Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Marea exploatare de lihnit

A apărut salvatorul în peisajul insolvent de la Pandurii: fostul preşedinte Marin Condescu, inculpat, lider de sindicat minier şi pompier-piroman

Permalink to Marea exploatare de lihnit
sâmbătă, 4 martie 2017, 9:31

„Mai avem puţin şi ne strângem să dormim într-un cort”, a rezumat antrenorul Pandurilor situaţia de la club. Sâmburele austerităţii: la Botoşani, au luat mere din piaţă. Au economisit 50 de bani la kilogram. „Avem probleme mari în situaţii din astea mărunte”, a spus Flavius Stoican, în „Adevărul”.

Un salvator la uşa cortului

Pentru acest club se construieşte un stadion de 20 de milioane de euro. Echipa, momentan pribeagă, se află în insolvenţă, cu datorii de 6 milioane de euro. „Văd bunăvoinţă de la domnul Marin Condescu”, a dezvăluit Stoican. „Vreau ca toţi să tragem la aceeaşi căruţă”. Sau unii la căruţă, iar alţii la automobile luate în leasing de Pandurii.

Scena cortului de refugiaţi n-ar fi fost completă fără Condescu. În mai toate cazurile de insolvenţă din Liga 1, cineva îl joacă pe binevoitorul de serviciu. În mare, rolul lui e să binevoiască a păstra frâiele, dând vina pe alţii. În alte împrejurări decât fotbalul, un astfel de personaj ar binevoi, de pildă, să treacă bătrânicile strada, după ce le-a subtilizat pensia.

Inculpatul strigă: „Faliţii!”

Marin Condescu a revenit în AGA de la Pandurii în octombrie, ca lider reinstalat al unui sindicat al minerilor, USMO. Prima remarcă a fostului preşedinte, după revenire, a fost: „Actualul preşedinte a devalizat clubul”. Încasase 170.000 de euro, în 9 luni. „Din banii aceştia, puteau să fie plătiţi jucătorii”, a exclamat fostul prim-gospodar, citat de digisport.ro. „Falimentarea clubului a fost clar organizată şi dirijată”.

Vorbeşte cel care este judecat pentru delapidare, înşelăciune, spălare de bani, fals în înscrisuri şi uz de fals, în calitate de oficial al Pandurilor. „Prin folosirea unor contracte de împrumut fictive, care nu reflectă realitatea”, „acordate echipei în calitate de persoană fizică”, „şi-a însuşit personal în mod necuvenit” mai multe sume de bani, de ordinul sutelor de mii de euro, susţine Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj. Din aceşti bani, puteau fi plătite multe salarii ale jucătorilor şi multe mere domneşti, chiar şi pere mălăieţe, de poftă. Cam o livadă sau mai multe.

Aceste „împrumuturi fictive”, zece contracte ale bunăvoinţei semnate între 2010 şi 2013, l-au transformat pe Condescu în creditor de vază al Pandurilor. Stă în capul mesei credale, cu peste un milion de euro de recuperat, scrie gorjeanul.ro. E pe locul doi, după ANAF. Cine sunt creditorii mai mici? De pildă, o firmă de foraj, care, nota „Adevărul”, a fost angajată de club să efectueze lucrări la ferma lui Condescu.

Genul de „situaţie măruntă” care a devenit acum o mare problemă. În plus, Condescu cere clubului, în instanţă, plata a 848.000 de euro, restanţe din contracte de prestări servicii, din 2005 şi 2007. Aşadar, clubul gorjean îi e dator vândut.

De la sindicalism la capitalism

Procesul în care fostul preşedinte e judecat pentru devalizare a intrat, pâş-pâş, în al treilea an. Până la o sentinţă definitivă, vor trece alţi ani. Între timp, Pandurii se zgribulesc sub coviltirul insolvenţei. Când se vor scumpi nesimţit şi merele pentru mânjii lui Stoican, într-un acces previzibil de mărinimie, Marin Condescu va renunţa la revendicările financiare. Va cere în schimb acţiuni la club. „Falimentarea clar organizată şi dirijată” reprezintă portiţa prin care fostul lider se strecoară în vechiul scaun. Dar nu ca bugetar. Ca privat.

Stadionul nou va fi scos din cutie, insolvenţa se va încheia în tăiat de panglici. „Echipa nu va retrograda”, promite Condescu. Se va zdruncina până la finiş. O vor duce în spate puştii. Plămânii fotbaliştilor, la fel ca plămânii minerilor, sunt airbag-uri de nădejde pentru liderii lor.

Tot greul spre bine. Dacă echipa nu s-ar lovi acum de aer, să trăiască, n-ar mai trebui să fie salvată. Iar conducătorii ei de partid, de stat şi de sindicat n-ar mai răsufla uşuraţi. Ar intra în şomaj tehnico-tactic.

Comentarii (15)Adaugă comentariu

mal. (71 comentarii)  •  4 martie 2017, 13:17

Aceeași oameni, aceleași obiceiuri... Aceeași țară bogată, din care se fură pe rupte din '90 încoace, am făcut "boieri" în 30 de ani cât nu au făcut Franța, marea Britanie și Germania la un loc în 1000 de ani... Doar calitatea lucrurilor se duce de râpă... peste tot... sănătate, învățământ, sport, etc.... În scurt timp, probabil, ne va acoperi această stare care va deveni "normalul" vremurilor noi! Ce blestem s-a abătut peste noi, Doamne? Frumos articol, domnișoară!

Miky (4 comentarii)  •  4 martie 2017, 15:33

Maria, o placere sa-ti citesc articolele . Felicitari !

Un spectator (40 comentarii)  •  4 martie 2017, 15:44

Coruptia nu numai ucide, distruge tot. Hotul striga hotii, penalul striga penalii ! Cinstitul, moare cu speranta in gand.

florin (48 comentarii)  •  4 martie 2017, 17:00

''Când se vor scumpi nesimţit şi merele pentru mânjii lui Stoican, într-un acces previzibil de mărinimie, Marin Condescu va renunţa la revendicările financiare. Va cere în schimb acţiuni la club.'' Deocamdata a acceptat o reesalonare ''Eu unul am fost de acord ca datoria către mine să fie plătită 1% anul acesta, 2% anul viitor și tot așa.'' iar accesul de marinimie a dus la doua mese pe zi pentru jucatori. Tării cat mai multi lihniti!

flaviu (2 comentarii)  •  4 martie 2017, 20:12

ai lovit la tinta ...ca de obicei.Felicitari

rtgeast (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 22:01

hot

dan (1 comentarii)  •  4 martie 2017, 23:30

Dar e clar ca nu e o opera de autor, cat credeti ca a *** aici din *** ca sa ii spalati imaginea? Degeaba oricum ca nu il ia Becali la Steaua ca stie ca face jaf si pirjoleste tot pe unde ntrece. I a soptit Hagi si stie cum st treaba!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

daniels (14 comentarii)  •  5 martie 2017, 0:25

Sarumana!

StefanCM (113 comentarii)  •  5 martie 2017, 3:45

Ia sa vedem ce realizari au Condestii, Penestii si ce am mai avut in prima liga. Doar campioanele. Otelul. Falimentata. Unirea Urziceni. Falimentata. Rapid. Falimentat. FC Arges. Falimentat. Craiova. Falimentata. UTA Arad. Falimentata. Petrolul. Falimentata. 7 campioane desfintate. Nu cred ca mai exista vreo liga pe pamantul asta atat de eficienta in privinta asta. Retineti, doar echipe campioane. Excluzand Venus, Ripensia, Chinezul, etc. As spune si Dinamo, daca problemele penale ale fratilor se agraveaza. Pandurii in schimb exceleaza la altceva. Nu au fost campioni, dar in schimb au un stadion nou de cateva zeci de milioane de euro :)) Doar romanii puteau face asa ceva.

