Maria Andrieş

Într-o lume macistă este nevoie cîteodată de bisturiul observațiilor unei femei. Sexul slab? O glumă misogină

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Maria Andrieş
Cifre, nume, chipuri

La meciul Islanda – Argentina, din faza grupelor, scor 1-1, s-au uitat 201.000 de islandezi, adică 60 la sută din populaţia ţării, de 307.000 de locuitori. Mai mult, scrie Hollywood Reporter, citând televiziunea naţională de la Reykjavik, cei care au […]

...

Cupa celor umili

Zlatko Dalici nu va antrena Barcelona sau Real Madrid, deşi susţine că ar câştiga un sac de trofee în Champions League. Selecţionerul Croaţiei nu este un brand, iar asta nu e tocmai o fericire pentru marketingul marilor cluburi.

După cum […]

...

A cui este această Franţă?

„Cu capul în stele”, aşa a titrat L’Equipe, pe prima pagină, după calificarea Franţei în finala Mondialului. „La porţile Paradisului”, a scris Le Parisien. „Tot nu suntem campioni”, a venit contrapunctul dinspre Didier Deschamps, după victoria muncită, 1-0, din semifinala […]

...

Ireversibil

„Am cerut contractele fotbaliştilor de la LPF şi de la FRF. Nu au vrut să răspundă la solicitare şi atunci m-am dus cu Garda peste ei şi le-am luat”. Se întâmpla în 2005. Cel care povesteşte este Sebastian Bodu, pe […]

...

Franţa – Belgia, balşoi spectacol

Între noi, europenii, acum. În prima semifinală mondială, Franţa întâlneşte Belgia: două ţări vecine, prietene, care fac bancuri una despre alta. „Le Parisien” o numeşte relaţie de dragoste-ură: se iubesc, dar se tachinează.

De ce nu mănâncă belgienii covrigi? Nu […]

...

Scandarea care-i lipseşte fotbalului

Huliganismul se hrăneşte şi din lipsa de reacţie a spectatorilor. Protestatarii din Piaţa Victoriei au reacţionat: “Nu aşa!”

Permalink to Scandarea care-i lipseşte fotbalului
joi, 2 februarie 2017, 4:32

Piaţa Victoriei s-a extins. E un teritoriu vast şi dens populat. Când poştalionul se opreşte să schimbe caii, informaţiile circulă de la un capăt la altul pe Internet. Intri pe Facebook să vezi ce se întâmplă la o sută de metri de tine.

Fiecare îşi filmează revoluţia, strigă spre camera telefonului „Fraţilor, am învins!”.  Greu să mai minţi poporul controlând televizorul. Dacă ar apărea vreun „terorist”, ar fi instantaneu filmat din prim-plan, din gros-plan, plan american, plonjat, contra-plonjat, panoramat.

Movilele de zăpadă din pleistocenă, pe care nicio primărie nu s-a grăbit să le mute, au fost folosite, joi seara, ca foişoare.  Puncte de observaţie spre zonele unde se aruncă petarde.

Peluza lor, mulţimea
Pe stadion, auzi bubuitura, vezi fumul şi ştii ce urmează. Spinarea lucioasă a scuturilor se mişcă printre rânduri ca un dragon chinezesc. Zona cu probleme e înconjurată, huliganii sunt scoşi din stadion. Şi spectatorii îşi pot vedea în continuare de meci. Dar piaţa nu e un spaţiu închis, nu are tribune, nu are peluze. Nu poţi emite interdicţie de mers pe stradă pentru ultraşi recidivişti.

Turbulenţii nu stau într-un loc anume, se pitesc în mulţime. Dau şi fug. Nu poartă însemnele unor echipe, dar au măşti de gaze sub fular. Nu au coregrafii. Improvizează. Adună sticle de pe trotuar şi le lansează spre cordonul albastru. Şi alţii, victime colaterale, încasează gazul care-ţi arde ochii. Protestatarii care insistă „Nu plecăm!” se trezesc în mijlocul tirurilor încrucişate. O bătălie din alt film.

Înainte de a riposta cu furtunul de apă şi cu grenade lacrimogene, jandarmii au aşteptat ceea ce aşteptau şi protestatarii: ca ultraşii să-şi epuizeze arsenalul. Şi micul, dar odiosul revelion încins la doi paşi de clădirea Guvernului să se încheie în huiduielile mulţimii. Fiecare bubuitură era urmată de fluierături şi de strigăte: „Nu aşa!” şi „Fără violenţă!”. Iată două scandări utile şi pentru spectatorii de fotbal. Să nu rămână doar spectatori când asistă la incidente.

Violenţa contează pe spectatori
Huliganismul nu are nicio legătură cu sportul sau cu protestele împotriva Guvernului Grindeanu. Huliganismul e huliganism. Confiscă spectacolul, mesajul, revolta. În locul lor, afirmă singurul concept pe care-l înţelege: violenţa. Şi atât. Violenţa de dragul violenţei.

Nu doar forţele de ordine, şi cetăţenii trebuie să descurajeze huliganii. Fiecare petardă aruncată din tribune trebuie urmată de un „Nu aşa!” viguros. Nu întâmpinată cu tăcere şi premiată cu postări pe Youtube. Fiecare torţă trebuie stinsă de suflul dezaprobator al fluierăturilor, nu recompensată cu abandonarea mersului la stadion.

„Jandarmii sunt cu noi!”
Cât despre modul cum au reacţionat jandarmii, răspunderea le revine şefilor lor. Celor care i-au instruit sau nu, celor care le-au ordonat sau nu.

Între noi fie vorba, jandarmii n-au avut multe prilejuri să exerseze confruntarea cu spărgătorii de mitinguri. Au rutina intervenţiei la meciuri, dar le lipseşte rutina manifestaţiilor de amploare. Cum îi antrenăm, aşa îi avem.

Comentarii (11)Adaugă comentariu

Carol K (309 comentarii)  •  2 februarie 2017, 18:34

Ca erau baietii din galerii asta era clar,le cunostem gestica,trivialitatea, semnalele ca vin direct ***,*** nu prea avem in Bucuresti.Ei in viata de zi cu zi sunt niste nătărăi,niste frustrati,nu se pot deloc acomoda in niciun grup social,profesional etc. Viata lor se aprinde in momentul in care se afla fata-n fata jandarmul,cu banca tehnica adversa,cu arbitrul.Atunci face si el ce stie,loveste,urla,arunca si fuge(se repliaza)....Spiritul de turma este lumina lui calauzitoare,acolo e un mare razboinic cum s-a izolat cum revine la conditia sa de mic tolerat in societate.Cam asta ar fi de spus.Ei au stricat fotbalul,unde e violenta mai mare in tribune unde domneste fanatismul *** acolo e si cu insolvenata,cu faliment,cu Liga a V-a ...Adica paguba totala... Ce-au realizat aseara ? Nimic,multimea pasnica a cam spus ce avea de spus,mesajul a ajuns in casele tuturor inclusiv la Bruxelles si Washington asa ca n-au facut decat sa le dea batai de cap celor care i-au angajat sa sparga mitingul si care azi nu mai stiau pe unde sa se ascunda,cum sa se mai eschiveze.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

psdciuma rosie (4 comentarii)  •  2 februarie 2017, 19:31

Paguba-n ciuperci, raul a fost facut deja, penalii, puscariasii si infractorii deja numara AMR cite zile mai au pina la eliberare sau pina vor scapa de acuzatii...

Filbert (45 comentarii)  •  2 februarie 2017, 20:36

Reteta e clasica si e folosita si la 'case mai mari'. Coincidenta, s-a intimplat tot ieri: "This was a group of agitators who were masked up, throwing rocks, commercial grade fireworks and Molotov cocktails at officers," said UC Berkeley Police Chief Margo Bennett. http://www.cnbc.com/2017/02/01/uc-berkeley-on-lockdown-amid-protest-over-milo-yiannopoulos.html

UnUltras (1 comentarii)  •  2 februarie 2017, 20:59

Cati ultrasii au fost retinuti? Sunt doar curios a confirmat jandarmeria ca erau ultrasi sau hooligani ?? Sau ne place sa facem jurnalism doar pe speculatii ?? Eu sunt curios ce se va intampla cand protestele pasnice nu vor avea nici o finalitate?? Cand lumea o sa vada ca desi au iesit sute de mii in strada dragnea nu a retras ordonanta. Ce ramane de facut? O sa ramaneti pasnici si o sa acceptati coruptia ca doar e Lege? Ce drepturi mai asteptati sa va fie incalcate? Ce frumos e sa vorbesti urat de ultrasi doar ei sunt raul suprem! O seara buna!

