Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Pâră şi pace

S-a demodat răfuiala Armatei cu Becali. A început păruiala "pro" şi "contra" juristului CSA. Fanii lui au ajuns cu propunerile de intrigi şi de avansare tocmai la ministru

Permalink to Pâră şi pace
miercuri, 15 februarie 2017, 1:57

Săptămâna trecută, Ionuţ Lupescu lămurea una dintre frământările majore legate de echipa de fotbal a Armatei. „Există echipe departamentale care joacă în cupele europene”, a spus el. „Există în Kazahstan”. Cu alte ţări din UE nu ne putem compara, dar cu Asia Centrală, da.

„Vă dau şi exemplul lui Rubin Kazan, echipa unei regiuni din Rusia. Tot guvernul e în spatele ei”, a precizat oficialul UEFA, citat de DigiSport. De unde şi vorba: „Ca la noi, în Tatarstan”. Şi în Coreea de Nord, unde lupta la titlu se dă între echipele Apărării, Internelor, Transporturilor şi Industriei Uşoare.

Apărarea ţării? Drumurile proaste
În timp ce dinspre MApN se auzeau în canon oftaturi de uşurare, tancurile americane se străduiau să ajungă la Constanţa cu trenul. Dar se izbeau de cenzura inerentă spaţiului mioritic, ca să parafrazăm un filosof ardelean. Căile ferate din România sunt pe stil vechi. Cum ar spune Lupescu, astfel de ecartament există şi în Tadjikistan. Iată o veste bună pentru ţară şi foarte bună pentru fotbal.

Graţie infrastructurii jalnice, avem un teritoriu impracticabil. Gropile din asfalt anulează raţiunea de a fi a obuzierelor. Bucureştiul e o fortăreaţă. Lăsaţi orice speranţă că veţi intra. Sau că veţi ieşi. De aceea, atribuţiile clasice ale MApN ar trebui preluate de agenţiile guvernamentale care gestionează polemicile despre autostrăzi. Apărarea s-ar ocupa strict şi pe îndelete de echipa lui Lăcătuş. Se găseşte ceva de robotit pe-acolo, deşi formaţia CSA pare să aibă deja tot ce-i trebuie, mai puţin simţul ridicolului.

Conflictul Talpan – MApN
Pentru ca MApN să nu-şi iasă din formă, un grup de persoane bine intenţionate i-a sugerat, într-o scrisoare, să se implice în litigiul cu echipa lui Gigi Becali. Păi, nu? Că până acum s-a tot delimitat. Scrisoarea, preluată de ziare.com, este adresată ministrului Apărării. De fapt, conflictul la care se referă pe larg misiva e cel dintre fanii juristului CCA şi rivalii acestuia, „generali şi şefi de secţie, repetăm unii”. Locotenent-colonelul Florin Costel Talpan este „«eroul» a cărei imagine a fost «terfelită»”.

Pentru a nu trece drept partizani sau pârâcioşi, autorii scrisorii pun între ghilimele şi erou, şi terfelită. Se asigură că au dreptate cel puţin într-o privinţă. Acordurile gramaticale se exclud. Pe scurt, juristul CSA este propus pentru înaintare în grad, iar inamicii lui, „puţinii incompetenţi, corupţi şi trădători”, sunt propuşi pentru „curăţare”.

Toţi oamenii juristului
Mesajul se încheie cum a început, cu o virgulă între subiect şi predicat: „Această scrisoare modestă, se adaugă şirului de corespondenţe…„. Apoi vine cireaşa consistenţei logice: „ne persistă în memorie sintagma că „sportul nu înseamnă şi nu este politică””. Iată o precizare folositoare pentru ministrul Apărării.

Argumentele tari se îmbulzesc la final: semnăturile. Prima este cea a lui Petre Răcănel, şeful unui ONG, fost ambasador pe vremea lui Ceauşescu, actualmente doar filorus. Conform România liberă, în 2014, domnul Răcănel a felicitat Rusia pentru că a pus talpa-n Crimeea. În această diplomată companie, dau autograf Miodrag Belodedici şi două grupări ale suporterilor, prin liderii lor.

Cum să refuzi foste glorii, cum să întorci spatele galeriei? Cum să respingi o soluţie de-a dreptul gratuită: avansezi juristul şi gata, superiorii scapă de somaţiile lui. Cu ocazia avansării, poate domnul Talpan se emoţionează şi aduce încă un serviciu statului. Dezvăluie cine au fost, cât au costat şi cum au fost desemnaţi evaluatorii şi avocaţii angajaţi de CSA.

