Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ceaţă-n Timişoara, mâine-n toată ţara

Confuzia alimentată de ordonanţele Grindeanu i-a lămurit pe unii inculpaţi. Cei din Dosarul Poli II au tras concluzia că abuzul în serviciu, pur şi simplu, nu există

Permalink to Ceaţă-n Timişoara, mâine-n toată ţara
duminică, 19 februarie 2017, 9:38

Abuzul în serviciu şi fotbalul apar împreună în mai multe dosare aflate pe rolul instanţelor. Deocamdată, doar în Dosarul Poli II s-a invocat excepţia de neconstituţionalitate. Unii dintre avocaţii apărării contestă existenţa acestei infracţiuni în Codul Penal, notează Debanat.ro. Nu-i exclus să se înmulţească astfel de revelaţii prin barouri.

Iată, e un dosar tot mai interesant. Deja pe lista martorilor se află premierul Sorin Grindeanu. Obiectul e finanţarea clubului Politehnica Timişoara. Sunt judecaţi, sub acuzaţia de abuz în serviciu şi complicitate la abuz în serviciu, fostul primar Gheorghe Ciuhandu şi foşti angajaţi ai Primăriei şi ai CL Timişoara, în total 11 inculpaţi.

„Au fost două mitinguri în care zece mii de oameni au strigat în stradă să se implice Primăria, să sprijine fotbalul timişorean”, a declarat în instanţă Ioan Cojocari, fost secretar în Primărie. Cu alte cuvinte, el şi vecinii de boxă ar fi acţionat în interesul comunităţii când au semnat asocierea cu S.A.-ul controlat de Marian Iancu. Au consultat după ureche voinţa cetăţenilor şi au acţionat ca atare.

Abuzul de fotbal
Un raport al Curţii de Conturi, cel de la care a pornit ancheta procurorilor, a constatat că sprijinul de 27,1 milioane de lei nu s-a dus la fotbal. S-a dus la o firmă plină de datorii, inclusiv la stat. Dar la tribunal se aude acelaşi refren, în dosare de tipul Poli II: „Am sprijinit fotbalul”. Sau alte sporturi. Prima grijă a autorităţilor locale o reprezintă deplasările echipei-fanion, nu hoinărelile banului public. Unde se duce el, unde mănâncă, unde doarme, cu cine stă de vorbă?

Noaptea, ca firmele-fantomă
În dosarul finanţării ASA, de pildă, pe lângă abuzul în serviciu apare şi acuzaţia de spălare de bani. Cele 3 milioane de euro alocate de Primăria Năvodari clubului Săgeata s-au dus spre firme-fantomă, spun procurorii. La Petrolul, conform DIICOT, patronii cereau bani de la Primărie cu o mână şi îi spălau cu cealaltă.

De cele mai multe ori, abuzul în serviciu e doar vârful aisbergului infracţional.

Finanţarea fotbalului e doar o iluzie optică, la fel ca şi provenienţa banilor implicaţi în tranzacţie. Ceea ce se vede la suprafaţă e că echipele „ajutate” în stilul Poli II n-au prosperat. Dimpotrivă. Şi că autorităţile locale, care pledează strâmtorarea în alte privinţe, de pildă plata salariilor bugetare, sunt brusc copleşite de lichidităţi la solicitarea fotbalului.

Fumigene peste Codul Penal
Acum, inculpaţii din Dosarul Poli II spun că abuzul în serviciu nu există. Fostul primar din Năvodari, Matei Nicolae, contestă OUG 14 / 2016. Ce rol au aceste manevre? Evident, să obţină timp, hocus, pocus, preparatus, că nu se ştie ce legi apar până mâine dimineaţă. Şi să ţeasă câte-un fir de ceaţă în vălul de relativism cu care guvernele Ponta, Grindeanu şi Parlamentul au îmbrobodit această infracţiune.

Înainte de urgenţa defluirii deţinuţilor, circula urgenţa destresării funcţionarilor publici. Primarii îşi mărturiseau pe toate drumurile teama paralizantă de a semna. Legea e perfectibilă, într-adevăr. Dar cei care susţin că abuzul în serviciu e o părere, un moft nu pricep nici legea, nici etica funcţiei publice.

De-a v-aţi ascuns de lege
Iar joaca de-a ordonanţele şi contestaţiile nu urmăreşte decât să extindă vidul de înţelegere la nivel colectiv. „Abuzul în serviciu ar trebui să se refere la toată lumea”, plusa un primar din Argeş. Să se numească abuz omnibuz.

