Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Ori fotbalişti, ori cetăţeni!

Ioan Andone le-a ordonat jucătorilor să-şi ţină pantalonii pe ei. Nu e treaba lor să protesteze contra a „ceva legal”

Permalink to Ori fotbalişti, ori cetăţeni!
luni, 6 februarie 2017, 11:13

„Eu nu îi las la proteste. Serios nu-i las!”, a comentat Ioan Andone posibilitatea ca fotbaliştii dinamovişti să participe la manifestaţiile din Piaţa Victoriei. A şi argumentat: „Să-şi facă meseria, nu să se ducă în stradă”.

Antrenorul lui Dinamo e prevăzător. Nu-şi consideră elevii destul de maturi pentru a participa la viaţa cetăţii. El, unul, are experienţă, are o părere avizată despre ceea ce se petrece în Piaţă: „Ce să fac acolo? Să contest ceva ce e legal?”.

A fost odată un nebun
Într-un interviu din Gazeta, acum câţiva ani, Andone îşi amintea de scurtul lui moment de „nebunie”, din 1989, când l-a sfidat pe unul dintre membrii clanului Ceauşescu. „Am făcut gesturi obscene, dar nu mi-am dat pantalonii jos. Nebunie, ce să mai…”. Politica era peste tot în fotbal, atunci, la fel ca şi acum. Numai că Andone e altul, rezonabil: „Nu fac politică, eu fac doar politica sportului”.

Sigur, jucătorii şi antrenorii nu fac politică. Doar se înşiră ca mărgelele să dea mâna cu puternicii zilei. Cantonamentul naţionalei îi primeşte ospitalier pe toţi politicienii care insistă să se împiedice fotogenic de minge.

Un campionat garantat de partide
Şefii fotbalului, da, ei fac politică! Politica politicii, nu politica sportului. După alegerile din 2014, preşedintele LPF a jelit la un pahar în Dubai alături de fostul premier Ponta. Preşedintele FRF a încărcat în avionul naţionalei şi bagajul său de cunoştinţe, pile şi relaţii politice. La meciurile „tricolorilor”, Liviu Dragnea, cu vestă roşie de semnalizare, guverna loja flancat de federali.

Şefii de cluburi fac şi ei politică. Cu excepţia celor care sunt numiţi de primari. Absolut dezinteresat, Prunea mergea în pelerinaj cu echipa la reşedinţa edilului suspendat Gheorghe Nichita. Managerii de la Pandurii Tg. Jiu jonglau cu voturile şi cotizaţiile minerilor, dar nu făceau politică. Patronii Petrolului somau public Primăria să le dea prime, dar nu făceau politică.

În mod normal, sportul e un vehicul pentru cinste, fair-play, dreptate, fraternitate, respect faţă de celălalt, respect faţă de reguli. După ce ajung politicienii la bord, transportă numai mesaje de campanie sau de obedienţă.

Maratonişti şi oportunişti
Fotbalul, ca de altfel întreg sportul nostru, e politizat până la paralizia completă a fibrei morale. Ca dovadă, Andone şi-a anulat senin alibiul. A strecurat un mesaj de susţinere pentru guvernanţi. A constatat legalitatea întreprinderilor nocturne ale miniştrilor. Cu cât fotbalul mimează că se ţine deoparte de putere, cu atât i se văd sforile şi reflexele de servitute.

Dintre marii sportivi, doar Andreea Răducan a exprimat o părere despre frământările din ţară. Fiecare generaţie, cu „nebuniile” ei. Maratonistul Andrei Roşu şi-a instalat biroul în faţa Guvernului. A intuit că drumul va fi lung. Ilie Năstase, care deborda de opinii, ca politician, tace. I-a mâncat decoraţia tema. Se concentrează pe meseria de căpitan nejucător. Când să dea iar vina pe „cel care a săpat groapa”, ceva îl oprea. Şi iar îl oprea.

Meseria de suporter
La cumpenele din carieră, fotbaliştii fac apel la suporteri. CS U Craiova tocmai şi-a chemat fanii la deszăpezit stadionul. Meseria de suporter presupune şi astfel de abilităţi gospodăreşti. Plus rezistenţă la frig, impermeabilitate la ploaie şi dezamăgiri. Cere loialitate, ureche muzicală, importante resurse de timp, de bani şi de imaginaţie.