StefanCM (113 comentarii)  •  5 martie 2017, 3:47

Eu am impresia ca motivul real pentru care s-a renuntat la renovarea stadionului Dinamo e legat de problemele penale ale fratilor. Probabil in culise se stie cu subiect si predicat ce au facut si ca sunt sanse mici sa scape, asa ca au vrut sa scape de penibilul situatiei in care se renoveaza un stadion iar echipa da faliment.

ofsaid (11 comentarii)  •  5 martie 2017, 8:50

fatuco,le zici bine dar despre febletea ta,jiji si a sa companie nimic.nimic.se poate asa ceva.chiar penalistul sau penalistii poti fi ingnorati de ceea ce se petrece la o echipa la care nici blazonul nu mai iese in evidenta?hai te rog eu fa un efort de vointa si mai da cu....grebla si prin drumul taberei/

uid (14 comentarii)  •  5 martie 2017, 11:26

super si titlul!

667 (7 comentarii)  •  5 martie 2017, 17:06

@StefanCM - nu cred ca problemele lui Negoita impiedica modernizarea stadionului DInamo, pentru ca nu Negoita este proprietarul, ci statul! Daca s-ar face stadion nou si a doua zi Negoit ar intra la inchisoare, stadionul tot ar statului ar ramane! Nu se vrea stadion nou la Dinamo pentru ca exista indivizi securistoizi bine infipti acolo care vor sa foloseasca spatiul ala pentru orice altceva, dar nu pentru fotbal. Daca se face stadion nou in cotroceni sau regie, in loc de Dinamo, ar fi o noua mizerie tipic romaneasca de a ingropa banii in proiecte care nu ar aduce niciun venit. Dar e bine ca dam vina pe strainii care ne distrug tara, cand adevarul e doar unul: romanii isi distrug tara singuri, nu au nevoie de niciun ajutor

StefanCM (113 comentarii)  •  5 martie 2017, 18:16

@667 - Stadionul ar ramane tot al statului, cum ramane si cel al Pandurilor, si al Petrolului, si al lui U Cluj. Un monument al administrarii proaste al banului public. Nu inseamna ca un lucru construit din ban public daca ramane in proprietatea statului e o cheltuiala sanatoasa. Daca investesti 50 de milioane de euro ca sa contruiesti sau sa renovezi un stadion, si la sfarsit nu exista echipa sa il foloseasca pentru ca a intrat in faliment sau insolventa ( insolventa = adio divizia A ), inseamna ca ai aruncat niste bani pe geam. Cel mai graitor exemplu, ultra super graitor, sunt orasele goale si autostrazile parasite construie de chinezi. Sunt ale statului, au costat probabil niste cifre care sunt departe de intelegerea mea, dar nu folosesc la nimic. Romania are deja la activ cateva stadioane si cateva sute de milioane cheltuite pentru nimeni, ar fi o dovada de prostie execrabila ( nu ca ar fi ei prea destepti ) sa continue trendul. Dinamo are sabia lui Damocles deasupra capului, de obicei anchetele astea se soldeaza cu verdictul vinovat, si ambii frati au probleme. Daca si-au asumat responsabilitatea organizarii unui campionat european sau nu stiu de care, sa renoveze stadioane care raman in folosinta cuiva, nu o sa ajunga sa bata vantul prin ele.

brod (87 comentarii)  •  11 martie 2017, 13:05

numai în nenorocita de Românie se poate întâmpla și îngădui așa ceva. și tot acolo, la Gorj: pe cine au votat cele câteva mii de șomeri de la complexul energetic Oltenia, adus la sapă de lemn de cuplul Ponta-Șova, prin contracte penale de zeci de milioane? păi, tot pe Victor Ponta! că „e 'oț, ne place de el!” când vor crăpa, patriotic, prin spitalele fără personal, dar pline de infecții, să nu-i căinați, că nu merită.

Comentează