduc aminte sa fi certat pe cineva pentru stadionul si sala de la Cluj...Cine o fi fost Dragnea ,Olguta in cazul lor?...Probabil tot aia cu Codurile Penale pe care le-ti aruncat in spatele lui Ponta! ................Apoi fara gluma!Citesc si eu in ziarele de unde luati lumina!Ce pling jurnalistii de dreapta ca de ce oamenii vor pensi mai mari si nu vor autostrazi...Pai intrebatii pe olteni si pe moldoveni...Astora si termenele de incepere ale autostrazilor sunt bagate in niste termene devenite SF!Desigur,acum se lucreaza la autostrazi din intimplare numai in Banat si Transilvania!

Andrei Lucian (2 comentarii)  •  7 martie 2017, 17:39

Tu bati campii rau de tot cand vorbesti de sumele de bani. Vezi ca gresesti moneda . Stadioanele din Anglia costa toate de la sute de mil in sus si au cu 10.000 de locuri mai mult. Esti cam pe langa cu fenomenu :) . Sau esti deranjata ca nu au castigat niste mitici licitatia?!

Bârgaoanu Dragoş (19 comentarii)  •  7 martie 2017, 18:16

Contracte făcute golăneşte.Dacă existau clauze şi penalități, nu mai venea nenea ăla să explice cum e cu piața muncii în România.Mai discutăm şi de întocmirea unui caiet de sarcini VERIFICAT TEMEINIC?!

dan (1 comentarii)  •  7 martie 2017, 18:42

Draga Maria, ai foarte mare dreptate ca termenul pentru constructia stadionului Universitatii Craiova a fost extraordinar de ambitios, dar si in cazul in care va fi finalizat doar in toamna, viteza cu care a fost proiectat, daramat si reconstruit vor fi cred un etalon pentru Romania. In afara de asta standardele tale in materie de excelenta in constructii sunt cu adevarat impresionate (m-as bucura daca ai solicita aceleasi standarde inalte si in jurnalismul practicat de colegii tai) Desi respectarea unui deadline este la fel de important si in jurnalism, cu putina documentare vei realiza ca pretutindeni in lume constructiile complexe sunt in general sub bugetate si intarziate. Aeroportul din Berlin era planificat a fi terminat in 4 ani si au trecut deja 8, bugetul lui s-a triplat, si nu e inca gata. Si vorbim aici de Germania unde a intarzia este deja o calamitate in sine. Tot in Germania, la Hamburg, anul acesta s-a inaugurat cladirea Operei, un proiect care s-a depasit de zece ori bugetul initial si de 2,5 ori timpul de constructie proiectat initial. As spune ca in constructii regula e mai degraba depasirea bugetelor si a termenilor de constructie decat respectarea lor. Chiar si in Craiova unde bodoganitul de pe margine face parte din farmecul si bogatia culturii locului, si unde gasesti oricand oameni dispusi sa se planga, dar niciodata unul singur care sa accepte un job in constructia stadionului, sunt foarte, foarte putini cei care ridica vreo obiectie in privinta vitezei de executie (daca oltenii ar fi luat ca reper viteza cu care s-a ridicat Sala Polivalenta, termenul realist pentru finalizarea Stadionului Oblemenco ar fi fost niciodata). Nu ma astept desigur la un ton pozitiv din partea ta si a Gazetei in privinta a ce voi numiti "CSU" sau "CraiOlguta" si nici in privinta Craiovei fotbalistice in general (ar fi la fel de nefamiliar precum o constructie finalizata la timp) dar, macar in privat, sper ca tu si colegii tai veti gasi ceva de celebrat daca acest proiect urbanistic spectaculos, coroborat cu reaprinderea pasiunii oltenilor pentru echipa lor, vor contribui la cresterea spectacolului fotbalistic din Romania, a prestigiului si salariilor ziaristilor de fotbal, ceea ce va va asigura si in continuare posibilitatea practicarii unui job bun, ferit de intemperiile care fac atat de mult rau constructorilor de pe santiere. Riscul ca acestia sa va creeze concurenta, optand pentru o cariera de jurnalisti la gsp, ar putea fi unul dintre neajunsuri. Urmat, desigur, de penuria de articole avand ca tema constructia de stadioane.