De câte ori naţionala şi-a chemat fanii, aceştia au venit şi le-au suflat versurile la imn, cu tot cu plămâni. Niciodată nu s-au retras în spatele profesiilor. Reciproca nu e valabilă. Fotbaliştii au o meserie prea grea ca să-şi ia şi job de cetăţean. „Nebunii” şi „nebuniile” sportului românesc sunt numărabile pe degete. În afara arenelor, atitudinea lui dominantă virează oportun spre obscurul nepăsării. Valorile sportului sunt apărate fără mare convingere numai pe teren. Uneori nici acolo.

Comentarii (26)Adaugă comentariu

AMAN (8 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:39

Felicitari ptr articol

aldo_m (63 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:41

andone e un fost mare jucator care are calitatea de antrenor la dinamo ca valoare e cum era hagi la inceputuri adica baga 4 varfuri sa stea in careu sa astepte mingea de la un mijlocas la inchidere asta e andone dupa multi ani de antrenorat adica n-a invatat nimic ,apoi antrenorul andone la 2-0 ATACA MEREU si meciul al pierde cu 3-2 MEREU ,andone nu stie sa organizeze o amarata de aparare ,nu are curaj sa promoveze un tanar daca titularul greseste mereu ,nu face schimbari in timp real sarcu parca nu ne uitam la acelasi meci Nemet a venit cu Boli dar a venit degeaba CA NU L-A TINUT Dinamo e o palarie prea mare pt ando ,acum doamna sa va spun ca ando e primul care a luptat contra lui ceausescu eram pe stadion cand s=a pus in genunchi si a facut gesturi spre ceausescu asa ca acum nu=l putem judeca pt parerile politice eu al judec pt sport si greselile din antrenorat ca are multe lacune

naica (74 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:43

Tocanita de... zacusca...

dan t (28 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:44

ar fi mai corect sa faca toti asa cum fac cei de steaua si in momentul de fata? sa pupe in fund un fost membru al familiei dictatoriale care inainte de 89 ,a facut ce a vrut in campionatul romanesc? sau sa aduca osanale unor infractori pe care i are si acum in conducerea clubului? ca vad ca asta e politica acestui gsp din care faceti si d voastra parte!

@aldo_m (1 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:46

De puncte, de virgule, de fraze ai auzit in viata ta???

balaur (3 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:46

Bla, bla ieftin, că să-și își salariul.

kla2005 (47 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:49

Felicitari! Imi place din ce in ce mai mult cum scrieti!

vax populi (2 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:56

o placere sa va citesc ..datii lectii si lui apotol si gheorghiu cum se face presa si nu cum zicea azi la digi matinal mnnea blonda ,balaci ca a asistat la un meci unde erau 8 reposrteri care aveau sacosele blindate langa ei ..deduceti c evroia sa spuna ..se pare ca cei doi s epricep f mult la sacose si nu a scris ..poate cand aveti timp le predqati lectii d ejurnalistica dar dv sa nu luati lectiii din ce se pare ca stiu ei cel mai bine sa faca ..si apropo ,poate ii atrageti atentia lui apostol ca in emisiuni cand poarticipa roiesc unele insecte in jurul pletelor lui ,chiar deasupra capulu si piptului ..poate ma insel si tv-l arepurici si imi distorsioneaza imagina dandumi impresia ca respectivul vine mereu insotit ..sper sa fiti urmatporul redactor sef al gsp .meritati ,aveti talent de jurnnalist ,panfetati cu usurinta si in acelas timp sedati si realitatea ..va doresc succes ..nu nvati de la cei care pomnea minunea blonda .ar fi pacat ..va doresc mut succes .sunteti si frumoasa si desteapta ..calitati rare .mai ales amandoua impreuna.

george (1 comentarii)  •  6 februarie 2017, 12:59

Sa intelegem ca e alb sau negru ..altfel nu exista in societatea asta pe care o promovezi si tu

cornel (20 comentarii)  •  6 februarie 2017, 13:09

Gata Marie , din exemplele tale căutate cu sârg ne-am dat seama că tu pactizezi cu cei care vor să distrugă ceva ! Nu ai găsit și exemplele cu Boc și Constantinescu din cantonamentele nationalei, cu Băsescu prin tribună cu Becali și Copos ?

zagna (15 comentarii)  •  6 februarie 2017, 13:17

marie, marie.../ (ce a vrut sa scrie ?)

