Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ştefan cel Mare şi Torpilat

Cel mai probabil, fanii lui Dinamo nu vor avea parte de stadion modern nici în 2020. FRF face cărţile pentru arena din Cotroceni

Permalink to Ştefan cel Mare şi Torpilat
joi, 2 martie 2017, 8:52

„Aşteptăm reacţii, altfel va trebui să găsim o altă variantă”. Şeful FRF a vorbit despre „o situaţie extrem de complicată în ceea ce înseamnă dreptul de proprietate”, despre „dificultăţi mari” la Stadionul Dinamo, „unul e proprietar pe o tribună, altul pe pista de atletism”. Apoi Răzvan Burleanu a sugerat că arena din Ştefan cel Mare ar putea sări din lista pentru Euro 2020.

Extrem de simplu: e al statului
Stadionul Dinamo, „Victoria”, cum apare el în documentele Ministerului de Interne, a avut şi are un singur proprietar: statul. Prin HG nr. 1086 / 2000, modificată de HG nr. 207 / 2002, complexul sportiv din Groapă a trecut din domeniul public al statului în domeniul privat al statului şi în administrarea MAI. Nu e nimic „extrem de complicat” aici.

În virtutea HG-ului din 2002, a fost semnat un contract de asociere, nr.2640 / 2012, între CS Dinamo şi AFC Dinamo, societatea lui Nicolae Badea. Clubul de fotbal primea drept de exploatare a bazei, în schimbul unei chirii.

În 2012, CS Dinamo a adăugat un act adiţional la acest contract. AFC-ul a contestat modificarea în instanţă. Şi a câştigat, în noiembrie trecut, în dosarul nr.37342 / 2013, Curtea de Apel Bucureşti. Dar asta nu înseamnă că statul a pierdut stadionul. Iar AFC Dinamo se află în insolvenţă. Nu mai are dreptul să-şi administreze propriile bunuri, nu mai vorbim despre patrimoniul MAI.

Fotbalul e chiriaş, nu proprietar
Situaţia stadionului Dinamo nu e complicată. În orice caz, nu mai complicată decât a Giuleştiului. E drept, în jurul arenei din Ştefan cel Mare se dispută diverse meciuri politico-bişniţare sau nostalgico-departamentale. Dar statul e proprietarul, iar documentaţia pentru noul stadion, „30.000 de locuri, fără pistă”, a fost depusă la CNI în 2015, de fostul preşedinte CS Dinamo, Elisabeta Lipă. Nu de Badea, nici de Negoiţă, nici de administratorii speciali şi deosebiţi ai firmelor lor.

De unde impresia de aglomeraţie, un proprietar în tribune, „unul la prefectură”, „unul la şcoala de fete”? De la faptul că acest stadion şi terenul de sub tălpile lui se găsesc în centrul Capitalei. La intersecţia dintre crema imobiliară şi bomboana administraţiei.

Cel puţin două războaie de paie, ca sperietorile, flutură steagul circului deasupra arenei din Groapă. Primul e duelul dintre Badea şi Negoiţă. Datornicii între ei. O urmărire ca-n desene animate, cu sechestru şi cântec. Badea dă ultimatumuri cu sigla, insinuează că are toată baza sportivă în concesiune. Cu cât ridică haosul în grad, cu atât îi creşte credibilitatea.

Burleanu, avocatul „bancarilor”
Celălalt duel are drept miză locul pe lista pentru Euro 2020. Burleanu îşi exprima încă din toamna trecută îndoielile cu privire la situaţia stadionului Dinamo. În interviul de la RFI, şeful FRF adăuga: „Şi noi, ca federaţie, şi, în acelaşi timpm, CNI, dorim să introducem în circuit stadionul Cotroceni, care acum e în paragină”.

Un alt stadion, în locul lui Dinamo, înseamnă un alt proiect, o altă firmă, alt centru de comandă. Altă afacere. Una de care Burleanu se arată deja excesiv de entuziasmat. Să sperăm că, înainte de a pune mâna pe trafalet, întreabă şi BNR, care deţine arena din Parcul cu Platani. Şi care a refuzat s-o mai închirieze cluburilor de fotbal. A pus-o deoparte pentru Primăria de la 5.

E păcat că un stadion cu istorie zace în şezlongul ramolismentului. E nedrept pentru „progresişti”, pentru bucureşteni, pentru contribuabili. Dar e nedrept şi pentru fanii lui Dinamo să le promiţi în mod repetat şi solemn că-şi vor susţine favoriţii pe un stadion ca-n poveşti, nu ca-n Soviete. Clubul Internelor, miniştri, prim-miniştri, vicepremieri, acţionari au întreţinut iluzia că arena din Ştefan cel Mare va intra iminent în secolul 21.

Se pare că această iluzie a devenit inoportună. Şi pentru anumite birouri din MAI, şi pentru anumite calcule ale FRF.