Cosmo (43 comentarii)  •  7 martie 2017, 19:06

Raportat la ce spui despre costul construcției unui stadion, ințeleg că Craiova și Clujul sunt in Romania, iar Bucureștiul e in occident. :)

Claudio (4 comentarii)  •  7 martie 2017, 19:07

Daca sala polivalenta s-a facut in 14 ani,cred ca un stadion trebuie sa dureze dublu.Maria stii cum e cu politica.Minciuna aduce voturi si nesimtirea aplauze.

Stelist=roman (55 comentarii)  •  7 martie 2017, 19:24

La fel ca în ,,epoca de aur", când recoltele la hectar depășeau orice imaginație, grandomania comuniștilor era umflata și unsa de presa aservita...,,alianz arena" din oltenia construita la fel ca și echipa de fapt pe banii tuturor romanilor. Una dintre ,,favoritele" sistemului și masa mediei la titlu a fost înființată direct în liga a 2-a din cei 66 de milioane de euro pe care ponta ca și prim ministru le-a făcut cadou primăritei *** vasilescu olguta sa-și facă club de fotbal și stadion de 5 stele.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dani (17 comentarii)  •  7 martie 2017, 19:38

La Timisoara cind se face stadion, banatzenii platesc taxe si impozite, iar fonduri alocate Timisoarei O barat! A, Banatul nu este fan psd! Oltenia este fan psd!

Cristian (1 comentarii)  •  7 martie 2017, 19:55

Buna seara!Din pacate sunteti din ce in ce mai penibila!Imi pare rau,ptr ca va apreciam odata....Astept articolul despre radioactivitatea de 200 000 de ori mai mare din Craiova...sau oriunde o fi vreun psd-ist!

laur (238 comentarii)  •  7 martie 2017, 20:47

Dani, prim-ministrul este timișorean, fost șef al Consiliului Județean, parcă. :))

fio (1 comentarii)  •  7 martie 2017, 23:34

bravo, maria! cel mai bun editorialist pe subiecte ce tin de bani publici:)