E prea devreme să ne întrebăm ce va urma după ce se reinstaurează pacea în MApN. Va continua şarada cu epoleţii în cupe europene? Probabil că da. Dar tot răul, risipa şi absurdul spre bine. Suntem protejaţi. Armata şi-a făcut doar o echipă de fotbal, nu o armată a ei.

Comentarii (23)Adaugă comentariu

florin (1 comentarii)  •  15 februarie 2017, 14:11

As dori sa stiu si eu unde era d-nul Talpan cand Gigi Becali a preluat Steaua si in ce conditii. Atunci Steaua nu valora nimic, era intr-o pasa si criza finaciala de nedescris,dar s-a trezit acest Talpan dupa ce Steaua a inceput sa faca performanta in Europa si ceva banuti .Dar socotind ca suntem in Romania totul este posibil.Ceea ce ma doare este ca Lacatusi , Belo ,Stoica si mai ales acest zis ,,Piturca,, care a uitat ca el insusi a vandut actiuni lui Becali , au trait cu Steaua dupa ce au pus ghetele in cui, Laca a uitat ca in doua randuri a incercat sa fie si el antrenor la Steaua,dar.............PACAT SI NU UITATI CA IN SUFLETELE NOASTRE STEAUA ESTE CEA CARE A CONTINUAT PERFORMANTA SI NU TALPAN

daniel resita (1 comentarii)  •  15 februarie 2017, 15:30

intr-o tara putreda cum suntem ,am ajuns sa se catare pe munca altora toti parvenitii si dupa o stea pe epoleti isi bat joc de o tara intreaga,alde talpan care nu cred ca stie ca intr-o tara normala ,era pus dupa gratii,la abuz de putere

fakinlol (5 comentarii)  •  15 februarie 2017, 15:54

`Faptul ca a avea echipe departamentale poate nu este o ideea prea buna nu exclude faptul ca preluare echipei de catre acest personaj sinistru a fost facuta in mod ilegal. Becali, o rusine pentru tot ce inseamna sport, demnitate, etica, bun-simt, nu are nimic de la Steaua, el are doar o echipa inffintata in 2002, cu palmaresul de atunci pana azi, si ala obtinut beneficiind de avantaje preluate ilegal de la adevarata Steaua. Sa faca armata licitatie si sa fie predata echipa in mod transparent, daca nu vrem echipa departamentala. Dar IN NICI UN CAZ nu mai are legatura becali cu numele Steaua si tot ce tine de aceasta echipa. Poate doar cand o sa plateasca despagubirile pentru perioada in care a folosit ilegal marca.

kla2005 (47 comentarii)  •  15 februarie 2017, 16:17

Excelent! Felicitari pentru editorial! Jos palaria!

Wow (6 comentarii)  •  15 februarie 2017, 16:25

Excelent articol, sper ca toti pitzurco-talpanistii care scriu aiurea prin comment-uri sa-l citeasca. O mica scapare ai draga Maria, pe final: "Armata şi-a făcut doar o echipă de fotbal, ...". Gresit, armata nu si-a facut nici o echipa. Si nu prea cred ca-si face.

remember (10 comentarii)  •  15 februarie 2017, 16:53

Aceeasi " PROSTIE" debitata la infinit,Becali a preluat Steaua.FALS.ciobanu a infiintat o societate noua si cu largul concurs al lui mitica dragomir a afiliat echipa nou infiintata la lpf. fc sport becali sau cum dracu se va numi sa fie dezafiliata.

virgil (1 comentarii)  •  15 februarie 2017, 17:02

De fapt si de drept daca ar fi ceva de contestat ar trebui sa fie tranzactia prin care echipa a ajuns in posesia lui Becali si nu obiectul tranzactiei. STEAUA este echipa care a continuat activitatea (cu bune si cu rele). Se poate judeca modul in care a trecut de la un proprietar la altul si eventual sa se anuleze tranzactia. A face o noua echipa este ca si cum se ia totul de la zero.