17 Nentori Tirana (383 comentarii)  •  2 februarie 2017, 21:38

Maria, bravo. Insa mai bine nu pierdem din ochi de unde a pornit dezastrul, care a fost CAUZA: ORDONANTA si felul cum a fost ea data si care e TEMA: „INALTA TRADARE !“ caci Iordache a luat in calcul destabilizarea Romaniei, a stiut ca vor iesi mii de oamenni in strada dar nu l-a interesat, asa ca marile orase deja nu mai pot fi guvernate chiar daca toti se vor manifesta pasnic in continuare, Romania risca izolare, Leul s-o ia razna, … ------------------------------------------------------- Ieri vorbeau multi, exemplu @simptomultero, Anonim, Tolontan, despre galerii, Negoita, Johannis, pensionari, cei care n-au mers la vot, lipsa locurilor de munca care a facut ca tinerii si cei care stiu sa faca ceva bine sa plece, dar pierdem subiectul chiar daca discutam despre adevaruri. Sa zicem ca Johannis a organizat 300 mii oameni, 6 ambasade, a pacalit filozofi, profesori, doctori in timp ce Negoita impartea petarde, pleaca investitorii iar Soros reuseste sa aduca Leul la valoarea Centului. Cine e de vina ? Adevarul ar fi si in acest caz ca „Agenturili Straine“ au speculat IRESPONSABILITATEA lui Iordache ! Ma crezi, vezi ce repede intorc unii subiectul ? Negoita nu conteza, mai curind are el voie sa imparta petarde decit eu sa ma bat cu un vitaminizat si sa i-o iau din mina. Asta e treaba M I. ------------------------------------------------------ Apoi, daca tot vorbim de alte „nimicuri“. Ordinea nu trebuie s-o apar eu, sotia si copilul, nu trebuie sa-i iau eu petarda din mina unui ultras, nici nu am voie sa ma bat cu el si sa fac eu ordine chiar si cu garda mea personala caci altfel patesc ca Gigi Becali, mai curind are voie Negoita sa imparta petarde. Ordinea si impiedicarea violentei este treaba M I !!! In acest caz era si treaba SRI, cel putin trebuiau sa informeze M I si sa se asigure ca Informatiile ajung la cine trebuie ca sa si fie folosite. Jandarmii in albastru si aia mai antrenati in negru, amatori cu totii, au fost cu noi ? Sa fim seriosi. Ei trebuiau sa ne apere pe noi si nu numai o cladire goala ! In mod evident 50-60 de baieti au vrut sa sparga demonstratia, cea de ieri dar si cea de miine. Aia a fost bataie ? Citeva petarde si bulgari aruncati impotriva unei armate ? In Giulesti au fost zile mai bune cind chiar zburau sticle si betoane. Organili de „ordine“ le-au facut doar jocul, au profitat sa dea cu gaze si s-au jucat de-a pisica cu soarecele doua ore pina au plecat toti. Pe cine au aparat jandarmii ? Cine stie pe cine au arestat. Greu de crezut ca nu stiau ce urmeaza cind toata piata stia ca la la 22:30 vin „galeriile“. Dar hai sa zicem ca secretata de generala din Teleorman, Grindi si Liviu erau ocupati cu un triunghi si-i filma Iordache, deci armata aia M I nu stia nimic. Asta e profesionalism ? Pai in Hamburg de 1 Mai ar fi armata asta carne de tun. 10 dintre sportivi cu doua tunuri de apa ajungeau pentru mina asta de vitaminizati ca sa-i trimita la mama acasa. S-a facut de rusine armata M I ori n-a vrut ? De parca ar fi ceva nou. -------------------------------------------------------- PS Maria, este adevarat ca o mina de „ultrasi“, 10-20, au vrut sa opreasca meciul cu Polonia, ca Romania sa piarda la masa verde ? Am vazut doar citeva imagini dar inainte de meci circula informatia ca un „grup“ de la Rapid – aparea si care – vor sa opreasca meciul. Presupun ca avut un ofiter linga ei, au fost filati si filmati. Bine, inainte de fapte au inchis ochii, erau ofiterii rapidisti iar baietii erau din partidul lui Oprea. Dar dupa, ce s-a intimplat dupa ? Citi au fost arestati ? Poate au fost tot vitaminizatii aia !

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2017, 13:47

e posibil, violente au fost. acum, retrospectiv judecand, intentiile nu erau rele, FRF trebuia sa opreasca meciul ala. sa stam pe bara o vreme, pana invata nationala fotbal

Murfatlaru (2 comentarii)  •  2 februarie 2017, 23:17

Maria e cu noi !

pawn (42 comentarii)  •  3 februarie 2017, 0:29

maria e cu voi. cu 1%. patroni (gen teszari), hoti, basisti care au "trait bine " timp de 10 ani. d-astia. fata buna, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

radu.cristi (4 comentarii)  •  3 februarie 2017, 4:07

lasa ca-i antrenam! ii antrenam si pe ultrasi. sa mai vina in piata si la primul meci o sa-i vezi cum lanseaza lalele din peluza.

Maria Andrieş (1349 comentarii)  •  3 februarie 2017, 13:45

🙂

gnfdx (1 comentarii)  •  3 februarie 2017, 9:27

O sa vina si ziua, in care voi, cei proveniti din familiile de flotanti, o sa platiti pt mindria si lipsa vostra de minte care va caracterizeaza. Nu cititi nimic si nu intelegeti nimic din nimic, dar va place sa va dati genii, cind voi sinteti niste gainari care nu stiu ce fac. Singurul lucru pe care-l aveti acum mai este Parlamentul, pt ca-n rest, datorita inteligentei voastre tipice, ati pierdut totul si nu mai are nimeni nevoie de voi. Cind il pierdeti si pe asta va incepe eliberarea acelui teritoriu de romani. Dar probabil ca o sa va bucurati de faptul ca o sa aveti "choices" deoarece puteti alege sa traiti sub rusi, unguri sau turci. Minunat! Nentori nu te mai da inteligent, pt ca nu ti-a folosit deloc scoala la care te-a trimis Ceausescu, care a distrus resurse uriase cu voi, niste nulitati! Esti la fel ca astia de astazi cu creierii spalati, prin medode de care nu au habar! Da, stiu ca scoala nu este facuta ca sa recupereze unii, intr-o generatie, intunericul in care i-au trait inaintasii. V-au facut pe toti sa jucati pe "ariile" lui Alinsky si rid de voi. Ambasadele sint si au misiuni, iar guvernele au interese. Voi aveti doar orbul gainilor, pt ca dintre ele veniti.

Comentează