Fapta are deja o definiţie statornică în democraţiile cu tradiţie. De pildă, dilema „defectuos” sau „prin încălcarea legii” a fost tranşată de britanici prin: „defectuos şi/sau prin încălcarea legii”. Simplu. Pedeapsa maximă pentru abuz în serviciu în Marea Britanie este închisoarea pe viaţă. În ciuda perfidului Cod Penal din Albion, ţara n-a rămas cu primăriile goale. Şi nici fără fotbal.

Comentarii (19)Adaugă comentariu

victor L (165 comentarii)  •  19 februarie 2017, 10:05

A stiut poetul ce spune. Romanul s-a nascut poet.

pawn (42 comentarii)  •  19 februarie 2017, 11:44

pai nu "dupa ureche" a fost abrogata ordonanta 13? la haulelile colindatorilor din piata victoriei? a, gata, am inteles, aia "erau de bine".

ciurescu petru (19 comentarii)  •  19 februarie 2017, 12:54

Mare cutra esti ,cocoana. E ,sau nu e cazul,hai sa-l bagam si pe Grindeanu. Ca,da bine la pulime!

Andrei F (188 comentarii)  •  19 februarie 2017, 13:02

,, Şi să ţeasă câte-un fir de ceaţă în vălul de relativism cu care guvernele Ponta, Grindeanu şi Parlamentul au îmbrobodit această infracţiune,,...Doamna ce treaba are guvernul Ponta cu Abuzul in Serviciu?Poate Guvernul Ciolos...In timpul lui Curtea Constitutionala a cerut modificari...Chiar ati gresit sau asta este ordinul de serviciu pe unitate?Si in ce tara normala nu se vrea ca o lege in care cei care au dreptul sa o dezbata-Curtea Constitutionala-spun ca are probleme si cei ca dv. spun nu si nu sa ramana asa ...?Si pina la urma ati inteles ca limita de 200000 lei nu avea treaba cu articolele din legile care incriminau furtul?

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  19 februarie 2017, 14:37

pai, hai sa ne amintim ce treaba are Guvernul Ponta: a modificat Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in februarie 2014. a redus la jumatate pedeapsa maxima pt abuz in serviciu. a plasat si mici coji de banana, pe care sa alunece dosarele, cum ar fi definitia cu „in mod defectuos”. tot fostului ministru al Justitiei R. Cazanciuc ii datoram Legea 254 / 2013, cea care a inspirat zeci de cercetatori si scriitori aflati dupa gratii.

andrei (27 comentarii)  •  19 februarie 2017, 13:04

Sunteti in ceata totala, n-ati priceput ce-i cu abuzul in serviciu (nici Vestul nu si-a batut capul cu asa ceva si 80% din tarile occidentale au renuntat la aceasta sintagma inlocuind-o cu alte articole mult mai precise ), ce ne-ati prezentat cu sportul nu e abuz in serviciu (este deturnare de fonduri, deci coruptie, abuzul e doar abuz, cea mai usoara infractiune), dar cand DNA (mediocra, asa cum este intreaga societate romaneasca) nu e in stare sa intocmeasca un dosar temeinic, apeleaza la articolul de sorginte comunista numit abuz in serviciu, definit la cel mai penibil mod (indeplinire defectuoasa sau neindeplinirea unui act), maine - poimane vine procurorul la Dvs si va spune ca in loc de sport scrieti despre teme in care sunteti habarnista, deci sunteti defectuasa in exercitarea atributiunilor. De la 2 la 7 ani .

Soos Vilmos (20 comentarii)  •  19 februarie 2017, 13:07

Mariuta draga, cazul finantarii echipei Poli are multe alte exemple in fotbalul romanesc ( vezi Iasi, Tg.Jiu, Medias , Voluntari, Chiajna, s.a.m.d.), asa ca poate cineva se ocupa si de aceste cazuri.

Andrei F (188 comentarii)  •  19 februarie 2017, 13:19

@Soos Vilmos Ce nu intelegi?Acolo nu pot sa-l agate pe Grindeanu...

Marck (22 comentarii)  •  19 februarie 2017, 14:07

Nu ajungea un Tolontan pe aceasta pagina ? Are dreptate @andrei : sintagma abuz in serviciu lasati-o in seama altora , de exemplu in Cupa Davis . Cand e vorba de atata banet nu-i mai simplu cu deturnare de fonduri ? O fI , dar trebuie sa stii sa intocmesti dosare in kege nu pe genunchi .

di livio (22 comentarii)  •  19 februarie 2017, 14:42

Andrei F,pe Grindeanu l-a agatat demult Putin.Ca si pe Dragnea si pe Tariceanu.Trecind prin steinmetzi, silbersteini si hrebenciuci.A indraznit DNA-ul sa se ia de ******* lu Putin si acum suporta consecintele.Ai uitat de Black Cube?Eu nu

Andrei F (188 comentarii)  •  19 februarie 2017, 21:24

Doamna,iar imi dati tema de studiu...Eu fara sa caut acum date stiu ca actualul cod nu este intrat in vigoare de multi ani...si chiar daca intra in vigoare in 2014 parca era Codurile lui Predoiu care platise academicieni,oameni de drept...Chiar nu stiu ca Ponta sa fi schimbat codurile...Imi amintesc totusi de ,,Martea Neagra,,cind un lider era plecat in Africa de Sud la niste funerarii...Atunci in parlament se incerca modificari dar si atunci s- a reactionat anticipat...Deci ...am sa caut date...Acum sunt tentat sa spun ca dv. gresiti.Nu sunt ziarist dar am sa caut date din mai multe surse...Daca gresesc voi recunoaste...Apropo ,cu Ordonanta 9 cum mai este?

Gareth Edwards (19 comentarii)  •  20 februarie 2017, 9:22

Maria, je t'embrasse!!! Esti curajoasa si mereu la obiect.

17 N T, serios, numele „Stina Becali”ar atrage atentia (383 comentarii)  •  20 februarie 2017, 10:22

Maria, hai. Uite iubirea ta. Ar fi frumoasa nepopulata. N-ai cu cine discuta. Vrei sa te bati cu morile de vint ? Nu vezi ca nu vrea sa priceapa nimeni nimic ? N-au putut interpreta nici titlul. ---------------------------------- Ieri te mai amuzau unii care gindesc „adinc“. Rautate, nesimtire, multi gasesc expicatii „altfel“ doar de-ai dracului si inteligenti ce sint. Mi-i si inchipui gasind chichite, comparind cu tarile civilizat, de parca in Germania da un Ciordache legi noaptea, de parca la Berlin e primar unul care are de ani de zile 20 milionane datorii la Fisc, caruia Germania trebuie sa-i puna sechestru pe niste apartamente platite integral spre a le pune la vinzare ca sa mai scoata si cetateanul german ceva de la un Primar. De parca Primarul Berlinului cumpara fara licitatie „topogan crocodil“ si „catel balansuar“ de 27 milioane de la o firma din Breaza. ------------------------------------- Hai sa-i lasam pe Andrei 1 2 F T Z cu logica lor, uite ca colegul Cristoiu, pelticul pensionar senin, a recunoscut viclean ca a votat cu Udrea. A „explicat“ si de ce: „de-al dracului !“. Astia sint rromanii. Sint ai dracului de destepti. Nesimtitii nu pier daca societatea le ofera un teren fertil. Multi credeau ca trebuie sa dispara natural niste generatii si cu ele dispar si crestinii, dispar comunistii, toapele, …, rromanii care descopera o hiba si apoi se scarpina in fund de inteligenti ce sint. Uite ca au trecut 30 de ani iar fostul FSN e actualul FSN. Ce puradei au astia, cita nesimtire. Scriai de caratista care a *** din seva PRM, ce nesimtit o sa cresca si Robert al ei ? Apar mereu alti ***. Se jeneaza ei un ***. Fac ce vor cu crestinii dimboviteni.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

durden (209 comentarii)  •  20 februarie 2017, 10:34

Despre sport mai scriem si noi vreodata?sa stiu daca mai are rost sa dau click pe aici...

vasco (317 comentarii)  •  20 februarie 2017, 10:48

A scris cineva mai inainte ce as fi vrut sa-ti spun si eu: "...*** esti cucoana..!"

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Tensy (5 comentarii)  •  20 februarie 2017, 11:20

Da' unde e 17 Nentori ?Ca doar nu o fi patit ceva ,Doamne fereste ? :)

17 N T, serios, numele „Stina Becali”ar atrage atentia (383 comentarii)  •  20 februarie 2017, 12:20

@Tensy, uite ca mi-ai facut o bucurie si nu numai mie. ---------------------------------------- Merci. E prezent. I-a transmis iubirea ca de obicei. Nu moare. E Firma tata intre dragostea noastra. E bine. Apreciaza la maximum contributia unor compatrioti care stau la intrarea magnificei biserici si cer ceva. Mereu din aceeasi camera cind merge la un balet, se uita pe cepele de aur adevarat de linga o anumita ambasada si singurul lucru de care ii pare rau este ca nu are privelistea din toaleta. Nu poti sa le ai pe toate.

daniel (40 comentarii)  •  20 februarie 2017, 13:51

o mica rautate: banatu-i fruncea..pana si la hotie !!!!!

MZM (101 comentarii)  •  20 februarie 2017, 14:44

Toata stima, doamna Andries, pentru mediatizarea penalilor din fotbal, cu primariile lor, cu tot! Oriunde s-au implicat in fotbal primariile sau regiile autonome, s-a lasat cu dosare penale sau cu intrarea echipelor respective in insolventa! Oare de ce?!

Comentează