Carol K (309 comentarii)  •  15 februarie 2017, 17:12

Bine ca NATO nu ne-a conditionat acceptarea pe un criteriu total dezavantajos noua cum ar fi fost Media IQ-ului celor ce comanda acolo cu reinnoire din 4 in 4 ani ! Se scandalizau tovarasii purtatori de uniforma cu burta dubla si gulerele lasate ca sa incapa straturile de gusa,ar fi fost prea tendentioasa conditia,prea pusa cu mana...Cred ca Talpan i-ar fi dat imediat in judecata pentru discriminare si lezarea imaginii.Pai sa ne gandim ca acolo a stat si s-a imbuibat multi ani unul ca Gabi Oprea....Nici nu mai facem calcule,eram picati din oficiu !

jalabert (10 comentarii)  •  15 februarie 2017, 17:25

Rusine armatei romane. Nu au ce cauta pe 1 decembrie la Alba Iulia. Sa faca parada pe 23 August daca vor. Este inacceptabil ca in Romania anului 2017 sa avem echipe departamentale dupa modelul koreea de nord. ***.***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

andy (23 comentarii)  •  15 februarie 2017, 18:04

BRAVO! Sa ne zica acest distrugator TALPAAAAA ce a facut cu faimoasa stema si de ce stadionul Ghencea a ajuns o ruina de cand nu mai e inchiriat.Acum cateva zile la stirile sportive de la PROTV era aratat cazul unui copil legitimat la clubul armatei,care din lipsa de bani boxa cu un tricou de la Dinamo.Deci clubul armatei nu are bani pt sectia de box si isi face sectie de fotbal.Sa distrugi e usor,sa construiesti e greu.

jalabert (10 comentarii)  •  15 februarie 2017, 19:16

motto-ul lui talpan si al fanilor sai: daca comunist nu sunt nimic nu sunt.

nick70 (28 comentarii)  •  15 februarie 2017, 20:06

Maria Andrieș , jos pălăria , multumesc !

dragan (2 comentarii)  •  15 februarie 2017, 20:49

Excelent articol ca de obicei. Din pacate cei care urasc si au numai rautate in suflet nu vor vrea sa vada vreodata adevarul. SI adevarul este ca baietii destepti din armata au spoliat clubul dupa Revolutie, cand dupa ce au incasa sume uriase la acea vreme dupa Hagi, Dumitrescu si altii, ajunsesera sa aiba datorii uriase . SI acum nu nu viseaza decat la milioanele lui Becali si cum o sa "pape" ei mare paret din banii alocati noii echipe. Anunt insa official, ca din momentul in care armata va aloca sume nefiresc de mari pentru plata acestor profitori, voi sesiza an de an toate institutiile statului ca sa verificile legalitatea acestor decizii , pentru ca aici e vorba de bani de la buget , adica si ai mei, si nu poti tu Talpan si acoltii tai sa faci ce vrei cu ei. La fel am facut cu toate echipele finantate de primarii. NU au ce sa caute bani de la buget , pentru a plati sumele uriase care se cer pentru o echipa de fotbal , cand exista alte prioritati legate de educatie, sanatate etc. Astept sa vad si finalitatea povestii cu Rapid la Primaria Capitalei, ca sa rezolv definitive problemele domnului Petrache.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  15 februarie 2017, 21:42