Comentarii (18)Adaugă comentariu

sundance kid (57 comentarii)  •  2 martie 2017, 9:32

Contractul de asociere e altceva . Proprietarul e STATUL ROMAN respectiv Ministerul de Interne . Burleanu sa nu umble cu prostii mai ales acum cind singura galerie adevarata din Ro a ramas Peluza Hildan !! Progresul nu a avut niciodata suporterii lui dinamo , steaua sau rapid asa ca nu i ntereseaza pe nimeni .

JFM (17 comentarii)  •  2 martie 2017, 9:50

Eu as fi facut stadion modern DOAR la Progresul nu ca asta e optiunea lui Burleanu dar e pacat ca un stadion atat de bine amplasat sa zaca in paragina ! Restul sa-si faca din banii lor fie ca au patron(i) si aici vorbim de Dinamo ori au avut dar au fost alungati ba de fani ba de talpani (Rapid, Steaua)... Echipele departamentale trebuie sa intre in proprietate privata definitiv,sa se iasa din ambiguitatea actuala.Banul public trebuie sa iasa din aceasta ecuatie doar asa sportul se va insanatosi, va disparea treptat si coruptia,managementul va deveni unul performant pe masura investitiilor facute.Nu dai rezultate te schimba patronul,actionarii etc Daca exista bani disponibili acestia trebuie sa mearga la copii si juniori,academii de fotbal pe ce model vreti dvs dar sa mearga exclusiv acolo.

independentu (4 comentarii)  •  2 martie 2017, 9:52

nu stiu ce e cu tine maria, dar de ceva timp scrii tare bine. tine-o tot asa.

Kris (45 comentarii)  •  2 martie 2017, 9:55

La stadionul Dinamo se vede exact cine este pus sa imparta dreptatea in tara asta.Mediocritatea din MAI care sa trezit proprietar pe un stadion,impiedica dezvoltarea fotbalului.In Romania lipseste puterea deciziei.Un ministru care hotareste ceva trebuie sa fie lege.Din acest motiv nu avem autosatrazi,centuri si alte obiective care ar fi facut viata mai usoara.

gilos (25 comentarii)  •  2 martie 2017, 10:58

Bravo Maria, Perfect de acord cu modul in care ai pus problema stadionului Dinamo. Cum sa faci stadion in Cotroceni, pentru o echipa care nu exista ? Suporterii dinamovisti sunt cei mai numerosi si mai activi din tara, chiar nu intereseaza pe nimeni acest aspect ? Fotbalul fara spectatori este zero... Rechinii imobiliari si smecimenele din actionariatul lui Dinamo, fosti si actuali, sper sa-si bage mintile in cap si sa inteleaga. Steaua, Rapid, Craiova, Tg Jiu vor avea stadioane noi. Sunt convins ca suporterii vor reveni langa aceste echipe. Dinamo ar ramane de rasul curcilor, cu milogeala la Arena Nationala sau la noul stadion Cotroceni. O echipa fara un stadion propriu nu are nici identitate, nici viitor.

haudinamo (23 comentarii)  •  2 martie 2017, 11:29

@ gilos, care suporteri la Tg Jiu? LOL. Daca ziceai Arad sau Petrosani te credeam. Orase precum Constanta, Brasov, Tg Jiu, Piatra Neamt au demonstrat de-a lungul timpului cu varf si indesat ca degeaba ai echipa in divizia A, pe oameni nu ii intereseaza si prezenta e la fel ca la b.

Carol K (309 comentarii)  •  2 martie 2017, 11:33

Stadioanele trebuie scoase de sub tutela administratiilor centrale sau locale.Sau daca raman acolo pagubele sa fie suportate de cei ce conduc aceste institutii nu sa se intoarca tot la noi.Acum e situatia cu modernizarea venita pentru acel CE din 2020.Adica pomana de la contribuabilii tuturor tarilor din UE....Dupa care stadioanele vor ramane acelorasi incompetenti. Ghencea se va prabusi din nou sub privirile comode si lipsite de chef de munca ale generalilor burtosi sau vor fi abia atunci scoase la licitatie.Adica ei sa nu faca nici un efort dar sa vanda niste baze sportive la cheie facute de altii pe bani europeni si bani publici.Si cine decide asta ? Burleanu ?

franz (1 comentarii)  •  2 martie 2017, 11:37

Respect, Maria. Fluent, argumentat, convingator, echilibrat.

exidpol (100 comentarii)  •  2 martie 2017, 11:43

-m.a.i. ar trebui sa promita fanilor fotbalului dinamovist un stadion ca-n povesti, ca el este propetarul; badea (ala care se sinucide?!) , negoita si burleanu sunt niste ...ratacici prin zona;

Bogdan (5 comentarii)  •  2 martie 2017, 12:05

BAI JFM....mai central ca stadionul lui DINAMO nu exista in BUCURESTI, capitala tarii !!!! Apoi faci un stadion in Cotroceni pentru cine ? Cine sa joace acolo ? Si de ce pentru ei da si pentru altii nu ? Dar de ce s-au fdacut la CLuj, Ploiesti, Tg Jiu, Craiova din bani publici, iar DINAMO, RAPID si STEAUA nu au voi sa primeasca stadionae din bani publici ? In afara de ura cu care esti inzestrat, altceva ai ? Cevabun de exemplu in gandire ?