Gianino (1 comentarii)  •  8 martie 2017, 0:41

Buna seara stimati cititori . Doresc sa fac cateva precizari referitor la articolele scrise pana in acest moment : 1. Este necesar ca presa sa scrie , dar este bine ca sa se informeze si sa scrie adevarul . 2. Termenele acestea optimiste au fost cerute si impuse prin caietul de sarcini si contract de catre ,, Investitor ". 3.Bugetul a fost stabilit de catre proiectantul studiului de fezabilitate . Studiu inconplet cu mari lipsuri la nivel de studii geotehnice , infrastructura, suprastructura si instalatii . Buget nerealist ! 4. Pentru pregatirea terenului de fundare s-a triplat cantitatea de piloti forati de la aproximativ 5000m liniari la 15.000 m liniari . Asceasta inseamna costuri suplimentare si timp suplimentar ( minim 5 luni ). 5. Realizarea proiectului la detalii de executie cu intarzaiere darita faptului ca studiile geotehnice au trebuit refacute . Intarzaiere 3. luni .pentru finalizarea proiectarii structurii de rezistenta .Problemele cu panza freatica se stiau dar nu au aparut in studiul de fezabilitate . Pentru rezolvarea lor trebuie cel putin 3 luni de zile .Daca adunam aceste luni necesare suplimentar ajungem la 11. La aceste 11 luni mai adaugam 2 luni de iarna naprasnica si ajungem la 13 . Termenul de 14 luni il amendam cu inca 13 luni si ajungem la 27 luni. Aceste termen este un termen rezonabil chiar mic pentru un asemenea obiectiv de investitii . Rezulta ca finalizarea acestui contract va fii in iulie -august . 6. La licitatie a participat doar CON-A si ACI pentru ca nici un constructor din occident respectiv ASTALDI ,SRABAG , MAXBOGHEL nu lucreaza pentru 3% profit ci pentru 25% profit pentru aceste tipuri de lucrari UNICAT . Deci aceste companii nu se incadreaza in bugetul alocat si nu participa la aceasta licitatie iar alte companii Romanesti nu au capabilitate de a realiza o asemenea investitie . 7. Costul pe scaun in Romania este pentru un stadion Ellite ( categoria 4) intre 1300 -1550 € / mp Cluj respectiv Craiova iar Arena Bucuresti 4000 € / mp. la nivelul preturilor din Europa dar construte de consortiul Italo -Germam ASTALDI Max BEGHEL . 8. Eu sunt inginer si am lucrat la acesta oferta pentru o compania straina , eu sunt italian . Compania nu a venit la licitatie pentru ca bugetul nu acoperea costurile necesare realizarii iar profitul era de fapt pierdere ,riscuri mari datorita fluuctuatiei preturilor , a lipsurilor din studiu de fezabilitate si bine inteles a incertitudini ca banii vor fi platiti datorita instabilitatii politice . 9. CON-A si ACI CLUJ sunt concurenti nostrii in Romania si Europa , daca ei finalizeaza acest stadion in banii alocati de guvern si pana la toamna eu cum se zice in romaneste ,, imi scot palaria " iar voi cei care sunteti nestiutori ar trebuii sa va cereti scuze , sa-i felicita si sa fiti mandrii ca voi romanii aveti asemenea companii romanesti de inginerie in constructii.

17 Nentori Tirana (372 comentarii)  •  8 martie 2017, 8:16

Buna dimineata Maria. Buna dimineta Oana. Buna dimineata Laura, Codruta, Alina, Stefania, Ana, Maria … O dimineata rea barbatilor. Buna dimineata Gabriela, Olguta, minca … stiti voi ce.

ovidiup. (12 comentarii)  •  8 martie 2017, 9:29

adica cum? super mega corectii si seriosii din ardeal sunt capabili de asa ceva? nu pot sa cred!!!! nuu, nuu, nuu! acum, fara gluma, intrebare: care e profilul TFL istilor, sudori, fierar-betonisti, lacatusi mecanici? nuuuuuu. stiinte europene, relatii internationale, management si marketing, pe scurt telectuali toti. adica tot felul de denumiri pompoase care mascheaza specializari absolut inutile. daca un mecanic, instalator, electrician, strungar, etc. este perfect pe piata muncii oriunde in lumea asta, un specialist in comunicare sau stiinte europene e bun doar pana la beba veche. p.s. romania e a treia in lume in ceea ce priveste criza personalului instruit. de acum incepe distractiaaaaa!

Obiectivul (9 comentarii)  •  8 martie 2017, 10:08

@dani:O s-a aveti stadion la Timisoara atunci cand un primar se va implica pt acest lucru,deocamdata aveti *** la conducerea primariei si din pacate pt voi e pnl-ist iar pnl nu conduce tara in momentul de fata.P.S. Cred ca Bratianu se rasuceste in mormant cand "vede"ce *** conduc pnl.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

brod (87 comentarii)  •  11 martie 2017, 12:55

dacă la încheierea contractelor nu ar fi funcționat „para-ndărăt-ul”, și se prevedeau sancțiuni serioase pentru fiecare zi de întârziere, să vezi ce și-ar fi plătit nenea constructorul muncitorii ca să lucreze la el și nu la alții. așa, însă... la mica-nțelegere cu Olguța. acum să-i facă ministreasa rost de muncitori!

Comentează