1.- CSA si MApN nu au absolut nimic in proprietate. Nici izmene. Zero proprietati materiale, spirituale ori intelectuale, doar ce avea Oprea in izmene ii apartinea lui. Talpan n-a actionat nicioadata in numele MApN, dar nu conteaza. Nici macar n-a avut tot timpul sustinerea MApN, o recunoaste chiar el. Dusa l-a aruncat pur si simplu afara din birou. Pe Motoc il avea la mina, stia si el istoria lui, stia despre eroii timisoreni facuti cenuse, astfel cenusereasa sa Motoc nu-si va permite niciodata sa-si asume ceva, iar Talpan a profitat si a atacat din nou. Noul Ministru pare ca-i permite cam multe dar cu siguranta va urma cindva altul. Toti sint constienti ca un Proces ii va paste cu siguranta. Deocamdata ii convine ideea ca Talpan actioneaza de unul singur. De promovare nu se vorbeste, se vorbeste doar ca Talpan a fost trimis sa-si faca analizele. De urgenta. Pare ca nu-si asuma nimeni raspunderea pentru actiunile unui *****. 2.- Oricum nu conteza pe cine reprezinta Talpan. Clar este ca nu reprezinta Proprietarul, Statul, Guvernul. Nu ma reprezinta pe mine, pe tine, cu toate ca noi il platim pe *****. Ce conteaza: ----------------- Este pentru prima oara in istoria justitiei ca o ***** admite plingerea unui administrator care cere drepturi de proprietate. ------------------- Restul e comedie. Chiar si avocatii F C Steaua Bucuresti sint comedianti, toata comedia demonstreaza ce armata jalnica a pregatit scoala lui A Nastase si Oprea. Multe ***** au fost promovate in Justitie, din nimic ori de sub masa militiei, inca de Ilici Iliescu prin OUG, iar traditia promovarii „muzicienilor“ a continuat. Sotia si fratele lui Dusa au fost - pac, pac -facuti procurori. Din controlor de bilete, pac, pac, la Ministere, la controlori de furturi. Sotia a controlat conturile in Harghita. Talpan stia si istoria asta. Nu zic ca a santajat pe cineva. Zic ca este motivul pentru care Dusa nu si-a murdarit spitul in moca izmenelor statului care stateau pe Talpan ca pe gard, zic doar ca stiu sigur ca-l minca spitul pe Dusa mai ceva ca pe Laca. 3.- Restul e comedie. Oricum Romania are deja de platit daune imense catre F C Steaua Bucuresti ! Cu cit dureza mai mult comedia, cu atit se aduna mai mult. ---------------------------------------- PS Istoria: Ce treaba sa aiba F C Steaua cu MApN ? Talpan nu poate ataca nici HG din 1999 ! In 1999 fotbalul a iesit prin Hotarirea Guvernului din cazarma – si azi ilegala – CSA. Aleluia Armata, aleluia Stat, aleluia finantare. Cu „actionari“ de toate culorile, printre care si compozitori, care nu plateau nici cotizatie de membru, cu sefi care faceau transferurile doar pentru buzunarele lor, societatea desprinsa de MApN si de Stat a ajuns falimentara. Ce alt adevar sa spuna Paunescu fara a se acuza ? In pauza competitionala de iarna s-a nascut F C Steaua Bucuresti. In retur a jucat aceeasi echipa, Steaua: loc, culori, palmares. Record european de participare in competitia E L. Steaua a avut 14 jucatori pe teren in meciurile care au dus Romania pe locul 8, asadar a dus Romania in prima urna valorica la tragerea la sorti pentru C M din Rusia 2018 ! F C Steaua Bucuresti este azi cel mai sanatos, dpdv financiar, club din Romania !

eu (30 comentarii)  •  15 februarie 2017, 22:23

Felicitari Maria! Armata va ajunge o rusine nationala daca nu va incheia acest conflict. Suntem vai de noi ca sistem de aparare, toti de la CSA sunt eroi la spritz pe timp de pace! Talpan se plange ca este amenintat si terminat psihic. Bine ca se caleste. Fereasca Bunul Dumnezeu sa vada aviatie militara (nu cea de la parada) si vreo mitraliera-n fata la un eventual conflict. Cu siguranta va muri inainte sa traga cineva in el (de frica), la ce pregatire militara are. Daca are sansa sa prinda un loc in vreun buncar, cu siguranta va initia un proces. Sa ne lamuresca de ce la echipa de baschet se poate si la fotbal nu. Acest piturca (cu moralitatea la nivelul numelui) sa dea banii inapoi lui Becali la valoarea actuala pe care i-a luat fraudulos, dupa cum afirma, dupa care sa pretinda ceva. Nu v-ati saturat sa distrugeti tot ce mai functioneaza in tara asta,pentru interesul personal? Stiu ca este mult mai greu sa construiesti, dar voi nu va pricepeti. Cu profitori care au castigat o multime de bani degeaba (vezi perfomantele lui piturca de antrenor la Steaua si va lamuriti), echipa CSA-ului va avea un mare viitor. Garantul este piturca, poate are un alt "credul" pe care sa-l aduca. Nu-i nimic, ca-l contesta dupa 10 ani. Cat despre Lacatus... l-am iubit si i-l respect prea mult, dar m-a dezamagit profund. Cu restul sunt obisnuit.... SUNTETI O RUSINE NATIONALA!!!