_ge (7 comentarii)  •  2 martie 2017, 12:38

Ca la noi la nimeni. Se construiesc stadioane pentru echipe fara spectatori (Tg. Jiu) sau pentru echipe care nu mai exista (Rapid) dar pentru singura echipa care (inca) poate umple cu spectatori un stadion decent s-a hotarat sa se opreasca decizia de constructie . Bravos natiune. Halal!

JFM (17 comentarii)  •  2 martie 2017, 13:27

BAI Bogdan,n-am nici ura nici atasament sunt neutru,m-a ferit Dumnezeu sa tin cu vreo echipa din Bucuresti deci pot sa fiu logic.Vrei stadion pt Dinamo faceti-va stadion.Puneti voi bani ca zici ca sunteti multi,cautati sponsori eventual un om de afaceri potent.In Cotroceni sa fie un stadion mic,cochet sub patronajul FRF unde sa se desfasoare meciurile de acasa din cupele europene ale unor echipe din provincie care n-au licenta pt asa ceva sau a echipelor din Bucuresti care n-au stadion si nu pot inchiria Arena Nationala. Pricepi acum sensul acelei propuneri ? Ca esti tu Dinamo sau Steaua ori Rapid fa-ti stadion,cauta-ti patron,descurca-te.Nu mai sta cu mana intinsa la bugetul public.

otulbu (15 comentarii)  •  2 martie 2017, 14:24

Spectacolul sportiv a fost gandit eminamente pentru spectatori, care spectatori s-au grupat in brigazi, care brigazi s-au reunit in adevarate galerii, care galerii sint sufletul gruparilor sportive. Si atunci cum sa privezi singura galerie reprezentativa din liga lui.....(neimportant numele) de ceea ce Cainii Rosii meritau de mult. PS, Multumim fratilor pentru minutul 19 !

geo (2 comentarii)  •  2 martie 2017, 15:20

Ar fi culmea ca la noi sa nu se intample cate o mizerie de acest gen,tipic ROMANESC,tara de raha(t) !!! ...si eu stiu la fel ca Maria,nu exista niciun impediment legal ca acel stadion sa nu fie modernizat ...din cauza mirosului de dolari si alte interese o sa se faca ptr a mia oara in tara asta un ***(t).

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Mozzie (44 comentarii)  •  2 martie 2017, 15:51

Dinamo vrea stadion...Cine-i opreste sa-si faca ? Cine i-a oprit pe dl.Badea,pe domnii Borcea,Netoiu,Adrian Nastase,Giovani si Victor Becali,Cohn si alti mari milionari in euro sa puna mana de la mana sa faca un stadion nou-nout, modern,dotat cu tot ce-i trebuie ? Acum cand vin niste rezultate incep sa-si doreasca ? Dar acum 10-15 ani cand erau pe val de ce n-au facut-o ? Aaaa,pentru acum e moca,dau bani altii...Nu cred ca UEFA a elaborat un criteriu de eligibilitate in modernizare pe bani publici care sa se numeasca "coregrafia galeriilor" ! Care esti "mai coregraf" ca altul te trecem pe lista.Nu rimeaza,nu merge.

radu.dd (1 comentarii)  •  2 martie 2017, 22:53

Singurul stadion care isi justifica investitia e cel de rugby, care se umple la fiecare meci al nationalei si care nu are nevoie de prea multi bani pentru a fi transformat in ceva cochet de 6-8000 de locuri. Restul sunt doar combinatii si afaceri, nu se justifica investitii colosale din bani publici ca sa faci stadion de zeci de mii de locuri in ghencea, cotroceni, rapid sau dinamo. Acolo trebuie modernizate toalete, gazon, parcari pentru euro 2022, ca sa se antreneze echipele.

Cosu (53 comentarii)  •  3 martie 2017, 10:09

Cersetorii lui negoita vor stadion gratis si modern . La munca balkanistilor .

kla2005 (47 comentarii)  •  9 martie 2017, 15:48

Chiar daca sunt stelist, ma vad nevoit sa-i dau dreptate lui Negoita. Stadionul "Victoria" din Stefan cel Mare e singurul care "gazduieste" o echipa activa si ar trebui sa fie primul si singurul renovat dintre propuneri! CSA are doar intentii si "angajati" pe mii de euro, Rapid ... faliment... Asa ca mai ramane cel de rugby si cam atat!

Comentează