Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Negoiţă şi extratereştrii

Patronul lui Dinamo e suspectat de Poliţie că a mimat o parte din “jaf”, pentru a avea de la ce să salveze clubul

Permalink to Negoiţă şi extratereştrii
vineri, 10 februarie 2017, 8:57

Insolvenţa a reprezentat o veste foarte proastă pentru jucătorii dinamovişti, pentru suporterii dinamovişti, dar şi pentru statul român. Prin planul de reorganizare, au fost anulate datorii de 5,1 milioane de euro către Fisc.

La masa credală, ANAF a stat cot la cot cu părinţii majoritarului Negoiţă. După cum aţi citit în Gazeta, firmele controlate de mama, tata şi fiul patron al lui Dinamo au iertat clubul de o datorie bine crescută, care aproape depăşea cifra lor de afaceri: în jur de 4 milioane de euro. Votul acestei categorii nepotiste de creditori a contat la fel de mult ca votul statului. Teoretic, ANAF ar trebui să aibă întâietate în recuperarea banilor. Practic, ANAF e numai unul, iar rudele sunt mai multe.

În fine, echipa a ieşit din insolvenţă. Iar Ionuţ Negoiţă a putut să anunţe că „a salvat clubul”, trecând modest sub tăcere detaliul că şi-a salvat şi purceluşul de porţelan în care ţinea alocaţiile. Din totalul datoriilor, 24,4 milioane de euro, şeful lui Dinamo a achitat 1,45 milioane de euro. David Copperfield, păzea!

Active albe la ciorapi negri
Faptul că echipa a ratat cupele europene pare un sacrificiu minor în drumul spre performanţe contabile majore. Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice suspectează că traista pusă de Negoiţă în prepeleacul insolvenţei avea fund dublu. Conducerea lui Dinamo ar fi ascuns o parte din seif, „active în valoare totală de 18.498.402 lei, care astfel nu au fost cuprinse în planul de reorganizare, fiind prejudiciaţi astfel creditorii societăţii”, susţine comunicatul Poliţiei Române. Printre creditori, ultimul, dar şi cel din urmă fiind statul.

Grave acuzaţii. Nu că Negoiţă a driblat Fiscul, asta-i aproape o datorie civică a investitorilor-finanţatori-creditori din fotbal. Dar şi-a minţit părinţii. Urât, urât din partea lui, dacă se adeveresc bănuielile Poliţiei. După primele percheziţii, a venit şi reacţia conducerii dinamoviste. Şefii din Groapă se declară „ferm convinşi” că anchetatorii vor constata inevitabilul: „legalitatea şi corectitudinea procesului de insolvenţă”. Nu-şi întemeiază această convingere neapărat pe priceperea investigatorilor, cât pe îndemânarea firmelor care au participat la „realizarea procesului complex de insolvenţă”.

Tiki-taka prin conturi
Complex e puţin spus. Procesul pare ingineresc de-a dreptul. „Au fost angrenaţi unii dintre cei mai buni specialişti în domeniu”, spune comunicatul conducerii lui Dinamo, fără să precizeze domeniul. Când e vorba să angajeze experţi în şters datoriile de la stat, Negoiţă se pare că nu mizează pe principiul low-cost. Transferă numai de la Messi în sus în „echipa de specialişti”. Play-makeri unul şi unul, galactici şi extratereştri.

„Eforturile clubului”, precizează şefii lui Dinamo, şi ale „specialiştilor” în debarasat masa credală „au dus la salvarea unui club de tradiţie al fotbalului românesc”. Da, dar de la ce l-au salvat, în afară de fotbalul mare? Iată întrebarea care n-are încă un răspuns detaliat. Dinamo a fost salvată de ea însăşi, de presiunile şi exigenţele fanilor? A fost salvată de la solvabilitate? A fost salvată de „jaful” din conturi, pe care-l înfiera Negoiţă?

Clar e că patronii din fotbal se folosesc de insolvenţă ca de o baghetă magică. Abracadabra şi restanţele la jucători s-au evaporat. Se evaporă datoriile, prin definiţie volatile, către firmele controlate de patron. Se evaporă datoriile la stat. La finalul scamatoriilor financiare, patronii salută triumfal sala, uşuraţi de orice răspundere. Scopul aparent scuză mijloacele. Cu poliţiştii la uşă, Negoiţă repetă că a salvat Dinamo. Da, sigur. Şi nu doar Dinamo, a salvat şi iepurii, scoţându-i de urechi, unul câte unul, din joben. Stăteau cam înghesuiţi.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

DARA 2501 (31 comentarii)  •  10 februarie 2017, 9:33

Sa ma anunte si pe mine cineva cand Dinamo va intra pe un fagas de normalitate. Pana atunci multa sanatate si fericire tuturor.