Bumerang (2 comentarii)  •  16 februarie 2017, 0:03

Talpan, cine va mai investi in Romania de acum inainte in orice, nu doar in fotbal? Ce am inteles eu: Echipa de fotbal era normal in faliment, jucatori neplatiti de 6 luni. L-au cautat pe Becali sa ii sponsorizeze, dupa care Becali le-a spus: ori mi-o vindeti ori nu va mai dau bani. Ei au vandut Steaua ca nu aveau ce sa faca. Dupa ce a pus echipa pe picioare si a inceput sa faca bani, Armata o vrea inapoi. Cine va mai investi in Romania dupa toate astea?

Bogdan (2 comentarii)  •  16 februarie 2017, 1:01

Daca Gigi Becali nu ar fi avut in ultimii ani atitudinea aceasta tampita, nu i s-ar fi intamplat nimic! El trebuia sa taca si sa isi numere banii, dar deh!...cum sa nu apara la TV si sa-si etaleze inteligenta! Daca ar fi avut tot timpul atitudinea pe care a avut-o dupa ce a iesit prima data din puscarie, nu l-ar fi deranjat nimeni!...A vrut sa fie presedinte, a desfiintat caractere, a umilit jucatori..pe scurt, s-a crezut Dumnezeu! Suporterii sunt stelisti si nu gigibecalisti! Omul asta a fost acceptat pentru ca a ajutat echipa cu bani, ca sa nu dispara, insa si-a recuperat si a castigat cu varf si indesat!...deci nu imi pare rau de el, imi pare rau doar de echipa mea de suflet!

Ioan Gionea (1 comentarii)  •  16 februarie 2017, 7:38

Talpan, Lăcă și Pițurcă Pot înființa un club de...țurcă... Cu el, fără îndoială, Pot lua și ...Cupa mondială...

Dani (37 comentarii)  •  16 februarie 2017, 8:10

Apararea asta a stapinului de la stina ma duce cu gindul la Gadea si Badea, care sint in stare de orice mizerie. Cit de jos pot cobori unii "jurnalisti"!

Tom (20 comentarii)  •  16 februarie 2017, 9:13

Toata povestea asta este o mare dumă. Becali a preluat Steaua de la societatea non-profit condusă de Păunescu. Acolo, la acel moment, s-a făcut matraplazlâcul cel mare, de care nimeni nu vorbește. Gigi a preluat de la Păunescu, în condiții destul de neortodoxe, dar de la privat la privat, finalmente. Din acest motiv Armata tace și în mod evident nu îl susține pe Talpan, pentru că s-ar pune pe tapet adevărata mânărie. De la cine a luat atâția bani pe chirie? De la cine a luat bani pentru a acoperi datoiile? Cine a plătit nocturna, tabela electronica etc.? Cum a ajuns, în ce hal, GHencea acum?

mg (87 comentarii)  •  16 februarie 2017, 11:59

Cui foloseşte talpaniada asta ? Statului român, invocat de acest colonel de tinichea ? Mă'ndoiesc. Vorbe mari peste orgolii mărunte şi meschine. Unde s-ar afla acest "erou" în caz(Doamne fereşte !) de război ? Ar fi cumva pe linia frontului ? Pariez un elefant contra un nasture mic de cămaşă că ar stat pitit în spatele frontului "luptând pt onoarea armatei" legat cu lanţuri de sigla Stelei. Ar adormi la căldurică zâmbind fericit cu pistolul de apă în mână..

Suporter (4 comentarii)  •  16 februarie 2017, 14:18

Pana la urma adevarul si dreptatea au invins, greu dar au invins. Manevra frauduloasa a oierului si complicitatea acolitilor din MApN ai fostului sinistru!, V.Babiuc prin care s-a facut celebrul schimb de terenuri a asigurat ulterior banii cu care cel dintai sa puna labele murdare de *** pe echipa Steaua. Iata ca acum are ocazia sa nu se mai agate cu disperare de diferite acronime, doar, doar o mai ramane un strop de amintire din "steaua crestina" si sa-si faca o echipa pe placul lui lasand suporterilor adevarata STEAUA. Bravo Talpan, recunostinta noastra deplina!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

cc (2 comentarii)  •  16 februarie 2017, 15:36

N-am nici o treaba cu acest obscur talpan. Personajul a pus public ca urmareste o functie de conducere. Important ca nu se face public cine sunt papusarii din spatele talpanului. Azi s-a ridicat un pic cortina pe mafia terenurilor din Ghencea. De aceasta data,asupra unor terenuri detinute legal de armata dar instrainate de niste talpani prin lipsa de combativitate in instanta

Comentează