Carol K (309 comentarii)  •  6 februarie 2017, 13:28

Andone are dreptate...Fotbalistii trebuie sa stea la antrenamente,sa se concentreze la fotbal.Asta e fotbalul profesionist.Asta nu inseamna ca si performezi,faptul ca nu te duci la miting nu inseamna ca automat esti in Grupele UCL....nici macar ca vei juca in tutul 2 preliminar al UEFA adica printre ultimile gaini ale batranului continent.Daca te numesti Dinamo mai bine stai deoparte,nu apari in acele partide sa-ti faci brandul de ras,mai bine nu apari deloc.Oricum UEFA i-au dat disparuti fara sa ofere recompensa... PS.Confirm spusele lui Ando,nu si-a dat sortul jos,eram la meci,a facut un gest pe care azi il vezi in prime time la diverse televiziuni de stiri...

cornelg (3 comentarii)  •  6 februarie 2017, 13:42

Un articol subtil,inteligent si cu adresa.Bravo!

Catalin (1 comentarii)  •  6 februarie 2017, 13:56

Dar de ce, doamna, ar fi obligati fotbalistii sa se duca la mitingul din Piata Victoriei (pentru ca asta insinuati)? Daca eu sunt suporter, dar am ales ca ceea ce se intampla e o manipulare si, deci, nu ma duc? Ei au dreptul sa fie alaturi de mine? Aaaa, am inteles, "Romanii mei sunt in strada"...

Vision (5 comentarii)  •  6 februarie 2017, 14:09

Unde e 17 Nentori,ca are mereu ceva de zis !?(mereu aceleasi tampenii regurgitate si rasuflate...scriitor ratat).

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  6 februarie 2017, 14:22

Prezent, tata Vision. „Hamlet a fost un mare scriitor“ - zicea nea Ando intr-un interviu. -------------------------------------------------- Poate ai lui Ando au vrut sa demonstreze la Cotroceni, era si Vision acolo, o tinea pe baba lui sa nu sara pa jandarmi. De unde stii tu unde e "legalu" ? Sa le sustina pe babele alea excitate sa nu cada: „Johannis cu DNA a furat casele romanilor. Bea sampanie la Balta, a dat la televizor, la soare si pe noi nu ne plateste Soros, uite baiatu ala cu telefonu in ureche ne-a dat si noua de-o masa calda, atit.“ ---------------------------------------------------- „contra a ceva legal“ ? A fost desigur o gluma involuntara a lu Ando, ca si aia cu trasul liniilor lui Mutu. Ai vazut ca Ando si-a luat in sfirsit ochelari de citit si ai crezut ca o fi citit comunicatul comandantului Dinamo. Dar las ca nu-i doar Ando. Hai sa-i intrebam pe Laca, Tu-do-rel, Pi-Turca … Pai Balint iesea la Doi Cocosi in uniforma albastra de pilot ca la Bal Mascat iar Laca circula fara numere. Stia toata lumea ca e Laca, ca se duce repede sa mai dea un spit ! Astea era vremuri. E generatia asta, n-ai ce sa faci cu ei. Multi au incetat sa mai gindeasca inca din scoala generala. Pentru ei au gindit sefii, militia, armata, coloneii si generalii, pentru saracu Laca gindeste si acum : „nu cred eu ca tovarasu Comandant (? unul oarecare, probabil ala care gindeste pentru Lacatus) imi spune mie neadevaruri“. Astia dadeau in basica si asteptau sa li se „sara la cap“ cu Kent, Whisky, soric de porc, … Ando a si recunoscut ca fara Luceafar si organizatia lui baga lopeti la furnal. Bagi lopeti, nici nu numeri, iar duminica urli in galerie. Mai e noaptea, cind nu stii cine te invineteste, asta e si gata. „Hamlet a fost un mare scriitor“ - zicea Ando intr-un interviu. Babele ale de la Cotroceni au primit servici, salariu, locuinta, ele trebuia doar sa prinda autobuzu si sa-si ia la timp ratia de carne, zahar si ulei. Iar acuma le spune frumosii de la Antene si RTV ca Johannis vrea sa le vinda lu bosorogu ala de Soros ! Normal ca se excita si cind vorbeste ele la microfonu Antenelor *** la gura. Unde e Protectia batrinilor, daca o mierleste una acolo ? Vezi Maria, de aia a vrut baietii lui Ando si cu Mutu si cu Danciu gol sa mearga ei acolo sa le sustina, „stai tanti ca nu se lasa DrAgnea si domnu Iordache-Grindeanu.“ „Vai ce trinom frumos ...," nu-i asa tataie Vision ?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Miaunel si Balanel (2 comentarii)  •  6 februarie 2017, 14:36

Super articolul. Mariuca, te iubesc ! Sincer !!!!!