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  10 februarie 2017, 11:25

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

exidpol (100 comentarii)  •  10 februarie 2017, 12:13

-ziceți că ...active în valoare totală de 18.498.402 lei, nu au fost cuprinse în planul de reorganizare; dar,dacă nu spuneți care sunt alea degeaba...

Bozo (12 comentarii)  •  10 februarie 2017, 12:31

Articolul e misto, dar cazul e mult mai putin dramatic dpdv al ANAF si stat. Legile insolventei de la noi si de aiurea sunt toate pe aceeasi lungime de unda: actionarul majoritar decide rata si procedura de recuperare. Asa ca asta e perfect legal si normal, altfel nu faci decat sa inchizi o companie care iti poate inca aduce contributii economice si mentine locuri de munca. Doi la mana, datoriile alea catre stat erau mare parte penalitati la datorii vechi. Nu vreau sa spun ca o companie nu trebuie sa-si plateasca darile, dar oare cum a fost posibil si ce a facut ANAF ca sa previna astfel de acumulari? nu era mai simplu si mai eficient sa forteze clubul sa si le plateasca anual si sa nu ajunga la sume foarte mari datorate statului? altfel mi-a placut mult "Complex e puţin spus. Procesul pare ingineresc de-a dreptul. ". E o recunoastere implicita a faptului ca ingineria e o meserie ultra-complexa. Pacat ca asta nu e recunoscut si tratat corespunzator la nivel national. :)

daniel (40 comentarii)  •  10 februarie 2017, 12:59

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

dana (9 comentarii)  •  10 februarie 2017, 13:14

dar daca jucatorii ar fi dat clubul in judecata cerindu i insolventa pt restante, nu mai ramineau cu buza umflata, nu? oricum, nu mai conteaza... cum nu conteaza nici ca si pune parintii sa minta.. Asa fiu, asa parinti!

aldo_m (63 comentarii)  •  10 februarie 2017, 13:26

poate e un scenariu sf dar din 2014 pana acum de ce au tacut autoritatile eu ma gandesc ca POATE are legatura cu suporterii care au fost la manifestatie si au provocat jandarmii daca negoita a fost implicat atunci AUTORITATILE au scos din sertar documentele compromitatoare si asa negoita poate pieri pe limba lui POLITICA dar noi suporterii ce vina avem ca tinem cu acest club de ce naiba trebuie s-o luam de la capat ,poate nu e asa poate ca ma uit la becali desi urasc steaua fara steaua campionatul n-are farmec dar gigi tot ce face e sa se bage in politica si sa distruga steaua ,negoita nu a parut ca se baga dar e posibil s-o fi facut=o si e posibil sa plateasca

Carol K (309 comentarii)  •  10 februarie 2017, 14:46

Armata-i face viata grea lui Becali,politia lui Negoita....Avem un nou tip de rivalitati,nu Steaua-Dinamo asta e deja depasita...Avem rivalitati la sange intre trecutul si prezentul cluburilor departamentale...La faza asta in avantaj este viitorul...Viitorul lui Hagi !

LEFTER POPESCU (50 comentarii)  •  10 februarie 2017, 16:12

Foarte frumos, chiar spumos de frumos articolul dvs. Fiind echipa M.A.I -ului, folosindu-se de toate bazele sportive ale ministerului ,pana si FRF si Liga, la auzul ca echipa intra in insolventa, au schimbat ,de indata, regulamentul pentru ca "Negoita" sa nu retrogradeze precum Rapidul. Nu stiu ce va gasi acest control dar sigur FRF SI LIGA se vor face ca ploua precum a facut-o si o face in continuare cu echipa lui GIGI VALIZA , ignorand instantele de judecata........................................Apropo: Echipa lui GIGI VALIZA, in multe meciuri a incalcat regula folosirii jucatorului sub 21 de ani iar FRF si LIGA dorm ca sa nu aiba un razboi cu mai sus pomenitul ....Pentru carcotasii ; am sa le spun sa citeasca echipa pe care a folosit-o in meciul cu CFR Cluj.................ca primeste licenta an de an fara a indeplini criteriile minime ; de a avea o baza sportiva de antrenament si un stadion pe care sa joace . Asa au ajuns sa joace pe la Buzau, Constanta , Pitesti sau Cluj dar licenta ii este data pe viata ......GIGI VALIZA are datori la echipele de la care au cumparat jucatori si echipa sa nu e penalizata , precum celelalte . Chipciu joaca de ceva timp in Belgia iar presa il lauda pe GIGI VALIZA din toti bojocii, ca i-au intrat 3 milioane in "conturi", dar nu spune ca 25% din acesti bani revin "Brasovului" - 750.000 de euro - pe care aceasta ii primeste cu taraita cand pomenitul are chef.

nick70 (28 comentarii)  •  10 februarie 2017, 16:36

in sfarsit mai vorbim si despre sport ,incet , incet si sa nu ma luati cu chestii din alea ca ,,tara cerea politica” ca sunt destui ,,acoperiti ” cu politica adica e ca si cum ai spune ca scrii prost ca esti prost platita, aiurea nu mai scri si gata...sau te apuci de scris politica si cei care asteapta un articol bun despre sport de la Maria Andrieș sa se reorienteze!

adi_stelistul (107 comentarii)  •  10 februarie 2017, 18:05

Institutia insolventei si a falimentului exista peste tot in lumea capitalista. Inchisoarea datornicilor nu mai exista de prin secolul XIX. Si chiar daca aducea oprobiul societatii pentru condamnati, daca ne gandim ca inclusiv un Charles Dickens a trecut pe acolo ne spune ca i se putea intampla oricui. Problema nu e in institutia insolventei sau a falimentului ca atare, ea are rolul ei social si economic bine definit. Problema e in felul in care se aplica la noi. Si care tine de legea insasi, de modul ei de aplicare si de cei ce o aplica. Acestia din urma o fac prost din lipsa de experienta, din prostie sau din rea-vointa. Activele sunt foarte usor de ascuns pentru ca nu exista baze de date comune ale Cartii Funciare, Registrului Auto, Registrului Comertului si ANAF. Mai mult, in cazul Cartii Funciare si Registrului Comertului lucrurile sunt chiar simpatice: identificarea persoanelor se face dupa nume, mai precis dupa cum il tasteaza functionarul. Adica "Maria Andries" si " Maria Andries" (cu 2 blank-uri intre nume) sunt persoane diferite pentru bazele acelea de date - credeti-ma, puteti verifica. Nu se foloseste, ca peste tot in lumea civilizata, un cod unic (CIF-ul). Parerea mea, tendentioasa, e ca nu intamplator se face asa. Deci nu cu legea ca atare e problema, pana la urma, ca sa paticularizam chiar cu cazul in speta, disparitia clubului Dinamo ca urmare a falimentului n-ar fi produs niciun beneficiu societatii (ba din contra), asa cum nici falimentul Rapidului n-a facut-o. Statul a pierdut niste milioane neplatite dar va castiga in continuare din vanzarea biletelor, tranzactii de jucatori, vanzare de tricouri, etc, in urmatorii ani mai multi bani decat cele 5 milioane teoretic pierdute (zic teoretic pentru ca exista - incredibil!, posibilitatea ca debitorii chiar sa nu poate plati cu buna credinta debitele). Deci institutia ca atare e OK, are rolul ei si beneficiile ei pentru societate (de aceea a fost adoptata aceasta forma de a trata debitorii insolvabili si s-a renuntat la inchisoarea datornicilor). Problema e la noi.

vax populi (2 comentarii)  •  10 februarie 2017, 18:17

cand putem citi si depre cei peste 12milioane de dolari cu care steaua si NAFUL a fentat statul roman ?poate ghasiti resurse de umor si in acelasi timp si in acel editorial ..suma cu care in la inceputurile anilor 2000 cand fratii paunescu a trecut datoriile pe o societate si becalii a prluat alta societate fara nci o datorie ,,ce s-au ntamplat cu acei bani ,s-au recuperat ,,s-au evaporat ?suma este de 3 ori mai amre decat fumigena care ea cum cu activul ascuns ?daca e drepotate ,pai sa se faca ..asteptam cu nerbdare acest editorial ..succes

di livio (22 comentarii)  •  10 februarie 2017, 18:47

Club de traditie?Traditie stalinista,la fel ca PSD-ul.

Vanbasten_85 (2 comentarii)  •  10 februarie 2017, 20:13

E o bucurie nemarginita printre unii ca nu merg lucrurile cum trebuie la Dinamo.Daca pica Dinamo si Steaua toti ziaristii sportivi se vor reprofila precum Cartianu,pe politica.dupa ce ca s-a gasit un nebun care sa dea 5 milioane de euro pentru un brand romanesc aflat in faliment ii mai dam si in cap.asa suntem noi.asa am facut si cu gimnastica si acum stam si ne uitam la altii cum iau medalii. P.S la meciul dintre Asa Tg Mures si Poli Timisoara s-au vandut 4 bilete(patru!).Bucurati-va in continuare de viitorul sumbru al fotbalului romanesc!

Lup (6 comentarii)  •  10 februarie 2017, 21:19

24,4 milioane datorii, 1, 45 milioane achitate, restul de 23 de milioane de euro șterse prin acest proces ne-au făcut pe toți românii, din Banat în Dobrogea, din Basarabia și Timoc până în creierii Pinduluiu, de la Monte Carlo la New York sponsorii lui Dinamo.

Mq (5 comentarii)  •  10 februarie 2017, 22:00

Specialistii in insolventa care au gresit trebuie insfascati de Militia Economica

laur (238 comentarii)  •  11 februarie 2017, 0:28

Domnișoară, cu onoarea nereperată cum rămâne? Dacă nu se începe urmărirea penală în urma descinderilor la firmele care au participat la „realizarea procesului complex de insolvenţă”. ce facem? Rămânem cu articolul prin care d-voastră ziceți că toată lumea fură, dar unii fură mai cu ștaif decât alții, cei în speță punându-și părinții să fure alături de ei?

Tzusti (4 comentarii)  •  11 februarie 2017, 3:30

CE MI PLAC MIE ZIARISTII ASTIA CARE DESCOPERA APA CALDA..MOAMAA..TIN MIZERIA SUB PRES SI STORC DE LA.. SPONSORI CAT SE POATE..CAND APAR DOSARELE? PFOAIIII.. NE DAM DE CEASUL MORTII..SANCHI..ALO DOAMNA..EU TIP DE ANI DE GOLANIILE LUI POKEMON GO.. SE VEDEAU DE PE MARTE FARA SA FIU ZIARIST SI SA AM ACCES LA ..SURSE..MAI SUNT SI LA VREO 3400 DE KM DISTANTA.. CE AR FI SA VEDEM ANCHETE SI ATITUDINI.. INAINTE DE.. CADEREA ***..CURAJ

Popa (45 comentarii)  •  11 februarie 2017, 7:59

PSD ramane PSD .

Popa (45 comentarii)  •  11 februarie 2017, 8:03

PSD ramane PSD . Asteptam reactia galeriei lui Dinamo si la Cotroceni , nu DOAR in Pta Victoriei .

dodo (8 comentarii)  •  11 februarie 2017, 8:52

Unde se baga Zamfirescu (socrul lui Predoiu) nu mai creste iarba. Vezi falimentarea Bancii Internationale a Religiilor !

Andrei F (188 comentarii)  •  11 februarie 2017, 11:52

Ordonanta 9 Lavel 12 clase... Doamna am incercat cum am promis sa caut date si pareri despre acest subiect...Am cautat pareri contra si pareri pro si uitati ce a rezultat... Au dreptate cei care spun ca gradul de indatorare a unor institutii a fost schimbat.Am incercat sa inteleg de ce si am ajuns la o concluzie...De fapt gradul de indatorare a sa zicem primariilor(nu este vorba numai de ele...) a fost doar modificat.Asta inseamna doar ca primarii pot incerca investitii mult mai mari decit era plafonul stabilit.Ramane totusi un filtru mutat in curtea doamnei de la dezvoltare si a celor de la finante pentru ca proiectele au nevoie de avizare,garantare a sumelor necesare...Daca am avea incredere in oamenii din aceste ministere ar putea fi pe general un lucru bun...De ce pe general?Pentru ca stim ca sunt primarii care trebuie sa ajunga la anumite standarde impuse de exemplu de Comunitatea Europeana(canalizare,retele de apa,asfaltare...)sau proiecte bugetate multianual , ar creste absortia fondurilor europene care ar avea sigur efecte bune in economie si nu numai.Desigur ca in sine asta va fi si un factor sa ne plingem de coruptie pentru ca stim ca pe unde sunt bani sunt si probleme si apoi nu stiu daca noi avem experienta indeajuns a firmelor care va executa proiectele...Apoi ordonanta 9 deja a primit un fault prin caderea ordonantei 13...Dincolo de subiectivism pentru ca stim ca una va cere ministerul public si alta politicienii,cei care semneaza proiectele erau in primul rind beneficiarii ordonantei 13 si dincolo de toate abuzul in serviciu in Codul Penal are probleme de neconstitutionalitate...Oare am uitat ca si guvernul Ponta si guvernul Ciolos a semnalat ca oamenii din ministere au retinere in a mai semna ceva?....Deci ordonanta 9 are aceleasi probleme ca ordonanta 13. -...Ne-ar face bine daca am avea incredere in oamenii de decizie.Precedentele recunosc ca nu sunt imbucuratoare.Daca vrem o tara ca afara trebuie sa schimbam mai mult decit problema coruptiei ,trebuie sa schimbam si nivelul de trai,ritmul investitiilor...Si sa stiti ca nici lupta impotriva coruptiei nu are precedente favorabile...Asa a ajuns Basescu, Dan Diaconescu sau Nicusor Dan luptatori consacrati impotriva relelor din politica si uite ca se pare ca au aceleasi probleme ca si vechii politicieni... Deci...este bine ca toti sa ne informam din mai multe surse si recunosc si imi cer scuze ca am crezut ca Ordonanta nu schimba plafonul de indatorare...Nu stiu daca-mi veti raspunde.Raspunsul meu era mult mai lung si l-am facut mai suportabil...O sa-l postez de citeva ori daca -mi veti permite...

Claudiu (8 comentarii)  •  11 februarie 2017, 14:53

Super tare articolul!

MZM (101 comentarii)  •  11 februarie 2017, 14:55

A crezut vreodata cineva ca intrarea si iesirea din insolventa a echipei Dinamo s-au facut corect, legal?! Sa fim seriosi! Din totalul de 24,4 mil. euro, datorii, s-au achitat doar 1,45 mil., restul de 23 de mil. de euro unde sunt? Dar abia acum se vorbeste despre o... mica manarie de peste 18 mil. de lei (cca. 4 mil euro) active ascunse (baza Saftica etc.). Din pacate, exista suspiciunea ca daca tot Politia face ancheta (adica tot MAI) s-ar pute sa-i scoata pe sefii lui Dinamo "mai spalati, mai curati"!

Stilumeu (1 comentarii)  •  11 februarie 2017, 15:39

Steaua nu e steaua sau e steaua...dinamo merge intrun picior rapid e adio ..asta a facut legile din fotbalul romanesc...efectu??? 4 bilete la un meci..si familia bundi pe *** si 1000 de intamplari mortale..asta a ajuns fotpalul in romania ...emisiuni de sport care difuzeaza filme..de ce???nu mas mira sa nu se mai difuzeze la tv liga 1...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Fane (104 comentarii)  •  12 februarie 2017, 9:02

In orice caz INSOLVENTA este o hotie legala. Pagubele statului,le platesc micimanii traitori pe aceste plaiuri.La mai mare! La cat mai multe insolvente,pentru prosperitatea bisnitarilor"afaceristi"!

mihaix (3 comentarii)  •  12 februarie 2017, 14:15

Jalnice articolele tale in care incerci sa ai umor. Daca dupa atatia ani de gazetarie vii cu glume din astea obosite gen 'tiki taka printre conturi", nici nu ma mir de ce nu te citesc prea des. Respectati-va cititorii! Pentru aceste randuri scrise castigi cel putin 1000 euro pe luna. Sa-ti fie rusine! Poti sa-mi dai block, oricum nu pierd nimic de pe acest blog fara valoare

otulbu (15 comentarii)  •  15 februarie 2017, 12:25

Negoita (chiar in ipoteza ca va fi gasit nevinovat) nu-i de Dinamo asa cum nici Walter n-a fost de U. Singurii carora le pasa si care merita tot respectul sint cainii din peluza care si-ar da si pielea de pe ei pentru binele clubului. Succes fratilor si tineti minte ,,there is a good time coming, be it ever so far away,,

florian (5 comentarii)  •  15 februarie 2017, 14:09

dupa cate se vede in poza, negoita are langa el un fildes de mamut radioactiv..sigur o sa-si piarda in curand, parul, dintii si..clubuletul...mai are si datoria aia de 2 milioane de euro, catre badea!

Comentează