Anonim (109 comentarii)  •  6 februarie 2017, 14:38

Doamna/domnisoara, Andone merita taxat pentru valoarea demonstrata ca antrenor si, mai ales, pentru obedienta fata de patron, nicidecum pentru lipsa de implicare politica! Adica promovati (angajarea politica) ceea ce in alte domenii (Sanatate, Educatie, Cultura etc.) vi se pare in neregula! Si, apoi, miscarile de strada s-au desfasurat sub inaltul patronaj al Presedintelui, ce nevoie mai era de prezenta a 22 (sau cati or fi in lotul cel mare al lui Dinamo) fotbalisti amarati si a celorlalte personalitati enumerate?! N-au fost destui contestatari ai acelor nefericite ordonante, ce nevoie mai era de inca vreo 30? Vad ca Tolo s-a intors la subiectele grave ale societatii, in timp ce dvs. aveti doar obsesii politice; de ce nu plecati la vreun alt ziar, cum a procedat Cartianu (slab la sport, obedient in politica)? Prolificitatea de care dati dovada (chiar, aveti salariu fix, sau in functie de cate materiale publicati?) ar fi mult mai bine apreciata la un jurnal de alt profil! SI ASTA PENTRU CA CEL MAI DETESTABIL DOMENIU DIN ACEASTA TARA, POLITICA, VA VA OFERI NENUMARATE OCAZII SA REDACTATI ASTFEL DE MATERIALE! A.

gerard (3 comentarii)  •  6 februarie 2017, 15:53

Doamna, Andone este un fost mare fotbalist care a jucat doua semifinale europene. Andone este un antrenor cu rezultate (trofee castigate cu CFR sau Dinamo) care incearca sa-si tina fotbalistii departe de tumultul strazii pentru a se concentra doar asupra activitatii lor. Daca dvs credeti ca acesta este un lucru rau, atunci putem si noi, cititorii, sa va punem o simpla intrebare: de ce va ocupati de "condei" in loc sa fiti la cratita?

peppe (1 comentarii)  •  6 februarie 2017, 16:31

Foarte bun articolul Maria, dar evident ca nu se adresează petardelor. Chiar daca esti sportiv , asta nu înseamnă ca nu esti afectat de anumite decizii politice gen celebra ordonanta.Deci indiferent ce faci , trebuie sa te implici in viata cetății.

rexrapidistul (18 comentarii)  •  6 februarie 2017, 17:30

Daca, prin absurd ai trai 100 de ani, nu o sa ajungi niciodata la glezna lui Andone, cu toti dobitocii din corul de bocitoare din jurul tau!

jalabert (10 comentarii)  •  6 februarie 2017, 17:35

andone a avut o reactie fireasca si profesionista. jucatorii sa isi faca treaba. acum ce vreti sa ii lase sa mearga noaptea pe la miting? una e o reactie de moment, un gest a lui andone fata de ceasca si alta e petrecutul timpului la manifestatii. te apreciez marie pentru articole dar asta e rautacios.

Pescaru (1 comentarii)  •  6 februarie 2017, 17:55

Comentariile politice aduc mai multi bani ca alea despre sport... Dar când le amesteci, iei tot potul, ce folos ca te faci de ras și cu politica, și cu sportul...

Stanciu Claudiu Mirel (1 comentarii)  •  6 februarie 2017, 18:05

Democratie domnisoara Amdries .

ofsaid (11 comentarii)  •  6 februarie 2017, 19:05

cgiar nu iti este rusine sa-l terfelesti pe ando,el are dreptate,daca fotbalistii se vor duce seara de seara la proteste s-a dus dracului pregatirea fizioca pe care au facut-o peste hotare,nu gratis sau di9n banii lui burlica.si indraznesc sa-ti mai spun ceva,las-ope andreea raducan careia i-ati publicat o opinie pe marginea evenimentelor cotidien si a spus fara nerusinare ca "[poporul roman este hot" neadaogand subintelesul "din naster'"stiind ca n-are alta nationalitate inclin sa cred ca s-a inxclus in aceasta banda de hoti.ce rusine,la voi la redactie, apropos,toti sunt hoti?Imi retrag laudele aduse candva pe marginea unor subiecte arzatoare din fotbalul romanesc tratate de fatuca maria,cum ar zice maestrul cristoiu,***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează